måndag 28 februari 2011

Olof Palme

Idag är det 25 år sedan skotten på Sveavägen. Med all rätt fylls massmedia med artiklar om Olof Palmes liv och politiska gärning. Biblioteket i Linköping skyltar med litteratur om Palme. Jag själv tillhör den generation socialdemokrater som växte upp med honom. De möten som en samlad arbetarrörelse arrangerade i Kolmården med Palme i högform inför 40 000 åhörare kommer inte tillbaka. Jag väljer att ta fram mina årgångar av den socialdemokratiska idétidskriften Tiden som jag har i mitt privata bibliotek och stannar till inför nr 8 1985. Valet 1985 är avgjort. (s) får ett stöd på 44,6%. Klarar regeringsmakten trots några tuffa ekonomiska år. I det här numret av Tiden analyser Palme själv valet och pekar ut några viktiga uppgifter för socialdemokraterna. Det skulle visa sig bli den sista artikeln som Olof Palme skrev i Tiden. Några citat från artikeln som har rubriken "Ett rejält nederlag för nyliberalismen".
"Valet 1985 markerade inte, på samma sätt som under socialdemokratins stora avgörande segrar i kampen för ett bättre samhälle, en seger i någon enskild stor fråga`. Men det blev, på sitt sätt, ett lika avgörande val som 30-talets eller det sena 50-talets ATP-val. För valet handlade om den kanske största frågan av alla. vilken samhällssyn skall ligga till grund för den förda politiken? Folkemmets samhällsyn, den som bygger på allas lika värde och lika rättigheter eller nyliberalismen med sin lovsång till egoismen och den starkares rätt? De två alternativen stod emot varandra i årets val. Och slutet blev ett rejält nederlag för nyliberalismen."
Sedan följer en djupare analys av nyliberalismen och de borgerliga partierna i Sverige. Palmes relativt långa artikel avslutas med en genomgång av viktiga uppgifter för socialdemokraterna. Ordning och reda i ekonomin är ett budskap. Ett annat handlar om rättvisa. Känn på den här formuleringen "Vi har kunnat visa att en politik byggd på rättvisa och solidaritet inte bara är moraliskt mer tilltalande utan också ekonomiskt mera effektiv!... Politik handlar om samhällsfrågor. Samhället består av de människor som lever i det. Politiken måste alltså drivas med utgångspunkt i folkflertalets intressen.
Olof Palmes valanalys 1985 avslutas med ett avsnitt om personligt ansvarstagande. Det är ett avsnitt som skulle platsa i dagens valanalys.Så här lyder de sista meningarna av Olof Palme i tidskriften Tiden:
"Välfärdssamhället betyder omtanke och omsorg om alla . Det betyder, omvänt, att vi alla också är skyldiga att ta del i arbetet med att utveckla detta samhälle och den ekonomi, som välfärden vilar på."

söndag 27 februari 2011

Landstingets ekonomi

Jag har ägnat en stund under söndagen att förbereda tisdagens möte med landstingsstyrelsen. Bokslutsrapporten för 2010 ska behandlas. Bilden av en vårdverksamhet i ekonomisk obalans bekräftas. Med styrelse och nämnd blir underskottet 151 miljoner kr. Det är en försämring sedan 2009 på cirka 20 miljoner kronor. De viktiga produktionsenheternas resultat är minus 170 miljoner kr. Det egna kapitalet är endast 16 miljoner kr. Det betyder att ett år till med underskott så är det egna kapitalet slut. Det är främst fyra viktiga enheter som står för underskottet. Hjärt- och medicincentrum, Centrum för kirurgi, ortopedi och cancervård, Sinnescentrum samt Närsjukvården i centrala Östergötland. Tillsammans redovisar dessa fyra ett underskott på 186 miljoner kr. Den godkända budgeten var på 93 miljoner kr. I klartext står det i bokslutsrapporten "Produktionsenheternas sammanlagda kostnadsutveckling , både totalt och för lönekostnader, överstiger den nivå som landstingets ekonomi medger."
Jag hoppas att vi den här gången kan få tydliga besked från de borgerliga partierna och vrinnevilistan vad man tänker göra för åtgärder. Utvecklingen är fullständigt ohållbar. Det är patienter och medarbetare som drabbas av dessa siffror. Vi har varit tydliga från socialdemokratisk sida. Det går inte att spara sig hur den här situationen. Det måste tillföras ekonomiska resurser till landstinget. Vi kommer att fortsatta den politiska linjen!

fredag 25 februari 2011

Bra möte med "Gamla Gardet"

Sportlovsveckan har varit till stora delar mötesfritt. För min egen del har jag haft ett intressant möte med den vitala socialdemokratiska föreningen "Gamla Gardet" i Motala. Ytterligare en gång får man bevis på att ålder inte är en avgörande faktor när det gäller att tänka nytt inom (s). Befriande fritt från höger/vänster perspektivet diskuterade vi frågor som handlade om vårdens tillgänglighet, kvaliten och inte minst sjukresorna!

torsdag 24 februari 2011

Urspårat och ansvarslöst

Så lyder rubriken på dagens ledare i Aftonbladet. Ledaren behandlar kaoset i den svenska tågtrafiken. Att det är kallt och snöar i vårt land vintertid är ett normalläge. Det är många års missgrepp som nu visar sig och som drabbar både resenärer och näringsliv. Sveriges geografiska läge gör att vi är beroende av snabba och väl fungerande kommunikationer. Den snuttifiering av verksamheten med ett bolag som sköter spåren , ett annat stationerna ytterligare andra bolag kör tågen osv gör att helheten går förlorad och alla kan skylla på alla.
Jag skulle önska att regeringen svalde politisk prestige och formulerade en transportpolitisk vision för Sverige. Ökad spårkapacitet, satsning på snabbtåg och en översyn av bolagsstrukturen inom järnvägsområdet är några punkter som jag skulle vilja se en en sådan vision. Nu blir det inte så, så länge Anders Borg är finansminister.Han kommer aldrig att räkna hem åtgärderna och då blir svaret nej.

måndag 21 februari 2011

Människor måste känna igen vår beskrivning av samhället

Jag är fullständigt övertygad om att det finns ett enkelt förhållningssätt i den socialdemokratiska analysen efter valförlusten 2010. Väljarna måste känna igen den socialdemokratiska beskrivningen av samhället. Vi måste inse att människors villkor och förutsättningar varierar oerhört kraftigt i vårt land. Eller uttryckt på ett annat sätt; Östergötland vinns inte med Stockholmspolitik; eller Linköping har sina förutsättningar som inte är lika som dem i Åtvidaberg. Det har varit för mycket Stockholmsperspektiv i politiken under många år.

söndag 20 februari 2011

(s) kraftigt fram i Hamburg

Det har varit delstatsval i Tyskland. Det första av sju. Idag var det Hamburg som avgjordes. Det tyska socialdemokratiska partiet gick kraftigt fram och fick nästan 50% av rösterna. Regeringspartiet CDU backade stort. Den europeiska socialdemokratin har framtiden för sig!

torsdag 17 februari 2011

Studiebesök på US

Vi socialdemokrater som kommer från valkrets Linköpinggjorde idag ett studiebesök på US. Vi besökte den psykiatriska kliniken och fick där viktig information från verksamhetsledningen och från fackliga företrädare. Det blir för mig mer och mer obegripligt att den politiska ledningen i början på 2010 avbröt arbetet med att bygga ett nytt hus för en sammanhållen psykiatrisk vård på US. I alla fall är det viktigt för oss förtroendevalda att få information och möjlighet till dialog direkt med de som arbetar direkt i vårdverksamheten.

onsdag 16 februari 2011

Omstart för socialdemokratin

Jag har ägnat kvällen åt att läsa rapporten som den så kallade kriskommissionen tagit fram. Det är ett omfattade dokument, 118 sidor. Omfånget gör att det naturligtvis spretar något, men en hel del är bra. Organisationsavsnittet levererar viktiga synpunkter på partiets inre struktur och analyserar brister i de senaste valkampanjerna. Jag hoppas verkligen att vi tar till oss den analysen. Politiskt tycker jag att det främst finns kloka synpunkter kring sysselsättningspolitiken.
Jag skulle vilja se en fördjupad analys kring enskilda människors livssituation av idag. Utifrån ett sådant medborgarperspektiv skulle jag bygga en socialdemokratisk politik. Den svårighet som vi ska passera är att livsvillkoren varierar mellan grupper- ett sådant perspektiv finns i rapporten, men livsvillkoren varierar också geografiskt. Slutsatsen för mig är att vi måste bli bättre på att se individen när vi arbetar med kollektiva lösningar. Jag är fullkomligt övertygad om att det går att utveckla en tydligare generell välfärdspolitik med ett sådant perspektiv.
Även om det finns förtjänstfulla skrivningar kring tillväxten i rapporten så menar jag att det också är nödvändigt att utveckla och fördjupa en socialdemokratisk tillväxtpolitik. Det är i mångt och mycket en klassisk socialdemokratisk ståndpunkt. Fördelningspolitik och ökad rättvisa förutsätter att det finns något att fördela!
De som räknat ut socialdemokraterna som politisk kraft i Sverige är för tidigt ute.
Kongressen i mars kommer att bli en omstart för oss socialdemokrater.

tisdag 15 februari 2011

Konfliktytor i landstingspolitiken

Landstingsfullmäktige har haft sammanträde idag. En sammanfattning skulle kunna vara att de politiska konfliktytorna växer inom landstingspolitiken. Den borgerliga hållningen kring nya lokaler för psykiatrin på US är faktiskt svår att förstå sig på. Man är inte ens beredd att skapa samsyn kring att utreda om det går att tidigarelägga utbyggnaden. Tydliga signaler kommer från patienter och medarbetare om brister i vårdmiljön och den fysiska arbetsmiljön. Men intresset från den borgerliga landstingsledningen att lyssna på dessa röster finns helt enkelt inte.
Kring medarbetarpolitiken hade vi flera debatter. Här tycker jag att Vrinnevilistan har ett stort ansvar. Nu har partiet styrt landstinget i fyra år och styr landstinget även den här mandatperioden. Särskilt i Norrköping finns en bild att Vrinnevilistan är duktiga på att lyssna på medarbetarna. Det är dags att avslöja den bilden. När man debatterar med företrädare för VL så slås man av att det alltid är någon annans fel. Inte att man själv som politisk företrädare har ett ansvar. Idag debatterade vi bland annat mönsterarbetsplatser och bristen på dialog med medarbetarna i samband med omstruktureringen av primärvården. De besparingar som Vrinnevilistan och de borgerliga partierna genomfört har i hög utsträckning drabbat medarbetarna. Borttagandet av olika arbetstidsmodeller är ett exempel.
Man funderar också på, efter en lång dags debatt, vilka visioner som den borgerliga landstingsledningen och Vrinnevilistan har om framtiden för den östgötska sjukvården. Det blir nästan komiskt att med en svag framtida landstingsbudget med obefintliga reservmedel möta våra förslag med beskedet "att det pågår redan". Det är mycket som ska täckas i kommande borgerliga budgetar! Men den debatten återkommer vi till.

måndag 14 februari 2011

Månadsbrev (s) från landstingspolitiken

Den socialdemokratiska landstingsgruppen har ambitionen att en gång i månaden publicera mer personliga månadsbrev som ska handla om landstingspolitiken och hur det är att vara förtroendevald. Vi drog igång arbetet den 10 januari så det passar bra med det första brevet.
"De första 30 dagarna har gått på den här mandatperioden. Den mest frekventa frågan jag har fått är vilken skillnad som finns mellan kommun- och landstingspolitiken. Visst finns det skillnader. Hälso- och sjukvården dominerar det politiska arbetet inom landstinget. Det finns ingen motsvarighet på den kommunala sidan. Det är ett något större avstånd mellan politiken och tjänstemannaledningen inom landstinget än vad jag upplevde inom kommunen. Däremot är det politiska hantverket och arbetet med ekonomin väldigt lika.
De stora frågorna så här i början på mandatperioden har varit omstruktureringen av primärvården i Norrköping och generalplanen på US. Den senare är en fråga som även har kopplingar till Linköpings kommun. En ny detaljplan måste arbetas fram som skapar förutsättningar för utveckling av Universitetssjukhuset. Om- och tillbyggnad ska göras under en 10 års period. Investeringen är gigantiskt stor, cirka 4 miljarder kronor. Det känns bra att få vara med att ta beslut om en så viktig framtidsfråga. Vi har försökt driva fram en förändring av tidsplanen när det gäller nya byggnader för den psykiatriska verksamheten. Det är en fråga som kommer att avgöras på landstingsfullmäktige imorgon.
Det finns oerhört mycket att göra kring landstingets medarbetarpolitik. Vår motion kring mönsterarbetsplatser ska även den behandlas under landstsfullmäktige. Den styrande borgerliga minoriteten gör det enkelt för sig och besvarar motionen.
Under de här första veckorna har jag träffat partivänner från Kalmar och Jönköping. Vi har även haft en större sammandragning för landstingspolitiker inom det regionala samarbete vi har i partiet. Det är alltid nyttigt att byta erfarenheter av varandra.

Att tömma mitt arbetsrum i stadshuset och flytta över till landstingshuset gick faktiskt över förväntan. Jag fyllde förvisso ett och annat återvinningskärl, men nu är jag på plats. Är man ekorre så finns det ett och annat som följer med. Som någon i korridoren sa: "Det ser ju ut som om du varit här flera mandatperioder"
Jag har bott in mig och trivs förträffligt."

torsdag 10 februari 2011

Konferens kring resursfördelning och framtida möjligheter och utmaningar!

Idag har det varit en dag med internt landstingsarbete. Vi har haft en viktig intern konferens kring kommande resursfördelning och arbetat med framtidens möjligheter och utmaningar. Patientsäkerhet och möjligheten att förebygga sjukdom har varit två viktiga fokusområden. Sedan ska man inte underskatta betydelsen att under en dag samla ledande tjänstemän i en stor organisation som för ett ögonblick får släppa de mer dagsaktuella frågorna och faktiskt arbeta med framtidsfrågor. Vi behöver mer av detta!

tisdag 8 februari 2011

Kollektivtrafiken i Östergötland

Den nya kollektivtrafiklagen träder i kraft den 1 januari 2012. Just nu arbetar landstinget och kommunerna i Östergötland intensivt med detta. Lagen ställer krav på att det inrättas en så kallad trafikmyndighet. Det tycks råda stor enighet att en sådan myndighet placeras i landstingets organisation. Jag tycker det är en bra lösning. Vi behöver inte bygga upp någon ny beslutsorganisation och det är en lösning som håller då vi bildar storregion. Samrådet med kommunerna måste bli tydligt med den föreslagna lösningen. Före sommaren ska vi fatta beslut om detta.

söndag 6 februari 2011

Generell välfärdspolitik

Just nu är det många som räknar bort socialdemokratin som politisk kraft i Sverige. Och visst har (s) i det korta perspektivet problem. Nu är jag tämligen övertygad om att sköter vi situationen på rätt sätt så kommer vi att gå stärkta ur den här situationen. Visst är valet av ny partiledare viktig, men mer centralt är faktiskt politikens innehåll. En uppgift som vi måste göra är att mycket tydligare forma en generell välfärdspolitik, som håller ihop. Vi måste sluta "snuttifiera" vår egen politik. Det är inte enskilda gruppers väl och ve som utgör basen utan en generell välfärdspolitik kommer breda medborgargrupper till del. Hälso- och sjukvården ska ha hög tillgänglighet, vara solidariskt finansierad, bygga på principen att den som har störst behov går först och hålla hög internationell nivå vad gäller resultat. Ett annat område inom välfärdsområdet är skolan - mitt eget yrkesområde. Under Jan Björklunds tid som utbildningsmminister har Sverige halkat efter resultatmässigt i internationella studier. Efter andra världskriget tillsatte Tage Erlander en stor skolutredning som grunden för det moderna svenska utbildningsväsendet, där alla fick möjlighet till skolundervisning oavsett föräldrarnas plånböcker. Det är dags att göra precis samma sak nu. Det pedagogiska innehållet, lärarrollen och utbildningsväsendets organisering är några punkter som bör vara med.
Jag hoppas att vi kan börja prata mer politik och mindre person så fort som möjligt.

tisdag 1 februari 2011

Psykiatrin på US

Flera viktiga frågor behandlades på dagens sammanträde med landstingsstyrelsen. Ett sådant var generalplanen för US. Vi socialdemokrater stödjer behovet av en sammanhållen och långsiktig planering för sjukvården i Östergötland. För utvecklingen på Universitetssjukhuset är det nödvändigt att vi får en långsiktig planering till stånd. De beslut vi fattat är gigantiskt stora i ekonomiska termer. Totalt handlar det om investeringar på drygt 3,8 miljarder kronor. Investeringsperioden räknas från 2011 fram till 2018. Det finns en betydande politisk enighet kring detta, vilket är bra. Mindre bra och faktiskt något förvånande är att Vrinnevilistan och den borgerliga landstingsledningen inte stödde vårt försiktiga yrkande kring psykiatrin på US. De som följt frågan vet att det, inte minst från medarbetargrupper har funnits stor oro över den tidsmässiga planeringen av planerade förbättringar för psykiatrin.
I beslutet idag finns en skrivning som lyder: en tredje etapp innefattar nybyggnation för samlad psykiatrisk vård och lasarettsansluten vård.
Byggstart är beroende på kapacitet för byggverksamhet på US- området men planeras till 2015.
Vi socialdemokrater gillar inte de villkor som den sista meningen beskriver. Därför ville vi att den sista meningen skulle formuleras: byggstart ska ske senast 2015. Vi yrkade också på att landstingsdirektören skulle få ett uppdrag att beskriva konsekvenserna för politiken med en ännu tidigare byggstart än 2015 för en samlad psykiatrisk vård. Men tyvärr föll vårt förslag. Vi kommer naturligtvis att noga följa utvecklingen och driva på förbättringsarbetet.