lördag 30 april 2011

Regionfrågan

Arbetsveckan avslutades med ett seminarium kring regionfrågan som partidistriktet arrangerade. Vi hade en bra diskussion. Problemet just nu är att flera av våra grannar arbetar med andra alternativ än att bilda region med Östergötland. Så är det i Sörmland, som har Stockholm som sitt huvudalternativ. Det krävs ett tydligt nej från stockholmarna innan vi kan sätta oss i mer direkta diskussioner med Sörmland. Kalmar analyserar just nu budet från Skåne att bilda en sydsvensk storregion. Så här ser det ut just nu. Vi har enighet om att i första hand handlar det om Jönköping, Kalmar och Sörmland för vår del. Men vi behöver också arbeta med alternativ. Därför är en region med Sörmland, Västmanland och Örebro intressant att fördjupa sig i.

onsdag 27 april 2011

Landstingsfullmäktige

Årsredovisningen för 2010 var den stora frågan under dagens sammanträde med landstingsfullmäktige. Det är en redovisning som visar på stora misslyckanden inom viktiga områden. Det handlar om de stora ekonomiska underskotten i vården verksamhet, om den havererade medarbetarpolitiken och för klen måluppfyllelse bland annat när det gäller vårdens tillgänglighet. Det här var frågor som vi socialdemokrater lyfte in i debatten. Sedan kan man konstatera att en Sverigedemokrat fällde avgörandet när det gällde medborgarförslaget att återinföra rätten till lokalt anpassade arbetstidsmodeller. Med röstsiffrorna 51-50 avvisades förslaget. Tre (sd) ledamöter röstade för förslagen, men som sagt med stöd av den fjärde representanten för Sverigedemokraterna så föll förslaget. Det betyder att Sverigedemokraterna avgjort en viktig fråga inom landstinget och avvisat en åtgärd som så många medarbetare inom landstinget ser som oerhört viktig och central för arbetsmiljön. Något motiv till den splittrade sd gruppen fick aldrig fullmäktige. Vi tänker ta debatten med Sverigedemokraterna om arbetstidsmodellerna!

tisdag 26 april 2011

Överläggningar med Sörmland

Idag har Landstingsstyrelsens presidium tillsammans med Östsams politiska ledning träffar representanter för Sörmland. Det var ett bra möte! Med tanke på situationen i regionfrågan,är det nu viktigt att arbeta med flera alternativ. Ett sådant skulle kunna vara att vi i östergötland bildar region tillsammans med Sörmland, Västmanland och Örebro. Just nu är det nämligen svårt att se hur vårt förstahandsval med Jönköping och Kalmar kan bli verklighet, med tanke på den ställning som Jönköping tagit. Sörmlands förstahandsalternativ är att tillhöra Stockholm, men om Stockholm säger nej så måste en alternativ lösning arbetas fram i vår del av landet. Händer ingenting så tillhör Skåne och Västra Götaland vinnarna!

måndag 25 april 2011

Landstingsfullmäktige

på onsdag sammanträder landstingsfullmäktige. Det stora ärendet är årsredovisningen. Landstinget gör ett stort ekonomiskt överskott på 456 miljoner kronor. Främst beror resultatet på ökade skatteintäkter och statsbidrag av engångskaraktär. Det stora bekymret är att vårdverksamheten fortsätter att gå med kraftiga ekonomiska underskott. 2010 blev resultatet minus 179 miljoner! En situation som sliter på våra medarbetare och som hotar patientsäkerheten. Det ska bli intressant att debattera detta under onsdagen. Intressant är också de kommentarer som landstingets revisorer gör med anledning av årsredovisningen. Man pekar på att arbetet med att uppnå balans inom sjukvårdsverksamheten inte har bedrivits ändamålsenligt beträffande verksamhets-
och åtgärdsplanerna för år 2010 för flera av de granskade enheterna. Detta är en viktig och central kritik av våra valda revisorer. Det finns en oerhörd intressant kommentar som berör underlaget för väntetidsstatistiken. Revisorerna menar att statistiken inte är tillräckligt tillförlitligt. Anmärkningsvärt! Antingen stämmer detta och då måste naturligtvis snabba åtgärder vidtas för att kvalitetssäkra underlaget inom ett av landstingets centrala område, eller också har revisorerna fel , vilket också skulle vara noterbart!

söndag 24 april 2011

Social rörlighet

Det händer inte ofta, men idag gjorde det. Att man som aktiv politiker instämmer i en hel ledarkommentar hör till ovanligheterna. Det brukar alltid finnas några formuleringar eller slutsatser som man är mindre nöjd med. Karin Pettersson skriver en ledare i Aftonbladet idag som jag bara faller pladask för. Hon skriver om social rörlighet och driver tesen att friheten minskar i Reinfeldts Sverige. Hon tar ett exempel från sin egen familj och jag kan göra detsamma. Jag är den förste i min släkt att ta studenten och läsa på universitetet. Jag bryter en släkttradition att inte arbeta inom järnvägen. Min far (lokreparatör i Norrköping) , farfar( arbetade bland annat på malmbanan vid Riksgränsen) och farfarsfar (Han var rallare i järnvägens barndom ) och min morfar(bland annat banvakt vid Graversfors) har alla gjort det! Utan en svensk socialdemokrati som verkligen möjliggjort social rörlighet hade jag inte varit utbildad vid Linköpings universitet (jag är stolt över min lärarexamen och att jag arbetat 13 år som lärare). Att ha haft ett civilt arbete innan jag fick förtroendet att arbeta med politik på heltid tror jag är mycket bra. Att ha en ordentlig utbildning är också en sorts frihet. Det är dags att granska den moderata politiken, som retoriskt har ett budkskap men som i praktiken minskar friheten för så många människor. jag hoppas att många hittar dagens ledare i Aftonbladet. Den bör läsas av så många som möjligt!

lördag 23 april 2011

Stöd påskupproret för human sjukförsäkring

Bland annat Aftobladet ägnar sin ledare idag åt detta. Man skriver bland annat "diakonerna i svenska kyrkan är de som kanske sett politikens konsekvenser allra tydligast. På många håll talas det om ett fördubblat antal hjälpsökande."
Det är en bra ledare och kyrkan förtjänar stöd för sitt agerande!

fredag 22 april 2011

Morell blundar för Vrinnevis problem

Så lyder rubriken på den debattartikel som jag och Helene Andersson Molina skrivit och som Folkbladet publicerade den 21 april. Vi tar upp problemen med överbeläggningarna på länets sjukhus. Inte minst är problemen stora på Vrinnevisjukhuset. Socialstyrelsen har tydligt påpekat riskerna med vårdplatsbristen,som i grunden handlar om patientsäkerheten. Östergötland låg efter 2009 tredje lägst i landet vad gäller antalet vårdplatser i förhållande till invånarantalet. En mängd vårdplatser försvann under den föregående mandatperioden som en konsekvens av den borgerligt ledda landstingsledningens generella besparingar.
Läs hela artikeln här: http://www.folkbladet.se/opinion/kronikor/artikel.aspx?articleid=5614753

onsdag 20 april 2011

Årsmöte med Korpen Östergötland

Korpens uppgift är att leda utvecklingen inom motionsidrottsverksamheten och vara ett stöd för de motionsidrottsföreningar som finns inom vårt län. Just i Östergötland har Korpen en stark ställning, inte minst gäller det i Linköping där över 16000 personer är medlemmar i Korpen. Friskvård och förebyggande hälsovård i form av fysisk aktivitet är centralt för vårt arbete. Alla ska veta att man platsar i Korpen. Jag får tacka för nytt förtroende att som ordförande få leda Korpen Östergötland.

tisdag 19 april 2011

Bra möte med Kommunal Östergötland

Dagen avslutades med ett möte i Norrköping med ledningen för Kommunal Östergötland. Det var representanter för det socialdemokratiska partidistriktet som träffade Kommunal. I arbetet att utveckla kommuner och landsting till bra förebilder som arbetsgivare har vi ett gemensamt intresse och ansvar. Även om vi också har olika roller och uppgifter så är det viktigt att vårda det fackligt-politiska arbetet. Inom landstinget är det uppenbart att medarbetarpolitiken måste utvecklas. Alldeles för många medarbetare anger att de upplever stress och ger arbetsgivaren lågt betyg. Vi socialdemokrater har motionerat om att starta ett utvecklingsarbete inom personalpolitiken. Tyvärr ville inte de borgerliga partierna bifalla vår motion. Med tanke på den aktuella debatten om arbetsmiljön inom landstinget så hoppas jag att de ändrar åsikt!

måndag 18 april 2011

Aktuellt i politiken

Nytt nummer av den socialdemokratiska nyhetstidningen Aktuellt i Politiken. Bland mycket läsvärt finns det en mycket intressant artikel av Göran Färm. Han beskriver diskussionen i EU parlamentet kring budgetfrågor. För många av Europas högerregeringar panikbromsar investeringar och lägger tunga besparingskrav på den offentliga sektorn. Det här sprids även till EU. Klyftorna i Europa ökar. Jag tycker det är bra att Färm markerar behovet av att diskutera EU:s roll och vilken politik ska parlamentet stå för. Sysselsättningen behöver ökas i hela Europa. I det socialdemokratiska förslaget har man kallat inriktningen "Social sustainable new deal". Ett alldeles utmärkt grepp.

söndag 17 april 2011

Situationen på Vrinnevisjukhuset

Än en gång kommer rapporter om den ansträngda arbetsmiljön på Vrinnevisjukhuset. Nu handlar det om situationen på akuten. Erfarna medarbetare har slutat och oron växer hur bemaningen inför sommaren ska klaras. Den borgerliga landstingsledningen försvarar situationen med att hänvisa till pågående arbete. Det håller inte! Det allvarliga är att vi får så många signaler om brister i arbetsmiljön. Jag vill ha en diskussion mellan de politiska partierna så fort som möjligt om vad som ska göras och göras nu! Att hänvisa till ett arbete som möjligen förbättrar situationen om ett år är alldeles för passivt. En åtgärd som kan genomföras direkt är att återinföra arbetstidsmodellerna.

torsdag 14 april 2011

Arbetslösheten biter sig kvar

Den borgerliga budgeten är tom och innehållslös på åtgärder för att minska arbetslösheten i Sverige. Långtidsarbetslösheten biter sig fast och klyftorna ökar. Sänkta skatter hjälper inte de som är utan sysselsättning. Arbetslösheten ligger på tal runt 7-6%. För ett antal år sedan beskrevs en sådan situation som att det rådde massarbetslöshet i landet. Det är ett slöseri med den enskilda människans kraft att inte med all kraft bekämpa arbetslösheten.

tisdag 12 april 2011

Landstingsstyrelsen

Landstingets årsredovisning för 2010 passerade landstingsstyrelsen idag. Efter påsk kommer vi att debattera årsredovisningen på landstingsfullmäktige.
Idag har vi socialdemokrater valt att formulera vår kritik på följande sätt:
För det första; årsredovisningen visar att arbetet med tillgänglighet och patientfokus i vården har långt kvar. Fem av sex framgångsfaktorer visar resultat som är " i mindre grad tillfredställande". Den patientupplevda tillgångligheten avviker också kraftigt från riksgenomsnittet inom den slutna somatiska vården, och den slutna psykiatriska vården uppfattas konsekvent sämre än riksgenomsnittet. Det finns klart uppmätta problem med tillgångligheten inom flera områden.

För det andra, årsredovisningen är ett kvitto på en misslyckad medarbetarpolitik. Bara vad gäller en av sju framgångsfaktorer är målet helt uppnått. Flera resultat från medarbetaruppföljningen är anmärkningsvärda. det handlar exempelvis om låga resultat på faktorer som "attraktiv arbetsgivare", "öppet klimat och högt i tak", "inga besvär av stress" och tillräckligt med tid".

För det tredje, årsredovisningen är ett kvitto på en sjukvård med stora underskott, som växte jämfört med föregående år, och där det som får sista raden att gå ihop främst är intäkter från börsen. Ett resultat på minus 179 miljoner kronor för de sjukvårdande produktionsenheterna är högst anmärkningsvärt, och det gör att mandatperiodens slutresultat för sjukvården blir minus 709 miljoner kronor. Varje år har man sagt att budgeten bygger på att produktionsenheterna klarar sin budget. Varje år har man misslyckats.

måndag 11 april 2011

Patientbemötande i vården

Landstingsstyrelsen ska på sammanträdet imorgon bland annat behandla en rapport från revisorerna om patientbemötande i vården. Det är en viktig fråga som förtjänas att uppmärksammas. Granskningen har gjorts i syfte att bedöma om landstinget arbetar på ett ändamålsenligt sätt med att förbättra patientbemötande. Revisorerna har viktiga kritiska synpunkter på arbetet. Man pekar på otydligheter i landstingets övergripande riktlinjer och rutiner och det brister i uppföljning och utvärdering kring enskilda patienters synpunkter och klagomål. Jag hoppas att vi har politisk enighet i att förbättra arbetet i enlighet med revisorernas rapport.

söndag 10 april 2011

Landstingets årsredovisning

Landstingsstyrelsen ska behandla årsredovisningen för 2010 på tisdagens sammanträde. Vårdverksamheten går med kraftiga underskott 179 miljoner. Det är naturligtvis ett stort bekymmer att de handlingsplaner som tagits fram inför 2010 inte gav effekt. Vi socialdemokrater är tydliga i vårt besked. Hälso- och sjukvården måste tillföras ytterligare ekonomiska resurser. Vad blir svaret från de borgerliga partierna. Vilka åtgärder är de beredda att vidta så att vårdverksamheten kan bedrivas med en ekonomi i balans. Att år efter år i årsredovisningarna konstatera att beslutade åtgärder inte varit tillräckligt effektiva sliter på våra medarbetare. Att ständigt behöva hantera krav på besparingsåtgärder i vardagen tar energi från utvecklings- och kvalitetsarbete. Jag ser fram emot debatten i landstingsfullmäktige.

torsdag 7 april 2011

Dämpad tillväxt

Det ska bli mycket intressant att se vilken nivå på svensk tillväxt som den borgerliga regeringen kommer att ha i budgeten som presenteras den 13 april. Finansminister Borg har i olika intervjuer förutsatt en ökad tillväxt i landet, men både LO och Swedbank räknar med en dämpad BNP tillväxt 2012. LO räknar med 4,3% i år som blir 3% 2012. Vad värre är att arbetslösheten beräknas ligga fast på mycket höga 7%. Regeringen tycks ha tomt på förslag som sätter folk i arbete.
En dämpad ekonomisk tillväxt innebär minskade skatteintäkter för den kommuner och landsting. För landstingets del så blir det riktigt besvärligt 2013 och 2014.

tisdag 5 april 2011

Viktig träff med hälsouniversitetet

Förtroendevalda och tjänstemän från landstinget har haft ett viktigt gemensamt möte med Linköpings Universitet och då främst Hälsouniversitetet. Vi har ett gott samarbete vilket är viktigt för hela vår region. Det är bra att gemensamma arbetsgrupper är startade kring bland annat infrastruktur och Fou frågor. Under sammanträdet kom bekräftelsen på att Vårdförbundet och SKL har enats om ett nytt avtal. Det är ett avtal som innebär ett ansvar att regionalt arbeta med bland annat kompetensutveckling för medarbetarna. Vi kommer att regelbundet träffa HU, vilket är utmärkt.

måndag 4 april 2011

Besök på Vrinnevisjukhuset

Vi var några socialdemokrater, aktiva inom landstingspolitiken, som besökte Vrinnevisjukhusetidag. Alarmerande uppgifter om överbeläggningar på flera vårdavdelningar har kommit. Uppgifter om brist på vårdplatser har funnits under lång tid och socialstyrelsen har varnat för effekterna av en sådan brist. Det var viktigt att kunna besöka kirurgi- och ortopediavdelningarna och få information direkt från de ansvariga. Situationen med konstanta överbeläggningar måste brytas. Patientsäkerheten är faktiskt hotad. Vi fick med oss några tankar som vi ska testa de borgerliga partierna på.

söndag 3 april 2011

DN debatt

Aldrig har regeringsalternativen behandlats så lika, i så många nyhetsmedier, som i 2010 års valrörelse. På DN debatt sidan idag kan man läsa Kent Asp, professor i journalistik vid Göteborgs Universitet, som drar slutsatser av den tionde medievalsundersökningen. Det är den sista valrörelsemånaden som granskats. En slutsats som Asp drar är att socialdemokraterna förlorade i medierna på det rödgröna samarbetet. (S) minskade i exponering från 34% i valet 2006 till 23% i valet 2010. Det finns mycket att reflektera över i inlägget.

lördag 2 april 2011

Stimulerande uppdrag

Som ett resultat av SKL:s valkonferens får jag möjligheter att arbeta i förhandlingsdelegationen. Det är sex socialdemokrater som är med i delegationen och jag är invald som ersättare. Det ska bli mycket stimulerande att arbeta med medarbetarfrågor på nationell nivå. En prioriterad fråga är att utveckla den offenliga sektorn som föredöme som arbetsgivare. Men vi har en lång väg framför oss. En personalenkät inom landstinget i Östergötland visar att alldeles för många medarbetare ger landstinget ett lågt betyg som arbetsgivare. Det är tråkigt att den borgerliga landstingsledningen röstade ner vår motion om mönsterarbetsplatser.