fredag 24 december 2010

God Jul

Får önska alla läsare en riktig God Jul!

måndag 20 december 2010

Aktuellt i politiken

Ett nytt nummer av den socialdemokratiska nyhetstidningen Aktuellt i Politiken har kommit ut. Det är en viktig tidning för att följa den socialdemokratiska politiken. Viktiga politiska artiklar blandas med mer lättsmält material. I den senaste tidningen kan man bland annat läsa om Lars Danielssons köruppträdande i Peking.
Henrik Bergrens bok om Olof Palme; "Underbara dagar framför oss" recenseras också i tidningen. jag ser fram mot Julen och lite ledig tid. Då ska jag sätta tänderna i boken om Palme, som jag fick i födelsedagspresent av min familj.

fredag 17 december 2010

Chicago

Det var en fantastisk föreställning som Östgötateatern bjöd på när musikalen Chicago hade premiär i Linköping. Det var John Kander, Fred Ebb och Bob Fosse som skapade musikalen och handlingen utspelar sig i 20-talets Chicago. Petra Nielsen, Karin Oskarsson och Richard Carlsohns skådespelarkonst gör att föreställningen blir en stor upplevelse.

onsdag 15 december 2010

Vårdens ekonomiska underskott ökar

På senaste mötet med landstingsstyrelsen presenterades underlag som visar att vårdverksamheten ekonomiska problem ökar. Nu bedöms underskottet 2010 till 223 miljoner kronor. I styrelsens budget för 2011 konstateras det bara några veckor efter att landstingsfullmäktige antagit finansplanen att bedömningen för 2011 är nu ett minusresultat på 115 miljoner kronor, dvs en försämring på 5 miljoner i förhållande till finansplanens bedömda resultat. De socialdemokratiska förslagen på ekonomisk förstärkning av den östgötska häls- och sjukvården avvisades av de borgerliga partierna och Vrinnevilistan med stöd av Sverigedemokraterna. Nu måste dessa partier ta sitt ansvar och visa på vilka alternativ man har för att skapa balans i ekonomin. Just nu tycks det utvecklingen gå åt fel håll.

söndag 12 december 2010

Socialdemokratin och fyra T:n

I Aftonbladet idag skriver Helle Klein en intressant ledare. Hon menar bland annat att socialdemokratins framtida politik behöver byggas runt fyra begrepp - Tillit, Tid, Teknik och Transnationellt. Jag tycker det är viktiga tankar. När det gäller tillit och tid handlar det om att formulera en politik som svarar mot otryggheten i ett alltmer kortsigtigt och oförutsägbart arbetsliv. Tiden vill inte räcka till för många människor i vårt samhälle. Svaret handlar om arbetets organisering såväl som välfärdstatens reformering.
Läs gärna mer i Aftonbladet.

onsdag 8 december 2010

Intensiva dagar

Det märks att vi närmar oss jul- och nyårshelgerna. Som alltid är det mycket som ska avslutas den här tiden på året. Under veckan har vi haft årets sista möte med CKS. Ytterligare ett gott verksamhetsår kan läggas till handlingarna. Det har dock varit ett år med dramatik, då Björn Eklund drabbades av allvarlig sjukdom och Kent Waltersson fick gå in som t.f föreståndare. Ett uppdrag som Kent, i en svår situation, klarat oerhört väl.
Jag har lyssnat på ett seminarium som arrangerades av vår sjukvårdsregion tillsammans med socialstyrelsen om ett förslag till nationella riktlinjerna för rörelseorganens sjukdomar. Sista dag att lämna synpunkter är den 28 februari.
Det sista kommunstyrelsesammanträdet är också genomfört.
Under Onsdagen ska vi ha ett internt partiseminarium kring kollektivtrafiken, som står inför stora organisatoriska förändringar. Nu måste respektive parti i östergötland arbeta med frågan och tydliggöra uppfattningar och åsikter. en sådan fråga handlar om var den nya regionala trafikmyndigheten ska föras organisatoriskt.
Jag är övertygad om att 2011 blir ett spännande år med många viktiga frågor att arbeta med.

söndag 5 december 2010

Valberedning

Så har då förtroenderådet valt valberedning till den extra kongress som vi socialdemokrater håller i slutet av mars 2011. Det är bra att Östergötland har representation i valberedningen genom Lollo Malmström. Nu hoppas jag att valberedningen får arbetsro i sitt viktiga arbete.

torsdag 2 december 2010

Tack!

Ett stort tack till mina (s) vänner i kommunstyrelsen i Linköping. Det blev en minnesvärd dag och jag blev grundlurad! Bakgrunden är att i nästa vecka deltar jag på det sista kommunstyrelsesammanträdet. En styrelse som jag tillhört sedan i början på 80-talet. Ikväll skulle jag bli avtackad genom en middag. När så filosofiska fakultetens dekan Bo Hellgren ringer för några dagar sedan och vill ha ett snabbt möte med mig under torsdag eftermiddag angående en rapport från internrevisorerna anar jag ingenting. Klockan 16.00 är jag uppe på Universitetet och Bo och jag börjar samtala. Då kliver Kent Waltersson och Jakob Björneke in på scenen! Grundlurad. Istället för revisorer så blev det transport ner till Cloetta Center och där kom nästa överraskning. När jag fyllde femtio för några år sedan fick jag i present( av samma gäng!) en möjlighet att träna med LHC! Mina kamrater har häcklat mig för att jag inte förverkligat detta. Nu hade de tagit saken i egna händer! Utan Fredrik Emvall hjälp med utrustningen hade det inte blivit något träningspass! Tack Fredrik! På med utrustningen och ut till LHC:s juniorer och ett intensivt träningspass i 9 minuter!
Jag stod stadigt parkerad framför målet och kunde peta in några puckar! 3 av 5 straffar blev också resultatet. Det går enormt fort och jag var helt färdig.Jag utgår från att det finns gott om bildbevis på detta evenemang! Resten av kvällen blev det trevlig samvaro, mat och ishockey. Nu känner jag träningsvärken komma..