torsdag 30 april 2009

Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden

Den stora frågan på veckans sammanträde i teknik och samhällsbyggnadsnämnden var naturligtvis besluten kring tomträtterna i Linköping. En fråga handlade om vilket friköpspris nämnden skulle sätta på tomterna. Vi socialdemokrater har hela tiden eftersträvat ett system som är lätt att förstå och också se en långsiktig konsekvens av. Roger Berzell, en av (s) gruppens medlemmar har lagt ner ett jättearbete för att verkligen försöka hitta ett sådant system. Även under pågående nämnd så pågick arbetet med att hitta en bred politisk enighet. Och till slut kunde de politiska partierna hitta en kompromiss. För mer detaljinformation om innehållet så hänvisar jag till Rogers blogg:www.berzell.se

tisdag 28 april 2009

Stillhet på bostadsmarknaden i Linköping

Kommunfullmäktige har haft möte idag. Bland annat behandlades nämndernas verksamhetsberättelser för 2008. En fråga som vi debatterade var bostadspolitiken. Den borgerliga politiken i Linköping kännetecknas av en ordentlig portion skönmålning. Läget just nu är att teknik- och samhällsbyggnadsnämnden har de tre första månaderna i år antagit 6 detaljplaner. De flesta är planer som berörverksamhet handels eller annan verksamhet. Endast en plan möjliggör nyproduktion av bostäder. 30 stycken villor i Tallbodaområdet. I text formuleras slutsatsen att det byggs för få bostäder i Linköping just nu. En situation som kommer att fortsätta även under 2010. Det vore klädsamt om borgerliga politiker erkände den bilden och också öppnade upp för en diskussion om vilka åtgärder som kommunen kan vidta. Vi socialdemokrater vill utnyttja våra kommunala bolag kraftfullare. Det är också så att aktörer har svårt att finansiera viktiga projekt, som tvingas skjutas på framtiden. Kommunen skulle kunna spela en roll i kontakten med kreditgivarna, främst våra banker.

måndag 27 april 2009

Brist på äldreboende i Linköping

Idag har representanter för äldrenämnden och teknik- och samhällsbyggnadsnämnden träffats för att diskutera den brist på äldreboende som just nu finns i Linköping. Det är produktionen av vårdbostäder som sackar efter och vi har en kösituation som inte är tillfredställande. Jag kan tycka det är lite anmärkningsvärt att den borgerliga majoriteten inte tagit ett tydligare grepp om frågan. Mer än halva mandatperioden har gått och nu startar en diskussion kring behovet av långsiktiga lösningar. Jag är övertygad om att det med rätt små metoder går att lösa frågan. Finns bara kunskapen om var vi behöver bygga till exempel vårdbostäder så kan kommunen på plansidan arbeta med sådana krav eller alternativt reservera kommunal mark för ett sådant ändamål.

söndag 26 april 2009

Behov av långsiktig industripolitik i Sverige

Så har även Linköping drabbats av industrivarsel. Saab tvingas varsla 300 personer på grund av vikande försäljning på främst den civila flygplanstillverkningen. Flera viktiga flygprojekt som Saab är delaktig i har drabbats av förseningar som påverkar Saab negativt. Det är alltid enskilda personer och deras nära och kära som drabbas hårdast när företag tvingas varsla, men Saab som företag har även stor påverkan på Linköpings utveckling och Sveriges förmåga till högteknologisk industriproduktion.
Redan förra sommaren lyssnade jag på Saab koncernledning i samband med Almedalsveckan. De var mycket tydliga på vikten av långsiktighet vad gäller svensk försvarspolitik och industripolitik. Ett krav som inte blivit mindre aktuellt med tanke på nuvarande situation. Nu måste en politik formuleras som säkrar det tekniska kunnandet som finns bland medarbetarna på Saab.

onsdag 22 april 2009

Europeisk konferens i Malmö

Klimatfrågan står i fokus när företrädare för kommuner och regioner i Europa samlas till konferens i Malmö idag. Det ger hopp inför framtiden när kommuner runt om i Europa markerar vikten av samverkan i miljöarbetet.

tisdag 21 april 2009

Investera för fler jobb

Jobbkrisen måste mötas med aktiviteter och beslut - för fler jobb och för gröna jobb. Sverige ska konkurrera med kunskap - inte med låga löner. Nu behövs investeringar i forskning och utbildning. Nu behövs investeringar i infrastruktur och klimartsmart teknik. Det skapar jobb och utveckling. På svensk arbetsmarknad ska svenska löner och avtal gälla. Det spelar roll vilken regering vi har i Sverige eller om det är det röda eller blåa laget som styr Linköping. Samma sak gäller EU. Det spelar roll hur många socialdemokrater från medlemsländerna som tar plats i parlamentet efter valet den 7 juni. Socialdemokrater i europa sätter jobben främst och jag kryssar Färm!

måndag 20 april 2009

sjukskrivningstalen ökar i Linköping

Efter att sjukskrivningstalen för kommunens medarbetare under flera år (nedgången började 2003) förbättrats kan vi i kommunstyrelsehandlingarna ta del av en negativ förändring. Den totala sjukfrånvaron i procent av de anställdas sammanlagda planerade arbetstid uppgick 28 februari 2009 till 6,0%. Motsvarande siffra februari 2008 var 5,2%. För medarbetare över 50 år försämras siffrorna från 5,8% 2008 till 7,1% februari 2009.
Hur kommer den borgerliga majoriteten i Linköping att förhålla sig till den förändrade situationen?

söndag 19 april 2009

Partidistriktet

Under lördagen samlades det socialdemokratiska partidistriktet till årskonferens i Finspång. Vi höll till i Grosvad Arena. Jag är övertygad om att det var en riktig satsning av dåvarande (s) ledning med Stig Andersson i spetsen. Här kombineras äventyrsbad med bra restaurangmöjligheter och konferensutrymmen. Johan Andersson omvaldes till partidistriktets ordförande. Göran Färm redovisade EU politiken. Sverige klarar sig faktiskt sämre än många andra EU länder. Inte minst får våra ungdomar betala ett högt pris för den borgerliga politiken. Ungdomsarbetslösheten i Sverige är betydligt högre än i många andra länder. Det är naturligtvis ett slöseri med resurser att utestänga en ung generation från arbetsmarknaden. Jobbkrisen förstärks av den borgerliga regeringen.

torsdag 16 april 2009

Korpen Östergötland

Korpen Östergötlands verksamhet tillhör en av de främsta i landet, med över 30 000 medlemmar. Därför är det med stor ödmjukhet jag tackat ja till uppdraget att efterträda Ragnhild Wärn som ordförande för Korpen Östergötland. Hon har gjort ett mycket gott arbete under de 14 år som hon fungerat som ordförande. "Livskvalite åt alla genom motion och friskvård i gemenskap" är korpens motto och jag hoppas att ännu fler människor upptäcker vilken fantastisk verksamhet som erbjuds inom Korpen.

onsdag 15 april 2009

Borgerligt haveri!

Så har den moderatledda regeringen presenterat sin ekonomiska vårproposition. Enligt den så kommer arbetslösheten att stiga till 11,7 % 2011. De mellan 15-24 år kommer att drabbas hårdare av arbetslöshet än andra. Socialbidragen kommer att öka med mer än 50 % mellan 2007 och 2012. Det motsvarar 5 miljarder i ökade kostnader för kommunerna 1012 jämfört med 2007. Tillväxten faller kraftigt i år (- 4,2%). Denna bild åskådliggör det borgerliga haveriet.
De borgerliga partierna målade upp en helt annan bild i valrörelsen 2006. Det går inte att skylla den svenska utvecklingen på den internationella krisen.
Till och med Fölster på Svenskt näringsliv reagerar över den väg som regeringen slår in på.
Nu märks också den tidigare nermonteringen av vuxenutbildningen. Regeringen tvingas finansiera kortsiktiga arbetsmarknadsåtgärder, när det rätta är att satsa på utbildning.
Jobbkrisen blir också en välfärdskris när kommuner och landsting tvingas till besparingar för att klara ekonomin. Vårpropositionen är fullständigt fri från nya satsningar på klimatsmart infrastruktur. Finansminister Borg, som gärna hänvisar till ekonomisk teori, borde visa större insikt i att ökade investeringar i miljövänlig infrastruktur är ett effektivt sätt att lyfta Sverige ur jobbkrisen och bygga landet långsiktigt starkt. Det socialdemokratiska alternativet innehåller 4 miljarder kronor mer i investeringar under perioden 2009 och 2010.

tisdag 14 april 2009

Internationella frågor

Det blir mer och mer uppenbart att en framgångsrik lokal politik också innebär ett aktivt förhållningssätt till de internationella frågorna. Kommunstyrelsen ägnade eftermiddagen åt att diskutera Linköpings internationella arbete. Min uppfattning är att vi kan bli bättre på att prioritera vad vi ska göra och samordna våra insatser mer. På kvällen tar jag också del av AiP:s senaste nummer som uppmärksammar EU arbetet. Det högerstyrda parlamentet vill inte ha ett toppmöte kring den europeiska jobbkrisen, så det är uppenbart att det spelar roll med vilken styrka socialdemokratin blir representerad i parlamentet.

måndag 13 april 2009

Svensk skola är inte kravlös

Sonen går i gymnasiet och min dotter går på Ekholmsskolans högstadium. En av de segaste myterna om svensk skola är den kring kravlöshet och brist på kunskapskrav. När man följer sina egna barns skolgång växer en annan verklighet fram. Det ställs ordentliga krav på dagens ungdomar. Svensk skola är så långt ifrån den bild som Björklund (fp) målat upp. Nu ikväll har jag arbetat en del med högstadiets matematik - jag vill knappast beskriva de uppgifterna som skulle lösas veckans lektioner som kravlösa!

onsdag 8 april 2009

Vikingstad socialdemokratiska förening

Ikväll har jag besökt den socialdemokratiska föreningen i Vikingstad. Vi diskuterade det förslag till lokalt miljöprogram som nu är ute på remiss i vår partiorganisation. Det var en mycket bra diskussion. Flera av deltagarna tyckte det var ett bra grepp att vi även behandlade folkhälsofrågorna i ett miljösammanhang. Vi diskuterade energifrågor, sophantering och den egna livsstilens betydelse för den goda miljön. Föreningen ville se något mer kring ytterområdenas frågor, som bra kollektivtrafik och bra cykelmöjligheter.
Det är mycket stimulerande att vara ute och diskutera socialdemokratisk politik med dem som är kärnan i vårt parti. Medlemmen i en socialdemokratisk förening!

tisdag 7 april 2009

Obegriplig hantering av kommunerna

Det blev inga nya pengar till kommunerna 2009. Inte heller 2010. Den borgerliga regeringen försöker presentera ekonomiska resurser till sektorn det året som satsning, men det är frysta och redan intecknade statsbidrag som är grunden för förslaget. Dessutom ändrar regeringen grunden för utbetalningen av de "nya" resurserna. Nu ska de betalas ut efter befolkningsstorlek. Snacka om omvänd fördelningspolitik. De stora vinnarna är moderatledda kommuner i Stockholms län. Vården, skolan och omsorgen hotas av den borgerliga politiken. Den kommunala ekonomin urholkas mer och mer. Det här är borgerlig högerpolitik när den är som sämst!

Företagsetableringar minskar i Linköping.

Arbetslösheten ökar i Linköping. Värst drabbade är våra ungdomar. Människors beroende av ekonomiskt bistånd ökar. Nu kommer också färsk statistik på att antalet företagsetableringar minskar. Antalet kontakter med kommunens näringslivsbolagetableringar av företag har på ett år minskat med 50 %. En felaktig borgerlig ekonomisk politik förstärker lågkonjunkturen.

måndag 6 april 2009

Arbete åt alla

Så har vi socialdemokrater presenterat en sammanhållen politik för full sysselsättning. Hela programmet innehåller 92 konkreta punkter. En viktig utgångspunkt är att det ska finnas en förändringstrygghet. En sådan trygghet är arbetslinjens nav. Vi vill möta jobbkrisen med ett kompetenslyft och socialdemokraterna vill också bygga ut den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen. Avgifterna i A-kassan sänks och ersättningsnivåerna ska höjas så att de flesta arbetslösa får 80% av sin tidigare lön. Vi vill investera i besöksnäringen och formulera ett framtidsprogram för de kreativa branscherna.
Med stigande arbetslöshet och den borgerliga regeringens passiva hållning framstår vårt förslag som viktigt och som ett realistiskt alternativ till den förda politiken!

söndag 5 april 2009

Högerdominerat EU

Den 7 juni är det val till EU. Jag tänker kryssa Göran Färm. Och visst hoppas jag att socialdemokraterna i Europa gör ett bra val. Det spelar en stor roll vilken majoritet som styr EU. Just nu är EU dominerat av högerpartierna. Det finns en oro att den europeiska arbetslösheten kan öka till över 20 miljoner människor 2010. Det görs för lite från EU:s sidan att samordna krisbekämpningen och stimulera ekonomin. Det är precis samma politik som den borgerliga regeringen i Sverige står för. Det går inte längre att försöka hävda att allt ont har kommit från den kraschade ekonomin i USA. Sverige och EU har ett växande ansvar för stigande arbetslöshet och ett ökat bidragsberoende

torsdag 2 april 2009

Gemensam klimatpolitik

Idag har (s), (v) och (mp) presenterat en gemensam nationell klimatpolitik. Handlingsprogrammet markerar bland annat uppfattningen att Sverige måste möta den kraftiga ekonomiska nedgången med investeringar. Den svenska klimatpolitiken ska ha ambitiösa och realistiska mål. De totala utsläppen i Sverige ska minska med 40 %. Till 2050 anser vi att utsläppen av växhusgaser ska reduceras med 90 % i förhållande till 1990. En stark klimatpolitik och kraftigt ökade klimatinvesteringar kan bli en motor för att skapa nya jobb och en miljödriven näringslivsutveckling. Det krävs en kombination av offentliga satsningar, skattelättnader, lånegarantier och privata investeringar. Målet är att andelen förnybar energi år 2050 bör vara minst 53% av den totala energianvändningen.
Partierna är också överrens om att satsa på ett branchprogram för vindkraften för att skapa möjligheter att bygga upp en tillverkningsindustri som producerar vindkraftverk. Målet är att uppnå 30 TWh ny förnybar elproduktion år 2020, främst med biokraftvärme och vindkraft.
För att ytterligare främja den förnybara energitekniken vill vi utveckla kompletterande stödformer för förnybar energiteknik såsom solenergi, biogas och andra biobränslen, vågenergi och geometrisk energi.
Totalt innehåller programmet 84 punkter för en framåtsyftande miljöpolitik. Detta är ett bra exempel på rödgrönt samarbete!

onsdag 1 april 2009

Arbetslösheten ökar

Den svenska krisen i ekonomin djupnar. BNP sjunker med nästan 4% i år och arbetslösheten passerar 10% strecket. Den borgerliga regeringen har missbedömt allvaret i krisen och passiviteten från ministären Reinfeldt har lett till en allför hög arbetslöshet. Statsfinanserna eroderas självklart av den höga arbetslösheten. Regeringens ovilja att satsa på infrastruktur, som höghastighetståg, blir i ljuset av den ekonomiska utvecklingen fullständigt oförklarligt.