lördag 30 augusti 2008

Stockholmshelg

Vi är några familjer som har skapat en trevlig tradition. En gång per år träffas vi, grillar och umgås under lördagen för att avsluta helgen på Gröna Lund under söndagen. Grunden för det sociala umgänget är ungdomsåren i SSU. Vi var alla verksamma i ungdomsförbundet i Linköping och Östergötland. Den vänskapen som då grundades har vi bibehållit genom åren.Tre av familjerna bor numera i Stockholm, så det har blivit naturligt att träffas där. Det intressanta är att våra barn, i lite varierande åldrar också uppskattar den här helgen. Dessutom får vi pappor numera stryk av våra tonårssöner i den prestigefyllda femkampen på Grönan, men det är sådant man får ta!

onsdag 27 augusti 2008

Teknik och samhällsbyggnadsnämnden

Så är en heldag med nämnden avslutad. Budgetgenomgång på förmiddagen och nämndmöte på eftermiddagen. Vi har antagit en investeringsplan för kommunen som har en nettokostnad på 155 miljoner kronor. Vi socialdemokrater gör en förändring i vårt förslag. Vi satsar 3,5 miljoner kronor på att bevara (ev bygga nytt) plaskdammarna i Linköping. Tyvärr vill inte den borgerliga majoriteten detta. Vi satsar också något mer på kollektivtrafiken än vad majoriteten gör.

Glädjande nog så blev nämnden enigt om ett förändrat förslag kring tomträttsavgälden. Genom att öka kompensationen till tomrättsinnehavarna vad gäller trädgårdsinvesteringarna till 50 000 kr, så blir den nya avgiften mer likt Norrköpings nivå.

Vi valde att inte delta i beslutet om driftbudget gällande 2009 och 2010. Vi kommer tillbaka med ett genomarbetat budgetförslag för hela Linköpings kommun.

Och sedan var det naturligtvis kul att vi fick med oss nämnden på ett bifall på Eskil Sjöbergs medborgarförslag!

måndag 25 augusti 2008

Teknik och samhällsbyggnadsnämnden

Ikväll har den socialdemokratiska gruppen i teknik- och samhällsbyggnadsnämnden träffats för att förbereda onsdagens nämndsammanträde. På ett nämndsammanträde beslutas om både stora och små frågor. De mindre frågorna får sällan någon uppmärksamhet i media. Därför kan det vara kul att då och då uppmärksamma sådana förslag. S-gruppen beslöt att aktivt stödja ett medborgarförslag från Eskil Sjöberg, aktiv i Landeryds kyrkoråd. Han föreslår att en gång- och cykelväg anläggs mellan Rönnholmsvägen eller Hjulsbrovägen i Möjetorp och till träbron över Stångån mitt för Landeryds kyrka. Vi stödjer förslaget!

torsdag 21 augusti 2008

Debatten kring evenemang i Linköping

Min artikel kring en satsning på evenemang och ett ekonomiskt starkt Arenabolag fick Correns ledare att kommentera det hela. Min opublicerade replik kan läsas här:
"Det finns stor enighet i uppfattningen att olika typer av arrangemang är bra för Linköping. Det får dessutom gärna bli fler. Poängen med min artikel är att också visa att det finns en kostnad för denna önskade utveckling som arenabolaget får ta hand om. När kunskapen finns att arrangemang som Melodifestivalen och VTI:s transportforum genererar 12 miljoner i turistinkomster till vår region är det lätt att argumentera för ett ekonomiskt starkt Arenabolag.
Jag hävdar uppfattningen att det finns mycket kunskap och praktisk erfarenhet att hämta från Göteborg som är viktig för oss, trots att vi inte har Ullevi som arena.
Jag kompletterar så gärna listan över tänkbara och önskvärda arrangemang i vår stad. Flera idrottsarrangemang med både spets och bredd. En stor ungdomsturnering i handboll som lockar internationellt deltagande med finalmatcher i Cloetta Center. Ytterligare ett antal konferenser. Vad sägs om en årligen återkommande miljökonferens där Linköping/Norrköping delar på arrangemanget. Ett antal stora som små musikarrangemang
med aktuella artister och grupper. Det är inte bara Cloetta Center vi kan utnyttja för detta. Mer klassisk musik i Linköping. Jag tog själv upp teatersidan i en intervju. Den här uppräkningen kan naturligtvis göras längre.
Allt pekar på att fler arrangemang i Linköping innebär ökade turistintäkter. Det tycker jag är ett ansvarsfullt sätt att förvalta de gemensamma tillgångarna."

onsdag 20 augusti 2008

Studieresa till Malmö/Köpenhamn

Så är man då hemkommen från en studieresa till Malmö/Köpenhamn. Det var kommunens näringslivsbolag NuLink som besökte Öresundsregionen. Vi hade naturligtvis fokus på näringslivsutvecklingen och tillväxtfrågorna. Inte minst var det mycket intressant att lyssna på min partivän Ilmar Reepalu, kommunstyrelsens ordförande i Malmö, när han målande tecknade Malmös förvandling från varvstaden i kris till staden som satsade sig ur krisen. Genomgången v Malmös sätt att arbeta med turistfrågorna var också ett område som intresserade mig. Än en gång lyftes betydelsen av att erbjuda ett bra utbud av olika typer av arrangemang fram. Malmö har främst varit framgångsrika att utveckla ett brett basutbud av evenemang som lockar turister till regionen. Jag tror vi har en del att hämta där, i vårt eget arbete att utveckla Linköping som arrangemangstad.
Sedan var det en helt annan sak att vår egen arena Cloetta Center är bra mycket snyggare än den framväxande multiarenan i Malmö!

måndag 18 augusti 2008

Satsa på flyg och järnväg

Idag var min och Lenas artikel där vi argumenterar för en nödvändig satsning på höghastighetståg men också på flyg publicerad i Corren. Nu är alla partier utom moderaterna för en satsning på Ostlänken. Vi socialdemokrater har också finansieringen klar. Finansministerns motstånd mot satsningen ter sig mer och mer obegriplig. Kraftfull satsning på svensk infrastruktur är ännu mera motiverad när den nationella ekonomin mattas av.
Läs hela artikeln på http://www.corren.se/archive/2008/8/15/jui32zlxiinq30s.xml

fredag 15 augusti 2008

Befolkningsutvecklingen

Idag har flera av länets massmedia uppgifter om kommunernas befolkningsutveckling. Källan är SCB halvårsrapport. Mycket av rapporteringen handlar om att Norrköping har en befolkningsökning på över 600 personer och att Linköpings ökningstakt är blygsamma 65. Det är naturligtvis bra för regionen och för Norrköping att man har en positiv befolkningsökning. Däremot finns det ett besvärligt drag av för enkla dragna slutsatser i rapporteringen. Det här är ett område som de flesta kommunerna följer veckovis, så också Linköping. Den som vill ta del av siffrorna hittar dessa lätt på hemsidan http://www.linkoping.se/statdok/diag.htm. Då kan man snabbt se att de närmaste veckorna kommer att bli avgörande om Linköping når prognosen för året som ligger på drygt 1600 i befolkningsökning. Just nu ligger vi under 2007 år siffror, men över 2006. Flyttningsmönstret hos universitetets studenter har en stor, för att inte säga avgörande betydelse för Linköpings befolkningsutveckling, men naturligtvis påverkas vi av den allmänna ekonomiska utvecklingen och en vikande arbetsmarknad.

tisdag 12 augusti 2008

Miljöteknikcentrum i Östergötland

Nu startar styrelsearbetet i Miljöteknikcentrum i Östergötland (MTC). Det är Linköpings och Norrköpings kommuner, Linköpings Universitet samt regionförbundet Östsam som står bakom satsningen. Det kommunalägda bolaget Tekniska Verken har med sitt stora kunnade haft en nyckelroll i tillkomsten av MTC. Tanken är att regionens drygt 400 miljöinriktade företag ska få stöd att lansera nya produkter utomlands, koordinera samarbete, marknadsföring och utveckla den gemensamma kompetensen.

Jag är övertygad om att det här är rätt väg att gå och att MTC kommer att ha stor betydelse för vår kommun och utvecklingen i Östergötland.

Mer information om MTC finns på följande adress:http://mtc.fjarde.se/

måndag 11 augusti 2008

Kinda kanal

Jag skall ägna kvällen åt att åka båt på Kinda Kanal. Det är Kinda kanal tillsammans med Kinda kanals vänner som arrangerar aktiviteten. I förslaget till översiktsplan för staden finns det flera olika spännande förslag om hur kanalen och vattnet kan samspela med Linköpings utveckling. Det handlar allt från upprustning av kanalens stränder till det nya resecentrums påverkan. Utan tvekan är Kinda kanal en viktig resurs som ska utvecklas och förändlas om visionen om en attraktiv stad ska uppfyllas. Förutom upprustning - en fråga som vi socialdemokrater tagit upp vid flera tillfällen, så vore det trevligt med någon restaurangbåt och vad sägs om ångbåtar som under turistsäsong går mellan Stångs magasin och vår gästhamn. Jag är säker på att det skulle vara en attraktion som gör att båtturister väljer ett stopp i Linköping.

söndag 10 augusti 2008

EU, allmännyttan och hyrorna (SOU 2008:38)

Remisstiden på ovanstående utredning går ut den 8 september. Många kritiska röster har höjts mot utredningens förslag kring allmännyttans villkor. Jag hoppas att vi kan enas kring ett kritiskt yttrande från Linköpings kommun. Det vore fullständigt orimligt att de kommunala bostadsbolagen skulle tvingas vinstmaximera av konkurrensskäl.

torsdag 7 augusti 2008

Ja till höghastighetståg

Trycket ökar på moderaterna när det gäller järnvägssatsningar. I en artikel i dagens DN markerar sex partier sitt stöd för höghastighetståg i Sverige. Jag är naturligtvis glad över att Ibrahim Bayland(s) och talesman i trafikfrågor är tydlig i sitt svar: "Socialdemokraterna har redan sagt att det ska gå att köra höghastighetståg på Ostlänken mellan Stockholm och Linköping." Här går den lokala och regionala ståndpunkten hand i hand med den nationella nivån. Det är också bra att Jan Björklund(fp) i helgen förordade en satsning på järnvägen. Problemet stavas moderaterna och finansdepartementet med Anders Borg i spetsen. När Jan-Evert Rådhström (m) vice ordförande i riksdagens trafikutskott efterlyser ytterligare kalkyler vad en satsning på järnvägen innebär finns det en risk att vi förlorar ytterligare tid. Och banverket kom med en genomarbetad rapport tidig sommar i år. Där slår banverket fast "att de resultat som finns hittills indikerar att projekten är samhällsekonomiskt lönsamma." Jag hoppas att moderaternas motstånd mot viktiga infrastruktursatsningar går att bryta.

Satsa på evenemang

Jag har följt upp tidigare blogginlägg om betydelsen av bra evenemang i Linköping, med en artikel som är publicerad i corren den 6 augusti.
Läs hela artikel på http://www.corren.se/archive/2008/8/5/jtzzhxpr7rlq4xo.xml

tisdag 5 augusti 2008

Konstgräsplaner i Linköping

Jag ser en hel del ungdomsfotboll eftersom båda mina barn spelar. Det är avkopplande och ofta både underhållande och spännande. Ibland händer det naturligtvis att de samtal vi föräldrar för när vi står och tittar på matcherna glider över till mitt politiska engagemang i kommunen. Runt fotbollsplanerna i kommunen är ett vanligt samtalsämne bristen på konstgräsplaner i vår stad. Om vi jämför Linköping med andra kommuner så har vi färre konstgräsplaner. Och det är klart! Jag har själv skjutsat min dotter och hennes Kentylag till Mantorp och deras konstgräsplan en lördagkväll för en träningsmatch mot ett annat Kentylag(!) på försäsongen. Alla planer i Linköping var antingen upptagna eller inte spelklara.
Å andra sidan skall en eventuell satsningen på fler konstgräsplaner vägas mot andra kommunala områden och då blir det inte lika enkelt.
Jag vet dock en sak med bestämdhet. Idrottsrörelsen i Linköping och då främst fotbollen måste själva samarbeta och faktiskt bidra till en prioriteringslista. Idag finns det många uppfattningar om vart behovet är störst. Skall en ny konstgräsplan anläggas i de södra stadsdelarna, eller är behovet störst i Ryd/Skäggetorp eller är det innerstaden eller rent av i Tallboda som borde komma först. Här behöver klubbarna själva enas om en långsiktig plan ,gärna 10 år framåt i tiden. Gör idrotten det jobbet kan man även argumentera kraftfullt för sin sak i samtal med kommunala företrädare!

måndag 4 augusti 2008

Det bullrar i flygstaden Linköping!

Så är vi igång efter sommarens sol och bad! Ett ärende som skall behandlas på nästa kommunstyrelse är kommunens yttrande över miljömålsrådets utvärdering av Sveriges miljömål. Tyvärr är det flera av målen som inte kommer att nås i rätt tid. Utan tvekan ligger Linköping i framkant när det gäller det lokala miljöarbetet och jag hoppas att vårt arbete kan inspirera och stå som förebild för andra svenska kommuner. En del miljömål innebär krockar med annan utveckling. I Linköping vill vi utveckla stadens förhållningssätt till våra vattendrag, inte minst Kinda kanal. Kanalens betydelse för rekreation och friluftsliv skall bevaras och utvecklas. Lika självklart är det dock för mig att när kanalen rinner genom centrala Linköping får vattnet inte förhindra nybyggnation och förändring av befintliga kvarter. Ett nytt resecentrum med omgivande byggnader kommer att påverka Kinda kanal. En sådan påverkan är bra för Linköpings utveckling. Ett annat miljömål rör buller. All stadsplanering skall syfta till att minimera buller i vår livsmiljö. Men om man nu råkar bo och vara verksam i den svenska flygstaden nummer ett är det naturligtvis ofrånkomligt att flygplanen som vi ser med stolthet flyga över Linköping bullrar. En del riktvärden kring buller skulle omöjliggöra i princip samtliga byggen i en stor del av centrala Linköping. Så kan vi naturligtvis inte ha det! Det kommer att fortsätta bullra i flygstaden Linköping!

lördag 2 augusti 2008

Svensk ekonomi försvagas

Konjunkturinstitutet har mätt medborgarnas förtroende för ekonomin. Det är ingen rolig läsning för den moderata finansministern! Förtroendet är nu så lågt att det liknar krisåren på 1990-talen. Hur ser då den framtida utvecklingen ut? Arbetslösheten väntas öka, företagens orderingång minskar, inflationen ökar dramatiskt, konsumtionen avtar.
Jag hoppas nu att regeringen har kraften att när ekonomin avmattas, öka de nationella satsningarna på infrastruktur tex järnvägsprojektet Ostlänken.