måndag 30 november 2009

Representantskapsmöte

I kväll spikade representantskapet kommunfullmäktigelistan. Det är ett starkt lag som vi presenterar till valet. Vi valde även ny gruppledare i äldrenämnden efter Hans Måhagen. Jag tycker det var ett bra val att välja Kim Öhman. Med detta lämnar Kim arbetet i teknik och samhällsbyggnadsnämnden, som hon skött med bravur. Tråkigt för Tsn men bra för äldrenämnden.
Vi fortsätter att leverera politik inför nästa mandatperiod. Kulturnätverket som varit igång under ett par år kunde på repskapet presentera ett förslag till lokalt kulturpolitiskt program som nu ska remissbehandlas i våra organisationer fram till den 1 mars. Jag är övertygad om att kulturpolitiken kommer att diskuteras i valrörelsen 2010. (s) står väl rustad i den debatten!

söndag 29 november 2009

DN och vårdnadsbidraget

Det är inte så att jag tror att DN:s ledarsida har någon större bevakning av debatten i kommunfullmäktige. Men visst är det ett intressant samband att bara några dagar efter debatten mellan oss socialdemokrater och främst kristdemokraterna kring vårdnadsbidraget, som vi vill ta bort så fort som möjligt, så publicerar DN idag ett generalangrepp på just vårdnadsbidraget. Det är faktiskt så att DN använder precis samma argumentering som våra duktiga (s) ledamöter gjorde. Eller vad sägs om följande citat från ledaren:
"Men sannolikheten att ett barn får använda svenska språket är i alla fall större om det går i förskolan än om det är hemma med en mamma som har ett annat modersmål. Kanske skulle mödrarna varit hemma ändå, men frågan är: Om hemmatillvaron nu ger barnen en sämre start i livet, är det något som ska subventioneras? Vad människor väljer att göra är en sak, vilket beteende man använder skattemedel för att stimulera är en helt annan."
Så här avslutas det hela:
Vårdnadsbidraget som princip utmanar arbetslinjen. Det utmanar jämställdheten eftersom den som får bidraget gör sig beroende av den andra förälderns förvärvsinkomster. Och i praktiken utmanar det integrationen.
Tre skäl som vart och ett för sig räcker för att argumentera för att vårdnadsbidraget ska avskaffas.
Om nu inte den borgerliga majoriteten i Linköping vill lyssna på oss socialdemokrater så hoppas jag att den liberala ledaren tränger djupare in bland de borgerliga partiernas företrädare i Linköping. Det är ett antal miljoner kronor av skattepengar som vi kan använda till betydligt bättre saker.

lördag 28 november 2009

Gott samarbete mellan Linköping och Norrköping

Veckan avslutades för min del med en konferens som också var avslutningen på det storstadsprojekt som Linköping och Norrköping deltagit i. Projektet har haft en finansiering från staten genom Tillväxtverket. Att det går bra för Linköping och Norrköping är viktigt för hela Östergötland. Samarbetet mellan våra städer kan uppvisa en hel del konkreta resultat. Den gemensamma översiktsplanen är ett sådant. Att vi samarbetar kring räddningstjänsten och upphandlingsfrågor är andra konkreta resultat. Tiden är förbi när politiker från Norrköping och Linköping stod vid Göta Kanal och förvisso skakade hand, men kroppspråket visade något annat.
Samarbetet har kommit för att stanna. Sedan är det en helt annat sak att vi inom vissa områden kommer att fortsätta tävla mot varandra. Inte minst gäller det inom sportens värld. Idrottsliga derbyn har alltid sin charm. Därför hoppas jag att Norrköping lyckas med sin satsning inom damfotbollen och själv håller jag på med herrfotbollen i Linköping. Vi har en bit kvar på resan när det gäller herrsidan...!!

torsdag 26 november 2009

Köksbordsmöte i Ekängen

Jag och Roger Berzell var i veckan på besök hos en familj som Roger kände. Familjen hade i sin tur bjudit in några andra personer som var intresserade att diskutera den fysiska planering och servicen i området. Det var första gången jag provade den här typen av möten och jag måste säga att det gav mersmak. På ett otvunget sätt kom vi i många bra samtal om den framtida utvecklingen. Ekängen är ett område som just nu liter brist på översiktlig planering. En översiktsplan är på gång men det kommer att ta några år innan den kan beslutas. Avsaknaden av fritidsverksamhet för barnen i området är i det närmaste total. Det är möjligt att vår lilla träff kan bidra till att initiativ kan tas. Fram för fler köksbordsmöten!

tisdag 24 november 2009

Motion om mönsterarbetsplatser

Som ett resultat av det arbete vi gjort kring att forma en politik för mönsterarbetsplatser, så lämnade vi idag in en motion till kommunfullmäktige med rubriken "Linköpings kommun som förebild-så skapar vi mönsterarbetsplatser." Vi vill omgående starta ett utvecklingsarbete kring kommunens personalpolitik som tar fasta på det 10 punkts program vi tidigare presenterat tillsammans med fackföreningen Kommunal. Jag hoppas naturligtvis på en snabb och positiv behandling av vår motion.

måndag 23 november 2009

Östra Länken till beslut

På mötet med kommunfullmäktige i morgon tisdag har vi ärendet om detaljplanen för Östra Länken. Äntligen kan man säga! En mångårig fråga avgörs då. Allt pekar på att detaljplanen antas med bred majoritet. Östra Länken eller Råbergaleden som är arbetsnamnet är en del av riksväg 35. Genom den nya leden får vi en bra trafiklösning från SAAB och Braskens bro till Kallerstadsrondellen. Vi får avlastning på trafiken i Tannefors och på Hamngatan. Kollektivtrafiken gynnas naturligtvis också av bättre framkomlighet.

söndag 22 november 2009

Jobbkrisen

Över 250 000 människor är arbetslösa i Sverige. På ett år har arbetslösheten ökat med 90 000 personer. Långtidsarbetslösheten har fördubblats under samma tid och ungdomsarbetslösheten i Sverige är bland de högsta i Europa. Den borgerliga retoriken kring sin jobbpolitik har tystnat. Allför många hotas dessutom med utförsäkring från A-kassan. Istället för minskat bidragsberoende så ökar trycket på kommunerna och det ekonomiska biståndet. Den höga arbetslösheten är naturligtvis ett slöseri på människors kraft ochvilja att bygga sig ett gott liv.

onsdag 18 november 2009

Mer resurser till nämnderna

Vi socialdemokrater drev under gårdagens kommunstyrelse att Barn och ungdomsnämnden skulle tilldelas hela den summan som nämndens (s) grupp begärt för de föreslagna omställningsåtgärder som man har behov av att genomföra inom förskola/skolbarnsomsorg.
När nu kommunen har reservmedel att tillgå och nästa år en hel del engångsanslag så är det klokt att använda resurserna till detta. Det är svårt att förstå den borgerliga linjen som kommer att få konsekvenserna att väldigt lite kommer att ske. De fackliga organisationerna har varit tydliga i sin kritik att det är för dåliga villkor i de föreslagna åtgärderna. Vi har lyssnat på detta och det är förklaringen till att vi yrkar på att nämnden får 10 miljoner i extra anslag 2009 och drygt 19 miljoner 2010. Den borgerliga majoriteten är beredd att tillskjuta 2,8 miljoner 2009. Så blev det men den satsningen.

tisdag 17 november 2009

Politisk oenighet

Som väntat bekräftades den politiska oenigheten som råder kring förslaget om nya avfallsregler. Ärendet var uppe på dagens kommunstyrelse. Vi socialdemokrater tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet hade ett eget förslag till yttrande. Vi tycker det är ett riktigt dåligt förslag som har utarbetats. Därför säjer vi nej till förslaget att verksamhetsutövare ska få lämna sitt avfall till annan än den som verkar under kommunalt ansvar. Vi ser en risk att det kommunala ansvaret urholkas utan att ansvaret går över till någon annan aktör. Vi avstyrker den stressade tidsplanen och pekar vidare på att effekterna av förslagen motverkar de nationella miljökvalitetsmålen.

Vi blev även oense om ett yttrande till länsstyrelsen om det regionala serviceprogrammet. Vi har svårt att förstå den borgerliga tveksamheten att peka ut regionala servicepunkter. Det är ett mycket begränsat ekonomiskt anslag som ska fördelas och då måste det prioriteras.
Vår alternativa formulering löd: "Linköpings kommun har inga invändningar mot metoden att i det regionala serviceprogrammet peka ut regionala servicepunkter. Det är logiskt att länsstyrelsen finner former för en prioritering av ett ytterst begränsat ekonomiskt stöd. Vi vill dock påpeka att vi tidigare markerat betydelsen av att mer tydligt uppmärksamma Bestorp och Nykil i det regionala serviceprogrammet. Det är områden som är strategiskt viktiga för utvecklingen av landsbygden i vår kommun."

söndag 15 november 2009

Valkonferensen

Så har då ombuden sagt sitt. Valberedningens förslag till riksdagslista fick stöd, vilket var mycket bra. Listan toppas av Johan Löfstrand, ordförande i Linköpings arbetarekommun. Vi har fått en lista med god geografisk spridning i länet och vår distriktsordförande Johan Andersson kan med sin femteplats nu koncentrera sig på att tillsammans med oss andra vinna valet i Östergötland. Det är en stark lista och det är en styrka att vårt län har så många dugliga kandidater.
Själv ledde jag även ett seminarium under dagen tillsammans med Maj Karlsson som är ordförande för Kommunal Östergötland om och kring vårt arbete med mönsterarbetsplatser. Vi har lagt en stabil grund för ett slagkraftigt fackligt- politiskt samarbete kring god personalpolitik. Det är är ingen fråga som enbart gäller Kommunals medlemmar utan berör naturligtvis hela den offentliga sektorns fackliga organisationer. Jag vill också passa på att tacka för det stöd och förtroende det innebär att vara en kugge i ett lag som är utsedda av valkonferensen att vara ledande företrädare för socialdemokraterna i landstingsvalet. Att vinna tillbaka landstinget är det viktiga målet i valet 2010 för oss. Jag är optimist och tycker att det finns ett stort intresse för vår politik. Vi remissbehandlar just nu hälso-och sjukvårdspolitiken och skickar även i dagarna ut det regionalpolitiska programmet för remissbehandling

torsdag 12 november 2009

Socialdemokratisk idédebatt

När man är mitt uppe i en praktisk politisk gärning är det svårt att få tiden att räcka till att fördjupa sig i idédebatt. Jag försöker dock följa och har väl också då och då mer aktivt deltagit i det socialdemokratiska partiets samtal om vilken väg som skall väljas och hur visionerna ska formas om det framtida samhället. Som avkoppling från de mer dagsaktuella frågorna har jag i kväll läst senaste numret av SSU:s tidning "Tvärdrag". Flera artiklar handlar om Europas socialdemokrati efter senaste EU-valet. Bland annat har Jens Lundberg, som varit ansvarig utgivare till Tvärdrag skrivit en artikel kring detta. Tesen Lundberg driver är att den tredje vägens politik som bland annat Tony Blair stod för var ett misstag. Jag tycker det är bra att "Tvärdrag" öppnar upp för en debatt, men delar inte Lundbergs slutsats. Jag är övertygad om att nyckeln för framgång för dagens socialdemokrati är stödet från en växande medelklass.
Nu ska man inte lova för mycket men jag har ambitionen att återkomma och fördjupa en diskussion om framtidsuppgiften för svensk och europeisk socialdemokrati här på bloggen.

onsdag 11 november 2009

10 löften och ett handslag!

Kommunal Östergötland arrangerar under torsdagen en heldagskonferens kring mönsterarbetsplatser. Att utveckla mönsterarbetsplatser är en fråga som Kommunal drivit under många år. Därför känns det mycket bra att vi nu har ett gemensamt program mellan oss socialdemokrater och Kommunal Östergötland för hur (s) styrda kommuner och landstinget ska utvecklas till tydliga och positiva förebilder som arbetsgivare.
Så här formulerade jag mig i ett pressmeddelande;
Det här är en viktig politisk framtidsfråga för oss socialdemokrater. Med tanke på de framtida rekryteringsbehov av nya medarbetare till kommuner och landsting som vi ser, är det av största vikt att det offentliga är en attraktiv arbetsgivare. Ungdomar måste känna att det är stimulerande och meningsfulla arbetsuppgifter som väntar i den offentliga miljön. Men det ska också finnas möjligheter till personlig utveckling och kompetensutveckling.
Alla socialdemokrater med fötroendeuppdrag inom kommunerna och landstinget i Östergötland har ett ansvar att förverkliga idén med mönsterarbetsplatser. "

tisdag 10 november 2009

Jobbkrisen

På ett år har arbetslösheten ökat med 92 000 människor i Sverige. På en vecka har 3 233 fler tvingats ut i arbetslöshet. Den borgerliga regeringen införde de så kallade jobbcoacherna. Det har kostat skattebetalarna 100 miljoner kronor. Man blir förtvivlad när innehållet i coachernas verksamhet avslöjas. Det är inte värdigt att arbetslösa människor ska behöva utsättas för hypnos och beröringsterapi. Skandalen fullbordas när ansvarig minister Sven-Otto Littorin och arbetsförmedlingens generaldirektör vägrar bemöta kritiken.

måndag 9 november 2009

Samtal med vårdpersonal

Det blev en intensiv men rolig måndag för min del. Det började med en förmiddag i Motala, där jag samtalade om vårt program för mönsterarbetsplatser med en personalgrupp på en vårdavdelning vid lasarettet. Deras kritik över den nu förda politiken och inte minst borttagandet av arbetstidsmodellerna var påfallande. Jag fortsatte så till Universitetssjukhuset där jag tillsammans med Anna-Lena Sörenson mötte en ny personalgrupp. Det var en personalgrupp som bland annat hade stor erfarenhet av brännskadade patienter. Vi hade ett mycket intressant samtal och diskussion kring hur en effektiv vårdskedja byggs och hur viktigt det är med kompetensutveckling för all personal. Dagen avslutades så med ett besök i Norrköping där jag träffade en grupp medarbetare inom hemtjänsten.
Jag är stärkt i min uppfattning att vi socialdemokrater har möjligheten att tillsammans med berörda fackliga organisationer göra rätt saker så att de politiskt styrda och offentliga arbetsplatserna verkligen utvecklas till förebilder. En åtgärd som måste till är att hitta en organisation som gör att vi tar tillvara på all den kunskap som äldre medarbetare besitter och som faktiskt hotar att gå förlorad när dessa medarbetare går hem med pension. Jag vill se olika mentorsprogram och att dessa erfarna medarbetare utnyttjas som handledare. En annan viktig trovärdighetsfråga är att så fort landstingets ekonomi tillåter återinföra olika typer av arbetstidsmodeller som visat sig effektiva och uppskattade av medarbetarna.

söndag 8 november 2009

Mönsterarbetsplatser

Tillsammans med fackförbundet Kommunal har vi socialdemokrater arbetat med en politik som ska göra de offentliga arbetsplatserna till goda förebilder - därav begreppet mönsterarbetsplatser. Jag har haft förtroendet att leda en arbetsgrupp inom partidistriktet som nu presenterar ideérna kring mönsterarbetsplatser i Östergötland. Vi har arbetat en hel del internt , men nu är det dags att föra ut våra förslag till mer offentlig debatt.
Målet med vårt arbete är att göra kommuner och landsting till föredömen som arbetsgivare och att göra välfärdsjobben till framtidsjobben. Vår vision är att skapa goda arbetsplatser, där varje medarbetare känner arbetsglädje och stolthet, har inflytande, lust att lära och möjlighet att utvecklas både i arbetet och som individ.
Mycket av det långsiktiga arbetet kommer att kretsa kring fem delområden; Ledarskap och medarbetarskap, jämställdhet och mångfald,arbetsmiljö, Personal- och kompetensförsörjning samt anställningsvillkor.

Socialdemokratiska företrädare i Landstinget och i våra 13 kommuner kommer att tillsammans med fackliga företrädare att arbeta med att förverkliga vårt 10 punkts program för mönsterarbetsplatser i Östergötland. Det är vårt handslag med Kommunal!
Det här programmet innehåller bland annat; arbeta med gemensam värdegrund, tydlig arbetsgivarroll med politiskt ansvar, krav på kollektivavtal och väl fungerande samverkansavtal. Goda möjligheter till utbildning, fortbildning och kompetensutveckling.

Under måndagen den 9 november kommer jag att presentera vårt arbete. Det sker på flera olika platser i vårt län.

torsdag 5 november 2009

Pålästa gymnasieungdomar

Under dagen har jag haft besök av en grupp gymnasieungdomar som i sitt skolarbete har haft till uppgift att arbeta med svensk sjukvårdspolitik. Det är alltid trevligt att samtala med pålästa ungdomar. Vi diskuterade många centrala frågor - allt från landstingets dåliga ekonomi här i Östergötland till sjukvårdens organisering. Det som slog mig var vilket stöd en generell skattefinansierad välfärdssektor hade hos ungdomarna.
Med tanke på de tydliga besked som vår nyss avslutade partikongress gav inom välfärdspolitikens område, är jag övertygad om att vi socialdemokrater kan formulera en slagkraftig, framtidsinriktad politik för hälso-och sjukvården och de övriga sektorerna i vår välfärd

onsdag 4 november 2009

Företagsbesök

Kommunstyrelsens ledamöter genomförde ett företagsbesök idag. Det blir ungefär fyra-fem besök under ett år. Nu var det familjeföretaget Servistik som vi gästade. Det var intressant att få en genomgång av de logistiska lösningarna som företaget arbetar med. Jag gillar företagsledningens tankar på att utveckla Linköping till ett logistikcentrum.

tisdag 3 november 2009

Finansieringen av höghastighetsbanor

Gunnar Malm har utan tvekan gjort ett gott jobb i utredningen "Höghastighetsbanor (SOU 2009:74). Genom utredningen har vi fått ett bra underlag och goda argument för att investera i höghastighetsbanor för järnväg i Sverige. Nu får vi hoppas att den borgerliga regeringen med finansdepartementet i spetsen tar till sig argumenten kring samhällsnyttan som lyfts fram.
På dagens kommunstyrelse behandlade vi kommunens svar på utredningen. På en punkt har vi socialdemokrater en annan uppfattning än den borgerliga majoriteten i Linköping. Vi motsätter oss den del av en föreslagen finansieringsmodell som föreslår att kommuner och regioner ska medverka till finansieringen av höghastighetsbanorna. Vår principiella syn är att det är staten som ska ta ansvar för den här typen av infrastruktursatsningar.
Kommunen tar sitt ansvar genom huvudansvaret för ett nytt resecentrum.
Jag hoppas att den borgerliga majoriteten i Linköping lyssnar på sina partivänner i SKL. Där har de borgerliga företrädarna samma syn som vi ger uttryck för!

måndag 2 november 2009

Kommunstyrelsen

Vi har sammanträde med kommunstyrelsen i morgon. Det ska bli intressant att se hur den borgerliga majoriteten hanterar frågan om kameraövervakning på våra bussar i Linköping. Det var en övertygande argumentation som representanter för Veolia hade på planeringsutskottet i dag. Det är en viktig arbetsmiljöfråga för våra busschaufförer och det är ett tungt argument för mig. Undersökningar visar tydligt att det finns ett kraftigt stöd för den här typen av åtgärder bland de som åker med bussarna. Jag stödjer förslaget.

söndag 1 november 2009

SM guld till LFC!!

Stort grattis till LFC som blev mästare idag. Göteborg förlorade mot Djurgården och därmed blir sista matchen mot Örebro betydelselös.
Första fotbollsguldet till Linköping är bärgat av tjejerna i LFC. Det är en fantastisk säsong de gjort med vinst i Cupen och nu också värdiga seriesegrare!!