torsdag 30 juli 2009

Göteborg och turistnäringen

Konstaterar att det kommunala bolaget Göteborg & Co beräknar att de två megakonsererna med U2 och Madonna beräknar ge cirka 300 miljoner till turistnäringen i Göteborg. Jag blev lite nyfiken och passade på att titta på årsredovisningen för 2008. Intäktsidan för Göteborg och Co uppgick till 213 miljoner kronor. Evenemangsersättning från Göteborgs stad på 58 miljoner samt marknadsföringsersättning, projektmedel och övriga intressenters bidrag på 79 miljoner är stora poster. Slutsatsen jag drar är att för att få in 300 miljoner kronor till den privata turistnäringen i Göteborg som naturligvis ger sysselsättning och skatteintäkter tillbaka så har Göteborgs stad satsat mer än 100 miljoner varje år de senaste åren för att finansiera sitt bolag Göteborg och Co. Någon kritisk debatt i massmedia kring det här synsättet har jag inte sett till, utan tvärtom så domineras bilden av konserernas betydelse för Göteborg och man lyfter fram Eventstaden Göteborg med stolthet. Jag inser naturligtvis att förutsättningarna är annorlunda i Östergötland och Linköping, men jag hävdar att metoden som göteborgarna använder sig av skulle mycket väl, om bara viljan fanns, tillämpas på Linköpings förutsättningar som eventstad!

onsdag 29 juli 2009

Årets Taube-stipendium

Tycker det var ett utmärkt val av juryn att utse Lars Winnerbäck till årets Taube stipendiat. Är det någon artist som kan förvalta arvet efter Evert Taube så är det Winnerbäck.

tisdag 28 juli 2009

Ge besked om Ostlänken, Åsa Torstensson!

Jag såg att infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) skrivit i Corren den 27 juli. Visst går det att instämma i det goda att satsa på järnväg, men eftersom artikeln inte innehåller något konkret besked som berör Östergötland så funderar man onekligen på vad Åsa Torstensson och regeringen vill med höghastighetsjärnvägen i Sverige. Vi är politiskt eniga i Östergötland kring satsningen på Ostlänken och jag kan tycka det blir en svaghet att när regeringens ansvariga minister skriver i länets största tidning utan att med ett ord nämna Ostlänken. De berörda kommunerna har gjort sitt jobb med en fysisk planering som bara väntar på besked!

måndag 27 juli 2009

Axel hemma

Idag fick vi hem Axel som under tre veckor varit på språkresa i England. Allt verkar ha fungerat på ett gott sätt. Att han dessutom blev den förste i familjen som besökte Wembley var en bonus.Två matcher i den internationella träningsturneringen såg pojken! FC Barcelona mot Al Ahly och Tottenham mot Celtic!

söndag 26 juli 2009

Social rörlighet

Labourpolitikern Alan Milburn har presenterat en utredning som tagit upp frågan om bristen på social rörlighet i Storbritannien.I utredningen har man studerat den sociala rörligheten i flera andra länder. Frankrike, USA, Italien och Storbritannien är länder med låg rörlighet. Danmark, Sverige, Norge, Finland och Kanada tillhör listans topp, där det finns stora möjligheter till en social rörlighet. Miles Corak, professor vid universitetet i Ottawa, har under många år forskat om situationen för fattiga barn i rika länder. Han menar att de nordiska länderna visar att det inte bara handlar om att ge mycket pengar till skolväsendet. Finland har till exempel inte satsat mer pengar per elev än Storbritannien men hamnar ändå i topp när det gäller att ge alla människor samma möjlighet i sin yrkeskarriär. Corak hävdar att de nordiska länderna lyckats tack vare en insikt om att den totala välfärdsapparaten runt barn - med skola,sjukvård och socialisering - är nödvändig för att man ska kunna utveckla ett samhälle med en socialt rörlig arbetsmarknad. Men visst finns det mer att göra i vårt land när det gäller att ge alla människor en god förutsättning för att skapa sig ett gott liv. Uttrycket "alla ska med" är för mig så mycket mer än en valslogan.

fredag 24 juli 2009

SSU:s 34:e kongress

Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU håller sin kongress i Uppsala mellan den 2 aug och 7 aug. Jag tycker det är utmärkt att Jytte Guteland ställer upp till omval som förbundsordförande och att Mattias Vepsä gör det samma som förbundssekreterare. Det socialdemokratiska partiet mår bra av ett politiskt starkt SSU.

Krispolitiska alternativ

Under den rubriken skriver Harald Niklasson i nummer 29 av Aktuellt i Politiken. Han är pensionerad professor i nationalekonomi vid Växjö Universitet. Åter igen får vi ett inlägg som kritiserar regeringens passivitet när det gäller att bekämpa jobbkrisen. Niklasson menar att regeringens industri- och arbetsmarknadspolitik är förbluffande defensiv. Han kritiserar även regeringen för bristande ekonomisk kompensation till landsting och kommuner. Talet från borgerliga företrädare om att satsa och utveckla kvaliten inom välfärdsområdet har naturligtvis ingen trovärdighet när man för en ekonomisk politik som tvingar kommuner som Linköping att spara mer än 200 miljoner 2010 på kommunal kärnverksamhet.

onsdag 22 juli 2009

Deckarläsning

Som avkoppling till de mängder av kommunala handlingar och diverse rapporter och beslutsunderlag som blir lästa under resten av året läser jag en hel del deckare under semestern. Idag läste jag klart Leif G W Perssons "den som dödar draken". Han har en speciell stil som jag gillar och kriminalkommissarie Evert Bäckström måste vara deckarlitteraturens mest speciella hjälte. Nästa bok blir den första jag läser av Marie Ljungstedt, så det ska bli intressant att se vad jag tycker om "Den du inte ser".

tisdag 21 juli 2009

idrottsrörelsen

Jag läser en hel del massmedia från västsverige under sommaren. Idag publicerar GT en intressant debattartikel om svensk idrottsrörelse som Anders Rönmark skrivit. Han är själv journalist och idrottsledare. Han kritiserar hårt hur RF och stora förbund använder statliga bidrag. Jag tycker Rönmark skjuter en hel del över målet i sin kritik. Däremot är det viktigt att svensk idrottsrörelse fortsätter att debattera satsningar på elit kontra bredd. Vi ska vara väldigt återhållsamma med att lägga skattepengar på elitidrott. Däremot behöver vi diskutera hur stödet till bredd och inte minst barn och ungdomsverksamheten ska utvecklas.
Läs hela artikeln här:
http://www.expressen.se/debatt/1.1646359/idrotten-forsoker-tysta-sina-kritiker

måndag 20 juli 2009

Krisbekämpning kräver politik

Såg en intressant formulering från Aftonbladets ledare den 20 juli. "Ju allvarligare ekonomiskt läge desto större blir det politiska utrymmet". Och mitt eget tillägg skulle vara "och människors förtroende vinns på politikens framtidsberättelse".
Den nuvarande borgerliga regeringen har bestämt sig för den direkt motsatta politiken. Så lite politik som möjligt i krisens spår. Resultatet drabbar de vanliga människorna. Kommuner tvingas spara på välfärden. Arbetslösheten stiger och ungdomsarbetslösheten tillhör de värsta i hela Europa.

Befolkningsutvecklingen positiv för Linköping

Just nu ligger Linköping på en befolkningsutveckling klart över förra årets siffror och årets prognos på runt 1400 personer. Det är glädjande och bra för Linköping. En förklaring är att färre studenter flyttat från Linköping. Den sedvanliga befolkningsminskningen under sommarveckorna är klart mindre än de senaste åren. Håller den här utvecklingen i sig kommer behovet av att bygga nya bostäder att förstärkas. Även om Linköping har positiva siffror vad gäller bostadsproduktionen i förhållande till många andra delar av landet så är det nog så att behovet av bostäder ökar mer än vad som produceras.

lördag 18 juli 2009

Misslyckad borgerlig politik

En sommardebatt har med rätta brutit ut kring den stigande och höga ungdomsarbetslösheten. De borgerliga partierna införde "jobbgaranti för unga". Resultatet ser vi nu. En stigande arbetslöshet bland ungdomarna där Sverige tyvärr tillhör de sämsta i Europa. Det är alldeles för få aktiva åtgärder i "jobbgaranti för unga". Ett mått på detta är att endast 5 % av de arbetslösa ungdomarna har haft någon form av praktik och 2% har genomgått någon form av utbildning.
Att som en del debattörer börja anklaga fackföreningsrörelsens representanter för den här utvecklingen är långsökt och direkt felaktigt. Istället borde man kritiskt granska den borgerliga regeringens misslyckade politik. Vi socialdemokrater presenterade ett program för att minska den höga ungdomsarbetslösheten den 30 juni.
Programmet innehåller direkta satsningar på praktikplatser, subventionerade jobb och inte minst en kraftig satsning på utbildning. (s) föreslår 50 000 fler utbildningsplatser än den borgerliga regeringen. Jag hoppas för ungdomarnas skull att de borgerliga partierna lyssnar på förslagen från oss socialdemokrater.

fredag 17 juli 2009

Vart tog finansieringsprincipen vägen?

Sedan länge finns det en princip mellan staten på den ena sidan och kommuner,regioner och landsting på den andra sidan som lite förenklat kan beskrivas som om staten fattar beslut som innebär kostnader för den andra parten är det också staten som skall stå för finansieringen.
Med stigande förvåning tar jag del av uppgifterna att det är de svenska landstingen som ska stå för kostnaderna för den planerade massvaccineringen mot svininfluensan. Kostnaden är beräknad till 50 miljoner för Östergötlands del och totalt i hela landet är kostnaden mer än två miljarder. Det kan inte vara en rimlig fördelning att landstingen står för kostnaderna och staten tar vinsterna genom färre sjukskrivningar. Det är bara att hoppas att den borgerliga regeringen lyssnar på den lokala nivåns företrädare.

torsdag 16 juli 2009

Gothia cup

Varför bryta en trevlig tradition. Är man fotbollsintresserad så är det en fantastisk vecka som Göteborg bjuder på. I år spelar inga av mina egna barn, men tillsammans med dottern och en kompis till henne så var vi och tittade på ett lag från Uppsala som spelade mot tjejer från Skottland. Det var en kompis från konfirmationslägret som spelade. Jag har skrivit det förr, men upprepar det gärna. Jag hoppas få uppleva att idrottsrörelsen i Linköping i samarbete med kommunen och gärna med det privata näringslivet kan sätta Linköping på kartan när det gäller att arrangera ungdomstävlingar.

onsdag 15 juli 2009

Industriproduktionen minskar

Industriproduktionen minskade med 21,9 procent i maj jämfört med samma månad 2008. Från april till maj i år minskade produktionen med 2.7 procent, allt enligt SCB. Det kommer att ta tid för den svenska ekonomin att återhämta sig.

tisdag 14 juli 2009

Kajakpaddling

Familjens smultronställe är släktstugan på Tjörn. Min kära handlingskraftiga hustru Brita har under flera år drömt om att skaffa havskajaker. Till den här sommaren gjordes affären upp, så numera ingår också två kajaker till stugan. Det är en fantastisk upplevelse att tyst och stilla glida fram över vattnet. Jag har bestämt mig. Den första bilden som ska publiceras på den här bloggen ska visa mig sittande i en kajak! Jag vet attt många av mina vänner tvivlar innan de har säkra bevis.

Krisen i Kd

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglunds tal i Almedalen fortsätter att vålla debatt och diskussion i sommarsverige. Jag har redan kommenterat talet på den här bloggen, men ju mer man begrundar innehållet ju mer växer min kritik. I någon form av intellektuell hederlighet borde Göran Hägglund precisera vad han lägger i begreppet "vänster". Vänstern står nämligen för allt det onda i Hägglunds tal , från kulturpolitiken till motståndet mot kärnfamiljen över namngivna kommunistiska diktaturer som Cuba och Nordkorea till den svenska ultravänstern som hotar fredliga familjer i Malmö. Jag har en fråga till representanter för kristdemokraterna. Tillhör jag som aktiv socialdemokrat och min familj denna "vänster"?
För mig blir det ett fattigdomsbevis och en bekräftelse på att krisen är total i Kd när man inte förmår att göra åtskillnad mellan den svenska socialdemokratin och totalitära kommunistiska diktaturer.

måndag 13 juli 2009

Satsa på turistnäringen

Det verkar som om bokningarna på vandrarhemmen och campingarna i Linköpings närområde har svårt att nå upp till de prognoser som gjordes innan sommaren. Då talades det om ökningar på över 30 %. Visar det sig att den här utvecklingen blir bestående så behöver vi föra en kritisk diskussion kring satsningen på besöksnäring och turistfrågorna i vår län och i Linköping. Med låg kronkurs och finanskris så borde efterfrågan se annorlunda ut. Jag tycker att arbetet med den östgötska turistnäringen allt för mycket ser problem och hinder och för lite arbetar med de fantastiska möjligheter vi har. Vad sägs om en kampanj nästa år på temat "Linköping -en sommarstad att räkna med!" Kulturutbud och eklandskap + två kanaler sätter vår stad på kartan.

söndag 5 juli 2009

Besked från (m) - inget reformutrymme

Från talarstolen i Almedalen gav Fredrik Reinfeldt besked. "Det finns inte reformutrymme i svensk ekonomi för någonting." Så kan den moderata politiken sammanfattas. Man började den här mandatperioden med att sänka skatter, som naturligtvis krävde finansiering, och försämra trygghetssystemen. Nu är resurserna slut. Verktygslådan är tom när den skulle behövas som bäst. Sverige skulle behöva satsa på miljövänliga investeringar och en kraftfull arbetsmarknadspolitik. Kommuner och landsting behöver ett ekonomiskt handtag för att säkra jobben i välfärden. Men våra skattepengar har gått till att finansiera skattesänkningar för höginkomsttagare. Som en konsekvens växer den borgerliga passiviteten och arbetslösheten stiger!

Konfirmation på Gransnäs

Söndagen har gått i konfirmationens tecken. Min dotter Karin har varit på konfirmationsläger på Gransnäs under tre veckor och idag avslutades det i Askeryds kyrka. Gransnäs är en anläggning som ligger naturskönt i norra Småland, men tillhörande Linköpings stift. Det var många tårar och känslor som bubblade över när cirka 30 tonåringar som levt tillsammans under tre intensiva veckor skulle säja hej då! Jag är nämligen övertygad om att flera kommer att träffas igen och hålla kontakten.

fredag 3 juli 2009

Intressant ekonomiskt seminarium

"Bortom krisen - tillbaka till jobb och tillväxt". Så var rubriken på det ekonomiska seminarium som studieförbundet Näringsliv och Samhälle arrangerade idag. Man kan väl konstatera att flera av de namnkunniga ekonomerna markerade att återhämtningen kommer att ta flera år. Cicilia Hermansson, Swedbanks chefekonom tog upp behovet att skydda kommuner och landsting. Precis den linjen som vi från kommerna drivit mot regeringen. Per Krusell, professor i ekonomi vid Stockholms Universitet gav stöd för den offentliga sektorn. Han grundade sina sttåndpunkter från mer än 20 år i USA. Den välordnade offentliga sektorn i allmänhet och möjligen vår förskola i synnerhet såg Krusell som viktiga instrument för att ta Sverige ur krisen.
Det känns som om den ideologiska debatten kring den offentliga sektorn har fått nya inslag när de har åsikterna formuleras av ekonomer.
Precis som förra året uppträder Anders Borg som den fackekonom han är. Det är inte speciellt mycket av ekonomisk politik. Man kan ändå konstatera att finansdepartementet beskriver ett tufft 2009 och 2010. Arbetslösheten spås till 10-12 %. Vad Borg inte pratade om var de tuffa sparkrav som nu de flesta kommunerna tvingas hantera och som slår mot den kommunala kärnverksamheten. I Linköping ska den borgerliga majoriteten spara på vuxenutbildning och arbetsmarknadspolitik, samtidigt som Borg på seminariet just ser behovet av en sådan politik.Det går inte ihop.
Borg pratade ingenting om miljövänliga investeringar, så min oro över vad som händer med Ostlänken kvarstår.
Rubrikerna från seminariet kretsar kring Borgs utfall och kritik mot Svenskt Näringsliv och finansministerns beröm till svensk fackföreningsrörelse . En moderat finansminister som gång på gång kommer i öppen konflikt med Näringslivets organisationer är ett intressant inslag i det politiska samtalet.

Sjösättning av det gemensamma marknadsbolaget

Under torsdagen hann vi också med att sjösätta symboliskt vårt gemensamma marknadsbolag. Vi kunde också presentera vår nya Vd för bolaget Elin Brozén, som jag är övertygad om kommer att göra ett gott arbete för bolaget och vår regions utveckling.
Att satsa på olika aktiviteter och marknadsföra fjärde Storstadsregionen under Almedalsveckan är för mig väl investerade pengar. Vi beskriver Linköping, Norrköping och Östergötlands förtjänster och vi skapar en nyfikenhet kring vår region. Med det nya marknadsbolaget formar vi en organisation som ännu mer kraftfullt och i samverkan med det privata näringslivet kommer att kunna bidra till tillväxt i vår region.

Almedalen

Under torsdagen var det kd:s dag. Jag var och lyssnade på Göran Hägglunds tal, som var tämligen innehållslöst. Däremot var det gott om rätt obegripliga kommentarer om "vänstersvängar" i svensk politik. Jag tror att det var flera med mig som hade svårt att förstå syftet med avsnittet kring kulturpolitiken och kulturdebatten i Sverige. Jag tror att Kd:s problem att attrahera väljare närmast förstärktes av talet. Däremot har Hägglund en humor som kommer väl till pass i efterfrågat - eftersnacket som vi i fjärde Storstadsregionen arrangerar med Adaktusson och Gabrielsson.

Vi arrangerade ett intressant miljö och klimatceminarium, med fokus på hur Sverige ska förbereda sig inför höstens Köpenhamnskonferens. Det är väl alldeles uppenbart att det finns ett missnöje från större delen av den aktiva miljörörelsen kring Sveriges och regeringens passiva hållning och nedskruvade förväntningar.

torsdag 2 juli 2009

Bra tal av Mona

Det var ett mycket bra tal som Mona Sahlin höll i Almedalen. Det genomgående temat handlade om jobben och tryggheten på arbetsmarknaden. I en situation där jobbkrisen blir tydlig med en stigande arbetslösheten och inte minst ungdomar får allt större problem att komma in på arbetsmarknaden, då levererar vi socialdemokrater besked kring en aktiv satsning på arbetsmarknadspolitik och utbildningspolitik. En viktig del i talet var naturligtvis beskedet kring arbetsmiljön i den offentliga sektorn och mer pengar till kommuner och landsting.