fredag 30 maj 2008

Besök hos elever på Berzeliusskolan

Under en timmes tid diskuterade jag och Bengt Olsson(Fp) miljö och energifrågor med en grupp gymnasieelever (åk 1). Det var stimulerande och jag måste säga att bilden av svensk skola i kris kommer på skam. Ungdomarna var pålästa och duktiga och ställde raka och genomtänkta frågor till oss. De här ungdomarna är en garant för att miljöfrågorna under lång tid kommer att vara ett prioriterat politikområde.

torsdag 29 maj 2008

Blodomloppet

Vilken folkfest blodomloppet har utvecklats till. Vi var över 9000 i år som sprang eller gick i ett fantastiskt väder. Vi socialdemokrater i Linköping ställde upp med tre lag som deltog i loppet.
För min egen del är jag nöjd att jag klarade att springa milen. Tiden var inte märkvärdig(över timmen), men jag kom i mål och det var det viktigaste.
Vi kommer tillbaka nästa år med ännu fler deltagare och kul hade vi!

Linköpings Universitet

Jag är ledamot i styrelsen för filosofiska fakulteten vid Linköpings Universitet. Det är ett stimulerande uppdrag som känns utvecklande. Universitetets framgångar har varit och är av stor betydelse för Linköping och vår regions attraktionskraft och tillväxt. På sammanträdet idag fick vi en rapport om den stora undersökningen om studenternas uppfattning och Universitetet. Glädjande nog kommer Linköpings Universitet mycket bra till i underökningen. Studenterna uppskattar sitt universitet. Studentkåren hade också tagit fram en undersökning kring filosofiska fakultetens studenter och deras uppfattning om en rad faktorer som påverkar studieresultatet. Även här var det över lag positivt. Lokalt behöver vi som är politiskt aktiva följa utvecklingen kring bostadssituationen för studenterna. Även om vi inte har någon bostadsbrist så går det att utveckla den bostadssociala situationen. Ett exempel på det är situationen i Ryd. Det är lite för många konflikter mellan studenter och övriga hyresgäster för att det skall vara 100%-igt!

onsdag 28 maj 2008

Kulturpolitiskt nätverk

Kvällen avslutades med ett stimulerande samtal kring kulturpolitiken. Lokalt har vi socialdemokrater startat ett nätverk som består av aktiva kulturarbetare och konstnärer inom olika områden och andra kulturintresserade personer. Vi hade lite av sommaravslutning ikväll på Krogen Amerika. Vi har fått en bredd och djup i våra debatter och diskussioner genom att träffas på det här sättet. Självklart ställer vi inte några krav på partimedlemskap för att delta. Å andra sidan så måste deltagarna tolerera att man träffar ett antal aktiva socialdemokrater som sitter bland annat i kultur och fritidsnämnden och kommunstyrelsen.
Jag tror oerhört mycket på den här formen av arenor och utvecklande arbete. En uppgift som vi startat och som kommer att prägla höstens arbete är att arbeta fram ett kraftfullt och offensivt kulturpolitiskt program för Linköping.

Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden

Vi har haft sammanträde i teknik- och samhällsbyggandsnämnden idag. Vi socialdemokrater fortsätter att lägga förslag som syftar till att få bostadsområden med mer blandad upplåtelseform. Därför yrkade vi avslag på att ändra en detaljplan i Tallboda. Vi vill fortfarande att den gamla planen skall gälla som möjliggör byggande av cirka 100 lägenheter i flerbostadshus. Vi föreslog även att en detaljplan som gäller ett nytt område i norra Sturefors (Norrberga 1:294 och Sturefors1:4) skall få skrivningar där 1/3 av de cirka 250 lägenheterna skall vara hyresrätter. Utan tvekan är hyresrätten en bristvara i bostadsområdet Sturefors.
Den borgerliga alliansens fagra tal om mångfald i upplåtelseformer faller platt, då man röstar ner våra förslag.
En samlad opposition ville heller inte omdisponera 200 tkr från drift och underhåll av kommunens gång och cykelvägar till ett nödvändigt saneringsarbete av förorenad mark. En nödvändig åtgärd som nämnden inte budgeterat ekonomiska resurser till. (s), (v) och (mp) anser att det skickar fel signal om pengar tas från gång och cykelvägarna. Det var ett område som vi förra året inte klarade uppställda underhålls och beläggningsmål. Vårt förslag var att omdisponera 200 000kr från hela och relativt sett omfattande området drift och underhåll.
För övrigt fattade nämnden inte heller på den här nämnden något beslut kring plaskdammarna och plasklek. Det är en fråga som är mer än pinsam för den borgerliga alliansen.

tisdag 27 maj 2008

Rusta upp Kinda kanal!

Den socialdemokratiska gruppen i Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden har ett bra samarbete med båtklubbarna i Linköping. Ikväll har vi varit ute tillsammans med motorbåtklubben och på plats tittat på Stångån/Kinda kanal. Det är bara att konstatera att det finns ett stort behov av underhåll och gallring längst stränderna! På sina ställen har buskar och ett och annat träd kommit långt ut i vattnet. Kommunen har en hög ambitionsnivå att göra infarterna till Linköping välkomnande och attraktiva. Det är bra, men ambitionsnivån måste även gälla de turister och besökare som kommer sjövägen. Jag är övertygad om att de kronor vi satsar på en ordentlig uppsnyggning av området kommer mångdubbelt tillbaka till kommunen genom ökad tillgänglighet och attraktionskraft.

bred kulturdebatt

Jag ser att Gösta Gustavsson(c) vill ha igång en bred kulturdebatt i Linköping. Jag instämmer i detta och hoppas att tankarna från flera kulturarbetare och konstnärer att utveckla nuvarande resecentrum kan få brett politiskt stöd. När Gösta och centern även signalerar mer resurser till Gamla Linköping och Kulturskolan är det väl gott och väl så långt. Här har dock Alliansen en hel del att bevisa. Om det uppenbarligen finns ekonomiska resurser till sektorn är det märkligt att de styrande i Linköping inte gjort mer för att undvika neddragningarna inom Östgötateatern.
För min egen del ser jag även behov av en utvecklande diskussion kring samarbete mellan kultur och besöksnäring och en viktig framåtsyftande diskussion kring bibliotekens roll i framtiden.

måndag 26 maj 2008

Gemensamt seminarium med miljöpartiet

Tillsammans med miljöpartiet arrangerade vi socialdemokrater ett miljöseminarium idag. ABF höll i alla trådar. Göran Färm diskuterade europeisk energipolitik utifrån EU parlamentets perspektiv. Jag tror på den här typen av seminarium. Det är ibland nyttigt att få testa sina argument mot ståndpunkter som inte är helt vanliga i den mer partiinterna debatten. Jag hoppas att miljöpartiet hittar en klok linje i EU frågan. Göran var tydlig med att tack vare Sveriges EU medlemskap har vi kunnat driva på klimatfrågorna globalt. Jag instämmer i den uppfattningen. Annars finns det naturligtvis mycket som (s) och (mp) snabbt kan enas kring vad gäller miljö och klimatfrågorna. Att Sverige behöver satsa betydligt mer på vindkraftverk är en sådan fråga. Energieffektivisering och satsningen på järnväg är andra frågor där vi tycker väldigt lika.
Vi kommer att fortsatta den här typen av gemensamma aktiviteter.

söndag 25 maj 2008

Projektet "de nya moderaterna" havererar!

Moderata Samlingspartiet, med statsminister Fredrik Reinfeldt som partiordförande, lanserar på nytt begreppet "de nya moderaterna", i en landsomfattande kampanj som pågår för fullt. Utan tvekan var moderaternas taktiska förskjutning mot den politiska mitten framgångsrik i valrörelsen 2006. Men det är oerhört intressant att ta del av både Dagens Nyheters ledarkommentarer idag söndag och Svenska Dagbladets ledarkommentar från i fredags. Till skillnad från 2006 möter nu begreppet "de nya moderaterna" och politikens innehåll i det närmaste skoninglös kritik från de tyngsta ledarsidorna på den borgerliga kanten.
Eller vad sägs om följande formuleringar från ledarsidan i Dagens Nyheter idag 25 maj:
"De nya moderaterna går just nu igenom en allvarlig förtroendekris. Vanskötseln av försvaret och rättsväsendet har fått många borgerliga sympatisörer att ifrågasätta utvecklingen av moderata samlingspartiet. För dem framstår det som obegripligt att en liberal-konservativ regeringschef inte ser till att statens kärnuppgifter fungerar"
Ledaren avslutas med en formulering som måste ge partistrategerna i moderaterna gråa hår!
"De nya moderaterna har från början varit ett toppstyrt projekt. Just nu måste det kännas ensamt på toppen."
Svenska Dagbladet kommenterar i fredagens tidning det faktum att Fredrik Reinfeldt gjorde en slät figur när han besökte Svenskt Näringslivs framtidsmöte. En hemmaplan för tidigare borgerliga partiledare, men inte nu längre.
Vi socialdemokrater skall konsekvent peka på orättvisorna i den borgerliga politiken, men vi skall också utarbeta en tydligare politik för entreprenörskap och de små företagen i Sverige. Ett område där vi inte varit bra i ett historiskt perspektiv.

fredag 23 maj 2008

Jämställdhet i praktiken!

Linköpings kommun genomförde ett lyckat seminarium om jämställdhetsfrågorna idag. Att det blev bra var de två föreläsarnas förtjänst. Det är alltid lika spännande att lyssna på professor Elisabeth Sundin. Den här gången tog hon upp jämställdhetsarbetet utifrån sitt djupa kunnande som forskare kring organisationsfrågor. Den andra föreläsaren var förre Jämo Claes Borgström, numera bland annat sakkunnig hos (s) i jämställdhetspolitikens utformning. Han är tydlig och brinner verkligen för frågorna.
Som vice ordförande i kommunens personalutskott tycker jag att det är självklart att kommunen som arbetsgivare skall ha en hög målsättning i jämställdhetsarbetet. En viktig fråga är att underlätta för kommunens yngre medarbetare att kombinera yrkesrollen med att vara småbarnsförälder.
Vi var många socialdemokratiska förtroendevalda som hade prioriterat konferensen, vilket faktiskt ska ses som en markering att frågorna är viktiga för oss socialdemokrater i Linköping.

Med CKS till Vimmerby

Den årliga studieresan med CKS (Centrum för kommunstrategiska Studier) gick i år till Vimmerby. Temat handlade om turism som kommunal utvecklingsstrategi. Vi utnyttjade bussresan med att få lyssna på ett par intressanta föredrag. Lasse Kvarnström berättade om Turismutbildningen vid Linköpings Universitet och Anders Ljung, Ks ordförande i Kisa, berättade inspirerat om sin hemkommun, som vi färdades i. Väl nere i Vimmerby fick vi en genomgång av "Astrid Lindgrens värld" och hennes födelsehem Näs.
CKS genomförde även ett seminarium där Josefina Syssner föreläste och problematiserade kring centrala begrepp gällande turism och inte minst kultur.
För min egen del är jag övertygad om att turism och besöksnäringsfrågorna växer i betydelse för framgångsrika kommuner. Men det är också ett område där kommunerna kan bli mycket bättre. Att försöka locka sydeuropeér till Sverige med vackra bilder på sandstränder är nog inte ett framgångsrikt koncept, för att ta ett exempel! Kommunerna kan också bli bättre på att tydliggöra de ekonomiska drivkrafterna med en framgångsrik turismverksamhet. Det var imponerande siffror som Vimmerby och "Astrid Lindgrens värld" kunde presentera. Vimmerby har cirka 7000 invånare men inkomsterna från turisterna skulle omräknat öka Vimmerbys befolkning med många tusen personer.
För min personliga del var det mycket intressant att få en visning av utställningen om Astrid Lindgren. Astrid Lindgrens författarskap har djupt präglat vår familj. Brita, som den bibliotikarie hon är, kan de flesta böckerna utantill! Jag har vid några tillfällen varit med Brita och besökt äldre släktingar till henne där minnet börjat svikta vad gäller vardagslivet. Men så kommer samtalet in på Astrid Lindgren och så plötsligt far korrekta citat och texter genom rummet mellan Brita och hennes anhöriga. Och alla har lika roligt!

torsdag 22 maj 2008

Fotboll som drama

Jag njuter gärna av bra teater eller av klassisk musik. Men jag tillhör också dem som ser högklassisk idrott som inslag i de sköna konsternas familj! En sådan totalupplevelse var Champions league finalen mellan Manchester United och Chelsea. Det var en match som hade allt! Spänning, dramatik, glädje och tårar. Allt detta i en mästerlig regi som inte Hitchkock hade gjort bättre. Matchens sportsliga innehåll analyseras och beskrivs i Europas alla stora tidningar.
För mig innehöll matchen två ögonblick som kommer att finnas kvar länge på näthinnan. Som medlem i Manchester U:s nordiska supporterclub är det klart att jag till slut upplevde stor glädje över matchresultatet. Men John Terrys ( Chelseas lagkapten) tårar och den bottenlösa förtvivlan över straffmissen står för något viktigt i elitidrott. Ibland anklagas elitidrott (med viss rätta) att enbart handla om pengar, lyxliv och bortskämda divor till idrottsmän som tänker mer på sitt eget bankkonto än om resultat. Men John Terry visade världen att även internationell toppidrott kan ha en själ! Han ville verkligen vinna matchen!
Det andra oförglömliga ögonblicket skedde efter matchen. Att få uppleva en åldrad Bobby Charlton med rak rygg, i triumfens stora ögonblick leda laget upp till hedersläktaren och mot medaljer och pokal är stort. För mig blir inte idrott större och jag får tårar i ögonen av sådant.
Detta sker alltså samma år som Manchester som förening högtidlighålligt minnet av de spelare och ledare som omkom i flygkraschen för 50 år sedan. Bobby Charlton var en av de tre spelarna i A-laget som överlevde katastrofen. 1968 spelade Bobby Charlton som lagkapten hem föreningens första stora internationella seger och nu i Moskva hade han 71 år gammal hedersuppdraget att leda laget efter ytterligare en stor seger. En seger som föreningen redan bestämt ska tillägnas 1958 års lag. Så förenas historiska rötter med nutida prestationer i en känslomässig upplevelse som jag bär med mig länge, länge!

Lästips

Socialdemokraternas EU-parlamentariker Göran Färm har i socialdemokraternas nyhetstidning Aktuellt i politiken nr 19 skrivit en mycket läsvärd artikel kring den historiska och politiska utvecklingen på Balkan. Jag hoppas verkligen att många, inte bara aktiva partimedlemmar, får tillfälle att läsa det Göran har skrivit.
Han konstaterar att i Turkiet och på västra Balkan dominerar historiskt baserade konflikter partiväsendet. Följden har blivit oförsonlighet och inte försoning. Göran konstaterar att än idag hänvisar man i Serbien till slaget på Trastfältet (Kosovo Polje) 1389 och behovet av hämnd på muslimerna som en grund för hatat mot bosniska muslimer. I en tankvärd jämförelse ställer så Göran frågan vilken svensk som hänvisar idag till förslusten av Finland i kriget mot Ryssland 1809 och kräver Finland åter.
I artikeln fördjupas också diskussionen varför det inte finns några socialdemokratiska, multietniska partier av betydelse i området.
Görans artikel förtjänar spridning långt utanför AiP:s läsarkrets.

onsdag 21 maj 2008

Stora evenemang är bra för Linköping

Turismens utredningsinstitut, TUI, har undersökt förutsättningarna för Linköping att attrahera turister genom att arrangera stora evenemang. I undersökningen betonas långsiktighet och uthållighet. Vi är många som under flera års tid hänvisat till Göteborgs arbete med sina evenemang. Just Göteborg lyfts fram även av TUI som en förebild.
Det är naturligtvis bra att bedömningen är att Linköping har goda förutsättningar att nå framgång med evenemang. Men då måste vi alla ha modet att se satsningarna långsiktigt. Cloetta Center och Arenabolaget är fortfarande unga aktörer på evenemangsmarknaden och det är ett strategiskt misstag att kräva vinst direkt. Det är förödande kortsiktigt. Min uppfattning är att Arenabolaget ledning och personal har gjort ett utmärkt arbete hittills och det är naturligtvis en sporre att TUI bekräftar att melodifestivalen gav intäkter på nästan 5 miljoner kronor från de 43% av besökarna som var bosatta i en annan kommun.

tisdag 20 maj 2008

Samverkan för fotbollen i Linköping

Idag har fem fotbollsföreningar i Linköping presenterat ett unikt samarbete. Det är BK Ljungsbro, IK Östria Lambohov, LFF, BK Derby och BK Kenty som bildat en gemensam fotbollsallians, som syftar till att stärka kvalitén på herrfotbollen i Linköping. Jag fick en fråga för en tid sedan om jag ville vara med i arbetet. Som före detta styrelseledamot i LFF och som förälder till två fotbollspelande ungdomar i Kenty och med ett mångårigt gott samarbete med de andra klubbarna, inte minst Derby, så står jag för en neutralitet som jag tror klubbarna ville komma åt. Någon egen karriär som fotbollsspelare kan jag nämligen inte skryta med.
Klubbarna har gjort en gemensam analys att ingen förening i dagsläget klarar en satsning som innebär ett lag i allsvenskan 2015. Syftet med alliansen är att hitta ett vinna-vinna förhållande genom samverkan. Det är en samverkan som skall präglas av nytänkande och prestigelöshet mellan fotbollsföreningar och andra fotbollsallianser i Linköping, locka tillbaka fotbollspubliken till våra anläggningar genom höjd kvalité på herrfotbollen, bidra till sänkta kostnader för de involverade föreningarna, öka intresset för fotbollen inom kommunen och näringsliv samt skapa långsiktighet inom fotbollen i Linköping.
Vi har valt en ny och unik arbetsmetod. Klubbarna tillsätter ett antal arbetsgrupper som gemensamt arbetar fram konkreta förslag. Vi kommer att arbeta med anläggningsfrågorna, talangutveckling och fotbollsgymnasium i olika grupper . Men inte minst blir det arbete kring hur ett elitlag skall organiseras. Det finns olika svar på hur ett "Linköpings United" blir till men arbetet är igångsatt.
För egen del kändes det mycket bra att få vara med på dagens presskonferens där hårt arbetande fotbollsledare satt i sina respektive föreningars klubbtröjor och markerade samsyn och en enad linje för fotbollens bästa i Linköping

måndag 19 maj 2008

Korpen Östergötland

Jag har ägnat större delen av kvällen åt att förbereda kommande helgs arbete. I helgen har Korpen sitt förbundsmöte i Stockholm och jag är ny ledamot i styrelsen för Korpen Östergötland.
Korpens ändamål är att bidra till "livskvalitet åt alla genom motions, rekreation och friskvård i gemenskap - alla platsar i Korpen". Jag arbetar gärna i organisationer som har ett sådant ändamål. Glädjande nog så har Korpen en bra verksamhet i Östergötland, och inte minst i Linköping. Flera av de motioner som skall behandlas på förbundsmötet kommer från Linköping. Ett intressant förslag från Linköping är att ombudsfördelningen på just förbundsstämman på ett bättre sätt skall återspegla antalet medlemmar på grundnivå i organisationen. Förbundsstyrelsen vill att frågan skall hänskjutas till en stadgeutredning, vilket antagligen blir beslutet.
Men innan jag åker upp till Stockholm i helgen så skall jag fungera som starter och prisutdelare vid Rosenkälla loppet nu på torsdag. Jag hade tänkt springa själv så det tål att klura på hur logistiken skall fungera!

söndag 18 maj 2008

Utbildningspolitik och söndagmiddag!

Min far som fyller 85 i sommar brukar äta söndagmiddag hos hos i Ullstämma. Han bor i Norrköping och som seg norrlänning så nyttjar han hemtjänsten till ett minimum. Även om jag som anhörig tjatar på honom om att begära mer hjälp så vet jag att svaret blir "att han minsan klarar sig". Och det är naturligtvis han som får sista ordet.
Under den här middagen kom vi in på utbildningsfrågor. Axel går ut nian om några veckor och har valt till gymnasiet. Min far har 6 årig folkskola som formell utbildning. Han började jobba på ett vattenkraftverksbygge som 15 åring och sedan blev det SJ. Jag själv har en universitetsexamen som utbildning. Jag känner en stor stolthet och också ödmjukhet att tillhöra den politiska rörelse som faktiskt har stått för en utbildningspolitik som öppnade upp läroverk och Universitet för ungdomar som kom från hem som inte hade någon studietradition.

fredag 16 maj 2008

Tomas Östros i Linköping

Tomas Östros, som är partiets talesman i ekonomiska frågor och naturligtvis en trolig finansminister i en kommande (s) regering besökte Linköping idag.
Tillsammans med Svenskt Näringsliv hade partidistriktet arrangerat ett lunchmöte med ett 30 tal företagare. Infrastruktursatsningar, betydelsen av framgångsrika entreprenörer för tillväxt i vårt land samt frågor som rörde hushållsnära tjänster var bara några av de områden vi diskuterade. Det kändes bra att Tomas lyfte fram vårt lokala arbete i Linköping när det gällde att hitta samarbetsformer med näringslivet.

torsdag 15 maj 2008

LFC i topp!

Avslutade kvällen med att se matchen LFC- Hammarby på Folkungavallen. Efter en stabil genomförd match så vann LFC rättvist med 2-1. Extra kul var att Christiane gjorde sitt första mål för säsongen och dessutom fyllde år! Hon fick faktiskt höra "ja må hon leva" på portugisiska efter matchen!
LFC har nu fyra raka segrar och ligger på tredje plats i tabellen. Bra jobbat!

budgetarbete

Under två dagar har förtroendevalda och tjänstemän i kommunen gemensamt arbetat med förutsättningarna för Linköpings ekonomi 2009 och framåt. Att ha god ordning på ekonomin är en avgörande förutsättning för att bibehålla Linköpings attraktionskraft. Det borgligt styrda landstinget i Östergötland kan härvidlag stå som ett avskräckande exempel på vad som händer med verksamheten och kvalitén när ekonomin befinner sig i fritt fall. Det står klar att de ekonomiska förutsättningarna försämras de närmaste åren för de svenska kommunerna. Ett problem Linköping just nu har är att kostnaden för verksamheten är högre än de intäkter som står till förfogande. På den sociala sidan är kostnaden för ekonomiskt bistånd på väg att öka. Det är alldeles uppenbart att det nu krävs tydlighet och stramhet i budgetarbetet så att kostnaderna inte sticker iväg.
Samtidigt växer staden. Det är en styrka att befolkningsökningen de senaste åren legat över prognosen . Men en sådan tillväxt ställer också krav på infrastruktur och andra investeringar inom skola och barnomsorg. Vi socialdemokrater kommer att konstruktivt medverka till att finna långsiktiga och ekonomiskt hållbara lösningar på kommunens stora investeringsbehov.

onsdag 14 maj 2008

Regionalt marknadsbolag

Jag hoppas verkligen att det går att förverkliga tanken på att slå ihop de kommunala marknadsbolagen i Norrköping respektive Linköping till ett gemensamt bolag. Tanken är också att näringslivet går in som den tyngsta aktören i bolaget. För det regionala sammarbetets skull är det viktigt att idén om ett gemensamt marknadsbolag inte misslyckas. Efter att ha samtalat med flera personer ikväll på en aktivitet som marknadsbolaget i Linköping arrangerade kan jag konstatera att arbetet är inne i en avgörande fas. Den viktigaste uppgiften nu är att formulera uppdragsbeskrivningen för bolaget tydligt och på ett sätt som minimerar risken för missuppfattningar. Om någon vecka vet vi om alla aktörer kan enas kring ett marknadsbolag som ägs av näringslivet samt Norrköpings och Linköpngs kommun.

tisdag 13 maj 2008

Moderaterna och näringslivsklimatet

Organisationen Svenskt Näringsliv har presenterat sin årliga ranking vad gäller kommunernas näringslivsklimat. Tyvärr tappar Linköping 17 placeringar och återfinns nu på plats 86. I vårt län förbättrar de flesta kommunerna sina placeringar på rankingen. Det får Christer Mård, från Svenskt Näringsliv, att tala om ett positivt trendbrott. Christer konstaterar också att Linköping passeras av kommuner som gjort mer och utvecklats bättre. Jag tror han har helt rätt i den beskrivningen. Även Correns ledarsida tycker att Linköping borde lyckas bättre.
Självklart kan man också kritiskt reflektera över vad den här typen av undersökningar mäter, men att göra som moderaterna i Linköping med Paul Lindvall i spetsen blir bara patetiskt!
I opposition så var rankingen högsta sanning och Paul hade receptet hur Linköping skulle förbättra sin position. Vi har inskrivna mål att Linköping skall förbättra sin placering på just den här rankingen. Nu är Paul kommunstyrelsens ordförande och politiskt ansvarig för näringslivsfrågorna. Att då börja förklara misslyckandet med att ifrågasätta undersökningens relevans och hänvisa till andra undersökningar är att förlora sin politiska trovärdighet.

måndag 12 maj 2008

Översiktsplanering

Kommunens tjänstemän som arbetar med översiktlig planering har tagit fram ett intressant material kring den fysiska planeringen gällande det nya resecentrum som ska byggas när ostlänken förverkligas. Det är en planering som påverkar hela Kallerstadsområdet. Vi får en helt ny stadsdel, som blir en port in till centrum av Linköping. Jag hoppas att vi kan få fram ett ordentligt evenemangs- och kulturstråk från den här delen av staden in mot de centrala delarna. Jag tror att Linköpings attraktionskraft skulle öka ytterligare med en sådan lösning. "Staden växer över ån" är ett tilltalande arbetsnamn tycker jag. Ett nytt resecentrum kommer naturligtvis att fungera som en attraktiv magnet för företagsetableringar i direkt anslutning till goda kommunikationer. Hoppas också att det går att hitta effektiva transportlösningar mellan resecentrum och flygplatsen.

Ligatriumf!

Inte nog med att jag har haft en skön helg i Berlin. Väl hemkommen var det bara att leta upp en en sportbar i Stockholm, så att vi kunde se Manchester United:s väg mot ligasegern. Att det var Ryan Giggs som kunde rulla in 2-0 målet mot Wigan fullbordade märkesdagen för honom. I och med matchen mot Wigan tangerade Giggs nämligen legendaren Bobby Charlton rekord vad gäller mest antalet spelade matcher för United!

söndag 11 maj 2008

Berlin ist eine reise wert!

Jag har varit på en privat helgresa till Berlin! Vi var ett kompisgäng som firade en god väns 50 års dag. Jag måste säga att staden gjorde mäktigt intryck på mig. I början av 90-talet var senaste gången jag gästade Berlin. Då präglades stadsbilden av skillnaden mellan Väst och Öst och den rivna muren. Fortfarande ser man skillnaden mellan de monumentala partibyggnaderna som finns kvar på den östra sidan och som påminner om den kommunistiska diktaturen och det mer kommersiellt inriktade väst. Vi som gjorde resan har politik, historia och fotbollsintresse gemensamt så vi hade lagt upp ett program som vi nästan genomförde. Vi var på Alexanderplatz som var Berlins centrum före nazismen och kriget, vi promenerade på Unter den Linden och lät oss imponeras av byggnader som operahuset och Humbolt universitetet. Brandenburger Tor och Riksdagshuset är platser som måste besökas. Vi hann med fotbollsmatchen Hertha Berlin mot 1.FC Nürnberg som spelades på Olympiastadion. Rymmer nu 80 000 åskådare men byggdes till OS 1936. Det är fullkomligt unikt att en europeisk stad av Berlins storlek har en så stor park och strövområde som Tiergarten utgör. Historien blir än mer dramatiskt då man vet att alla träd i detta gigantiska område är planterade efter kriget. Alla träd höggs ner för att bli bränsle och marken blev gigantiska potatisland för att lindra civilbefolkningens lidande. Självklart njöt vi också av god mat och det fina tyska ölet!
Men det stora upplevelsen var utan tvekan besöket vi gjorde idag på förmiddagen innan vi flög hem igen. Jag rekommenderar alla som kommer till Berlin att besöka Die Mauer- museum.
En stor känslomässig upplevelse där murens konsekvenser för den enskilda människan åskådliggörs på ett gripande och dramatiskt sätt.

torsdag 8 maj 2008

Företagsbesök

Kommunen och dess näringslivsbolag NuLink har i samarbete med Svenskt näringsliv genomfört den så kallade 100 dagen. Cirka 50 förtroendevalda i kommunen har träffat cirka 100 företag verksamma i Linköping. Syftet är naturligtvis att öka dialogen och kontaktytan mellan politik och företagare. Möjligen påverkad av att jag sitter som ledamot i NuLink:s styrelse tycker jag att initiativet är bra och det känns mycket tillfredsställande att vi socialdemokrater har varit väl representerade under dagen.
För min egen del hann jag med två högintressanta besök. Mitt första besök gick till Norins Ost. Ett familjeföretag inne på tredje generationen med en dokumenterad kunskap kring ostförsäljning. Det är alltid intressant att lyssna på Lena Norin Selhag, som med en smittande entusiasm beskriver småföretagarnas villkor. Självklart är det också viktigt att ta till sig synpunkter på näringslivsklimat och kommunens bemötande. Då jag också har ett stort mat och vin intresse så var det naturligtvis också intressant att få diskutera sortimentet med henne!
Det andra besöket gick till Scandic Frimis, där jag pratade en stund med Joakim Elveroth.
Han betonade vikten av att går det bra för övriga delar av näringslivet och att större evenemang kommer till Linköping så går det bra för stadens hotell. Det var också intressant att få en visning av den modernisering och upprustning som genomförts på hotellet den senaste tiden.
Jag hoppas att vi kan skapa en tradition kring den här typen av aktivitet.

onsdag 7 maj 2008

Kenty besegrade IFK Norrköping!

Förvisso gällde matchen pojkallsvenskan (p92).Kentylaget gjorde verkligen en kämpainsats och vände ett 1-0 underläge till seger med 3-2. Vi var många ledare och föräldrar som fick en trevlig avslutning på kvällen. Det var Kentys andra seger på fyra matcher i serien, ett fullt godkänt resultat.

Fjärde Storstadsregionen

Idag har jag varit på en konferens som Globaliseringsrådet arrangerade tillsammans med Fjärde Storstadsregionen. Temat var storstadspolitik och regionfrågan. Det är bra att den här typen av konferenser arrangeras och naturligtvis extra roligt att Globaliseringsrådet väljer att lägga en konferens i vår region. Vi har kommit en bra bit på ett gott samarbete mellan Linköping och Norrköping. Imorgon kommer direktionen för det gemensamma kommunalförbundet mellan Linköping och Norrköping att ha sitt första sammanträde. Tyvärr blev det rätt uppenbart att regeringens handlingskraft i regionfrågan inte är speciellt hög. Statssekreterare Dan Ericsson som med kort varsel fick ersätta Mats Odell hade inte många raka besked att komma med. Trots ansvarskommitténs grundläggande arbete är jag orolig för att det inte blir så mycket med bildadet av regioner i landet. Den moderata oenigheten ligger som en bromskloss för utvecklingen. Mindre prat och mera verkstad skulle vara behövligt, eller hur Paul Lindvall och Jan Ove-Larsson

tisdag 6 maj 2008

hård konflikt kring utmanarrätten

Den borgerliga majoriteten i Linköping genomför förslaget att införa en så kallad utmanarrätt i Linköping. Detta står klart efter dagens kommunstyrelsesammanträde. Trots hård kritik från en samlad politisk opposition väljer man konfliktens väg. Nu skall kommunfullmäktige säga sitt, men jag har liten förhoppning att majoriteten ändrar sig. Det är också en förödande facklig kritik som leveraras mot förslaget. Så här formulerar sig SACO- rådet, LR, Vårdförbundet, SKTF och Kommunal i en gemensam protokollsanteckning:
"...protesterar kraftfullt mot att utmanarrätt införs i kommunen. Förslaget har inte föregåtts av analyser av behovet av att införa utmanarrätt av den kommunala verksamheten. Det har inte heller gjorts någon analys av vilka konsekvenser införandet på sikt kan få för kommunens verksamheter och anställda.
ansvarigt kommunalråd har inte fullföljt kommunens tradition av dialog och återkommande träffar mellan personalansvariga kommunalråd och kommunens fackliga träffar. Kommunens fackliga organisationer har istället informerats om kommunstyrelsens planer på att införa utmanarrätt genom artiklar i Östgöta-Correspondenten."

I en annan protokollsanteckning ställer sig Lärarförbundet sig frågande till vilka mätinstrument som kommer att användas vid mätningar av kvalitetsmässiga och idémässiga förbättringar vid införandet av utmanarrätt. Något svar på frågan har naturligtvis inte givits av majoriteten.

Det är trist att konstatera att den borgerliga majoriteten inte är beredd att ta till sig kritiken från de fackliga organisationerna.

måndag 5 maj 2008

Ryds S-förening

Igår var jag på månadens föreningsmöte med Ryds socialdemokrater. Jag tillhör den grundorganisationen sedan studieåren. Det var ett bra föreningsmöte. Det var tre frågor som vi diskuterade. Den första handlar om den långsiktiga men oerhört viktiga frågan kring skolorganisationen i bostadsområdet. Ryd är tyvärr en segregerad stadsdel. Solhagaskolan är i behov av upprustning. En idé som har diskuterats under några år är att göra en gemensam skola för barn och ungdomar oavsett om de bor i villorna eller i hyresrätt. Idag går barnen i Ryd i olika skolor beroende på var föräldrarna bor. Föreningen skall tillsammans med socialdemokraterna i barn- och ungdomsnämnden lyssna på vad Rydsborna tycker och tänker kring detta. Ikväll arrangerar föreningen gårdsmöten i stadsdelen där den här frågan skall diskuteras. Den andra frågan handlade om de ungdomsgäng som finns i området. Den allmänna bilden var ändå att de insatser som sociala förvaltningen tillsammans med polis har satt in ger resultat. Några av föreningens medlemmar hade varit och nattvandrat i området och konstaterat att det var relativt lugnt. Den tredje frågan vi hade uppe var partiets miljöarbete. Föreningen kommer att arbeta aktivt med frågan, eventuellt startar Ryds S-föreningen en studiecirkel till hösten för att fördjupa kunskapen kring miljöfrågorna.

söndag 4 maj 2008

Översiktsplanen

Det var en trevlig invigning på Stora Torget av förslaget till översiktsplanen för staden i lördags. Efter själva cermonin kom jag i samspråk med intresserade medborgare. Många röster hördes för att bevara våra grönområden. Jag har själv lyft fram den frågan, som jag tycker är viktig.
Vi måste på ett tydligt sätt markera vilka grönområden vi inte tänker bygga på och också vara tydlig på i vilka områden staden kommer att växa och förtätas. Av miljöargument måste staden bli rundare men vi har också ett ansvar att bibehålla gröna oaser till gagn för våra medborgare.
Det är också uppenbart att något stöd från medborgarna till idén med pool i Stångån finns inte.

(s) och miljöfrågorna

Vi socialdemokrater i Linköping har bildat en arbetsgrupp kring klimat- och miljöfrågorna. Gruppen har fått i uppdrag att leda arbetet med att formulera ett lokalt socialdemokratiskt program för miljöpolitiken. Det är ett stimulerande och viktigt arbete. Just nu håller vi på med analys och kunskapsinhämtning. Senast gjorde gruppen ett besök på Naturcentrum och fick en genomgång av verksamheten. Jag hoppas att vi kan få igång ett brett arbete i våra grundorganisationer kring hållbar utveckling och vår miljöpolitik.

fredag 2 maj 2008

Linköpings framtid

Imorgon lördag är det aktiviteter på Stora Torget kring förslaget på översiktsplan för staden. Då det råder stor politisk enighet så invigs utställningen både av majoriteten och oppositionen, vilket är bra. Det är ju frågor som rör Linköpings långsiktiga utveckling som behandlas. Frågor som inte känner några mandatperioder som gränser.
Jag kommer att trycka på medborgardialog i mitt tal. Förslaget är ute på remiss fram till augusti månad och det är viktigt att alla intresserade Linköpingsbor kommer med synpunkter. Bara alla frågor kring kollektivtrafiken borde väcka stort intresse. Ska Linköping slå in på spårbunden kollektivtrafik eller inte? Jag tycker det. Vi socialdemokrater har en motion inlämnad till kommunfullmäktige där vi föreslår att frågan utreds med syfte att skapa spårbunden kollektivtrafik till Skäggetorp och Universitetet.
I förslaget till översiktsplan är en bärande tanke att bygga staden rundare och tätare. Det finns miljöargument för en sådan utveckling. Samtidigt menar jag att vi också måste bli tydligare på vilka grönområden som ska vara kvar.
Det är spännande frågor som verkligen påverkar Linköpings framtid.
Förslaget till översiktsplan finns att få på biblioteket.

torsdag 1 maj 2008

Frihet kräver rättvisa

"Frihet kräver rättvisa" är socialdemokraternas huvudparoll i årets Första Maj firande. I en alldeles lysande artikel i idétidskriften Tiden sätter Mona Sahlin in parollen i ett politiskt dagsaktuellt perspektiv. Som socialdemokrater måste vi stå upp för begreppet frihet. Rättvis fördelning, välfärd åt alla, minskade klyftor- det skapar en trygghet som gör som gör det möjligt för den individuella friheten att växa. Mona hänvisar till ett citat av Tage Erlander:
" I själva verket utgör känslan av trygghet ett frihetsvärde av enorm betydelse för den enskilda människan".
En åsikt som håller än i dag.

Första maj

Arbetarrörelsens tradition att fira Första Maj har sin bakgrund i den amerikanska fackföreningsrörelsen kamp för åtta timmars arbetsdag. I maj 1886 demonstrerade fackföreningsanslutna arbetare för detta krav. Platsen var Haymarket Square i Chicago. Plötsligt slängdes en bomb, polisen öppnade eld mot demonstranterna. Flera fackföreningsledare arresterades och fyra dömdes till döden och avrättades. De anklagades för att bomben var riktad mot polisen. Några år senare gjordes en ny undersökning och alla fackföreningsmän friades på alla punkter. Undersökningen kunde bevisa att bomben slängdes mot demonstranterna och inte tvärtom. Den internationella arbetarrörelsen beslutade då att för att högtidlighålla minnet av demonstrationen i Chicago så skulle Första Maj bli arbetarrörelsens dag.
1890 arrangerades den första Första Maj demonstrationen i Sverige.

För min egen del har jag faktiskt inte missat någon Första maj demonstration sedan jag började vara med i unga år. Det känns lite speciellt att i år återvända till Norrköping för demonstration. Som ung SSU:are dansade jag på Norrköpings gator första maj 1975 för att fira Saigons fall dagen före.