tisdag 31 mars 2009

Kommunfullmäktige

Så var dagens långa Kommunfullmäktige sammanträde avslutat. Vi har haft en genomgång av våra kommunala bolag och deras verksamhet 2008. Det är en styrka för kommunen att vi har flera mycket framgångsrika bolag. Vi har också tagit nya ägardirektiv. Här har den socialdemokratiska gruppen presenterat alternativa förslag. Flera av våra ändringsförslag antog den politiska majoriteten redan i behandlingen i Kommunstyrelsen. Lite trist var det dock att de borgerliga partierna inte kunde gå med på vårt krav "Särskilda insatser skall riktas mot områden och grupper med låg sysselsättning och hög ohälsa." Har vi kommunala bolag som dessutom fungerar väl och har en ekonomisk styrka så tycker vi att det är mycket rimligt att den kraften ska bidra till att öka rättvisan i Linköping!

Nyföretagarcentrum invigt i Skäggetorp

Vi socialdemokrater uppvaktade idag det nyöppnade nyföretagarcentrumet i Skäggetorp. Vi har haft med ett sådant krav och idé i våra budgetalternativ som vi presenterat och i det omfattande program som vi socialdemokrater arbetat fram för Skäggetorp. Jag är övertygad om att den lokala närheten är viktig när det gäller att stödja och ge råd till de som funderar på att starta ett eget företag. Vi hoppas att Nyföretagarcentrum kan bidra till att integrationen ökar i Skäggetorp.
Stadsdelen Skäggetorp förtjänar ett sprudlade näringsliv som ger sysselsättning och bidrar till tillväxt.

Trafikutskottets s-grupp på besök

Igår var trafikutskottets s-grupp på besök i länet. Budskapet i våra samtal var prioriteringen av Ostlänken. Jag är mycket bekymrad över att Ostlänken saknas i banverkets preliminära prioriteringslista. Ostlänken är den viktigaste infrastruktursatsningen med tanke på jobb och tillväxt. Järnvägen är ett miljövänligt och trafiksäkert transportslag, och här har vi den unika chansen att förena stark tillväxt och miljöhänsyn och bryta trenden med ökade utsläpp av klimatgaser.

måndag 30 mars 2009

Ett land- två system.

Med den rubriken skulle jag kunna sammanfatta mina intryck från kinaresan. Inte minst de vi träffade i Hong-kong och Macao betonade just ett land två system. Det marknadsekonomiska tänkandet har en stark ställning på dessa platser och även personer som representerar administrationen markerar särställning till övriga Kina. Jag är stärkt i övertygelsen att vi kan exportera vårt kunnande kring miljöteknik till området. Vi avslutade vår resa med att träffa tjänstemän som arbetade med stadsplanering i Gouangzhou och de listade snabbt nödvändigheten att förbättra vatten- och luftkvalitén i staden, där det bor fler människor än i hela Sverige.

tisdag 24 mars 2009

Vatten- och sophantering i Macao

Idag har vi gjort diverse olika studiebesök i Macao. Vi har besökt en modern anläggning för sophantering, som inte ligger långt efter våra egna lösningar i Linköping. Däremot borde det finnas intressanta möjligheter att diskutera vattenförsörjningsfrågor, där man inte kommit lika långt. Man vill också uppgradera sina vattenreningsverk vilket borde öppna för affärsmöjligheter. Vi har också presenterat Linköpings eget arbete på ett arrangerat seminarium. Speciellt roligt var det att också se det slutna sophanteringssystemet i ett bostadsområde som företaget Envac konstruerat. Det finns direkta Linköpingskopplingar till Envac, då VD Christer Öjdemark kommer från Linköping.
Under resten av dagen förflyttade vi oss till Guangzhou. Jag slogs av att resan, som tog två timmar gick genom bebyggt område hela tiden. Så mycket naturupplevelse var det alltså inte.

Kulturartikel

Jag såg att Corren publicerade kulturartikeln den 23 mars som Kristina Edlund och Eva Joelsson har skrivit tillsammans med mig. Vi riktar kritik mot kulturutredningen som är sällsynt innehållslös men försöker också i punktform presentera viktiga inslag i vår egen socialdemokratiska politik för kulturen. Jag ska lägga en länk till artikeln när jag är hemma igen.

Svensk ekonomi

Så har ytterligare en prognos kommit som pekar på försämringar av den svenska ekonomin. Den här gången är det Danske Bank som gör en bedömning att den svenska arbetslösheten kan närma sig 12 % under 2010. BNP minskar med nästan 5%. När omprövar den borgerliga regeringen sin ekonomiska politik. Den svenska ekonomiska utvecklingen tillhör de sämsta i Europa och det är klart att hur man möter den ekonomiska lågkonjunkturen har betydelse. Är det inte dags för regeringen att ge klartecken för stora infrastrukturprojekt som kan ge sysselsättning. Klartecken till Ostlänken vore välkommet!

måndag 23 mars 2009

Möten i Macao

En intensiv och intressant dag i Macao närmar sig slutet. Vi har hunnit med flera olika aktiviteter i dag. Vi har träffat den tidigare borgmästaren José Louise de Sales Marques som idag är ordförande för Institutet för europeiska studier i Macao. Han kände till Linköping väl och hälsade vänligt till Eva Joelsson. Det kan finnas intressanta möjligheter till samarbete med Linköping Universitet kring fördjupad kunskap kring relationerna mellan Europa och Asien.
Vidare har vi träffat förtroendevalda och tjänstemän i Macao som arbetar med internationella kontakter och näringslivsfrågor. Vi kom att diskutera trafiklösningar i Macao, som har en halv miljon bofasta medborgare på en liten yta men miljontals turister. 90% av Macaos inkomster kommer från turistnäringen! De principiella besluten är tagna för att starta ett av världens hittills största infrastrukturprojekt, nämligen en bro mellan Hong Kong och Macao. Man klarar inte mer än marginellt en ökning av nuvarande trafik. Vi kom att diskutera miljövänliga bilar och olika trafikbegränsningar.
En stor del av dagen gick så åt till högtidlighållandet av Anders Ljungstedts födelse som jag beskrivit tidigare.
Syftet med resan som vi fyra som representerar kommunens näringslivsbolag NuLink gör är främst tre: Sprida så mycket information om Linköpings och vårt näringslivs kompetens inom miljöteknik. Därför ska vi i morgon arrangera ett seminarium där vi berättar om våra miljöprojekt. Kan vi underlätta för något företag i vår region att göra affär med Hong Kong, Macao eller Goangzhou så har vi nått syftet. Det andra syftet är naturligtvis att skapa kontakter med de svenska affärsintressen som redan finns i den här delen av asien. Här har vi fått mycket bra hjälp av Lars Danielsson i sin roll som svensk generalkonsul i Hong Kong/Macao. Det tredje syftet var att vara Linköpings kommuns representanter kring högtidligheterna gällande Anders Ljungstedt. Att vi dessutom har arbetat tillsammans med personal från länsmuseet kring en kommande utställning i Macao och tar hem tillbaka intressanta ideér på samarbete på Universitetsnivå, som naturligtvis kräver efterarbete i Linköping är bara bonus från en sådan här resa.

Anders Ljungstedt

Jag har arbetat 13 år som lärare på Anders Ljungstedts gymnasium. Så visst är det lite speciellt att ha möjligheten att på plats i Macao delta i minnet av hans födelse för 250 år sedan. Anders Ljungstedt studerade vid Uppsala Universitet och efter studierna arbetade han i Ryssland som lärare. 1794 återvände han till Sverige och 1798 blev han anställd av Ostindiska kompaniet och blev verksam i Kanton (Guangzhou). På den tiden var Kanton centrum för handeln. Det var den enda hamnen som var öppen för fartyg från andra länder. När Ostindiska kompaniet runt 1813 minskade sin aktivitet fortsatte Anders Ljungsedt att göra egna framgångsrika affärer. Det är en donation från honom som är grunden till skolan i Linköping som bär hans namn. Vad jag inte visste så mycket om är hans böcker. Han har skrivit om den portugiska kolonin Macaos historia och beskrivit den katolska kyrkans mission i Kina. Anders Ljungstedt hade också ett kinesiskt namn; Long Si Tai. Ger man sig på en översättning skulle det kunna bli - den fredliga tänkande draken! Ett intressant namn på en modern, framgångsrik svensk gymnasieskola!

söndag 22 mars 2009

Macao:s historiska museum

Det är första gången som jag besöker Macao. En stad som ger ett delat intryck. Å ena sidan mängder med mer eller mindre lätt bizarra byggnader som rymmer Casinos som flödar i neonljus. Spekulationsekonomin får här verkligen ett ansikte. Å den andra sidan så finns det en högintressant historia som naturligtvis har direkta kopplingar till Linköping. Vi gjorde ett intressant besök på Macaos historiska museum där vi kunde få en bra bild av Macaos utvecklingen. Det är möjligt att vi kan hitta formerna för ett fördjupat samarbete mellan Länsmuseét och Macao kring den samling av porslin som finns i Linköping och som Anders Ljungstedt samlade ihop. I morgon är det 250 år sedan som han föddes så vi kommer att medverka i flera cermonier som högtidlighåller detta. Vi kommer också att träffa företrädare för administrationen i Macao för att fortsätta diskutera det som är resans röda tråd, nämligen möjligheter att sprida det svenska miljökunnandet.

Träff med svenskt näringsliv i Hong Kong

Under vår studieresa i Kina har vi hos Lars Danielsson, som är svensk generalkonsul i Kina ,(Anders Ljungstedt var den första) träffat representanter för svenskt näringsliv som är verksamma i den här delen av världen. Vi pratade infrastruktur och ekonomisk tillväxt. Självklart märks den ekonomiska krisen även här, men som någon sa; är fallhöjden från en årlig tillväxt på över 25% så finns det marginaler. Det fanns en samsyn kring möjligheten för svenskt miljökunnande att göra ännu mer i området. Vi fick en målande beskrivning över hur sophanteringen fungerar i Hong Kong och är man som Linköpingsbo van med Tekniska Verken så känns det som vi har mycket kunnande att sälja.

lördag 21 mars 2009

Ungdomsarbetslösheten ökar

Jag får svårare och svårare att förstå omdömet att den borgerliga regeringen skulle klara den ekonomiska krisen som vi upplever speciellt bra. Överskott i statens räkenskaper förvandlas till underskott då skattesänkningar till höginkomsttagare ska finansieras. Ett tydligt nej till kommuner och landsting när det gäller ekonomiskt tillskott. Som en konsekvens av den förda ekonomiska politiken ökar arbetslösheten. Så är ungdomsarbetslösheten den näst högsta i hela EU. De borgerliga partierna har monterat ner en aktiv arbetsmarknadspolitik och nu när åtgärder verkligen behövs, så är den borgerliga vertygslådan tom!

fredag 20 mars 2009

Besök vid Hong Kongs vetenskap- och teknikpark

Vi har genomfört det första studiebesöket på vår studieresa till Hong Kong, Macao och Guangzhou. Just hemkommen till hotellet är jag nöjd att internetuppkopplingen fungerar och jag kan skriva dessa rader. Det är sju timmars tidsskillnad så här närmar sig klockan 18.30
Besöket vi gjorde var mycket intressant och dessutom viktigt för framtida relationer. Den tredje etappen i uppbyggnaden av Hong Kongs Science park handlar mycket om miljöteknik och hållbarhetsfrågor. Områden som passar Linköping bra. Jag hoppas på viktiga samtal i Linköping hur vi kan fördjupa samarbetet mellan vår region och Hong Kong. Det är första gången jag är i området och man slås av vilken tillväxt som präglar Hong Kong. Det är byggkranar överallt!
Och högt bygger de också!

torsdag 19 mars 2009

Inga pengar till kommunsektorn

Folkpartiets ekonomiska talesperson Hamilton tycks sprida budskapet att det inte blir något ekonomiskt tillskott till kommuner och landsting under 2009. Så var det med Folkpartiets syn på välfärdsuppdraget. Konsekvensen kommer att bli besparingar inom viktiga områden som vård,skola omsorg och minskad kvalité. Är det Folkpartiets uppfattning att det är genom minskade resurser som man bygger Europas bästa skola!

tisdag 17 mars 2009

Stopp för bostadsbyggandet i Linköping

Efter Länstyrelsens besked om att myndigheten är beredd att överpröva kommunens plan för bostadsproduktion av cirka 250 stycken hyresrätter på Tinnerbäckens parkering är läget mycket allvarligt. Vi riskerar att få totalstopp i all nödvändig bostadsproduktion av bostäder i Linköpings innerstad. Så mycket var tidigare uppvaktningar och utspel i massmedia kring flygbullerfrågan värt. Nu räcker det inte med att landshövdingen uttalar sig om förståelse kommunens behov av nybyggnation. Det krävs helt andra tag. Det gäller också att den borgerliga majoriteten i Linköping utnyttjar sin närhet till den borgerliga regeringen och faktiskt får besked om tolkningen av de bullergränser som nu hotar Linköpings tillväxt. Jag ser mycket lite av den aktiviteten, vilket är beklagligt.
Det gäller att agera nu. Imorgon är det för sent!

måndag 16 mars 2009

Årsmöte

Vi socialdemokrater genomförde vårt årsmöte idag. Johan Löfstrand omvaldes enhälligt till ordförande för (s) i Linköping! Med stabil ekonomi så står vi väl rustade inför de valrörelser som nu står för dörren.

Kommunernas ekonomi

Det krävs 14 miljarder i extra statsbidrag enbart under 2010 för att inte kommunerna ska behöva göra sig av med personal enligt Konjunkturinstitutets analys. Vad säger de borgerliga partierna -skattesänkningar före välfärdsatsningar.

fredag 13 mars 2009

Cabaret

Än en gång firar Östgötateatern konstnärliga triumfer! Brita och jag var och såg musikalen Cabaret ikväll. En fantastisk föreställning. Jag växte upp i ett teaterintresserat hem så redan 1969 tog mina föräldrar med mig på Cabaret, som spelades på Norrköpings stadsteater. Olle Johansson spelade konferenciern. För tre år sedan såg jag och Brita Cabaret i Göteborg, men kvällens uppsättning ger ett minne för livet. Richard Carlsohn som konferenciern, Martyna Lisowska som Sally Bowles och Jörgen Mulligan som herr Schultz är bara några som ger föreställningen sin karaktär. Men det som verkligen "sticker ut" är det konstnärliga arbetet med dansarna. Det går inte att beskriva utan måste upplevas.
När jag sitter i salongen och får uppleva den här föreställningen känner jag bara en så stor stolthet över Östgötateatern och dess medarbetare!

torsdag 12 mars 2009

Satsa på miljövänlig infrastruktur

Under Folkpartiets rikstämma i Linköping sas ingenting om Ostlänken, trots tidigare ställningstagande från (Fp). Den i dagarna släppta energi- och klimatpropositionen är tunn på besked kring infrastrukturfrågor och allt pekar på att Ostlänken inte finns med i banverkets prioriterade projekt. Det är trist att tvingas konstatera att för höghastighetstågprojekt i Sverige har de dryga två åren med borgerlig regering varit två bortkastade år.

tisdag 10 mars 2009

Forskning och utvecklingsfrågor

Jag har varit i Stockholm hela dagen idag. SKL i samarbete med socialstyrelsen och Dalarnas forskningsråd ska ge ut en antologi som handlar om att bygga regionala FoU-miljöer och vilka erfarenheter som finns kring samverkan mellan forskning och praktik. Jag fick ett erbjudande att beskriva mina erfarenheter kring det här. Ett mycket stimulerande uppdrag. jag skrev mitt bidrag under julhelgen och nu hade vi ett seminarium kring alla bidrag. Min bestämda uppfattning är att en framgångsrik kommun måste vara aktiv i forskning och utvecklingsfrågor. Våra medborgare nöjer sig inte med gårdagens lösningar på framtidens frågor. Centrum för kommunstrategiska Studier är bra exempel på samarbete mellan akademi och kommunernas vardagsfrågor.

måndag 9 mars 2009

Medborgarkontor på biblioteket

Så har politiken i Linköping sagt sitt. Gärna ett medborgarkontor i Linköping och på biblioteket, men ändra inte fasaden! Det fanns en fullständig politisk enighet under måndagens beredning att ge våra tjänstemän uppdrag att planera för ett medborgarkontor som bygger på nuvarande placering och entré från Östgötagatan. Den valda lösningen har också en lägre ekonomisk prislapp än alternativet att öppna upp biblioteket mot Domkyrkan. Jag är övertygad om att det här blir bra och att vi kan hitta ett gott samarbete med andra viktiga partners kring ett medborgarkontor i vår kommun.

lördag 7 mars 2009

Lärarförbundet kritiserar regeringen

I senaste numret kommenterar Lärarförbundets tidning "Lärarnas tidning" kommunernas försämrade ekonomi. Ledaren har den tydliga rubriken "dags att vakna, regeringen!" Man visar att flera kommuner varslat lärare och lärarförbundet kritiserar den borgerliga regeringen för passivitet i att stödja kommunerna. Det är bara att instämma i den kritiken. SKL har över partigränserna krävt att regeringen skjuter till ytterligare resurser till Kommuner och landsting. Den borgerliga politiken att prioritera skattesänkningar för höginkomsttagare håller inte längre. Välfärdens fundament hotas om viktiga sektorer som skolan och omsorgen tvingas till nedskärningar.

torsdag 5 mars 2009

Arbetsplatsbesök

Flera av oss socialdemokratiska förtroendevalda har den här veckan besökt olika arbetsplatser i Linköping. Själv besökte jag Eklunds Chark. Jag gillar företagets profil att bygga sin verksamhet på närområdets producenter. För Linköpings tillväxt är det viktigt att den här typen av företag kan växa och skapa sysselsättning för fler. Att jag under eftermiddagen också spontant fick tillfälle att göra en kortare rundvandring i den nya affären som COOP öppnar i Södra Ekkällan var bara en bonus. Jag tror att kooperationen äntligen har hittat ett koncept som kan hålla. Satsningen på hög kvalité ska bli intressant att följa.

onsdag 4 mars 2009

Folkets Park

Jag har varit på styrelsemöte i Folkets Park föreningen ikväll. Folkets Park i Linköping är mitt uppe i en spännande utveckling. Parkens geografiska område kommer att krympa för att ge plats för ett intressant bostadsområde som HSB förvaltar. Det här möjliggör en nödvändig upprustning av huvudbyggnaden "Cupan" som är ordentligt sliten. Tanken är att vi ska utveckla en modern konferensanläggning, men naturligtvis behålla ytor som gör att Parkens mer traditionella verksamhet som arrangemang och danser kan bibehållas och utvecklas ytterligare.
Om allt går som det ska kommer också ytor att skapas för intresserade fackliga organisationer. Vi kan återskapa ett "fackens hus i vår stad"

Tydligt alternativ

Under veckan har vi fortsatt arbetet att utveckla den socialdemokratiska politiken i Linköping. Vårt budgetalternativ förlorade i omröstningen i kommunfullmäktige men innehållet lever i högsta grad. På viktiga samhällsområden har vi socialdemokrater formulerat en politik som erbjuder Linköpingsborna ett tydligt alternativ till den förda borgerliga politiken i vår stad. Det kan gälla vårt försvar av hyresrätten eller vår tydliga politik och satsning på kompetensutveckling och vuxenutbildning, Det kan gälla vår stöd till skolor i socialt utsatta områden och vår satsning på elevvården i skolan. Med vår politik ökar rättvisan steg för steg i Linköping. Den borgerliga politiken ökar arbetslösheten och resulterar i stigande kostnader för ekonomiskt bistånd. Tvärtemot vad som sas i valrörelsen så ökar människornas bidragsberoende med regeringen Reinfeldts politik.

måndag 2 mars 2009

kulturnätverket

Ikväll har vi haft ett stimulerande möte i vårt kulturnätverk. Det blir intressanta samtal när några aktiva socialdemokrater träffar aktiva konstnärer och kulturarbetare. Den här gången var vi på Alka. Vi diskuterade naturligtvis kulturutredningens förslag. Nu präglas utredningen mest av den gigantiska administrativa förändringen, då ett antal statliga myndigheter ska minskas till antal. Utredningen i övrigt är tämligen innehållslös vad gäller innehållet.
Nu den 11 mars och den 25 mars ordnas debatter i Passagen, kring kulturpolitik och utredningens förslag.

söndag 1 mars 2009

Tvärnit för svensk ekonomi

Så har då siffror presenterats som visar vilken tvärnit svensk ekonomi råkade ut för sista kvartalet 2008. Aldrig har BNP fallit mer under ett enskilt kvartal sedan mätningarna infördes 1994. Det svenska BNP utvecklingen på -4,9% kan jämföras med Norge som faktiskt ökade med 2,4%. Den här utvecklingen drabbar inte bara de enskilda hushållen, utan jag är mycket oroad över kommunernas ekonomi. Ännu har vi inte fått besked om hur regeringen agerar för att kompensera kommuner och landsting för den ekonomiska utvecklingen. Intäktssidan försvagas och allt pekar på att sparåtgärder måste till i Linköping för att balansen i den kommunala ekonomin ska bevaras. Frågan är om den borgerliga majoriteten har kraften att genomföra en sådan nödvändig politik.

Ibrahim Baylan ett bra val

Valet av Ibrahim Baylan till ny partisekreterare för socialdemokraterna tycker jag är bra. Han har gjort ett bra jobb i riksdagens trafikutskott och har en bred politisk bakgrund. Han står för en politisk inriktning som vi är många som stödjer. Det är heller ingen nackdel att vi är många i Östergötland som har goda kontakter med "Ibbe". Senast han var i Linköping tog vi upp Ostlänken och behovet av satsningar på landets infrastruktur.