onsdag 28 januari 2009

Teknik och samhällsbyggnadsnämnden

Om en stund startar årets första sammanträde med Teknik och samhällsbyggnadsnämnden. Från den socialdemokratiska gruppen tänker vi yrka bifall till vår egen motion om framtidens kollektivtrafik. Det är synd att den borgerliga majoriteten inte vill prioritera en snabb utredning kring spårbunden kollektivtrafik i Linköping, utan avvakta ett nyttresecentrum. Vi menar att det finns många viktiga frågor som vi kan besvara och analysera nu.

Arbetet med detaljplanen kring nuvarande brandstationen går vidare. Det har kommit ett intressant förslag om ytterligare en bro i Nygatans förlängning. Vi påpekar att brolösningarna över Kinda kanal måste ses i ett sammanhang och får inte försvåra tillgängligheten till kanalen.

Sedan är det inte bra att vi ännu inte har någon internbudget på plats för nämndens arbete 2009. Jag vet faktiskt inte orsaken varför den inte kommer upp på dagens sammanträde.
Nu ska besparingen i det antagna budgetförslaget verkställas. Vi är många som väntar på besked om hur majoriteten i nämnden tänker prioritera.

tisdag 27 januari 2009

Kommunfullmäktige

Vi har haft årets första kommunfullmäktige idag. Jag ställde en fråga till Paul Lindvall om och kring Ostlänken och regionens finansiering av Citybanan. Nu har arbetet startat med Citybanan, som förstärker spårkapaciteten uppe i Stockholm. Det är bra. Östergötland bidrar med 50 miljoner kronor till projektetet. Det har vi accepterat. Mindre bra är att den borgerliga regeringen tog bort skrivningar i avtalet som syftade till att regeringen skulle arbeta med en tidigareläggning av Ostlänken. Det finns en risk att vi betalar 50 miljoner kronor, men får väldigt lite tillbaka. Paul var inte speciellt konkret i villka initiativ han tänker vidta för att påverka regeringen till att sätta igång Ostlänken.

En annan viktig fråga var min och Kents interpellation kring strategiska markinköp. Vi socialdemokrater vill att Linköpings kommun köper in cirka 50 ha jordbruksmark väster om Skäggetorp för att bygga radhus och villor där. Det är ett sätt att motverka den uppenbara segregation som finns i området. Här tycker vi väldigt olika mellan partierna. Centerpartiet kan förvisso tänka sig att köpa in mark för att motverka segregationen, men absolut inte i Skäggetorp. Frågan är vilken strategi de borgerliga partierna i Linköping har för att leva upp till sina egna formulerade mål kring stadsdelar med blandad bebyggelse och olika upplåtelseformer.

måndag 26 januari 2009

(s) möte

Jag har ägnat kvällen åt ett internt socialdemokratiskt möte. Det högsta beslutande organet på lokal nivå hos oss socialdemokrater är representantskapet. Alla våra olika grundorganisationer skickar representanter utifrån medlemsantal till ett sådant möte. Flera viktiga punkter behandlades under kvällen. Jakob Björneke valdes till nytt kommunalråd efter Kent Waltersson och Helena Balthammar valdes till ny vice ordförande i omsorgsnämnden. Det är kul att konstatera att vi har ett starkt socialdemokratiskt lag i kommunpolitiken! Göran Färm avslutade en lång dag i Linköping med ett EU anförande. På flera viktiga områden som sysselsättning, arbetsmarknadens villkor och klimat och miljöområdet kan vi tydligt visa att det spelar stor roll om vi har borgerlig eller socialdemokratisk majoritetet i parlamentet.
Det är en tydlig och bra politisk plattform som vi socialdemokrater presenterat inför EU valet. Inte minst gäller det miljöpolitiken, där vi bland mycket annat pekar på betydelsen av investeringar i tågtrafik.

söndag 25 januari 2009

Strindbergs "Ett drömspel"

Var och såg Strindbergs "Ett Drömspel" i helgen. Det var en mäktig upplevelse. Måns Lagerlöf som stod för regi hade hittat scenlösningar som jag aldrig sett tidigare. Vatten på scengolvet och stövlar på för skådespelarna. Vi ska vara stolta över vår teater - med dess konstnärliga framgångar. Jag såg att bland annat Expressen delade min uppskattning av föreställningen.

fredag 23 januari 2009

Ny kulturutredning i länet

De regionala huvudmännen för kulturinstitutionerna i Östergötland, dvs. Norrköpings och Linköpings kommuner tillsammans med Regionförbundet Östsam har beslutat att starta en ny kulturutredning i länet. Den har gången är det fokus på scenkonsten. Vi hade det första styrgruppsmötet i eftermiddag. Arbetet kommer att ledas av Lars Eklund (kd). Rent allmänt tycker jag att det är ett bra initiativ. Kan vi skapa bättre långsiktighet och hitta framåtsyftande samverkansformer så är det bra. Det är dock mycket viktigt för resultatet att en bra dialog mellan den här styrgruppen och kulturinstitutionerna etableras. Utan en sådan dialog försvåras möjligheten till framgång för det här arbetet.

torsdag 22 januari 2009

Framtidens kollektivtrafik

Motionen om Linköpings framtida kollektivtrafik som jag och min partivän Mariann Löfgren skrev för ett år sedan skall behandlas på nämndnivå i nästa vecka. Det är bra att vi tycks bli ense med den borgerliga majoriteten om att utarbeta ett kommunalt handlingsprogram för kollektivtrafiken som syftar till att öka antalet resenärer. Däremot får vi se vad som händer med motionens krav om att nu sätta igång utredningsarbetet för att ställa om vår nuvarande kollektivtrafik till spårbunden. Vi tror det är rätt och dessutom viktigt för framtiden att göra utredningsarbetet nu. Vi inser självklart att det kommer att dröja innan spåren finns, men det finns mängder med frågor som faktiskt behöver utredas så fort som möjligt. Dessutom är det viktigt att politiskt peka ut en viljeinriktning.
Jag ser fram mot viktiga diskussioner i ämnet.

tisdag 20 januari 2009

Gösta Gustavsson

Idag meddelade Gösta Gustavsson att han slutar som centerpartistiskt kommunalråd i Linköping i slutet av mars. För oss som arbetar nära honom i stadshuset kommer inte beskedet helt oväntat. Är det någon person jag unnar "att ha lite kul" är det Gösta. Självklart tycker vi inte lika i alla frågor. Vi tillhör olika partier och vi kommer säkert att debattera i kommunfullmäktige även fortsättningsvis, men jag har stor respekt för det politiska arbete som Gösta lagt ner för Linköping. Under 12 år (1994-2006) styrde vi socialdemokrater Linköping tillsammans med centerpartiet. Ett samarbete som fungerade bra, inte minst tack vare Göstas sätt att arbeta. Gösta kan konsten att målmedvetet driva frågor, argumentera för sin sak, men när uppgörelser är gjorda gäller handslaget!

Personalpolitik

Vårt socialdemokratiska bugetförslag för åren 2009 och 2010 innehåller tydliga satsningar på kompetensutveckling och mentorsprogram som syftar till att bevara kompetens som äldre medarbetare besitter. En viktig framgångsfaktor för Linköping är att vi uppfattas som en attraktiv och modern arbetsgivare. Vi satsade totalt 6 miljoner kronor på detta i vårt budgetförslag. Tyvärr röstades denna profil ner av den borgerliga majoriteten. På kommunstyrelsen idag gjorde vi ett nytt försök att tydliggöra vikten av kompetensstegar för personal inom äldreomsorgen och för barnskötare och personal inom fritidsverksamheten.
Våra två mål röstades dock ner av majoriteten. Vi är övertygade om att den här inriktningen och prioriteringen med förstärkt satsning på kompetensutveckling och satsning på ett genomarbetat metorsprogram behöver prägla det personalpolitiska arbetet redan 2009.

Barack Obama

Så är då Barack Obama installerad som USA:s 44:e president. Och förväntningarna på Obama och hans administration är enorma. En hel värld förväntar sig att han levererar. Hans tal och förmåga att skapa hopp inte bara bland människor i USA har naturligtvis redan givit honom en plats i retorikhistorien.
Det finns en person i världshistorien som jag önskade hade fått uppleva den här installationen av USA:s första färgade president, men tyvärr avled Rosa Parks 2005. Rosa Parks var den hårt arbetande sömmerskan som på väg hem från arbetet den 1 dec. 1955 vägrade resa på sig för en vit man på en buss i staden Montgomery i delstaten Alabama. Hon tvingades av bussen och en 381 dagars lång bojkott av kollektivtrafiken startade. Medborgarrättsrörelsen i USA var född.
Den 21 dec 1956 förklarade Högsta Domstolen att segregering på bussarna stred mot USA:s författning. Rosa Parks tilldelades 1996 frihetsmedaljen och 1999 Amerikanska kongressens guldmedalj. Och idag installerades Barack Obama som president!

måndag 19 januari 2009

Svensk ekonomi

Är inte den borgerliga regeringens försvarslinje kring den ekonomiska politiken väl enkel. Nu senast framförd av Reinfeldt i partiledardebatten. Jag är den första att slå fast att Sverige är en del av en global ekonomi. Men betyder det verkligen att den sittande regeringens politik inte alls påverkar hur Sverige klarar sig i den ekonomiska kris som vi nu upplever. Självklart är det av stor betydelse vilka val och beslut den borgerliga regeringen tar. När deras egen ordförande i regeringens finanspolitiska råd professor Lars Calmfors varnar för att det största misstaget som kan begås just nu är att stimulera ekonomin för lite, så möts det av en förödande passivitet från regeringens sida. De borgerliga partierna har val att minska resurserna till vuxenutbildningen istället för att satsa på kompetensutveckling. Man har val att montera ner den svenska arbetsmarknadspolitiken, vilket innebär att verktygslådan är tom när den bäst behövs för att motverka en stigande arbetslöshet. Man har valt att sänka skatter istället för att investera i välfärd, framtidens jobb och infrastruktur. Det går inte att skylla på den globala ekonomiska utvecklingen. Den borgerliga regeringens politik fördjupar sysselsättningskrisen, ökar människors bidragsberoende och stoppar viktiga och nödvändiga infrstruktursatsningar.

söndag 18 januari 2009

Östergötlands länsmuseum

Glädjande nog ökade besökssiffrorna för vårt länsmuseum under 2008. Det är ett gott betyg till all personal och ledning. Det är många spännande utställningar som presenterats under det gågna året. Samtidigt tycker jag att det också är ett kvitto på det arbete som utfördes för ett par år sedan. Då var det en djup kris med dålig ekonomi och sjunkande besökssiffror. Vi som representerade ägarna bytte styrelse och Lars-Erik Johnsson tillträde som ordförande. Han startade ett väl genomfört rekonstruktionsarbete som vi nu ser resultatet av.

onsdag 14 januari 2009

Bryssel

Kommunstyrelsens ledamöter åker idag på en studieresa till Bryssel. Det är ett digert program som väntar. Vi kommer att bland annat besöka Sveriges ständiga representation och Europaparlementets miljöutskott. I programmet ingår också studiebesök på "the Reneable Energy House" och "Municipal Waste Europe" , så utan tvekan finns det ett miljötema i vårt program.
En reflektion man kan göra är att det blir mer och mer viktigt för den politiska ledningen för en av landets största kommuner att just ha kontakter med Bryssel och god kunskap om den Europiska debatten. Vi är en del av Europa. Det perspektivet fanns inte när jag började med kommunalpolitik i början på 1980-talet.

tisdag 13 januari 2009

Bro i Linköping

En lokal debatt är på gång kring Ostlänkens kommande spårdragning i Linköping. Jag kan instämma i det viktiga att diskutera och hitta den bästa brolösningen. Järnvägen ska passera Kinda kanal och med många spår är det naturligtvis viktigt att minimera barriäreffekterna som en stor bro utgör. Däremot vårdar vi inte skattebetalarnas pengar om vi startar upp ett arbete kring ett tunnelalternativ. I samband med beslutet att flytta nuvarande resecentrum till öster om Kinda kanal så avfördes tunnelalternativet. Jag tror det vore djupt olyckligt att "gräva ner" ett nytt resecentrum. Resultatet skulle bland annat bli en gigantisk ekonomisk fördyring av projektet och vi skulle också missa gestaltningsmässiga möjligheter kring resecentrum.

investera i rättvisa

Idag publicerade Corren en debattartikel som vi tre (s) råd har skrivit. Vi uppmärksammar den utsatthet som kommuner och landsting har hamnat i på grund av den ekonomiska kris som slagit hårt mot den offentliga sektorns ekonomi. Vi kritiserar den borgerliga regeringen och bristen på handlingskraft och åtgärder. Läs hela artikeln här http://www.corren.se/archive/2009/1/12/k23r587vmp5r9kt.xml

måndag 12 januari 2009

Stöd Göran Färm

Göran Färm har gjort ett gott jobb i EU parlamentet. Han har ett starkt stöd för sin kandidatur för ytterligare en period. Vi är flera partivänner som, med erfarenheten från förra valet i minne, kommer att stödja Göran i sin "kryssa Färm kampanj"!
Det finns också bra möjlighet att följa EU- arbetet och Görans kampanj på http://kryssafarm.blogspot.com/

torsdag 8 januari 2009

Trygghetsfrågorna

En intressant artikel i Corren idag torsdag tar upp människors rädsla att vistas i den offentliga miljön. Jag läser artikeln som ett stöd till den budgetprofil vi socialdemokrater har när det gäller trygghetsskapande åtgärder i Linköping. Alla människor har rätt att känna sig trygga i vår stad.
Vi vet att det finns många goda tankar och förslag som inte genomförs på grund av resursbrist. Därför föreslog vi ytterligare 4,7 miljoner kronor till trygghetsinsatser, men tyvärr röstades förslaget ner av den borgerliga majoriteten.
Vi kan arbeta mycket mer med ljussättning på till exempelvis gång och cykelvägar till och från innerstaden för att nämna en idé

onsdag 7 januari 2009

Räddningstjänstförbund

Under torsdagen kommer mycket av mitt arbete att kretsa kring överläggningar med Norrköpings kommun kring frågan om ett gemensamt Räddningstjänstförbund. Vi har redan i respektive kommun fattat inrikningsbeslut, men det återstår mycket arbete. Jag tror dock på tanken. Det är klart att Norrköping och Linköping ska försöka samarbeta i så många frågor som möjligt och göra det så effektivt som möjligt.

tisdag 6 januari 2009

Regeringens politik ökar orättvisorna

Nu i början på året passerar över 70 000 svenskar den så kallade 180-dagars gränsen, då det ska avgöras om man mår tillräckligt dåligt för att behålla sjukpenningen eller är frisk nog att arbeta. Tidningarna börjar fyllas av ovärdiga beskrivningar hur svårt sjuka människor får besked att deras sjukpenning ska dras in och hälsoläget försämras ytterligare på grund av all den oro man känner för framtiden!
Utanförskapet ökar med borgerlig politik! Regeringen vägrar dessutom att samtala med ledningen för våra fackliga organisationer. Det har fått TCO:s ordförande Sture Nordh att påpeka att de senaste femtio åren har inte en svensk regering sagt nej till samtal med styrelsen för TCO! Men regeringen Reinfeldt är sig själv nock i många frågor.

måndag 5 januari 2009

Artikel om forskning och utvecklingsarbete

Idag skickade jag iväg mitt bidrag till en antologi kring forskning- och utvecklingsfrågor som Dalarnas forskningsråd i samarbete med SKL ska ge ut senare under hösten. Det har varit ett par intensiva skrivardagar för min del, men ikväll sprider sig den behagliga känslan, som kan infinna sig när arbete som man lovat genomföra är slutfört.
Mitt bidrag har sin utgångspunkt i det nödvändiga samarbetet mellan kommuner och olika forskarmiljöer. Naturligtvis använder jag mig av mina erfarenheter från Centrum för kommunstrategiska studier (CKS) i min artikel.
Under våren är det tänkt att en del seminarier ska genomföras kring de texter som är producerade. Jag får återkomma då med ytterligare kommentarer.

söndag 4 januari 2009

Bra besked från (s),(v) och (mp)

Det är ett bra och välkommet besked som Mona tillsammans med partiledningen för Vänsterpartiet och Miljöpartiet lämnade i en debattartikel nu i helgen. 10 miljarder kronor extra till den offentliga sektorn. Den borgerliga regeringen är passiv och tycks enbart notera att under 2008 så tvingades SKL att skriva ner prognosen för kommunernas och landstingens skatteintäkter vid flertalet tillfällen. Självklart påverkar det försämrade ekonomiska läget möjligheten för den offentliga sektorn att klara jobben. Färre personer ska göra det viktiga jobbet inom vård, skola och omsorg. Med beskedet från (s),(v) och (mp) så tydliggörs skillnaderna i svenskt politik.

lördag 3 januari 2009

CKS

Idag har Corren publicerat min artikel om CKS. I samband med årsskiftet så lämnade jag ordförandeskapet för Centrum för Kommunstrategiska Studier (CKS).
Ett viktigt syfte med verksamheten är att finansiera forskning som har betydelse för kommunernas utveckling.
Läs artikel här: http://www.corren.se/archive/2009/1/2/k1lm24ock7w3532.xml

torsdag 1 januari 2009

Gör nyårsafton till en familjefest-starta arbetet nu!

Jag var i domkyrkoparken under förmiddagen. Det var ingen munter syn! Röjningsarbetet efter nattens nyårsfirande pågick för fullt. Så här kan det inte fortsätta. Det kommer att sluta med en allvarlig olycka Jag vill att Linköpings kommun tar täten i ett idéarbete kring nyårsfirandet 2009. Nyårsafton i Linköping ska präglas av en rad aktiviteter för olika åldrar. Firandet ska vara en riktig familjefest. Jag har tidigare skrivit om vår motion, där vi presenterar några förslag. men det viktigaste just är att olika förslag och tankar tas upp.