måndag 28 juli 2008

Missnöje med den borgerliga regeringen

DN:s ledare den 27 Juli vädrade en en gång ett missnöje med regeringen Reinfeldt. Ledaren konstaterar att det inte varit alliansens sommar. FRA-debatten sliter på de borgerliga partierna och Almedalen blev en antiklimax för dem som väntat sig någon form av nystart för alliansen.
Ledarens recept är en regeringsombildning. Man skriver "svaga kort bör bytas ut. Politikområden där alliansen inte infriat förväntningarna bör stärkas upp med personer som kan vända läget."
Och sedan kommer en uppräkning som faktiskt är en fullständig sågning av de gågna två åren.
För vad sägs om följande betyg: "Alliansen står inte högt i kurs i Företagarnas Sverige"... "Försvaret har inte varit alliansens bästa gren"..."Frågor om högre utbildning och forskning skulle kunna drivas mer offensivt"... "Alliansregeringen saknar en tydlig kulturpolitik"... "Väl fungerande infrastruktur har avgörande betydelse för den svenska ekonomins framtid"...

Jag tror inte att byte av enskilda ministrar hjälper. Det är avsaknaden av en genomtänkt politik som är det stora problemet för regeringen

lördag 26 juli 2008

Ostlänken som helhetslösning

Sommartid innebär möjlighet till att arbeta med höstens frågor. Har ägnat en stund under dagen att läsa dokumentationen som Öhrlings Pricewaterhouse Coopers arbetade fram till ett seminarium som Linköping/Norrköping och Östsvenska handelskammaren arrangerade på Gotland kring Östlänken. Ju mer jag läser i underlaget dessto starkare tycker jag vår sak blir. Regeringen borde ha två alternativ; Antingen markerar man i höstens infrastrukturproposition att staten är beredd att finansiera Ostlänken eller också signalerar man tydligt att staten och regionen med det privata näringslivet kan hitta former för ett gemensamt ekonomiskt ansvar för Ostlänken.
Rapporten visar att betydande nyttor kommer att uppstå genom Ostlänken:
-Restidsförbättringar
-Regionförstoring och tillväxt
-Fastighetsvärdeökningar
-Överlämning mellan transportslag
-Omfattande följdinvesteringar planeras av framför allt kommuner och regioner.

Inte kan väl den borgerliga regeringen säja nej till en sådan utvecklingsmöjlighet för nationen och vår region!

onsdag 23 juli 2008

Leader Folkungaland ger resultat

Arbetet med att stärka och ta tillvara den östgötska landsbygdens kraft är i full gång. EU och svenska staten har inbjudit hela Sveriges Landsbygd att bilda så kallade Leaderområden (från franskan med betydelsen "utveckling genom samverkan") som syftar till att stödja lokala initiativ som på olika sätt gynnar näringslivssatsningar, ekonomi och socialt liv på landsbygden.

Linköping ingår tillsammans med västra delen av Norrköping, Mjölby samt södra delen av Motala i Leader Folkungaland.
Jag och min partikamrat Mariann Löfgren deltar i arbetet i Folkungaland. Jag är ersättare i styrelsen och representerar Linköpings kommun och Mariann är ordinarie ledamot och representerar de ideella föreningarna.

Glädjande nog börjar flera olika projekt ta form. För Linköpings del kan vi redovisa tre projekt som får stöd. Stjärnorps SK får stöd för projektet Samlingsplats Stjärnorp som handlar om att rusta upp föreningens fina anläggning.
Slaka hembygdsförening har fått stöd till Kulturkraft Slaka. Föreningen skall genomföra en förstudie som skall kartlägga de idéer och uppslag som finns i bygden för utvecklingen av det geografiska området runt Slaka. Och för det tredje har hushållningssällskapet i Östergötland fått stöd för projektet Entreprenörskap och upplevelser längst Göta kanal.
Det är min och Marianns förhoppning att Leader Folkungaland på ett kraftfullt sätt kan bidra till en positiv utveckling av vår landsbygd.

måndag 21 juli 2008

Klimatdebatt

I dagens nummer av Aftonbladet skriver Fred Goldberg, docent och klimatanalytiker en intressant debattartikel. Han driver tesen att någon långsiktig uppvärmningstrend som beror på koldioxid finns inte och har aldrig funnits. Han menar också att flera av de katastrofscenarier som presenterats om inget görs, härstammar från ofullständiga datamodeller som i dagsläget inte kan ta hänsyn till komplexa företeelser i klimatsystemet, såsom molnbildning, vattenånga, havsströmmar eller solstrålning.
Miljöfrågorna är en av vår tids viktigaste politiska frågor, kanske den allra viktigaste. Som politiker och beslutsfattare vill jag naturligtvis att de beslut jag och andra förtroendevalda fattar på olika nivåer ska vila på bra och korrekt faktaunderlag. Därför är det en viktig debatt som startat. Vad som dock inte får ske är att vi inte gör någonting i avvaktan på att olika forskare ska enas. Socialdemokraterna i Linköping är mitt uppe i arbetet att formulera ett lokalt miljöpolitiskt program som vi skall presentera i god tid före valet 2010. Vi har naturligtvis fokus på de lokala frågorna som handlar bland annat om den biologiska mångfalden i vår kommun och att det skall vara enkelt att vara miljösmart i vardagslivet i vår kommun.

söndag 20 juli 2008

inflationen ökar

Inflationstakten, räknad som förändringen under de senaste tolv månaderna, ökade till 4,3 procent i juni ( i maj var det 4,0 procent).
Just nu är det många kurvor som pekar åt fel håll för regeringen Reinfeldt.

torsdag 17 juli 2008

Göteborg som förebild

Så var Gothia Cup äventyret för Kentys pojkar födda 1992 slut för den här gången. Efter att ha vunnit sin grupp med tre vinster av tre möjliga bjöd fredagen på dramatik på högsta nivå. I den första slutspelsmatchen besegrade Kenty det tyska laget KFV Segeberg efter 2-2 vid full tid och efter en makalös straffdramatik. Det krävdes fem extra straffar för att få fram en vinnare.
I 16/1 finalen blev ett annat pojkallsvenskt lag för svårt. Karlslunds IF vann rättvist med 2-0. Men ett stort grattis till grabbarna i laget för en väl genomförd turnering!!
Göteborg med föreningen BK Häcken som ägare av Gothia Cup arrangerar turneringen på ett föredömligt sätt. Jag har skrivit det förr, men upprepar det gärna. Jag hoppas att vi kan skapa en liknande stark event- och arrangörsorganisation i Linköping. Vi måste våga satsa kommunala resurser på evenemang som kommer Linköpings kommun och våra medborgare till del. Att rusta vårt framgångsrika Arenabolag för en sådan uppgift kan vara en idé.
Granskar man siffrorna för Gothia Cup blir man imponerad!
Enligt Turismens utredningsinstitut genererar hela evenemanget 320 miljoner kronor i turistinflöde och statens skatteintäkter uppgår till 138 miljoner kronor.
118 ackrediterade journalister som representerar 36 länder kan turneringen också räkna in.

tisdag 15 juli 2008

Utmanarrätten i Linköping

Så har den första utmaningen kommit i Linköping, efter att den borgerliga majoriteten beslutat införa rätten att utmana välfungerad kommunal verksamhet i vår kommun!
Ett företag som heter "Svenska Boklån AB" vill driva hela eller delar av kommunens biblioteksverksamhet. Jag utgår ifrån att den borgerliga majoriteten med ansvarigt kommunalråd Bengt Olsson(Fp) nu snabbt konstaterar att någon konkurrensupphandling av biblioteken i Linköping inte är aktuellt.
Allt annat skulle vara mycket märkligt!
Varför ska ett privat företag styra vilken verksamhet som skall konkurrensupphandlas i kommunen och vad är kommunens biblioteksplan värt i den här situationen?
Med tanke på Paul Lindvalls kommentar så måste jag fråga mig om han är beredd att splittra en effektiv biblioteksorganisation där det bedrivs viktig verksamhet inom filialerna som kommer våra medborgare till del. Och vilket budskap tror den borgerliga majoriteten att man skickar till våra medarbetare inom biblioteksverksamheten. Är budskapet att "Svenska Boklån AB" kan göra jobbet bättre!
Nej! vår socialdemokratiska kritik av utmanarrätten kvarstår. Det är tråkigt att nyliberala idéer riskerar att slå sönder en väl fungerande kommunal verksamhet och dessutom riskerar vi ett oeffektivt nyttjande av medborgarnas skattepengar.
Vinner vi valet 2010 river vi socialdemokrater upp beslutet kring utmanarrätten!

Gothia Cup invigningen

Gothia Cup är världens största fotbollsturnering för ungdomar. I år deltar 1572 lag eller 34 400 spelare från 67 olika länder. Sonen spelar i ett Kentylag i pojkar 16 år. Med två segrar av två möjliga är de nu klara för A-slutspel, trots att det återstår en gruppspelsmatch.
Turneringen startas med en stor och mäktig invigning på Nya Ullevi. Det är andra året i rad som jag och min familj är på plats. Ett fullsatt Ullevi applåderar lag från alla deltagande länder som likt olympiska spel marscherar in på innerplan. I år blandades afrikanska rytmer med nordisk musiktradition när lag från den afrikanska kontinenten dansade in till svensk folkmusik. Det var ett fantastiskt skådespel! För mig är det här det bästa med idrottsrörelsen. Här förenas tävlingsidrott (många matcher i turneringen är oerhört välspelade och spännande) med internationell förståelse och kamratskap.

söndag 13 juli 2008

DN ledare

Jag kan inte låta bli att citera en del av Niklas Ekdal:s ledare i dagens DN.
Han skriver:
"Socialdemokraterna ligger ypperligt till i mätningarna och gör det mesta rätt i Visby. Som uppvärmare på Almedalsscenen har de trippelironiernas Henrik Schyffert. Centerpartiet har marmeladorkestern. Mona Sahlin tar hem politiska potter i form av FRA-lagen och fastighetsskatten, och ger samtidigt beskedi regeringsfrågan genom att hänga med miljöpartiets Maria Wetterstrand i stället för vänsterns Lars Ohly.
Och vad gör de borgerliga? Sänkt bolagsskatt från Jan Björklund, miljöbilar från Maud Olofsson och en liten konkurrenssatsning från alliansen. Ingen vidare sötma i den marmeladen."

Så långt Ekdal i DN. Det är bara att instämma i att det var kul att vara socialdemokrat under veckan på Gotland!

lördag 12 juli 2008

Moderaterna och infrastrukturen, del två!

Så kom då ett besked från Fredrik Reinfeldt. I höstens budgetförhandlingar mellan de fyra borgerliga partierna vill moderaterna se ytterligare sänkta skatter till ett värde av cirka 15 miljarder kronor. Bland annat föreslår man höjd gräns för den statliga inkomstskatten. I kronor räknat blir skattesänkningen störst för dem med inkomster över 33 000 kr i månaden. Att ett sådant förslag finansieras med tidigare beslut om sänkt A-kassa och försämringarna i sjukförsäkringen tydliggör den orättvisa moderata fördelningspolitiken.

Beskedet innebär att moderaterna satsar en stor del av reformutrymmet i statens finanser på skattesänkningar. Det är viktigt att komma ihåg detta när vi i höst kommer att diskutera hur staten skall finansiera nödvändiga infrastruktursatsningar. Sverige behöver satsa mycket mer på infrastruktur än vad vi gör idag. Vi vet fortfarande inte hur regeringen har tänkt sig den långsiktiga finansieringen. Ett sätt är att öronmärka intäkterna från försäljningen av statliga bolag till nationella järnvägsprojekt. Eftersom regeringen vunnit omröstningen om utförsäljningen av statliga bolag så kan ju intäkterna användas till detta!

fredag 11 juli 2008

Moderaterna och infrastrukturen

Almedalsveckan börjar lida mot sitt slut. Fredagen är moderaternas dag och eftersom jag flyger hem i eftermiddag passade jag på att lyssna på moderaternas ekonomiska seminarium. Det är alldeles uppenbart att svensk ekonomi bromsar in. De risker för den svenska ekonomin som Cicilia Hermansson, prognoschef på Swedbank, redovisade var främst; Bolånekrisen i USA, med fallande huspriser, en stigande inflation driven av markant höjda råvarupriser samt en överskattning av arbetsmarknadens positiva effekter. Det sista har jag själv kommenterar på bloggen. Det är bra att arbetslösheten minskar i Sverige och Linköping, men om vi även ser en ökning av kostnaden för det ekonomiska biståndet i Linköping och i andra kommuner blir det kommunsektorn som får en ökad ekonomisk belastning genom regeringens sänkta A-kassor och minskad arbetsmarknadspolitik.
Men det stora bekymmret, som blir så uppenbart när man lyssnar på finansminister Borg är hans syn på infrastrukturinvesteringar. Vi har arbetat hela veckan med Ostlänken och Götalandsbanan. Tyvärr kan jag konstatera att ingenting pekar på att Anders Borg är beredd att släppa till ekonomiska resurser till en sådan järnvägsinvestering. Detta trots att han själv anger reformutrymmet till 20-30 miljarder i kommande budget. Det finns ingen mer lämplig tid att satsa på vår infrastruktur än när ekonomin bromsas in. Om jag uppmanade Paul Lindvall och andra ledande moderater att agera i regionfrågan så är det ännu mer uppenbart att det moderata stödet för ostlänken på lokal och regional nivå blir mer och mer innehållslöst. Allt pekar på att skall ostlänken förverkligas så krävs det en socialdemokratisk regering.

torsdag 10 juli 2008

Regionfrågan och fjärde storstadsregionen

På Gotland har torsdagen ägnats åt regionfrågan och utvecklingen av fjärde storstadsregionen.
Om jag skall börja med det positiva så har vi själva genomfört ett bra seminarium kring storstadsutveckling. Det samarbete som Linköping och Norrköping startade tillsammans med Nutek i att utveckla fjärde storstadsregionen ger nu resultat. På tydlig konkret nivå kan vi redovisa operativt ökat samarbete kring miljötekniskt centrum, räddningstjänst, ledarutveckling och löneadministration för att ge några exempel. Om den positiva utvecklingen inom regionen fortsätter så talar all erfarenhet att tillväxten gynnas. Det är en styrka att vi också är politiskt enade om den här utvecklingen. Linköping och Norrköping har olika historiska bakgrunder som gör att städerna kompleterar varandra . Linköpings Universitet betyder också mycket för den positiva utvecklingen.

Det som är mindre positivt är regeringens hantering av regionfrågan. Det är en klen tröst att vi har stor, för att inte säga fullständig politisk enighet i Östergötland om vikten av att vårda Mats Svegfors arbete i ansvarskommittén. Här måste länets ledande moderater göra mer för att få den moderatledda regeringen att ge besked.
När Lena Micko tillsammans med Mona Sahlin på DN debatt markerar enighet mellan socialdemokratin på lokal och nationell nivå så är det resultatet av hårt arbete och många diskussioner. Nu är det hög tid att vi får läsa en gemensam artikel skriven av Paul Lindvall och Fredrik Reinfeldt som säger ja till ansvarskommitténs förslag.
Läs DN artikeln här: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=801346

onsdag 9 juli 2008

Försvars- och industripolitik

Under eftermiddagen har fjärde Storstadsregionen tillsammans med organisationen Folk och Försvar arrangerat två försvarspolitiska seminarier. SAAB med VD Åke Svensson har medverkat. Ett fokus har legat på omställningen av försvaret. Försvarsministern var tydlig -omställningen fortsätter. Några ledamöter från försvarsberedningen agerade- bland annat min partivän Håkan Juholt. Sju partier har nu enats i beredningen, vilket naturligtvis är en styrka långsiktigt. Vad som nu behövs är en tydligare koppling mellan forskning och industripolitik å ena sidan och försvarspolitik. Det är naturligtvis en nationell angelägenhet att det högteknologiska kunnande som inte minst SAAB i Linköping har får en möjlighet att utvecklas ytterligare - trots omställningen av det svenska försvaret.

Viktigt integrationsseminarium

Sveriges kommuner och landsting arrangerade ett viktigt seminarium kring flykting och integrationsseminarium nu på morgonen. Vi fick bland annat en målande beskrivning över Södertäljes arbete och vilket ansvar de tar. Att det fortfarande finns ett 15 tal kommuner som inte tar emot några flyktingar , samtidigt som Malmö, Botkyrka och Södertälje anstränger sig bortom rimlighetens gräns är orimligt. Ansvarig minister Nyamko Sabuni deltog också på seminariet. Jag skulle önska att hon tydligare tog till sig den verklighetsbeskrivning som Anders Lago från Södertälje presenterar. Det är alldeles uppenbart att vi behöver lagstiftning från staten, inte minst vad gäller boendefrågan. Sabuni tycks dock inte vilja använda lagstiftningsinstrumentet, vilket jag tror är ett stort misstag.

Lysande tal av Mona!

Igår kväll var det så Mona Sahlins tur att tala i Almedalen. Det var ett offensivt tal, med klara besked kring fastighetsskatten och FRA frågan. Vi river upp lagstiftningen och tillsätter en utredning kring FRA om (s) vinner valet 2010. Vi är beredda att öka fastighetskatten för fastigheter som har ett värde på över 5 miljoner kronor. Ett bra besked tycker jag. Mona presenterade socialdemokratiskt välfärdspolitik och vad vi menar med interntionell solidaritet på ett lysande sätt. Att hon också avslutningsvis tog upp Lisbeth Palme på scen för en gemensam avslutning var oerhört fint.

tisdag 8 juli 2008

Almedalen

Så är man på Gotland. 40 år har gått sedan den semesterlediga Olof Palme övertalades av sina gotlänska partivänner att lämna Fårö för en dag och hålla ett tal i Almedalen. Första gången stod han på ett lastbilsflak. I år finns det över 600 seminarier att välja på och känslan är att alla finns på plats. Vi kom i morse och har hunnit med tre seminarier under dagen. Vi var några socialdemokrater som deltog i ett kulturpolitiskt seminarium som broderskap arrangerade. Som parti är vi på god väg att formulera en framåtsyftande kulturpolitik. Vi har kommit en bra bit på väg i Linköping med vårt nätverk, där vi träffar lokala och regionala kulturarbetare. I min roll som vice ordförande i marknadsbolaget är det naturligtvis stimulerande att seminariet vi arrangerade tillsammans med Östsvenska handelskammaren kring Ostlänken/Götalandsbanan och OPS lösningar var välbesökt. Det finns en bra och pragmatisk samsyn mellan näringsliv och politik över alternativa finansieringslösningar. Om höstens infrastrukturproposition inte innehåller några tydliga besked kring Ostlänken måste vi från regionen ha kraften att visa på andra finansiella lösningar. Det tredje seminariet har handlat om miljötekniskt centrum, som är ett viktigt kraftcentrum för regionens alla växande miljöföretag. Här sammarbetar Linköping och Norrköpings kommuner tillsammans med Linköpings Universitet.
Ikväll talar Mona Sahlin i Almedalen. Det skall bli kul att lyssna på henne.

måndag 7 juli 2008

Trafiksäkerhetsprogram 2008-2020

En grupp tjänstemän har tagit fram ett förslag till trafiksäkerhetsprogram för Linköpings kommun. Olika nämnder kommer att ta ställning till innehållet under hösten. Men för min egen del tycker jag att det är ett bra program. Programmet har den nationella nollvisionen som utgångspunkt. Nollvisionen innebär att ingen ska riskeras att dödas eller skadas svårt i trafiken.
Om man följer utvecklingen i Linköping under en längre period kan det konstateras att antalet polisrapporterade olyckor ökat sedan början av 1980-talet. Antalet skadade bilister har stegvis ökat de senaste åren medan det för cyklisterna finns ett trendbrott 1999 och därefter har det skett en minskning. De gator i Linköping som har störst andel olyckor är centrumnära huvudgator som Hamngatan, Östgötagatan, S:t Larsgatan, Vasavägen och Järnvägsgatan.
Så nog behöver vi arbeta med att förbättra trafiksäkerheten. Det finns många förslag till förbättringar i programet. Allt från säkra korsningar för biltrafik, till en viktig diskussion om och kring 30 km/timmen på fler gator.

fredag 4 juli 2008

Ekonomiskt bistånd ökar i Linköping

Knappt halva mandatperioden har gått. Den moderatledda regeringen pressas av låga siffror i opinionsmätningarna. "Vi genomför den politik vi vann valet med och det vänder snart" är den enkla argumentationslinjen från de borgerliga partiernas företrädare, när man ska förklara de låga siffrorna i opinionen.

I Linköping har vi ett praktexempel på den borgerliga politikens misslyckande. I valrörelsen 2006 var budskapet från Paul Lindvall och moderaterna att utanförskapet skulle brytas och bidragsberoendet minska! Vad händer då i det moderatledda Linköping. Jo, det ekonomiska biståndet ökar! 2005 var 1845 familjer per månad beroende av ekonomiskt bistånd. 2007 hade siffran ökat till 1929 och vad värre är att ökningen tycks fortsätta under 2008.

Tydligare kan inte den borgerliga politikens misslyckande beskrivas! Det är klart att medborgarna reagerar på oförmågan att leva upp till utställda löften!

torsdag 3 juli 2008

"Den verkliga staden"

Mats Brusman la fram sin avhandling "Den verkliga staden" vid Linköpings Universitet i början på året. Vill man öka kunskapen om staden som begrepp och betydelse ska man absolut läsa boken. Han har undersökt hur stadsmiljöer i Norrköping formats och utvecklats under 1990-talet och i början av 2000-talet, men resonemangen är allmängiltiga. I min roll som vice ordförande i teknik- och samhällsbyggnadsnämnden känns det viktigt att fylla på kunskapsförådet kring stadsplanering genom Brusmans forskning. Och det är klart - kan vi bygga städer på ett sådant sätt att främlingskap och sociala problem motverkas - då har vi kommit en bit på vägen.
Staden har en komplex roll i dagens samhälle. Attraktiva urbana miljöer lyfts fram i kommunernas konkurrens om människor och verksamheter. Samtidigt vet vi att regionalisering och förstorade arbetsmarknader ökar kravet på rörlighet och tillgänglighet som inte alltid går att kombinera med en attraktiv stadsmiljö.

tisdag 1 juli 2008

Shakespeare på Gräsgården

Har tillbringat kvällen i Vadstena och i ett fantastiskt skönt sommarväder njutit av Shakespeare:s komedi "Love´s labour´s lost", som skrevs 1598 och som haft olika svenska titlar men nu senast "fyra friares fiasko". Det är ensemblen "Shakespeare på gräsgården" som står för traditionen att varje sommar sätta upp pjäser av Shakespeare. Det är en fantastisk spelmiljö som gräsgården mellan klosterhotellet och klosterkyrkan erbjuder. Om jag har förstått rätt så har gruppen en målsättning att utveckla Östergötland och Vadstena till ett centrum för Shakespeare:s rika produktion. En sådan satsning hoppas jag får ett brett stöd från många krafter i Östergötland.
Läs mer på hemsidan:www.shpg.se