torsdag 29 april 2010

Kommunal Östergötland

Under dagen har jag haft förmånen att besöka och också hålla ett anförande på Kommunal Östergötlands representantskap. Som facklig organisation organiserar Kommunalarbetareförbundet olika yrkesgrupper som sammantaget dygnet runt, alla årets dagar levererar välfärdtjänster till oss övriga medborgare. Välfärdtjänster som oftast tas för givna i ett välfärdsland. Min respekt för det fackliga arbete som förtroendevalda och funktionärer inom kommunal lägger ner är stort.
Jag fick tillfälle att diskutera hur Sverige slits sönder, klyftorna ökar i samhället. Den borgerliga politiken med försämringar i A-kassan och sjukförsäkringen, straffbeskattning av pensionärer och prioritering av skattesänkningar för lånade pengar har ökat orättvisorna i vårt land. I Linköping går fler människor arbetslösa nu än i september 2006. Mitt budskap är att det behöver inte vara så. Vi socialdemokrater kan presentera en politik som innebär minskad orättvisa, ökad solidaritet och att varje människa bidrar efter sin förmåga. Självklart tog jag upp vårt gemensamma arbete kring mönsterarbetsplatser. Vinner vi valet så blir arbetet med att utveckla och förbättra personalpolitiken i våra kommuner och landsting en prioriterad fråga för oss socialdemokrater. Jag levererade även ett löfte om att vi socialdemokrater ska återställa de arbetstidsmodeller som på mycket tveksamma grunder har tagits bort inom landstinget.
Det är inte i talarstolarna valet kommer att vinnas utan kan den samlade arbetarrörelsens representanter i vardagssamtalet, med arbetskamrater och grannar, i idrottsklubben och på återvinningsstationen, påvisa det här valets betydelse för vilken väg Sverige och Östergötland ska välja då vinner vi!

onsdag 28 april 2010

Arbetslösheten biter sig fast

Klyftorna ökar i Sverige. Den borgerliga regeringen har lånat till stora skattesänkningar för de med högsta inkomsten. Jobbskatteavdrag införs och pensionärerna straffbeskattas. Teorin som regeringen Reinfeldt bygger på att ökade samhällsklyftor leder till ökad sysselsättning. Den politiken har misslyckats. LO ekonomerna gör bedömningen att den höga arbetslösheten biter sig fast även nästa år. I det läget har de borgerliga partierna rustat ner vuxenutbildningen och långsiktiga arbetsmarknadsåtgärder har skrotats. Vi socialdemokrater går till val på en politik som minskar klyftorna, skapar ökad sysselsättning och rustar upp välfärden i kommuner och landsting. Vad borgerliga ministrar väljer att kalla den politiken blir tämligen ointressant. Problemet för den borgerliga regeringen just nu är att arbetslösheten består och kraften att bekämpa den finns inte.

tisdag 27 april 2010

Mönsterarbetsplatser

Vår socialdemokratiska motion om mönsterarbetsplatser behandlades på dagens kommunfullmäktigemöte. I motionen tar vi upp behovet av att utveckla vår medarbetarpolitik ytterligare. Ska Linköpings kommun leva upp till målsättningen om att vara en förebild som arbetsgivare behöver ett utvecklingsarbete starta omgående. Det är i dialog mellan medarbetare och arbetsgivare på den enskilda arbetsplatsen som grunden för mönsterarbetsplatsen läggs. Vi socialdemokrater tillsammans med miljöpartiet och vänsterpartiet yrkade på bifall till motionen. Tyvärr så beslutade den borgerliga majoriteten att besvara vår motion. Vi får vänta efter valet och en ny majoritet i kommunfullmäktige för att förverkliga vår idé om mönsterarbetsplatser!

Rödgrön satsning på välfärden

Med dagens besked om den rödgröna långsiktiga satsningen på välfärden genom nya resurser till kommuner och landsting så ökar skillnaderna i politiken. Vi socialdemokrater i samverkan med miljöpartiet och vänsterpartiet presenterar en gemensam politik där vi vill investera i en utveckling som bygger både samhället och individen friare. För det behöver vi starka offentliga finanser. Välfärden måste sättas före nya stora skattesänkningar. Under en tvåårsperiod tillför vi rödgröna 12 miljarder kronor mer än de borgerliga partierna till välfärden i landsting och kommuner. För landstinget i Östergötland innebär det ett välbehövligt tillskott på 123 miljoner kronor. Motala kommun tillförs 28 miljoner, Norrköping får 87 milj och Linköpings kommun tillförs 98 nya miljoner för att ge några exempel.
Den borgerliga regeringens hantering av frågan om statsbidraget till kommunerna och landsting har förämrat möjligheterna att planera personalförsörjningen. Alla de som arbetar i skolan, omsorgen och sjukvården är värda bättre behandling.
Regeringens politik de senaste åren har byggt på idén att ökade klyftor skapar jobb. Det är den tanken som är förklaringen till att regeringen lånar till skattesänkningar, avvecklar arbetsmarknadspolitiken och prioriterar bort investeringar i välfärden.
Vi socialdemokrater lämnade över regeringsmakten 2006 med 70 miljarder i överskott i statens finanser. Den moderatledda regeringen redovisar nu ett underskott med 70 miljarder. En situation som hotar välfärdens kvalitet. Sverige måste tillbaka till starka offentliga finanser.
Valet om några månader är ett vägval. Det handlar om vilken färdriktning vi ska ta tillsammans. Då ställs vår gemensamma rödgröna politik för fler jobb och en starkare välfärd mot moderaternas politik med stora skattesänkningar och ökade klyftor.

måndag 26 april 2010

Besked om Ostlänken

Så har vi socialdemokrater tillsammans med miljöpartiet och vänsterpartiet givit ett tydligt besked om Ostlänken. Med en rödgrön regering påbörjar Sverige utvecklingen av höghastighetståg. Sträckorna Stockholm-Linköping och Göteborg-Borås finns med i den massiva satsning på järnväg och kollektivtrafik som presenterades idag. Vi satsar 120 miljarder kronor mer än vad regeringen förmår och dessutom med en helt annan profil. Det är smart, grönt och framtidsinriktat! Och vi som verkar lokalt och regionalt har möjligen visat våra borgerliga kamrater i Östergötland hur man får med sig sina partier nationellt. Nu finns det två tydliga alternativ. Med en rödgrön regering blir det en Ostlänk, men med fortsatt borgerlig regering så är svaret nej. Ett nej som påverkar Linköpings stadsutveckling negativt.

söndag 25 april 2010

Schack VM

Som en liten egen markering när massmedia skriver hur mycket som helst kring en uppslagen förlovning så bör det uppmärksammas att VM matchen är igång! Regerande schackvärldsmästaren V. Amand från Indien möter utmanaren bulgaren V.Topalov i en match över 12 partier. Det står 1-1 efter de två första partierna. Jag undrar hur mycket eller hur lite utrymme tävlingen får i massmedia! Nästa parti på tisdag.

fredag 23 april 2010

Nytt nummer av Tiden

Jag hoppas att fler upptäcker vår idétidskrift Tiden. Hjalmar Branting grundade tidskriften 1908!! Vill man öka sin kunskap om den svenska socialdemokratins utveckling så är Tiden ett måste. Ett nytt nummer har kommit. Läs gärna Mats Engströms svidande kritik av nuvarande regeringens bristfälliga miljöpolitik. Han visar med flera exempel hur det moderata finansdepartementet blockerar det centerledda miljödepartementet. Utifrån praktisk politik är det bara att hålla med. Jag har nu två år i rad lyssnat på Anders Borg i samband med Almedalsveckan. Miljöperspektivet finns inte på agendan. De infrastruktursatsningar som inte går att räkna hem ska inte genomföras menar Anders Borg. Med den logiken skulle inte stambanorna och järnvägen på 1850 kommit till!

torsdag 22 april 2010

Vägen till möjligheternas land -jobben först!

Fler jobb är nyckeln till människors egen frihet och till en stark ekonomi och tillväxt. Därför är fler jobb den viktigaste frågan för mig som socialdemokrat. Valdagen den 19 september blir ett vägval. Vi socialdemokrater vill vinna väljarnas förtroende för att investera i nya jobb och stärka tillväxten. Alternativet är fyra år till med ökande klyftor och underskott när skatten sänks med lånade pengar. Resultatet blir fler stängda dörrar, istället för ett möjligheternas land för alla.

Sverige är på många sätt ett fantastiskt land. Men det finns problem. Konkurrenskraften minskar i takt med att klyftorna ökar och arbetslösheten biter sig fast. Borgerliga löften om fler jobb och minskat utanförskap blev precis tvärtom. Det ser vi nu. Ungdomsarbetslösheten är en av Europas högsta och allt fler lämnas utanför.
Vi socialdemokrater vill vända utvecklingen. Ett litet land som Sverige behöver ett konkurrenskraftigt näringsliv, fungerande infrastruktur och valfrihet på bostadsmarknaden. Vi vill uppmuntra entreprenörer genom att erbjuda större trygghet och ökad tillgång på riskkapital. Vi vill göra klimatomställningen till en konkurrensfördel för Östergötland och Sverige. Vi vill också investera i teknikutveckling, forskning och utbildning som ger jobb. Och reparera trygghetsförsäkringarna så att du snabbt kan ta dig vidare om du blir sjuk eller behöver ett nytt jobb. Det vinnar alla på.

onsdag 21 april 2010

Rödgrönt samarbete i landstinget

Idag har vi socialdemokrater tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet meddelat att vi fortsätter vårt samarbete i landstinget. Under våren har vi arbetat fram en gemensam politisk plattform som ska ligga till grund för en gemensam budget. En budget som vi presenterar i juni. Målet är naturligtvis ett skifte av majoritet i landstinget. Dagens debatt i landstingsfullmäktige klargjorde på ett tydligt sätt att den borgerliga majoriteten saknar en politik för framtiden. Man har tillåtit att underskotten i sjukvården växt till över 140 miljoner kronor. I gällande finansplan, som är antagen av majoriten kan vi läsa: "Det visar med tydlighet allvaret i landstingets ekonomiska situation och förstärker ytterligare tidigare bedömning att landstinget måste minska antalet medarbete med minst 350 heltidstjänster." Hur det ska gå till har majoriteten inga svar på.

tisdag 20 april 2010

Ny asfalt

Vintern har gått hårt åt vägbeläggningen. På morgondagens sammanträde kommer dock ett beslut kring beläggningsunderhållet 2010. Viktiga gator som Djurgårdsgatan, Brokindsleden, Ålerydsvägen och Vasavägen är bara några exempel på gator som kommer att få ny beläggning. Vi socialdemokrater stödjer förslaget men kommer att yrka på ett tillägg. Vi vill att kommunen upptar diskussion med vår entreprenör om olika beläggningsmetoder så att största möjliga kvalitet kan fås. På så sätt utnyttjar vi skattebetalarnas pengar så effektivt som möjligt.

måndag 19 april 2010

Landstingets besparingskrav

Lite försynt undrar man hur moderaterna ska ha det! I en debattartikel i corren idag diskuterar bland annat den moderata ministern Gunilla Carlsson personalpolitik inom den offentliga sektorn. Hon pekar ut uppgiften att förbättra kvaliteten i vården och omsorgen som en huvuduppgift för moderaterna. Som läsare blir man intresserad över hur det ska gå till. Något svar lämnas inte. Speciellt intressant blir det om man funderar över situationen i landstinget. Misslyckade sparkrav från den moderata landstingsledningen gör att trycket på medarbetarna är stort. Vårdens verksamhet gick 2009 med drygt 140 miljoner i underskott. Det går inte att fortsatta på detta sätt. Sparkraven motsvarar cirka 350 tjänster som måste bort för att ekonomin ska gå ihop. På vilket sätt utvecklar en sådan politik kvaliten i vården?
När vi frågar hur moderata satsningar ska finansieras får vi till svar att "det går att effektivisera i verksamheten". Vår bedömning är att våra medarbetare kan inte springa fortare.
Nej, den moderata politiken går inte ihop.

Grattis LVC!

Efter en makalös vändning i den avgörande finalmatchen vann Linköpings Volleyboll Club sitt första mästerskap. Det första SM tecknet för herrar i en lagsport till Linköping på många, många år. Stort Grattis!!

lördag 17 april 2010

Bra årsmöte i partidistriktet

Under lördagen har vi socialdemokrater genomfört vårt årsmöte. Johan Andersson omvaldes som partidistriktets ordförande. Två viktiga program antogs efter bra debatt. Ett regionalpolitiskt program som på ett tydligt sätt beskriver vilken politik vi socialdemokrater vill föra för att öka tillväxten i Östergötland. Vi antog även ett hälso- och sjukvårdspolitiskt program. Min uppfattning är att vi socialdemokrater nu har en framtidsinriktad politik för Östergötlands landsting. Vi har tydliggjort vår politik. Nu är frågan: vilken politik vill Vrinnevilistan och de borgerliga partierna få mandat för?

fredag 16 april 2010

Svag borgerlig vårbudget

Den borgerliga regeringen har presenterat den här mandatperiodens sista vårbudget. Jag hoppas att det är den sista borgerliga budgeten på bra många år. Sverige har en historisk hög arbetslöshet. Trots detta presenteras en budget som är kliniskt ren från investeringar som hindrar arbetslösheten från att bita sig fast. Än en gång tvingas den borgerliga regeringen skriva ner sina egna prognoser. Tillväxten i vårt land bedöms nu bli 0,5 procentenheter lägre än i den senaste prognosen. Ett bortfall på 15 miljarder kronor för svensk ekonomi.
Den borgerliga regeringen har bedrivit en ekonomisk politik byggd på idén att klyftor ger jobb. Det är denna idé som ligger bakom att pensionärer beskattas hårdare och att unga arbetslösa lämnas utan stöd. Detta är medvetna val från regeringen; det går inte att skylla på finanskrisen.
Regeringen har nu gjort bokslut för mandatperioden och resultatet förskräcker, färre jobb, hög arbetslöshet och stigande kostnader för ekonomiskt bistånd. I Linköping har vi högre arbetslöshet nu än jämfört med september 2006. De borgerliga partierna lovade en helt annan utveckling. Jag är övertygad om att det löftesbrottet inte glöms bort.
Vi socialdemokrater, tillsammans med miljöpartiet och vänstern kommer att presentera vårt budgetförslag den 3 maj.

torsdag 15 april 2010

Korpen Östergötland

Den här tiden på året är årsmötenas period. I kväll har Korpen Östergötland genomfört sin årstämma. Med nästan 27 000 medlemmar är vi naturligtvis en mycket stor organisation i Östergötland och inom idrottsrörelsen. De senaste åren har Korpen som organisation genomfört flera viktiga organisatoriska förändringar som påverkat verksamheten lokalt och regionalt. Till det bättre anser jag. Att mer tydligt koncentrera sig till företagsanknuten motionsidrott är bra för organisationen. Korpens viktigaste uppgift är att arbeta för ökad folkhälsa genom fysisk aktivitet. Jag gillar uttrycket "alla platsar i korpen". Som distrikt ska vi stödja den lokala verksamheten bland annat genom utbildningsinsatser. Glädjande nog tillhör Östergötland de ledande korpdistrikten. Korpen Linköping är med sina 15 000 medlemmar bland de största i landet! Det känns stimulerande att få nytt förtroende att ytterligare ett år fungera som Korpen Östergötlands ordförande. Jag vill passa på att även här framföra ett tack för alla goda insatser under det gångna verksamhetsåret, inte minst från vår personalgrupp!

onsdag 14 april 2010

Borgerligt misslyckande

När arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin i början på året trummade ut budskapet att 60 000 praktikplatser skulle skapas vid de statliga myndigheterna var det många som kritiserade budskapet som fullständigt orealistiskt. Flera exempel togs fram att lokala mål skulle i princip innebära fler praktikplatser än fast anställda. Nu bekräftas misslyckandet. Av 60 000 platser blev det 2000 kvar.
Det är naturligtvis en viktig signal att opinionen i Sverige nu tycks ha större förtroende för socialdemokraterna i frågor som rör jobb och sysselsättning. I Linköping fortsätter arbetslösheten att öka. Vi kommer nu att få se en rad åtgärder från den borgerliga majoritetens sida med Paul Lindvall i spetsen som syftar till att statistiskt få ner arbetslösheten till september 2009. Om det finns någon långsiktighet eller kvalitet i åtgärderna är man mindre intresserade av.

tisdag 13 april 2010

Borgerlig nonchalans

Vi har haft kommunstyrelse under dagen. Någon märkligt så fanns ett nytt ärende på föredragningslistan som behandlade ekonomiska resurser till lokala arbetsmarknadsåtgärder. Det märkliga är att ärendet behandlades för en månad sedan i bildningsnämnden, som ansvarar för lokala arbetsmarknadsåtgärder. Att ett sådant ärende inte följer den normala beredningsgången är synnerligen anmärkningsvärt och naturligtvis en nonchalans från den borgerliga majoriteten. Att sedan motivera ett avslagsyrkande på våra tilläggsatsatser med att man inte kan ta ställning till våra förslag blir bara för mycket. Men vi socialdemokrater kunde trots extrem kort förberedelsetid både ta ställning till förslaget, som vi yrkade bifall till, och utarbeta ett antal ytterligare förslag. Vi menar att de föreslagna åtgärderna från den borgerliga majoriteten är otillräckliga. Vi har ett läge i Linköping där arbetslösheten nu är högre än i september 2006. För att bryta den här utvecklingen krävs långsiktiga åtgärder och en strategi som måste sträcka sig över flera år. Det hittar vi inte hos det borgerliga förslaget.

SSU kampanj och S-föreningsmöte

Nu stegras valtemperaturen för varje dag. Jag deltog under några förmiddagstimmar i SSU:S och studentförbundets kampanj. Jag var med vid hälsouniversitetet. Det var en god stämning bland de som besökte vårt kaffebord. Pratade med flera läkarstudenter om studierna, framtiden och studentstaden Linköping. Över lag fick hälsouniversitetet och Linköping goda omdömen.
Det är nog så att de mycket goda opinionssiffrorna som det rödgröna laget har bland de yngre väljarna inte ljuger.
Det arbete som våra aktiva socialdemokratiska ungdomar gör på universitet och gymnasieskolor kommer att ha stor betydelse för en positiv valutgång. Men dagen i dag var bra.

För min egen del avslutades arbetsdagen med ett kvällsmöte hos Ryds socialdemokratiska förening där jag pratade landstingspolitik. Vi har ett bra politiskt program för hälso- och sjukvården och är vi många som kan föra ut vårt budskap så ökar vår styrka.

måndag 12 april 2010

Hälso- och sjukvårdspolitiskt program

På lördag har vi socialdemokrater årsmöte i partidistriktet. Vi ska bland annat välja ny distriktsstyrelse. En central politisk fråga blir att fastställa det hälso- och sjukvårdspolitiska programmet. Nu är innehållet i förslaget väl förankrat eftersom det bedrivits ett mycket gott arbete i den programgrupp som Anna-Lena Sörensson basat över.
Med tanke på de uppenbara utmaningar en ny majoritet står inför vill jag bara tydliggöra en viktig grundläggande utgångspunkt.
Alla beslut om resursfördelningar och prioriteringar måste vara öppna och välgrundande. Som patient har man rätt till den kunskapen. Det kräver en politisk ledning som vill och kan fatta prioriteringsbeslut och inte som den nuvarande borgerliga majoriteten som skjuter tjänstemannaorganisationen framför sig. Resursfördelningen är strategiskt viktig. Den ska ske efter behov, såväl mellan befolkningsgrupper som mellan länsdelar eller delar av en kommun.
För att få bästa möjliga sjukvård för patienten behöver vi betrakta alla sjukvårdsresurser i Östergötland som gemensamma. Vi måste använda sjukvårdens resurser så effektivt som möjligt. Det handlar enkelt uttryckt om att få ut så mycket hälsa som möjligt för de pengar vi lägger in i vården. Det förutsätter en effektiv organisation där alla medarbetares kompetens utnyttjas på rätt sätt, vården ges på rätt vårdnivå och inga resurser går till spillo. Jag tror på en långt gående decentraliserad organisation där ansvar och befogenheter finns nära kompetenta medarbetare. Men det betyder också att jag för min del avvisar alla försök att skapa en hälso- och sjukvårdsorganisation som försvårar politisk styrning. Den politiska ledningen måste ha möjligheter att styra resurser dit de bäst behövs i hela länet så att vi verkligen får en resursfördelning efter behov.

söndag 11 april 2010

Läs Olle Svenning

Läs gärna dagens ledare i Aftonbladet. Olle Svenning lägger ut texten kring frågeställningen: vad krävs för att bli en bra partiledare? Min egen utgångspunkt är att den socialdemokratiska partikongressen gjorde ett utmärkt val när man enhälligt valde Mona Sahlin som den första kvinnliga socialdemokratiska partiordföranden. Jag gillar Monas utgångspunkt "laget före jaget".
Mona har sin roll och uppgift, men vi är många som behöver bidra till en socialdemokratisk valseger den 19 september i år!

lördag 10 april 2010

Jämställdhet i kommunala bolag

Jämställdheten i de kommunala bolagen kan förbättras. En åtgärd är att vi anställer kvinnor som verkställande direktörer. Men den politiska representationen måste respektive politiskt parti ta sitt ansvar för. Här tycker jag den förda debatten missat poängen. Att vi den här mandatperioden inte har någon kvinnlig ordförande i våra kommunala bolag är negativt. Men det är närmast ett hån mot de välkända socialdemokratiska lokalpolitikerna Eva Joelsson, Lena Micko och Birgitta Ståhl Öckinger om gällande ordning skulle göras till ett generellt problem. Alla tre är vice ordförande den här perioden och Lena och Eva var ordförande i kommunala bolag under förra mandatperioden. Vi socialdemokrater utser kompetenta män och kvinnor till ordförandeuppdrag i våra bolag.
Läs gärna vår artikel i corren om detta:http://www.corren.se/asikter/debatt/?articleId=5161991&date=&menuids=

fredag 9 april 2010

70 år sedan Nazityskland invaderade Norge och Danmark

Märkvärdigt tyst i lokala media kring 70 års dagen av Nazisternas våldtäkt av våra nordiska grannar. Jag tillhör åldersgruppen som blir förmedlare av tidigare generationers direkta upplevelser. Min egen far var 17 år 1940. Han gjorde några år senare den förlängda militärtjänsten under beredskapsåren. Min svärmor var 6 år gammal och kan återge hur hennes pappa ringde hem och bad resten av familjen lämna Göteborg för rädsla för tysk inmarsch i Sverige. Som lärare i historia har jag undervisat på olika nivåer om dessa dramatiska år i den nordiska historien. Men bokliga kunskaper är en sak. Det direkta mötet med människor som varit med är en helt annan sak. I början av 1990-talet hade jag möjligheten att under några dagar besöka Oslo området genom politiska uppdrag. Jag kom då att träffa en man som var över 70 år gammal och som hade varit med i försvaret av landet mot det nazistiska övergreppet. Han tillhörde de som var med att sänka det tyska krigsfartyget "Blücher" i Oslofjorden. En händelse som fördröjde invasionen tillräckligt länge för att det norska kungahuset och regeringen hann lämna Oslo. Den glöd och de stolta ögonen kommer jag aldrig att glömma efter att ha lyssnat på hans dramatiska berättelse.

torsdag 8 april 2010

Borg ger besked!

Så har då den moderata finansministern Anders Borg lämnat besked. De extra statsbidrag som kommuner och landsting erhöll 2010 var just engångsbelopp. Ett viktigt besked som tydliggör skillnaden mellan blocken. Vi på den rödgröna sidan har tidigt talat om att vi vill öka statsbidragen till kommuner och landsting permanent. Den borgerliga regeringen satsar på sänkta skatter för lånade pengar. Tydligare kan inte politikens skillnader visas.
För landstingets del är läget kritiskt. Under flera år har den sittande borgerliga majoriteten ställt sig bakom olika ekonomiska styrdokument som alla är entydiga. Fattade ekonomiska beslut måste få genomslag och besparingar måste verkställas. Och inget sker - effekten utebli nästan helt. I ett sådant ekonomiskt läge för verksamheten inom hälso- och sjukvården så kommer varje krona i statsbidrag att vara välkommet!

onsdag 7 april 2010

Vem styr vem?

Lars Pettersson är ordförande i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd. Han tillhör Vrinnevilistan och ingår i den styrande borgerliga majoriteten. Genom ordförandeskapet är det korrekt att betrakta Pettersson som den politiker som har det största ansvaret för hälso- och sjukvården i vårt län. I flera artiklar i Corren har de långa väntetiderna för cancerpatienter tagits upp. Nu visar det sig att Lasse Pettersson redan för ett år sedan visste om situationen med köerna och krävt åtgärder. "Vi är väldigt missnöjda med att inget hänt säger Lasse Pettersson i en kommentar till dagens situation". Man tar sig lätt för pannan. Och vem bär ansvaret över att inget hänt. Ska vi än en gång få uppleva att en politisk ledning skyller på tjänstemän. Självklart är det den politiska ledningen som bär ansvaret för uteblivna åtgärder.
Jag tycker att vi än en gång fått exempel på bristande styrning och ledning från landstingets politiska ledning. Den här oförmågan att styra drabbar patienter som har behov av vårdinsatser och det gör vårt landsting sämre rustad inför framtidens utmaningar.

måndag 5 april 2010

Arbetslösheten fortsatt hög

Arbetslösheten i Linköping är nu på en högre nivå än september 2006. Det betyder att de borgerliga vallöftena om en helt annan utveckling kommit på skam! Jobbkrisen är ett faktum.
Tittar man lite på nationell statistik så ökar till exempel långtidsarbetslösheten. Självklart kommer jobbfrågan att avgöra valet. Jag är övertygad om att vad de borgerliga partierna sa i valrörelsen 2006 kommer att tydliggöras och då kan varje väljare själv avgöra om de borgerliga partierna levererat det de lovade.

söndag 4 april 2010

"Staten och kapitalet bör skapa nya fonder"

Så lyder rubriken på en högintressant artikel på DN debatt idag. Vi som växte upp med proggrocken ler över ordleken i rubriken. "Staten och kapitalet" leder tankarna till andra arenor än den superseriösa artikel som Wallenberg, metalls ordförande Löfven och generaldirektören för Vinnova Charlotte Brogren med flera skrivit.
I artikeln konstaterar de att hälften av svenskarna idag tycker att det största hindret för ökad tillväxt för svenska företag är brist på kapital. Budskapet i artikeln är att det behövs riskkapital så att innovativa tillväxtbolag kan växa. De föreslår att staten under en begränsad tidsperiod engagerar sig i en ny typ av fonder och samarbetar med nationellt och internationellt kapital. Artikelförfattarna menar att en statlig satsning på 5 miljarder leder till ytterligare investeringar på minst det dubbla. Just nu driver Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin ett viktigt projekt kring innovationer för tillväxt. Jag tycker det är utmärkt att ivårt land bygga broar mellan industriledare, akademi, statliga myndigheter och fackliga organisationer kring frågor hur tillväxt skapas. Läs gärna artikeln i DN.

fredag 2 april 2010

(s) satsar på 60 miljoner på jobb och trygghet

Läs gärna min artikel kring detta i Linköpings-Posten.

torsdag 1 april 2010

Landstingets ekonomi

Jag är mycket oroad över den ekonomiska utvecklingen för vårt landsting. 2009 års ekonomiska resultat visade att kärnverksamheten dvs sjukvården gick med över 140 miljoner i underskott. I den borgerliga majoritetens treårsbudget står det angivet att de ekonomiska besparingarna som är beslutade för 2010 måste ge effekt. Jag har själv hört Marie Morell, landstingsstyrelsens moderata ordförande tydliggöra att strategin är att slippa varsla medarbetare. Vi socialdemokrater kan med lätthet ställa upp och stödja en sådan strategi. Men då måste den borgerliga majoriteten börja leverera. Och det är bråttom. De första månaderna det här året går åt fel håll. Det finns krav på kostnadsreduceringar på 1,5 % i år. Sedan årskiftet har lönekostnaderna ökat med 2,7 % , vilket kan förklaras med att landstinget har fler medarbetare nu än vid årskiftet, trots stopp för nyanställningar! Nu gäller det att den politiska majoriteten kliver fram och tar sitt ansvar. Tyvärr ser jag ingenting av politisk ledning. Det är istället ett antal ledande tjänstemän som tvingas kommentera den ekonomiska utvecklingen.
För varje vecka som går med en ekonomisk utveckling åt fel håll blir vårt landsting sämre rustad att möta framtiden. Det vill vi socialdemokrater ändra på! Den 19 september är det val till landstinget. Då kan du rösta fram en ny majoritet i landstinget!