tisdag 31 januari 2012

Landstingets bokslut

Landstingsstyrelsen har fått en muntlig genomgång av bokslutet för 2011. Landstinget uppvisar ett totalt resultat på 259 miljoner kronor. Det är bra, men det stora och allvarliga problemet är att vårdverksamheten går med 161 miljoner kronor i underskott. Precis som vi socialdemokrater kommenterat tidigare så läggs nu ytterligare ett år till handlingarna där den styrande ledningen bestående av Vrinnevilistan och de fyra borgerliga partierna misslyckats med att skapa ekonomisk balans i vårdverksamheten. Den bristande ledningen drabbar medarbetare och patienter hårt.Man kan även notera att HSN gör ett överskott på 49 miljoner kronor som bland annat förklaras med att nämnden betalat ut mindre i målrelaterad ersättning till verksamheten. Det här tycker jag måste diskuteras. Vi har alltså inte uppnått vissa kvalitetskrav i vården, beställande nämnd behåller resurserna samtidigt som tunga delar av vår vårdorganisation har stora ekonomiska underskott. Vilken möjlighet har de haft att klara de uppställda målen? Än en gång stärks min socialdemokratiska uppfattning att delar av hälso- och sjukvården är strukturellt underfinansierad, det saknas helt enkelt pengar! Inget sparbeting i världen kan råda bot på det.

måndag 30 januari 2012

Bra möte kring infrastrukturen

Anders Ygeman (s), som är trafikutskottets ordförande gästade oss i Östergötland under dagen. Vi hade ett bra möte med mycket diskussion kring situationen för landets järnväg. Det är mycket bra att Ygeman står upp för satsningar på svensk höghastighetsjärnväg. Här kan man verkligen säga att politik gör skillnad. Med en borgerlig regering kommer absolut ingenting att hända. Sverige riskerar att halka efter och få ett sämre utgångsläge. Vi socialdemokrater har ekonomiska resurser avsatta i vår budget för att starta projektet kring Ostlänken vilket är viktigt för oss i Östergötland.

söndag 29 januari 2012

Vrinnevilistan tar inget ansvar

Lasse Pettersson är landstingsråd och representerar Vrinnevilistan. Han är också ordförande för Hälso- och sjukvårdsnämnden. Man kan säga att Lasse Pettersson är den politikern som har det tyngsta ansvaret för den östgötska hälso- och sjukvården. Nu har Lasse Pettersson i tidningen Folkbladet gått till generalangrepp på Norrköpings kommun och förklarat att överbeläggningarna på Vrinnevisjukhuset är orsakat av kommunen. Vi kan konstatera att överbeläggningarna på Vrinnevisjukhuset har under 2011 varit långt över den beläggning man borde ha för att klara Socialstyrelsens krav för en patientsäker vård. Vi socialdemokrater i landstinget har flera gånger under 2011 lyft frågan och kommit med förslag. Vi har inte fått något gensvar från den borgerliga landstingsledningen med Vrinnevilistans Lasse Pettersson i spetsen. Situationen på Vrinnevi är ohållbar, både patienter och personal hamnar i kläm. I stället för att skylla på någon annan borde Vrinnevilistan ta sitt ansvar och verkligen presentera åtgärder som förbättrar situationen på sjukhuset.

torsdag 26 januari 2012

Stefan Löfven

Det känns mycket bra att Verkställande Utskottet nu föreslår Stefan Löfven till ny partiordförande. Som Metalls tidigare ordförande kan han näringslivs- och sysselsättningsfrågorna vilket är en oerhörd tillgång. Vi har mycket hårt arbete framför oss men med en bra laguppställning omkring Stefan kan vi vända det politiska läget.Stefan sitter inte i riksdagen.Jag ser inte detta som något stort problem. Det är dock viktigt att vi snabbt pekar ut vem som blir gruppledare. Uppdraget blir än mer betydelsefullt när inte partiordförande har plats i riksdagen.
Nu hoppas jag att vi snart kan börja prata politik och visa på den misslyckade politik som nuvarande regering står för.

onsdag 25 januari 2012

Konstruktivt möte kring regionfrågan

När de politiska partierna träffades under kvällen var huvudfrågan; hur agerar Östergötland nu? Vi vet att Östergötland inte kommer att ingå i någon större geografisk region inför valet 2014. Ska vi välja strategin att inte göra någonting eller gå fram med en ansökan om egen regionkommun. Frågan går nu tillbaka till de politiska partierna som internt får diskutera detta. Det är också viktigt att vi kontrollerar hur en ansökan om regionkommun tolkas av våra grannar. Grannar som vi vill bilda region med 2018. Vi var också eniga om att de borgerliga partiernas företrädare ska kontrollera med regeringen att en ev. ansökan om att bilda regionkommun behandlas positivt. Östergötland har inte råd med ett misslyckande till.

tisdag 24 januari 2012

Möte om regionfrågan

Onsdag kväll träffas samtliga partier som är representerade i landstingsfullmäktige i Östergötland för att åter igen diskutera regionfrågan. Vi vet att det inte blir någon region mellan Sörmland, Västmanland och Örebro 2015. Frågan är hur vi agerar från Östergötlands sida? Det är så uppenbart att staten måste agera om vi ska ha regioner i Sverige. Och vi har Skåne och Västra Götaland som har haft en positiv utveckling sedan de bildade storregion. Risken är att vi får tre tillväxtcentra i landet och Östergötland halkar efter. Jag skulle önska att de borgerliga företrädarna i Östergötland gick till storms mot regeringen för den passiva hållningen man har i frågan. Jag är orolig för att oavsett hur vi agerar från Östergötland så blir det ingenting med detta! Vinnarna stavas då Stockholm, Göteborg och Malmö!

måndag 23 januari 2012

Carin Jämtin gör ett bra jobb

Jag tycker att vår partisekreterare gör ett utmärkt jobb efter Håkan Juholts avgång. Hon leder just nu vår partiorganisation med tydlighet och lyhördhet. Jag tycker inte att det är något fel att ta den här veckan på sig för att förankra ett förslag till partistyrelsen, som sammanträder nu på fredag. Jag hoppas på att partistyrelsen får ett mandat att peka ut en partiordförande som tillträder med omedelbar verkan och sedan har möjligheten att väljas på den ordinarie kongressen 2013.

söndag 22 januari 2012

Lättakut i Norrköping

Vikbolandets vårdcentral har tagit ett spännande initiativ. De har öppnat en lättakut med placering i Norrköpings innerstad. Patienter kan få snabb hjälp med lättare skador och infektioner och det blir en avlastning på Vrinnevisjukhusets akutmottagning. I det program vi socialdemokrater presenterat för att stärka primärvården i Norrköping och inte minst de landstingsdrivna vårdcentralerna har vi med tanken på en lättakut i innerstaden. Jag hoppas verkligen att Vrinnevilistan och de borgerliga partierna bejakar den här utvecklingen, trots att de röstade emot vårt förslag. En annan fråga som vi socialdemokrater kommer att arbeta med är att ta fram en ägarstrategi för de landstingsdrivna vårdcentralerna. Av någon anledning säger den politiska ledningen nej till detta krav.

onsdag 18 januari 2012

Den statliga röran

Under många år har vi förtroendevalda som arbetar på lokal och regional nivå reagerat på den oreda som funnits kring den statliga myndighetsstrukturen. Lite förenklat kan man beskriva den som att varje myndighet har sin organisation på den regionala nivån. Den negativa konsekvensen blir uppenbar då viktiga frågor kräver samarbete på just regional och lokal nivå. Därför är Mats Sjöstrands utredning så viktig. Han ska inte bara arbeta med den regionala frågan utifrån län utan också komma med förslag på en myndighetsstruktur på regional nivå. Under torsdagen ska just den frågan diskuteras på SKL. Det ska bli mycket intressant att se om vi möjligen har större enighet vad gäller myndighetsorganisationen än vad vi just nu har i bildandet av större regioner.

tisdag 17 januari 2012

landstingsöverläggningar

En gång per år har vi socialdemokrater i vår partiregion en tradition att träffas för gemensamma överläggningar kring landstingsfrågor. Den här gången var vi i Nyköping. Det blev lite speciellt då Sörmland, Västmanland och Örebro arbetade intensivt med regionfrågan. Med beskedet från Nyköpings kommun att de inte var intresserade av en sådan region så kom beskedet från den socialdemokratiska ledningen i Sörmland att de inte kommer att ansöka om region tillsammans med Västmanland och Örebro. Utvecklingen är ytterligare ett bevis på att staten måste ta ett mycket större grepp i den här frågan. Den passivitet som den borgerliga regeringen visar i den här frågan är ett stort problem och i värsta fall kommer situationen att drabba delar av Sverige hårt. Vi kan inte bara ha tillväxt i Stockholm, Göteborg och Malmö!
När det gäller hälso- och sjukvårdsfrågor är det mycket som är lika i de olika landstingen. Vi diskuterade bland annat vårdens långsiktiga finansiering med intressanta inlägg från Ylva Johansson och Per Borg.

söndag 15 januari 2012

Sviket ansvar!

Den borgerliga landstingsledningen sviker sitt ansvar. I den pågående debatten om jourersättning och arbetstider reagerar jag skarpt på att den politiska ledningen inte tar ansvar för tecknade avtal. Landstinget är en politisk ledd organisation. Det är anmärkningsvärt och direkt felaktigt att ansvariga politiker väljer att lägga ansvar på enskilda tjänstemän när det gäller villkoren för jourersättning och arbetstider. Det är självklart att de förtroendevalda inte personligen förhandlar, men den politiska ledningen har alltid ett övergripande ansvar för resultatet. När Vårdförbundet tvingas formulera kritik över att "arbetsgivare, oavsett nivå, vägrar ta ansvar för sjuksköterskornas löner och villkor", är det ett tydligt tecken på bristande politiskt ansvar.

Det är orimligt att landstinget har avtal som värderar vårdens medarbetare så olika. Vi socialdemokrater vill starta ett utvecklingsarbete tillsammans med de fackliga organisationerna som ska utveckla vårt landsting till en förebild som arbetsgivare. Vad vill den borgerliga landstingsledningen?

lördag 14 januari 2012

Europas ekonomi

Nio länder i Europa fick igår sina kreditvärderingar sänkta. Man kan naturligtvis fundera på vilken roll kreditvärderingsinstituten ska ha. Ett sänkt betyg innebär att länderna får betala högre räntor när de lånar. Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB beskriver utvecklingen med orden "Europa har stora problem." Även om svensk ekonomi står stark så drabbas vi som ett litet land av den här utvecklingen. Frågan är om vi kommer att nå tillväxtprognosen för 2012 som Sveriges Kommuner och landsting har satt upp. Gör vi inte det så försämras förutsättningarna för kommuner och landsting. Europeiskt samarbete över nationsgränser måste nu till för att förbättra den ekonomiska situationen.

torsdag 12 januari 2012

(s) står stark i idédebatten

Visst är det många aktiva socialdemokrater som hänger med huvudet just nu. Förtroendet för det socialdemokratiska partiet är lågt. Den stora faran är att skylla på någon annan, till exempel borgerlig press. Det är naturligtvis misstag vi själva gjort som är orsaken till ett lågt förtroende. Men, för det första är jag övertygad om att situationen går att vända. Fokus på politikens innehåll är det centrala. För det andra så så står de socialdemokratiska grundvärderingarna starka. Nyliberalismens ekonomiska teori är bortsopad från dagordningen. Den globala finanskrisen där stater tvingats rädda banker är bara ett exempel på nyliberalismens tillkortakommande. I Sverige tävlar just nu de borgerliga partierna om att värna välfärdsstaten. Som socialdemokrat född på 50-talet konstaterar jag den idémässiga segern. Jag har upplevt politisk debatt med helt andra borgerliga tonlägen, då en skattefinansierad välfärd var något som hotade den individuella friheten.
Nej, det är dags att socialdemokratin i Sverige rätar på ryggen, kavlar upp ärmarna och börjar arbeta hårt och konsekvent med med politikens innehåll.

tisdag 10 januari 2012

Ge SJ ett samhällsansvar

Jag håller med min partivän Anders Ygeman som är trafikutskottets ordförande när han i en artikel i Aktuellt i politiken uppmanar regeringen att ge SJ ett övergripande samhällsansvar för tågtrafiken. Trafiken hotas av att ingen har ett ansvar. Tågtrafiken är viktig för jobben, miljön och regionaltrafiken. Vi får ett system med konkurrens, men inte fördelarna som kvalitetsutveckling och prispress. Jag hoppas verkligen att vi socialdemokrater kan driva den här frågan i riksdagsarbetet.

Infrastruktur

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (m) besöker Linköping och Östergötland idag. Jag lyssnade på henne under ett frukostmöte i Linköping. Som socialdemokrat skulle jag önska att regeringen ökar ambitionsnivån när det gäller infrastrukturen. Här har vi inom (s) presenterat andra kraftfullare satsningar, inte minst på järnvägen. Jag måste säga att det oroar mig en hel del vad som händer med kapaciteten på våra spår. Alla håller med om kapacitetsbristerna och dess negativa konsekvenser. Några konkreta besked på förbättringar kunde inte ministern lämna. Vi i Östergötland och i synnerhet de borgerliga företrädarna i länet måste nu fundera på hur vi driver frågan om ytterligare spår vidare. Är vi passiva så finns det en risk att regeringen än en gång prioriterar andra infrastrukturprojekt före satsningar i Östergötland.

måndag 9 januari 2012

Dyster ekonomisk rapport

Danske Bank har reviderat ner sin ekonomiska tillväxtprognos för Sverige. Nu spår banken att BNP sjunker under 2012 med 1,4%. Skulle prognosen slå in ökar arbetslösheten ytterligare i landet och ekonomin för kommuner och landsting försämras. Jag är väldigt fundersam på den ekonomiska prognos som SKL presenterade i slutet på året. Om den visar sig för optimistisk kan en hel del av de ekonomiska förutsättningarna som den offentliga sektorn har byggt sina ekonomiska antaganden på kraftigt försämras under 2012. En sådan utveckling kommer att vara besvärlig för vårt landsting, som inte har någon ekonomisk marginal i budgetförutsättningarna som gäller för 2012.

söndag 8 januari 2012

Aftonbladet

Det är en mycket läsvärd ledare av Ingvar Perssson i dagens Aftonblad. Han analyserar den borgerliga regeringens politik och då främst arbetslösheten och försämringarna i A-kassan. En majoritet av de som är arbetslösa idag har inte rätt till a-kassa och bara några få procent får 80 procent av sin tidigare inkomst. Regeringens orättvisa politik ökar klyftorna i samhället och vältrar över kostnader på kommunernas ekonomiska bistånd. När nu helgerna är slut så hoppas jag att det politiska arbetet kan koncentreras till just politikens innehåll.

lördag 7 januari 2012

Kollektivtrafiken

Landstinget har sedan årsskiftet ansvaret för kollektivtrafiken i Östergötland. Vi har även en ny lagstiftning som öppnar upp för konkurrens och ett ökat inslag av marknadslösningar. Infrastrukturminister Elmsäter-Svärd(m) kommenterar detta i en artikel i Corren. Den nya lagstiftningen antogs i politisk oenighet. Kritiken har handlat mycket om att den tänkta kommersiella trafiken just är beroende av attraktiva sträckor med hög beläggning. Det är ju så ekonomisk lönsamhet uppstår. Flera aktörer kommer säkert att vara intresserade av sträckan Linköping-Norrköping. För många andra kommuner i Östergötland är en bra kollektivtrafik av stor betydelse för attraktionskraften och arbetspendling. Den nya trafiknämnden inom landstinget kommer att fatta beslut om en bra kollektivtrafik för hela Östergötland. Men frågan återstår- hur stort är intresset att köra buss på kommersiella grunder i hela länet.

fredag 6 januari 2012

Vad vill Vrinnevilistan?

Politik är att vilja! Palmes klassiska formulering är ständigt aktuellt. När vi gått in i ett nytt år så funderar jag på Vrinnevilistan och det politiska uppdraget. Vad vill Vrinnevilistans företrädare med sitt politiska uppdrag? Ett lokalt sjukvårdsparti med basen i Norrköping, som ingår i den borgerliga ledningen av landstinget. Vrinnevilistans gruppledare och landstingsråd Lasse Pettersson är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. Lite förenklat skulle man kunna beskriva Lasse som den person som har det största politiska ansvaret för den östgötska sjukvården. Men vilka tankar har Vrinnevilistan om den framtida hälso- och sjukvården i Östergötland. Under Lasses ledning har vården gått med kraftiga ekonomiska underskott och tillhör de sämsta landstingen när det gäller vårdrelaterade infektioner. Det är hög tid för Vrinnevilistan att presentera sin framtida politik.

tisdag 3 januari 2012

Effekterna av sänkt krogmoms

Så är då krogmomsen sänkt. Det råder en djup oenighet kring åtgärden. Den borgerliga regeringen har mycket medvetet valt väg. Politik handlar alltid om att välja och prioritera. Alternativet hade varit att lägga de miljarder kronor reformen kostade på äldreomsorg och satsningar inom skolan. Men regeringen valde väg! Nu återstår att se vilja effekter det blir. Sänkta priser, eller fler anställda. Tänk om det slutar med en så stor försiktighet hos branchen att det inte blir någonting alls. Det kommer att bli intressant att utvärdera detta.

måndag 2 januari 2012

Vilket ansvar tar Kd?

Det är med en märklig känsla jag läser barn- och äldreminister Maria Larssons debattinlägg i dagens Corre. Hon driver tesen att det är bristande samordning mellan kommunerna och landstingen som är en orsak till de brister i kvaliteten inom äldreomsorgen som nu diskuteras. Vi har ju haft en lokal debatt om äldreomsorgen i Linköping under vintern. Det är Kd som parti som haft huvudansvaret för äldrefrågorna i Linköping. Det går inte att skylla på dålig samordning med landstinget när det handlar om upphandlingsfrågor och de kvalitetskrav man är beredd att formulera från den sittande borgerliga kommunledningen i stadshuset i Linköping.
Visst, det riktade statsbidrag som regeringen nu inför kommer naturligtvis att utnyttjas. Principiellt vore det bättre om statsbidragen generellt höjdes med samma belopp. I övrigt är det innehållsmässigt en tunn artikel där politiska initiativ från regeringen lyser med sin frånvaro. Jag skulle dessutom önska att ansvarig minister tog del av det arbete som vi faktiskt gör i Östergötland med samverkan mellan landsting och kommunsektorn i det så kallade "äldreuppdraget".
Ytterst handlar det om vilja och att också vara beredda på att tillföra ekonomiska resurser. Att vi ännu inte fått till stånd geriatrikplatser på Vrinnevisjukhuset är ett reultat av politisk passivitet från den borgerliga landstingsledningen.
Vi socialdemokrater har presenterat en äldrepolitik på nationell nivå, lokalt och i landstinget. Vi är beredda att tillföra ytterligare resurser för vården av de äldre multisjuka.

söndag 1 januari 2012

Konsekvent landstingspolitik

Vi Socialdemokrater i landstinget kommer att under 2012 fortsätta att bedriva en konsekvent politik. Vi kommer att presentera vår politik, utan att göra taktiska avvägningar kring det jämna politiska läge som råder i landstinget. Som bekant är 4 Sverigedemokrater vågmästare i landstingsfullmäktige. En fråga vi socialdemokrater kommer att fortsätta driva är vårdens kraftiga ekonomiska underskott. Här har Vrinnevilistan och de borgerliga partierna givit upp. Det finns ingen trovärdighet i att spara sig till ekonomisk balans. Vi hävdar att delar av vården är strukturellt underfinansierad och det måste tillföras ytterligare ekonomiska resurser. Vi har presenterat sådana förslag i vår alternativa budget. Medarbetarpolitiken är ett annat område som vi prioriterar högt i 2012 års arbete. Delaktighet, arbetsmiljö och arbetstider samt kompetensutveckling är bara några av profilområdena. De vårdrelaterade infektionerna som tyvärr har ökat inom vårt landsting måste minska under 2012. Situationen för med sig så mycket mänskligt lidande och förlängning av sjukhusvården. Att få till stånd en patientsäker och köfrivård är viktiga delar i den vård, med högsta kvalitet vi socialdemokrater vill se i Östergötland