lördag 31 oktober 2009

Strålande LFC!

Efter stuntals överlägset spel, så tog LFC en övertygande seger mot regerande mästarna Umeå med 4-0. Det betyder att laget har allt i egna händer. Förlorar Göteborg mot Djurgården i morgon är det klart! Det första SM-Guldet till våra fotbollstjejer blir då klart. Annars avgörs det i sista matchen då LFC spelar borta mot Örebro.

fredag 30 oktober 2009

Det är härligt med partikongresser!

Jag får ståpäls när jag ser 350 ombud arbeta med förslag och med motförslag som ibland leder till ett förslag som all kan enas kring, ibland avgörs det genom votering. Metodiskt formas socialdemokratisk politik. Så fungerar en väl fungerande partidemokrati. Om en politisk linje vinner flertalets röster blir det partiets politik år framåt i tiden. Så stabilt och så framåtsyftande.

torsdag 29 oktober 2009

Bli smart på klimat

Centrum för kommunstrategiska studier har genomfört den årliga och numera traditionella kommundagen. I år var det Valdemarsviks kommun som var värdkommun och temat var klimat- och miljöfrågan. Flera intressanta föreläsningar genomfördes. Björn-Ola Linnér, professor vid Linköpings Universitet satte in det kommande och viktiga Köpenhamn mötet i framtidens klimatpolitik. Av Sten Bergström, tidigare forskningschef vid SMHI och Bengt Rydell, direktör vid Statens geotekniska institut, redovisade vilka konsekvenser vi kan vänta oss för Östergötland av klimatförändringarna. Jag tycker att Linköping är väl rustat för den utmaningen. Arbetet med kommunens översiktsplanering har gett oss förtroendevalda omfattande och viktig kunskap om olika typer av risker. Det är klart att vi ska undvika att bygga där det finns risk för höga vattenflöden, för att ta ett exempel.
Vi behöver fler arenor där möten mellan politiker, tjänstemän och forskare kan bidra till kunskapsbildning, som kommer alla våra medborgare till del.

onsdag 28 oktober 2009

Kulturnätverk

Kvällen har används till att diskutera kulturpolitik. Under den här mandatperioden har vi socialdemokrater i Linköping skapat en arena- en del skulle beskriva det som ett nätverk-där vi som är partipolitiskt engagerade träffar personer som antingen är aktiva kulturarbetare eller också intresserade av frågorna. Det har varit mycket värdefullt att få ett ökat djup men också bredd på våra diskussioner och samtal. På mötet arbetade vi med den lokala kulturpolitiken och med den regionala scenkonstutredningen. Jag är bekymrad över den motsättning som skapas i utredningen mellan kulturinstitutionerna och det fria kulturlivet. För min egen del tycker jag att Östgötamusiken är en tillgång för det lokala och regionala kulturlivet. Den uppfattningen tycks ifrågasättas av scenkonstutredningen. Jag fortsätter gärna den debatten var som helst, när som helst!

måndag 26 oktober 2009

Ett sammanhållet Sverige

Några dagar före starten för jobbkongressen, eller Socialdemokraternas 36:e ordinarie kongress, dimper ett digert nummer av vår idétidskrift Tiden ner i brevlådan. Det finns mycket läsvärt i den, men jag hoppas att Mona Sahlins linjeartikel om vår politik når en bred läsekrets. Med tydlighet och slagkraft presenteras en framtidsinriktad socialdemokratisk politik. Ett stycke från artikeln: "Sverige befinner sig i en djup ekonomisk kris, som förvärrats av den borgerliga regeringen. För den del av befolkningen som tjänar bäst har friheten vuxit, särskilt den frihet som kan mätas i pengar. Samtidigt saknar en halv miljon människor jobb och en egen försörjning. Ett framgångsrikt Sverige är ett Sverige i sammanhållning och solidaritet."
Ett annat centralt stycke: "Jobbpolitiken är inte skiljd från den ekonomiska politiken. Klarar vi jobben så klarar vi ekonomin - och då klarar vi också välfärden. Så hänger det ihop. Därför kan vi inte acceptera en politik som prioriterar skattesänkningar och ökade klyftor framför jobb."

Som sagt, läs hela artikeln i Tiden nr 5 oktober 2009.

lördag 24 oktober 2009

Östgötateatern har gjort det igen!

Dvs producerat teaterkonst på allra högsta nivå. Brita och jag var på "Nära livet" i går kväll. Det var en stor upplevelse. Handlingen kretsar kring tre kvinnor som befinner sig på en kvinnoklinik, där deras egna livsöden vävs ihop till en mosaik som innehåller alla livets stora existensiella frågor. Gå och se Monika Wilderoth, Gloria Tapia och Ida Löfholm gestalta de tre kvinnorna och lägger man dessutom till den sympatiska Syster Brita, spelad av Gunilla Orvelius får man styckets huvudkaraktärer.
Några av 1800-talets mest spelade dramatiker var kvinnor. Jag är stolt över att Östgötateatern i samarbete med Riksteatern startade Spets projektet 2006. Något år senare anslöt Länsteatern i Örebro. Spets projektet har lyft fram fantastiska stycken skrivna av kvinnliga författare. I programbladet står det som rubrik "Spetsprojektet har skrivit om den svenska teaterhistorien". Det är bara att instämma i det. Författaren till "Nära livet" är dock ingen okänd person. Ulla Isaksson (1916-2000) har skrivit manus till TV och film, bland annat till Ingmar Bergman.

fredag 23 oktober 2009

Kommunen och hälsotimmen

Under vår majoritet införde vi möjligheten för Linköpings kommuns medarbetare att på betald arbetstid, en timme i veckan, ha möjlighet till hälsotid.
Den borgerliga majoriteten har haft långtgående planer på att ta bort den här möjligheten. Naturligtvis har de fackliga organisationerna starkt kritiserat förslaget. Mycket tid har gått åt till förhandlingar och diskussioner. Därför är det bra att den borgerliga majoriteten nu drar i bromsen. Förslaget återremitterades från dagens personalutskott tillbaka till våra tjänstemän.
Jag hoppas att något förslag om att avveckla timmen med hälsotid aldrig når personalutskottets bord.

CKS

I dagarna har Centrum för Kommunstrategiska Studier CKS) vid Linköpings Universitet beslutat om forskningsfinansiering av fyra intressanta projekt. Det är projekt som jag är övertygad om kommer att tillföra viktig och ny kunskap till kommunerna. Projekten är olika till sin karaktär och behandlar skilda frågor. De fyra områdena som ska beforskas är:

1) Vilket stöd av socialtjänsten får utsatta barnfamiljer och ungdomar.
2) Hur utvecklas hantverksbaserade textilföretag i Östergötland och hur byggs nätverk kring verksamheten.
3) Folkhälsa, välfärd och delaktighet i lokalsamhället.
4) Övergång till högre studier och arbete för personer med neuropsykiatriska diagnoser.

Flera av de här forskningsprojekten är redan väl förankrade i de lokala FoU miljöer som finns.
Det ska bli mycket spännande och intressant att följa forskningen inom de här fyra områdena genom CKS.

torsdag 22 oktober 2009

Åbylundsdialog

Valla Socialdemokratiska förening arrangerade ett intressant möte under onsdagens kväll. Föreningen kallade sitt möte "Åbylundsdialogen". Medlemmarna hade delat ut informationsmaterial i främst stadsdelen Åbylund i Linköping. Syftet med mötet var helt enkelt att skapa en arena för dialog mellan förtroendevalda och de boende i området. En möjlighet att göra sin röst hörd över hur stadsdelen ska utvecklas i framtiden. Det var riktigt intressant att vara med och träffa främst äldre Åbylundsbor som hade många kloka och intressanta synpunkter på sin stadsdel. Vi diskuterade trygghetsfrågor och hur Stångåstaden förvaltar sina fastigheter. Vi kom in på ungdomars fritidsaktiviteter och kollektivtrafikens områdesbussar.
Och naturligtvis kom plaskdammen i Åbylund upp. Ilskan över utebliven renovering finns inte bara hos barnfamiljer utan även bland de äldre invånarna.
Jag tror att den här typen av möten är mycket viktiga för ett politiskt parti. Att under några timmar få lyssna på synpunkter och inte hela tiden leverera färdiga svar.

onsdag 21 oktober 2009

Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden

Så är månadens sammanträde med Teknik- och Samhällsbyggnadsnämnden avslutat. Vi socialdemokrater hade en hel del framgångar på dagens sammanträde. Nämnden beslutade att starta detaljplanearbetet i Möjetorpsområdet. Vi yrkade på en inriktnings att-sats "att detaljplanen ska möjliggöra en mångfald av bebyggelse med olika upplåtelseformer som hyresrätt och äganderätt. Vi fick med oss den borgerliga majoriteten på förslaget, vilket är bra.

Det fanns två medborgarförslag som presenterade olika tankar och förslag kring nerskräpningen i Linköping. Här fanns det förslag på avslag, men på vårt initiativ så återremitterades förslagen till våra tjänstemän för en mer positiv behandling. Vi behöver ta tillvara alla förslag som syftar till att förbättra situationen i Linköping.

Vi har arbetat en hel del med de nya regler som miljödepartementet föreslår kring avfallsregler i Sverige. Det är ett förslag som kritiseras hårt från många aktörer, inte minst kommunsverige.
Några citat från vårt socialdemokratiska förslag till yttrande i Tsn. Här blev vi inte eniga med den borgerliga majoriteten, utan nu får kommunstyrelsen besluta om kommunens remissvar.
"Medborgarperspektivet saknas i promemorian, avfallshanteringens koppling till samhällets produktion och konsumtion måste utvecklas...
Linköpings kommun avstyrker förslaget att verksamhetsutövare ska få lämna sitt hushållsavfall till annan än den som verkar under kommunalt ansvar. Förslaget medför övervägande negativa konsekvenser och en betydande rättslig osäkerhet. Förslaget innebär också ett ökat tillsynsbehov om miljö- och hälsoskyddet inte ska försämras...
Avslutningsvis menar Linköpings kommun att förslagen försvårar hänsynstagandet till miljö- och klimataspekterna vid hanteringen av hushållsavfall genom ökade avfallstransporter och försämrade möjligheter att nyttja hushållsavfall bl.a. för framställning av biogas. Effekterna av förslagen motverkar de nationella miljökvalitetsmålen "En god bebyggd miljö" och "Begränsad klimatpåverkan."

tisdag 20 oktober 2009

Kommunfullmäktige

Så är då detaljplanen som möjliggör byggandet av en ny huvudbrandstation i Linköping antagen av Kommunfullmäktige. Det känns bra att ha medverkat i ett beslut som kommer att påverka Linköpings fysiska planering i flera år. Den nuvarande tomten för brandstationen tillhör de mest attraktiva ytorna i Linköping, inte minst med tanke på närheten till ett nytt resecentrum.
Vi fick en viktig och intressant debatt kring miljöpartiets motion om nej till uranbrytning. Vi socialdemokrater tillsammans med vänsterpartiet stödde en av tre att-satser i motionen. Självklart slår vi vakt om kommunernas möjlighet att säga nej till uranbrytning. Det är uppenbart att de borgerliga företrädarna i Linköping underskattar den oreda som Reinfeldts otydlighet, i utfrågningen från Umeåstudenter och i ett svar i riksdagen, ställt till med.
Flera enskilda centerpartister har motionerat i riksdagen om förändringar av minirallagen, vilket jag tycker är mycket bra.
Som väntat bordlades ett ekonomiärende av fullmäktige. Det är viktigt att den borgerliga majoriteten tar till sig av vår kritik om bristande handläggning. Det är klart att vi får ett demokratiskt underskott om viktiga ärenden bereds enbart av de borgerliga partiernas företrädare.

måndag 19 oktober 2009

Rasismens fula tryne

Vi är många som reagerar med avsky när vi tar del av Jimmie Åkessons rasistiska smörja i Aftonbladet i dag. I och för sig är det bra att Sverigedemokraternas värdegrund avslöjas, men åsikterna förskräcker. Jag var tvungen att ta fram en av mina gamla böcker från studietiden. I "Vår tids religioner" av Geoffrey Parrinder hittar jag följande tankvärda text i avsnittet om Islam. "Koranen har stor vördnad för Jesus, som kallas omväxlande för Marias son, Messias, profet... och lite längre fram "Koranen prisar de kristnas vänlighet och ödmjukhet, ehuru den beklagar deras splittring, och den kallar dem de som är mest benägna för kärlek till muslimerna.
Vi ska ta kampen mot rasism och förakt för människovärdet var helst det visar sig!

söndag 18 oktober 2009

Grattis ÅFF!

Jag tycker det är en fantastisk prestation som ÅFF gjort som efter 27 år åter kommer att spela allsvensk fotboll. Åtvidaberg har ytterligare visat vad tradition och kunnande betyder. Stort grattis och lycka till i allsvenskan!

tisdag 13 oktober 2009

debatt kring välfärden hos SSR

Det är märklig upplevelse att debattera välfärdsfrågor och socialpolitik med borgerliga företrädare. Just nu går det inte en dag utan att vi får ny kunskap och nya exempel på människor som far illa i dagens samhälle. Arbetslösheten stiger, antalet människor som är beroende av försörjningsstöd ökar och konsekvenserna av sänkta sjukförsäkringsnivåer är stora på individnivå. Det är en verklighet som borgerliga politiker tycks blunda för. Analysen och budskapet i 2006 års valrörelse vill man inte kännas vid. Det här mönstret fanns mycket tydligt i en debatt som Akademikerförbundet SSR ordnade i kväll kring välfärdsfrågorna. Den borgerliga majoriteten i Linköping representerades av Jan-Willy Andersson (kd). Det borgerliga mantrat om att vi får fler jobb i landet om vi sänker skatten upprepades. Det sägs samtidigt som vi möts av rubrikerna i tidningarna "de sjuka får betala...". Den borgerliga politiken innebär att klyftorna ökar i samhället och att välfärden försvagas.
I debatten presenterade jag ett antal punkter som vi socialdemokrater har lagt eller kommer att lägga som förslag:
- Kraftfull satsning på vuxenutbildning, kompetensutveckling och arbetsmarknadsåtgärder.
-Stadsdelsutveckling. Vår budget innehåller en konkret politik för Skäggetorp, Berga och Ryd.
-Det är ett bra förslag med praktikplatser inom de kommunala bolagen. Men se till att det blir konkret resultat och inte bara tomma platser.
-Inom landstinget kommer vi att föreslå ökade resurser till missbruksvården, vården av äldre och till barn och ungdomar med psykisk ohälsa.
-Satsa på elevvården i våra skolor. Vi behöver fler kuratorer, psykologer och skolsköterskor, inte färre! Finansiera gärna detta genom att ta bort det kommunala vårdadsbidraget.
-En framåtsyftande personalpolitik. Justnu tvingas de fackliga organisationerna till en försvarkamp av en timmes hälsotid. Jag förstår den kampen. I ett läge där stora besparingar ska genomföras och sjukskrivningstalen tenderar att svagt öka i kommunen är det här fel signal.

måndag 12 oktober 2009

Arbetslösheten ökar i Linköping

I dag kom nya siffror kring arbetslösheten i Linköping. På ett år har den ökat med 1000 personer. Det är 3500 personer som är arbetslösa i Linköping i september. I programåtgärder finner vi cirka 2300 personer. Det är en dyster bild som de kalla siffrorna målar upp. Bakom varje siffra finns en människa av kött och blod. Det är naturligtvis ett gigantiskt mänskligt resursslöseri att föra en politik som tillåter arbetslösheten stiga på det här sättet. Moderaterna vann valet i Linköping på löften kring minskat utanförskap och minskat bidragsberoende. Just nu går utvecklingen i direkt motsatt riktning och möjligheten att kunna infria löftet är långt borta.

söndag 11 oktober 2009

Indragen ersättning från Försäkringskassan

Antalet sjukskrivna som får sin ersättning indragen från Försäkringskassan ökar kraftigt. Under första halvåret drabbades 4400 personer. Vid årskiftet väntas 50 000 personer utförsäkras. För många gäller ekonomisk bistånd som sista skyddsnät för försörjning. Prata om att regeringen Reinfeldt sviker sitt budskap om att minska bidragsberoendet!
Läs gärna söndagens debattsida i Aftonbladet som åskådliggör situationen med ett personligt inlägg.

lördag 10 oktober 2009

Nu håller vi tummarna för LFC

LFC tog en viktig seger borta mot AIK med 2-1. Nu håller vi tummarna att LFC klarar av att försvara den serieledning man just nu har. Annars har det varit en dyster sportlördag. Det blir inget fotbollsVM för Sverige 2010. Förlust mot Danmark och med Portugals seger över Ungern finns det nu bara teoretiska möjligheter kvar för Sverige. Möjligheter ingen tror på. För svensk herrfotboll är det bara att ladda om och ställa upp framtida målsättningar.

torsdag 8 oktober 2009

Bra samarbete i klimatfrågorna

Förtroendevalda och tjänstemän från Linköping och Norrköping har träffats och gemensamt arbetat med miljö- och klimatfrågorna. Det var ett mycket bra möte. En konkret fråga som vi enades om att gå vidare med var kollektivtrafiken. De båda städerna har mycket gemensamt i arbetet att öka andelen resande i kollektivtrafiken. Det finns en stor politisk enighet i Linköping att arbeta vidare med spårbunden kollektivtrafik i vår stad. Vi behöver också bli bättre på att öka framkomligheten för bussarna i våra innerstäder. Det hjälper inte med bra och förbättrade riksvägar om all vinst i restid äts upp på grund av köer i tätorten.
Vi enades även kring att arbeta vidare med att ställa miljökrav i våra kommunala upphandlingar.

tisdag 6 oktober 2009

Kommunstyrelsen

Flera intressanta ärenden avgjordes i dag på kommunstyrelsens sammanträde. I politisk enighet tillstyrkte Ks detaljplanen för Kallerstad 1:1. Planen ska nu till kommunfullmäktige för antagande. Det betyder att arbetet med att flytta nuvarande huvudbrandstationen från nuvarande plats till den här nya planlagda området kan gå vidare.
Miljöpartiet har skrivit en motion om uranprospektering. Några av att-satserna saknar lagrum, men våra partivänner i miljönämnden har ställt sig bakom en att-sats i motionen om "att uttala sig positivt till principen om kommunal vetorätt på beslut om tillstånd för uranletning."
Det finns ingen som helst anledning att börja bryta uran i vårt land.

Budget för fler jobb

Det är en stark socialdemokratisk budget som presenterades idag. Mona Sahlin kan som partiordförande presentera en politik som både tar ansvar för Sveriges ekonomi och som slår vakt om vår välfärd. Budgeten innehåller ett brett program för 100 000 fler jobb, praktik och utbildningsplatser. Med den borgerliga regeringens politik har Sverige halkat efter. Så har vi en arbetslöshet som är högre än många länder i Europa och en ungdomsarbetslöshet som tyvärr placerar oss bland de värst drabbade länderna i Europa. Vi är lång ifrån de löften som borgerliga politiker lovade i valet 2006.
En viktig åtgärd för att säkra välfärden och för att bekämpa den stigande arbetslösheten är de 18 miljarderna som vi socialdemokrater satsar på kommunerna och landsting under 2010-2012.
Ett par miljoner av dessa resurser öronmärks till ökad kvalité i sjukvården.
Vi satsar även på ett nytt kunskapslyft för kompetensutveckling med 50 000 platser. Byggsektorns viktiga roll för att ta Sverige ur sysselsättningskrisen markeras genom att Rot-avdraget föreslås även gälla hyresfastigheter och bostadsrättsföreningar.
Vår politik innebär även att pensionärerna får sänkta skatter.
Vi säger nej till att låna till skattesänkningar. Det är en budget för fler jobb som presenterats!

måndag 5 oktober 2009

Viktig kulturmotion från socialdemokraterna

Det är en bra kulturmotion som socialdemokraternas kulturpolitiske talesperson Leif Pagrotsky presenterat. Den socialdemokratiska kulturbudgeten innehåller 271 miljoner kronor mer än den borgerliga regeringens kulturproposition. Dessutom tillkommer 175 miljoner i utvidgat rot-bidrag för kulturbyggnader. Några andra punkter är att vi vill återinföra fri entré på de statliga museerna. Den socialdemokratiska kulturbudgeten innehåller ökat stöd till arrangörer och fria grupper med 20 miljoner kronor per år. Vi säger nej att spara på stödet till kultur i arbetslivet.
Med vårt lokala arbete kring kulturfrågor, där vi genom olika former av nätverk breddat kulturdiskussionerna står vi som parti väl rustade i kulturpolitiken.

söndag 4 oktober 2009

Scenkonstutredningen

Sven Nilsson har presenterat sitt underlag till Scenkonstutredningen. Nu vidtar ett arbete bland de förtroendevalda i utredningen kring Svens tankar. Jag är bekymrad! Jag tycker det målas upp en icke fruktsam motsättning mellan institutioner som Teatern, Östgötamusiken och SON å ena sidan och det fria kulturlivet å den andra. Jag är övertygad om att vi behöver både starka och konstnärligt framgångsrika kulturinstitutioner och ett slagkraftigt kulturliv utanför de stora institutionerna. Nu får vi se hur politiken i utredningen hanterar frågorna.

Östsam 10 år

Vårt regionförbund Östsam har firat 10 år i dagarna! Det är självklart av stor betydelse att vi har en arena där viktiga frågor för Östergötland och vår region kan diskuteras. Östsam har haft stor betydelse för diskussionen om vad som skapar tillväxt i en region. Arbetet kring infrastrukturfrågor har varit en hörnsten i Östsams arbete. Vi måste dock hela tiden arbeta med frågan - vad ska Östsam hantera och vad ska den enskilda kommunen ta ansvar för. Nu måste vi få ett positivt besked från den borgerliga regeringen kring Höghastighetsjärnväg i Sverige. De borgerliga partierna i Östergötland och våra angränsande län behöver också öka tydligheten i regionfrågan. Det finns en risk att Östergötland halkar efter när andra delar av vårt land mer kraftfullt formerar sig i regionfrågan.

fredag 2 oktober 2009

Länsbibliotek Östergötland

Nu drar Länsbibliotek Östergötland igång projektet "Nytta och nöje på nätet". Målgruppen är de som inte i vardagen använder sig av internet eller känner en osäkerhet inför tekniken. Jag tycker det är ett utomordentligt initiativ av vårt väl fungerande länsbibliotek. Här utnyttjar länet den kompetens i informationssökning som våra medarbetare inom biblioteken har. Om man vill bli riktigt högtidlig kan man med fog hävda att det finns en viktig demokratiaspekt att sprida kunskapen om internet till grupper som i dag står utanför nätet. I en viktig artikel i dag tar Corren genom reporten Annika Ekstedt upp ämnet.
Det som är mindre bra och som får mig som förtroendevald att reagera kraftigt är att Linköpings stadsbibliotek står utanför projektet. Mycket märkligt! Än mer märkligt blir förklaringen att biblioteket är upptagen med upphandlingen av filialerna. Det finns väl medarbetare inom organisationen som är oerhört kompetenta kring informationssökning och IT , som inte har ett smack med upphandlingsfrågor att göra. Här behöver biblioteksledningen och politiken markera intresse för frågan. Det är allvarligt när Linköping ställer sig utanför ett samarbete kring dessa viktiga frågor: Dessutom drabbar det våra medborgare i Linköping som faktiskt utestängs från ett viktigt samhällsprojekt. Jag hoppas faktiskt att den politiska majoritet snabbt ändrar kurs i den här frågan.

torsdag 1 oktober 2009

Hälsotimmen

Den borgerliga majoriteten i Linköping eller möjligen mer begränsat till den moderatledda majoriteten i barn- och ungdomsnämnden har kommit med den illa genomtänkta tanken att ta bort hälsotimmen för medarbetare i Linköpings kommun. Kraftiga reaktioner har kommit på förslaget. I alla delar av den kommunala organisationen utom möjligen inom utbildningssektorn är detta en icke fråga. Arbetsgivare och fack vill ha timmen kvar utan förändring. Min uppmaning är enkel; straffa inte hela organisationen utan lös frågan inom utbildningsförvaltningen. Osäkerhet råder över hur mycket ett borttagande sparar. Jag anser att vi skickar en helt felaktig signal som arbetsgivare. Vi har mängder med strategidokument att vi ska vara ett föredöme som offentlig arbetsgivare. Om några år kommer vi att konkurrera med andra arbetsgivare i att rekrytera nya medarbetare. Då gäller det att ha byggt upp ett hållbart förtroende som bra arbetsgivare. det gör man inte med detta förslag.