fredag 28 november 2008

Forskningsdebatt

"Dagens samhälle" som är organisationen Sveriges Kommuners och Landsting (SKL) egen tidning är en viktig källa för kunskap och debatt kring den offentliga sektorn.
Utifrån min erfarenhet och roll från CKS har jag skrivit ett debattinlägg som handlar om hur kommunrelevant forskning ska finansieras och organiseras i Sverige. Helt klart är att kommunerna har ett växande behov av kunskapspåfyllnad. Jag har i många sammanhang formulerat mig så här: "Det går inte att möta morgondagens frågor och krav med gårdagens svar; dvs en framgångsrik kommun måste ta till sig ny kunskap för att kunna möta sina medborgares förväntningar.
När så förbundets ordförande Anders Knape (m) presenterar tankar på nya organisationer (kommunvinnova) för att klara forskningsuppdrag reagerar jag. Centrum för kommunstrategiska studier vid Linköpings Universitet kan stå som ett gott exempel på ett fruktbart samarbete mellan kommunerna och akademin som gynnat båda parter.
Kring detta handlar min artikel, som du kan läsa här; http://www.dagenssamhalle.se/zino.aspx?articleID=13950&articleCategoryID=19

torsdag 27 november 2008

Östsams fullmäktige

Under eftermiddagen idag har regionförbundet Östsams fullmäktige haft möte. Här träffas politiska representanter för östergötlands kommuner och landstinget. den viktigaste frågan var finansplanen och budget för 2009. Även här presenterade vi socialdemokrater ett eget budgetalternativ tillsammans med miljöpartiet och vänsterpartiet.
Vi vill förstärka folkbildningen och säger nej till de besparingar som den borgerliga majoriteten (i Östsam finns även Vrinnevilistan och Spi i den borgerliga gruppen) föreslår. Anslaget till folkbildningen ökar med 1 miljon kronor i vårt förslag.
Vi socialdemokrater vill tillsammans med Linköpings universitet utreda möjligheten till en småföretagareprofessur. Syftet är också att starta ett antal entreprenörsutbildningar.
Vi ökar anslaget till de politiska ungdomsförbunden. I dessa tider är vårt förslag att regionen genomföra "folkets bomässa" viktig. Hur skapar vi bra boende, men där priser och byggkostnader minskat.
Detta är några av våra förslag!

Budgetartikel

Idag publicerade Corren en artikel som Lena Micko, Kent Waltersson och jag skrivit. I artikeln presenterar vi den lokala socialdemokratiska politiken som vårt budgetalternativ bygger på.
Läs hela artikeln http://www.corren.se/archive/2008/11/26/jzq1ikgtf3grckz.xml

onsdag 26 november 2008

Teknik och samhällsbyggnadsnämnd

Idag har vi haft möte i teknik- och samhällsbyggnadsnämnden.
Bland annat godkände vi förutsättningar för upphandling av den nya fotbollsarenan i Linköping. Det ska bli mycket intressant att få följa projektet. Invigning är tänkt i aug 2011.
Nämnden antog efter en stunds diskuterande en ny och viktig detaljplan för Nykil. Planen möjliggör byggande av 26 villor i området. Vi får väl se hur marknaden reagerar på möjligheten. Just nu ser vi en kraftig inbromsning på bostadsmarknaden.
Ett viktigt beslut handlade om markanvisningstävling gällande tomten där nuvarande huvudbrandstationen ligger. Kommunen ska flytta och bygga en ny brandstation på Kallerstadområdet. Vi socialdemokrater sa nej till ett kommunal bidrag till länsväg 616. Det är vägverket som har huvudansvar för vägen och vi skapar otydlighet kring ansvarsfrågorna genom kommunala bidrag.

Budgetfullmäktige

Efter nästan 12 timmars debatt så beslutade kommunfullmäktige att anta det borgerliga förslaget till budget. Vi socialdemokrater har presenterat ett trovärdigt budgetalterntiv, som vi kan genomföra så fort vi får en majoritet i kommunfullmäktige. Till skillnad från de borgerliga partiernas förslag rymmer vår budget en ordentlig satsning på vuxenutbildningoch en genomarbetad stadsdelspolitik som syftar till att göra Linköping till en rättvisare stad. Vi behovsstyr ekonomiska resurser till de skolor som har de största behoven.
Nu kommer vi att med hjälp av klassiskt folkrörelsearbete skapa arenor där vår politik kan diskuteras och där nya idéer kring Linköpings utveckling kan formuleras.

fredag 21 november 2008

Samverkan för fotbollens bästa

Så har vi kommit ytterligare en liten bit framåt i frågan om en elitsatsning inom herrfotbollen i Linköping. När Kentys styrelse ger klartecken för fortsatt arbete med utgångspunkten att 2010 så ska ett gemensamt Linköpingslag ta Kentys plats i seriesystemet så får vi förutsättningarna för en satsning, som syftar till ett etablerat elitlag 2015. Mycket arbete återstår naturligtvis, men den här gången har vi arbetat metodiskt och min bedömning är att samarbetet mellan föreningarna fungerar mycket bra. Och håll med om att Linköping förtjänar ett allsvenskt lag. Senast var 1977. Som relativt nyinflyttad student såg jag Derby besegra Kalmar med 1-0 i första matchen. Det var länge sedan...

torsdag 20 november 2008

Bostadsmarknaden i Linköping

Hur kommer den nästan totala inbromsningen av svensk ekonomi påverka bostadsmarknaden i Linköping. Vi är många som följer utvecklingen noga. De projekt som pågår byggs naturligtvis klart, men sedan då. Vi vet redan nu att projekten runt Berga skola skjuts på framtiden, småhusprojekt i Lambohov och Linghem drabbas av samma sak. Lyssnar man på representanter för byggfacken är de oroliga att arbetslösheten bland medlemmarna kan överstiga 10% under 2009. Fortsätter Linköping att växa kommer det att gå fort att få en brist på bostäder i vår stad. När ekonomin i framtiden vänder måste vi ha en god beredskap att snabbt tillgodose ett sådant behov.
Boverken pekade på en nedgång av produktion runt 40%! Riktigt så illa är det inte i Linköping, men granskar man byggbranchens eget underlag så hittar man inte så många nya projekt som är säkra på att komma igång 09, vilket oroar mig.

onsdag 19 november 2008

Spårbunden kollektivtrafik

Det socialdemokratiska budgetalternativet för Linköping innehåller en satsning på spårbunden kollektivtrafik. I Sverige kommer cirka en tredjedel av koldioxidutsläppen från transporter. ska vi klara uppställda miljömål behöver andelen resande med kollektivtrafiken öka från dagens nivå. En förutsättning för en attraktiv kollektivtrafik är att den har hög framkomlighet och tät trafik. Vi socialdemokrater är övertygade om att detta kan uppnås om vi satsar på spårbunden kollektivtrafik i Linköping. Såväl i vår grannstad Norrköping som i ett flertal städer i Europa är de tunga stråken uppbyggda på miljövänlig spårvagnstrafik som av resenärerna upplevs som betydligt mer attraktiv än om resan skulle ske med buss. En modern spårvagnstrafik går betydligt mycket mjukare och tystare än forna tiders spårvagnar och utvecklingen av fordonen pågår kontinuerligt. Tänkbara stråk är resecentrum-US-Universitetet samt Centrum-Skäggetorp. I vårt budgetförslag tillskjuter vi 1 miljon kronor för ett effektivt utredningsarbete.

tisdag 18 november 2008

Kraftig satsning på miljö- och naturvård i (s) budget

För Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden innebär det socialdemokratiska förslaget till kommunal budget 2009 och 2010 en markerad satsning på miljö- och naturvård. Vi förstärker anslaget med 750 000 kr. Bevarande av arter och viktiga miljöer som är unika för vårt landskap är en central uppgift. För människors livskvalité är den tätortsnära naturen av stor betydelse.

Ett annat område som vi kraftsamlar kring är trygghets- och tillgänglighetsfrågorna. Alla människor ska kunna vara trygga i sitt bostadsområde. En trygg och säker stadsmilj som är attraktiv bidrar till en stads tillväxtmöjligheter. Vi vet att det finns många goda förslag på hur den upplevda tryggheten kan förbättras i vår stad. Då gäller det att ha viljan och resurser att ta tillvara till exempel idéer sprungna från genomförda trygghetsvandringar. det är naturligtvis förödande för tilltron till kommunen om ingenting händer. Vi utökar vår budget med 4,7 miljoner kronor för detta ändamål. Det betyder att vi kan bland annat kan ljussätta cykelbanor och andra mörka otrygga platser i Linköping.

(s) i Linköping presenterar sitt budgetförslag

Vi har precis avslutat en pressinformation, där socialdemokraterna i Linköping har lagt fram den alternativa kommunala budgeten för åren 2009 och 2010.
En röd tråd i vårt budgetarbete är att vi presenterar en sammanhållen lokal politik i fem teman, som inte är beroende av den kommunala organisationen. Det är områdena; investera i näringsliv och sysselsättning, investera i barn, ungdomars och unga vuxnas uppväxtvillkor, investera i de äldre, investera i livskvalité och i ett ekologiskt hållbart Linköping samty investera i ett mer jämlikt Linköping- en politik för stadsdelsutveckling.

Det socialdemokratiska budgetförslaget innebär en skarpare tillväxtpolitik och en tydligare fördelning än den borgerliga budgeten. Vi värnar kärnverksamheterna i kommunen och undantar barn-och ungdomsnämnden, äldrenämnden och kollektivtrafiknämnden från generella besparingar.
Några av våra förslag är: inrättandet av jobbcentra, kraftfull satsning på vuxenutbildning, strategiska markinköp i kommunen, utveckla spårbunden kollektivtrafik, ökat stöd för miljö- och naturvård, satsa på personalens kompetensutveckling, storsatsning på elevhälsan.

"I en tid av ekonomisk oro behöver kommunen än mer stimulera framväxten av nya entreprenörer och företag. Det behövs också kraftfulla åtgärder för att bryta segregationen i vår kommun. Därför vill vi se särskilda jobbcentra växa fram i stadsdelarna Skäggetorp, Ryd och Berga enligt en modell från Malmö, säger Lena Micko i en kommentar till den socialdemokratiska budgeten."

måndag 17 november 2008

Regeringen skriver ner tillväxten i en ny prognos

Nu på förmiddagen har den borgerliga regeringen haft en presskonferens och en än gång skriver finansministern ner tillväxtprognosen. Anders Borg varnar för recession, dvs negativ tillväxt i landet över en längre tidsperiod. I bästa fall blir tillväxten 2009 0,1 %, i sämsta fall -1,2%!
Att utrikeshandeln faller, (värsta nedgången på 30 år!) är mycket allvarligt för ett litet exportberoende land som Sverige. Nu får vi bara hoppas att Borgs motstånd mot strategiska infrastruktursatsningar som höghastighetståg bryts en gång för alla. I denna situation, behöver Sverige göra framåtsyftande miljövänliga satsningar på kommunikationsområdet.
Vi kommer också att få uppleva den stora svagheten med den borgerliga nedmonteringen av vuxenutbildning och lokal arbetsmarknadspolitik. Kostnaden för ekonomiskt bistånd ökar nu i de flesta kommunerna. Resultatet av den borgerliga politiken är en massiv övervältring av kostnader från staten till kommunerna.

torsdag 13 november 2008

Socialdemokratisk kommunträff

Vi har varit värdar för en tvådagars konferens när socialdemokratiska kommunledningar i 8 mellanstora kommuner träffats. Det är alltid nyttigt att diskutera och också dra lärdom av varandra. I fyra kommuner (Gävle, Eskilstuna, Södertälje och Norrköping) är (s) i majoritet och i fyra (Uppsala, Örebro, Västerås och Linköping) är vi i minoritet. Det blir intensivt, då det är mycket som ska hinnas med under en kort tid. Vi har behandlat vårt interna arbete med rådslagsmaterialet. Bostadspolitiken är ett sådant område. De flesta kommuner ser, precis som Linköping, en markant inbromsning av nyproduktionen. Vi hade förmånen att lyssna på en representant från ett av Linköpings byggföretag. Det var faktiskt en rätt dyster bild som tecknades. Inte minst slår bankernas återhållsamhet att bevilja lån till bostadsköp hårt mot en pressad sektor.
Naturligtvis diskuterade vi vårt samarbete med vänsterpartiet och miljöpartiet. I Västerås och Örebro samarbetar mp med de borgerliga partierna och i Norrköping tillhör mp tillsammans med (v) och (s) majoriteten. I Linköping har vi inget organiserat samarbete mellan (mp) och (v). Däremot har vi på partiplanet haft några gemensamma seminarier kring EU frågan och trafikpolitiken.
Lite roligt var det att vi som en av de sista punkterna också fick möjlighet att diskutera idrottsfrågor. Samtliga kommuner har på gång eller relativt nyligen genomfört arenabyggen i olika idrotter. Det är nyttigt att delge varandra olika lokala lösningar.
Att skapa nätverk och kontakter utanför sin egen vardag blir mer och mer viktigt för att kunna föra en effektiv politik. Nästa gång är det vår tur att åka till Eskilstuna.

måndag 10 november 2008

(s) och bostadspolitiken

Helgen ägnades bland annat åt det socialdemokratiska partidistriktets möte under lördagen. Vi samlades i Kvarnparken i Mjölby. På programmet stod dels en redovisning om hur vi inom partidistriktet kommer att arbeta fram ett hälso- och sjukvårdspolitiskt program och dels hur vi tar oss an det bostadspolitiska rådslagsmaterialet. Jag har själv följt arbetet kring bostadspolitiken genom att delta i ett nätverk inom distriktet som har träffats några gånger för att diskutera frågorna. En viktig aspekt som vi från Östergötland måste trycka på är att den förda bostadspolitiken inte ensidigt får präglas av ett Stockholmsperspektiv. Ibland finns det en tendens att den nationella politiken har svårt att passera tullarna i kungliga huvudstaden.
Annars är mycket bra i rådslagsmaterialet. Tydlighet kring hyresrätten, intressanta skrivningar kring bostadsbyggande och energilösningar för att nämna några punkter.

torsdag 6 november 2008

Inget köp av mark i Skäggetorp

Nu har den politiska oenigheten kring kommunens markpolitik bekräftats ytterligare en gång. Den borgerliga majoriteten har stoppat möjligheten att genom nyproduktion av bostäder, främst då småhus ,få en bättre balans mellan olika upplåtelseformer i Skäggetorp. En förutsättning var att kommunen tackade ja till ett erbjudande att köpa mark. De borgerliga partierna säger nej till ett sådant köp. Vi socialdemokrater konstaterar att några skarpa åtgärder för att bryta segregationen i Skäggetorp förmår inte den nuvarande majoriteten att leverera.

onsdag 5 november 2008

Barack Obama ny president

Det blev mindre sömn än normalt i natt! Att följa sammanräkningen av amerikanska val är närmast självklart. Intresset grundlades när jag själv arbetade som lärare i historia och samhällskunskap. Det blev en stor framgång för det demokratiska partiet. Inte bara Obama som ny president, utan bortåt 25 nya senatorer är resultatet. Och experterna fick rätt. Resultatet i delstaten Virgina avgjorde. När jag gick och la mig runt 2 tiden i natt så var delstaten rödfärgad, och nu på morgonen hade resultatet svängt till Obamas fördel.
Det skall bli spännande att följa Obamas presidenttid

måndag 3 november 2008

Grattis LFC!

Cupguldet till Linköping och LFC! Helgens stora sporthändelse var naturligtvis cupfinalen mellan LFC och Umeå IK. Det blev en högdramatisk match som gick till förlängning. Och väl där kunde LFC med matchens ända mål spela hem cupen till Linköping. Ett stort grattis till laget, som nu för andra gången är svenska cupmästare.