onsdag 30 november 2011

(s) föreningen Gamla Gardet

Jag var och pratade regionfrågan för (s)föreningen "Gamla Gardet" i Norrköping idag!
Det var kul att återse många av de partivänner som betytt så mycket för Östergötlands utveckling. Det finns så mycket livserfarenhet i en sådan grupp som är en så stor tillgång. Vi hade en stimulerande diskussion om regionfrågan. Det fanns ett starkt stöd för att arbeta vidare med tanken på en region med våra norra grannar. Det fanns många klarsynta tankar på vilken betydelse det har för Östergötland att ingå i en större geografi. Att vi måste hålla ihop länet var också en viktig ståndpunkt. Nu gäller det bara att regeringen Reinfeldt förmår att göra verkstad av den här frågan!

tisdag 29 november 2011

Öppna jämförelser

Socialstyrelsen och SKL har sedan 2006 publicerat "öppna jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet". I år är det 173 faktorer som jämförs mellan landstingen. Snabbt kommer kommentarer att hälso- och sjukvården i Östergötland har bland de bästa medicinska resultaten och lägsta kostnaderna i landet. Som förtroendevald i landstinget så menar jag att det är viktigt att se något djupare. Förvisso presterar Östergötland utmärkta resultat inom flera områden. Vi har låga kostnader för att ta ett exempel. Men vi måste ha högre ambitioner för den östgötska hälso- och sjukvården än vad resultaten i den här jämförelsen visar. Vi är långt ifrån den köfria och patientsäkra vård vi socialdemokrater vill. De vårdrelaterade infektionerna måste minska. När patienterna själva får bedöma vården, bemötande och förtroende kommer vi i Östergötland efter många landsting! Här måste vi förbättra oss och höja ambitionen. Dödligheten inom Hjärt- och Strokevården är andra områden som måste förbättras i jämförelser med andra landsting.
Jag hoppas att årets "öppna jämförelser" kan bli startskottet på en intensiv debatt om hur vi förbättrar oss ytterligare.

måndag 28 november 2011

Borgerligt misslyckande

De borgerliga partierna vann valet 2006 på sysselsättningspolitiken. De lovade att bryta människors utanförskap och skapa nya jobb. Moderaterna talade om massarbetslöshet i det socialdemokratiska Sverige. Det är hög tid att de borgerliga partierna utvärderas. Man kan konstatera att de inte infriat de löften som formulerades 2006. Arbetslösheten tenderar att öka. Ungdomsarbetslösheten är fortfarande hög. Med den moderata beskrivningen 2006 så råder massarbetslöshet i vårt land 2011. Arbetsmarknadspolitiken är nedrustad och vuxenutbilningen bantad i en situation då vi verkligen skulle behöva se kraftfulla åtgärder inom dessa två områden. Det är ett högt pris vi fått betala för de moderata skattesänkningarna!

söndag 27 november 2011

Utförsäljning av gemensamma tillgångar

Nu kommer en intressant juridisk prövning av ytterligare en utförsäljning. Den här gången kommer åklagare att pröva om en utförsäljning för några år sedan av hemtjänst- och förskoleverksamhet i en stadsdelsnämnd i Stockholm är att betrakta som trolöshet mot huvudman. Priset på affären sattes så lågt att köparen fick själva verksamheten gratis!! Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverade sig emot försäljningen.

lördag 26 november 2011

Regionfrågan

Läs gärna dagens nummer av Corren, där vi i den socialdemokratiska regionalpolitiska gruppen svarar på Sven Lindgrens tidigare artikel. Vi tydliggör att Jönköping och Kalmar stängt dörren söderut. Här får gärna Moderaten Paul Lindvall visa korten och tala om vilken annan information han har när det gäller den stängda dörren söderut. Om han inte gör det ska Paul sluta prata om att Jönköping är ett alternativ för Östergötland i regionfrågan. Vi tar också upp sjukvården i vår artikel. En fråga som Sven Lindgren gärna lägger i statens famn. Jag delar inte den uppfattning.
Men läs gärna vår artikel i Corren.

torsdag 24 november 2011

SKL möten

Jag har förtroendet att vara med i SKL:s förhandlingsdelegation. Ett mycket intressant uppdrag. Det betyder också att det blir en del resande till Stockholm, där Sveriges Kommuner och Landsting har sin organisation. Träffarna i Stockholm är också ett sätt att bygga kontaktnät med andra förtroendevalda runt om i landet. SKL har också en oerhört kompetent tjänstemannaorganisation. Vi i (s) gruppen i förhandlingsdelegationen kommer också att arbeta med partiets medarbetarpolitik. Idag har vi träffat Eva Fagerberg som är kanslichef hos Offentliganställdas Förhandlingsråd. Det är 14 fackliga organisationer inom den offentliga sektorn som är medlemmar i OFR. Vi diskuterade bland annat chefsrollen och ledarskapsfrågor med Eva. En annan fråga vi behandlade var naturligtvis betydelsen av tydlighet och långsiktighet från den politiska nivån i kommuner och landsting.Det är min bestämda uppfattning att vi måste bli mycket bättre på att lokalt och regionalt ta ansvar för en personalpolitik som skapar förtroende och framtidstro.

onsdag 23 november 2011

Medarbetarpolitiken

idag presenterar vi Socialdemokrater vår motion kring medarbetarpolitiken gällande Landstinget i Östergötland. I motionen tar vi upp betydelsen av kompetenta och engagerade medarbetare för att kunna erbjuda en högkvalitativ vård. Därför måste landstinget ha en bra medarbetarpolitik som bidrar till att utveckla varje medarbetare och rustar verksamheten för framtiden.
Tyvärr har vrinnevilistan och de borgerliga partierna rustat ner medarbetarpolitiken under de senaste årens styre. De senaste årens besparingar i den östgötska vården har försämrat arbetsmiljö och arbetssituation.
Vi Socialdemokrater vill vända på det här. Vår vision är att landstingets arbetsplatser ska bli Sveriges mest attraktiva senast år 2020. Vi vill starta arbetet nu. Det kan handla om förbättrade möjligheter till kompetensutveckling och vidareutbildning och om riktade lönesatsningar på eftersatta grupper. Arbetstider och delaktighet är andra viktiga frågor som ryms i en offensiv medarbetarpolitik.

tisdag 22 november 2011

Två alternativ i landstingspolitiken

Det är uppenbart att det finns två tydliga alternativ i landstingspolitiken. Dagens debatt kring landstingets finansplan klargjorde detta. Vrinnevilistan och de borgerliga partierna har inga idéer om framtiden eller kraften att ta tag i vårdekonomins underskott i Östergötland. En sådan passivitet går ut över medborgarna och medarbetarna. De har ingen politik för att möta framtidens utmaningar för hälso- och sjukvården. Vi socialdemokrater har tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet presenterat en alternativ finansplan som tillför hälso- och sjukvården nya ekonomiska resurser. Vi sätter av resurser för en köfri hälso- och sjukvård och vi vill se ett arbete som syftar till att göra landstinget till en ledande attraktiv arbetsgivare senast 2020. Nya resurser måste tillföras nu och ett utvecklingsarbete startas omedelbart. Trots voteringsförlusten kommer vi Socialdemokrater att konsekvent driva vår politiska linje så att vården kan rustas för framtiden. Det är en trött politisk ledning som knappt orkar debattera finansplanen. Till exempel så deltog endast två moderata företrädare i debatten.

måndag 21 november 2011

Konferens i Landstinget

Idag har landstinget i Östergötland genomfört en konferens som hade fokus på resurs- och prioriteringsfrågor. Det är en viktig framtidsfråga och jag hoppas att landstinget på ett mer tydligt sätt drar nytta av det arbete som Prioriteringscentrum gör. Här finns mycket viktig kunskap kring vårdens svåra prioriteringar och etiska dilemman. Det gäller för oss förtroendevalda att vara på tå och inte backa för svåra resonemang. Vi vet att glappet mellan intäkter och de kostnader som kommer att finnas inom vården ökar. Det kommer att kräva tydlighet och politisk ledning för att klara den utmaningen.

söndag 20 november 2011

Landstingsfullmäktige

Det börjar dra ihop sig till finansplanedebatt i landstingsfullmäktige nu i veckan.
Det ekonomiska läget är besvärligt. Vården i Östergötland går med kraftiga underskott och nu tvingas de borgerliga partierna och Vrinnevilistan lägga fram en finansplan som än en gång godkänner att verksamheten får gå med underskott. Från socialdemokratisk sida menar vi att vården i Östergötland till delar är strukturellt underfinansierad. Det måste tillföras ytterligare ekonomiska resurser. Det blir våra medarbetare som får betala priset för en allt sämre arbetsmiljö.
Det ska bli spännande och se vilka tankar den borgerliga landstingsledningen har kring ekonomisk balans i verksamheten. Vad vill de göra för att nå det egna målet. revisorerna kritiserar än en gång ledningen för bristande styrning. Det är faktiskt så att landstinget i Östergötland borde kunna bättre!

torsdag 17 november 2011

CKS i Tranås

Centrum för kommunstrategiska studier (CKS) är en viktig centrumbildning vid Linköpings Universitet. Här kan förtroendevalda och tjänstemän komma i kontakt med akademins spetskompetens och den offentliga miljön erbjuda spännande forskningsområden. Jag har haft förmånen att arbeta i CKS:s styrelse under många år. Ett mycket stimulerande uppdrag. Varje år arrangerar CKS en kommundag. I år var vi i Tranås och diskuterade regionfrågan! Håkan Sörman från SKL höll en stimulerande inledning kring detta högaktuella ämne. En viktig synpunkt som flera berörde under dagen är den stora passivitet som staten visar i den här frågan. Oerhört märkligt att regeringen inte tar mer initiativ för att underlätta en regionbildning. Kraftfulla regioner påverkar även samhällsutvecklingen på nationell nivå på ett positivt sätt.

onsdag 16 november 2011

Östergötland blickar norrut

Efter ett par sena kvällstimmar fanns det en stor enighet bland de politiska partierna i Östergötland att ,genom ett skriftligt brev till de politiska partierna i Sörmland, Västmanland och Örebro, markera vår positiva vilja att uppta förhandlingar som syftar till att bilda region tillsammans. Vi i Östergötland vill få detta bekräftat av våra grannar i norr. Det är bra att vi har en stor enighet mellan partierna i Östergötland kring detta. Det var Sverigedemokraterna och Vrinnevilistan som reserverade sig mot beslutet. Lite förvånad är jag över Vrinnevilistans agerande, då de tidigare har ställs sig bakom landstingsfullmäktiges inriktningsbeslut att verka för att Östergötland ingår i en större geografi.
Nu hoppas jag att arbetet snabbt kan öka i tempo.

tisdag 15 november 2011

Regionfrågan

På kvällen den 16 november kommer representanter för de politiska partierna att träffas i Norrköping för att bestämma vilken riktning regionfrågan tar i Östergötland. Det är ett viktigt möte som kommer att påverka Östergötland i många år. Vi socialdemokrater har inte gjort någon hemlighet av att när Jönköping och Kalmar väljer andra lösningar än att bilda region med oss, vill vi uppta diskussioner med våra grannar i norr. Frågan är vad moderaterna i Östergötland vill. De är djupt splittrade och har inte arbetat med frågan tillräckligt mycket internt. Moderaterna måste ta sig samman och leva upp till inriktningsbeslutet att vi ska arbeta för en regionbildning 2014/2015. Det är tragiskt när moderaterna försöker göra konflikten till en spricka mellan Linköping och Norrköping. Det är inte korrekt. Splittringen finns inom moderaterna själva och måste hanteras där!
Nu gäller det för ledande moderater som Marie Morell och Paul Lindvall att visa ledarskap!

måndag 14 november 2011

Tillväxten obefintlig i EU

Tillväxttakten faller inom hela EU. Totalt räknar EU i sin höstprognos på blygsamma 0,5 procent i ökningstakt nästa år. SKL:s prognos för Sverige ligger på 1,8 procent. Bäst går det för de baltiska länderna och Polen på runt 2,5%.
Sämst utveckling har länder som Portugal och Grekland där utvecklingen är negativ och bedöms till cirka - 3 procent.
EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn talar om den sista varningsklockan och menar att hotet finns kring en kraftig ekonomisk tillbakagång.
Den här ekonomiska utvecklingen slår naturligtvis mot den offentliga sektorn i Sverige. En hög arbetslöshet, som vi har i Sverige, ger mindre skatteintäkter till kommuner och landsting. Det ska bli intressant och höra hur Vrinnevilistan och de borgerliga partierna tänker möta den här utvecklingen i landstinget i Östergötland. De har inte lyckats skapa ekonomisk balans i vården och nu ökar problemen.

söndag 13 november 2011

Välfärdens vandaler förstör för alla

Så lyder rubriken på Peter Wolodarskis artikel i Dagens Nyheter. Den är väl värd att läsas av alla som följer debatten om äldreomsorgens kvalité och de vårdskandaler som avslöjats. Det är ett starkt angrepp på kortsiktiga vinstintressen som han levererar i sin artikel. Det är bara att instämma i analysen. Runt om i landet kommer reaktioner på utvecklingen, men i Linköping så är det alltid någon annan som bär ansvaret än de ansvariga politikerna.

lördag 12 november 2011

Misslyckad borgerlig politik

Ser att Paul Lindvall(m)och Jan-Willy Andersson(kd) besök Åleryds vårdboende som drivs av Attendo care. I Linköping har vi tack vare Corren haft en månadslång debatt kring brister i omsorgsverksamheten. Men de två borgerliga majoritetspolitikerna är fullständigt okänsliga för den kritiken och fortsätter att markera att de inte har ansvar för brister i arbetsmiljön. Om man får tro tidningen jämför Jan-Willy Andersson omsorgsverksamheten med tillverkning av bord och stolar!
Vi socialdemokrater har hårt kritiserat de borgerliga partierna för deras sätt att ta ansvar för äldreomsorgen i Linköping. Det är en misslyckad upphandlingspolitik där vi tappat helhetsansvaret som är grunden för mycket av den kvalitetsbrist vi idag kan notera. Ansvaret för detta har den borgerliga majoriteten med Paul Lindvall och Jan-Willy Andersson i spetsen.

torsdag 10 november 2011

SKL kongress

SKL kongressen avslutades idag. Det har varit några intensiva dagar i Norrköping. Kul att konferensen hölls i vårt län. Det var Norrköpings kommun och landstinget i Östergötland som stod som formella värdar. SKL spelar en viktig roll som organisation för kommuner och landsting. Inte minst gäller det i relation till staten, oavsett färg på regering. Det kommunala självstyret är en viktig princip i SKL:s arbete. Själv debatterade jag infrastruktur på konferensen. Tillsammans med KS ordförande Lennart Holmlund från Umeå hade jag en motion "infrastruktur för tillväxt" som delvis fick stöd. Tack vare vår motion fick vi en skarpare skrivning i inriktningsdokumentet kring kollektivtrafikens betydelse för samhällets utveckling. Det var bra. Mindre bra var att den borgerliga majoriteten avvisade vårt krav på en utvärdering av avregleringen av järnvägen. Det är så uppenbart att vi nu har en situation där helhetsansvaret inte finns. Det leder till kvalitetsbrister och att ingen tar ansvar. Förlorare är medborgare och näringsliv.

måndag 7 november 2011

Kulturnätverk

Kvällen avslutades med ett bra möte med partidistriktets nystartade kulturnätverk. Vi har behov av att formulera en slagkraftig socialdemokratisk kulturpolitik i Östergötland. De senaste åren har många frågor utretts i vårt län men det har inte blivit så mycket resultat. Vi socialdemokrater i landstinget skulle vilja förstärka Östsams kulturbudget med 5 miljoner kronor. För mig handlar det om att både utveckla våra framgångsrika kulturinstitutioner och göra satsningar på det fria kulturlivet. Jag hoppas också att ett nätverk inom partidistriktet kan innebära att vi kan föra utvecklande samtal kring kulturens innehåll och våga ompröva ett och annat.
Vi har haft god nytta av träffarna med kulturarbetarna i Linköping. Målet måste vara att ta fram ett genomarbetat kulturpolitiskt program som formulerar visionerna för vårt län. Det räcker inte med kulturplanen och förhandlingar med statens kulturråd.

söndag 6 november 2011

Landstingsstyrelse

Under måndagen har vi landstingsstyrelse. Vi kommer att vara i Norrköping och på Vrinnevisjukhuset. Hela styrelsen kommer att få en genomgång av generalplanen för Vrinnevisjukhuset. Det är en planering som syftar till att peka ut utvecklingen långt fram i tid vad gäller lokaler och innehåll. Det är bra att arbetet har kommit igång. Vi socialdemokrater har drivit frågan om tydligare samordning mellan de stora planerna som nu är igångsatta gällande Vrinnevi och Universitetssjukhuset. Vi kommer att presentera vår alternativa finansplan som är gemensam med Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

torsdag 3 november 2011

Styrningen av sjukvården granskas

Jag tycker det är utmärkt att riksrevisionen beslutat om att dra igång en stor granskning av hur styrningen av sjukvården fungerar. Kömiljarden och ambulansverksamheten är de första områdena som ska tas upp.
Bakgrunden är känd med vårdskador, vård som inte sker på lika villkor och patienter som kommer i kläm mellan olika vårdgivare.
När det gäller kömiljarden så finns det naturligtvis alltid den mer principiella diskussionen om det är rätt av staten att arbeta med riktade statsbidrag. Jag har uppfattat att riksrevisionen mer kommer att arbeta med frågor som rör undanträngningseffekter, vilket också är viktigt att få kunskap om.
Granskningen av ambulansverksamheten blir en viktig del i den pågående debatten här i Östergötland. Förhoppningsvis blir Vrinnevilistan och de borgerliga partierna mer intresserade av att förbättra situationen på hemmaplan med hjälp av en nationell granskning. Vi socialdemokrater vill ju skapa en arena där olika aktörer inom ambulansverksamheten i östergötland träffas för att gemensamt diskutera vilka förbättringar som behöver göras. Just nu är det alldeles för lätt att skjuta ansvaret till någon annan, och det är aldrig bra.

onsdag 2 november 2011

I jämförelse med andra

Låt mig först slå fast att det görs ett fantastiskt vardagsarbete dygnet runt i vårt landsting. Och vi ska vara stolta över att vi är ett effektivt landsting med mycket goda medicinska resultat. Men vi måste också kunna diskutera det som går att förbättra. Det är ett politiskt ansvar att ge verktygen för en sådan utveckling. Vårdens tillgänglighet är ett sådant förbättringsområde. Här finns det många landsting som presterar bättre än Östergötland. Man kan tycka vad man vill om den borgerliga regeringens riktade statsbidrag; den så kallade kömiljarden. Vårens fördelning av pengarna gav inget bra utfall för Östergötlands del. Vi har för många patienter som drabbas av vårdrelaterade infektioner, för många vårdavdelningar har för mycket överbeläggningar. Det är för låga värden när medarbetarna bedömer landstinget som arbetsgivare. Med andra ord finns det gott om utmaningar som en aktiv politisk ledning borde arbeta med. Några sådana initiativ kommer dock inte från Vrinnevilistan och de borgerliga partierna i landstingsledningen. Vi är beredda från socialdemokratisk sida att medverka till breda politiska lösningar som kan förbättra situationen i vårt landsting

tisdag 1 november 2011

Svensk ekonomi

Vi socialdemokrater i landstinget har haft gruppmöte under eftermiddagen. En fråga som vi behandlade var vår alternativa finansplan. Planen är att, precis som med budgeten, skriva en gemensam finansplan med Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
Syftet med finansplanen är att justera gällande budget utifrån ekonomiska förändringar. När vi tog budgeten i juni i år hade vi ett ekonomiskt läge. Sedan har den globala ekonomin försämrats och det påverkar våra förutsättningar. Lägger man dessutom till att den borgerliga ledningen och Vrinnevilistan inte får ordning på vårdens ekonomi och de brister i tillgänglighet till vård som Östergötland uppvisar så är läget allvarligt. Inför 2012 tappar vi cirka 150 miljoner kronor på försämrade skatteintäkter och statsbidrag. Frågan är vad som händer åren 2013 och 2014. Jag tror att den borgerliga regeringen är för optimistisk kring takten i återhämtningen av svensk ekonomi. Det finns en stor risk att resten av den här mandatperioden blir mycket besvärlig för kommuner och landsting.