tisdag 28 februari 2012

Vrinnevisjukhuset och tidsplan

Tidigt den här mandatperioden pekade vi socialdemokrater på behovet av en tydligare och mer sammanhållen lokalplanering inom landstinget. Flera stora fastighetsprojekt planerades. Tyvärr fick vi inget gehör för den uppfattningen. Man kan notera att de ekonomiska effekterna av dessa stora projekt tydligen kom som en överraskning för den politiska ledningen av landstinget. Marie Morell(m) vill nu höja landstingsskatten på grund av de investeringar landstinget gör. Det sas någonting annat i valrörelsen. Det är bra att visionen för Vrinnevisjukhuset är framtagen. Vi socialdemokrater stödjer en utveckling av VIN. Vad som nu måste till är en tydlig tidsplan. Jag är förvånad att man inte tagit fram en sådan. Ska vi ha någon möjlighet att planera ekonomin är den första utgångspunkten att vi faktiskt vet när de olika etapperna ska starta. Vi socialdemokrater har kommit med idén att bilda en arbetsgrupp under landstingsstyrelsen som får i uppdrag att följa de stora fastighetsprojekten. Politiken behöver mer tydligt koppla ett grepp kring de här frågorna. Jag joppas verkligen att vi kan få en bred uppslutning kring vårt förslag.

måndag 27 februari 2012

Politiken tar form

"Alla ska ges möjlighet att nå framgång". Det är en god utgångspunkt för socialdemokratisk politik. Formuleringen kommer från Magdalena Andersson, när hon pekar på regeringens misslyckande med jobben. 394 000 personer går utan arbete i Sverige i januari. Det är klart att det är ett stort misslyckande. Jag är övertygad om att den borgerliga regeringens politik kommer att granskas av väljarna utifrån den verklighet som man upplever.

söndag 26 februari 2012

Arbetslösheten biter sig fast

De borgerliga partierna har ingen politik och inga ideér hur arbetslösheten i Sverige ska minska. Konsekvenserna av den borgerliga politiken har blivit att två av tre arbetslösa står utan arbetslöshetsersättning. I Reinfeldt Sverige tvingas kommunernas socialtjänst ta ett allt större ansvar för arbetslöshetens konsekvenser. Med den här politiken vältras kostnader medvetet över på kommunerna. De borgerliga partierna kan sänka skatten på nationell nivå och sedan föra en politik som för kostnaderna till andra nivåer! Det är en politik som ökar klyftorna och utanförskapet i landet. Vi är många som kommer ihåg Reinfeldt kritik av den socialdemokratiska regeringen i valrörelsen 2006. Nu är situationen värre! Men nu försvarar Reinfeldt utvecklingen. Sverige förtjänar en ny regering!

fredag 24 februari 2012

Bra nytt (s) lag!

Det känns mycket bra med den laguppställning som Stefan Löfven presenterat. Att socialdemokratin får en välutbildad ekonom i Magdalena Andersson som ekonomisk-politiskt talesperson ser jag som mycket positivt. Jag är övertygad om att hon kommer att avslöja Anders Borgs och moderaternas brist på framtidsinriktad politik. Mikael Damberg blir en bra gruppledare och den som kommer att ta partiledardebatterna med statsministern. Det kommer att gå bra! Vi formar ett lag för framtiden. Vi möter en mätt regering som har slut på framtidstankar. 2012 kommer att bli intressant!

onsdag 22 februari 2012

Studiebesök I Västra Götaland

Med några partivänner åker jag på studiebesök till Trollhättan och Göteborg imorgon. Vi besöker region Västra Götaland för att främst diskutera kulturfrågorna. Vi kommer dock även att ta upp närsjukvården och regionutveckling i stort. Det är alltid nyttigt att reflektera över hur andra har löst frågor som är aktuella. Jag tillhör den skaran som tillbringar stor tid på sommaren i Västra Götaland är det naturligtvis extra roligt att få en djupare inblick i deras arbete.

tisdag 21 februari 2012

Tydligare politisk styrning

Idag har jag och Anna Larsson från landstingsgruppen presenterat ett förslag som leder till tydligare politisk styrning av de stora fastighetsprojekten som nu är igång inom landstinget. Vi föreslår att det bildas en arbetsgrupp under landstingsstyrelsen med bred politisk representation. Den arbetsgruppen får ett tidsbegränsat uppdrag att mer noggrant följa fastighetsfrågorna. På så sätt blir också den politiska styrningen mer tydlig. Landstinget är en politisk ledd organisation och det finns ett politiskt ansvar som måste tydliggöras. Det är investeringar på mer än 5 miljarder som är igång eller planerade i närtid. Det innebär en stor påverkan på landstingets ekonomi. Det framtida Universitetssjukhuset byggs i Linköping. Vrinnevisjukhuset ska utvecklas. Finspång får nya lokaler till sin hälso- och sjukvård och det startas ett omfattande fastighetsprojekt i Vadstena kring rättspsykiatriska regionkliniken.
Vi kommer att formellt lägga fram vårt förslag den 6 mars på landstingsstyrelsens möte.

måndag 20 februari 2012

Ägarstrategi för primärvården

Vi socialdemokrater i landstinget är mitt uppe i ett intensivt internt arbete med att skriva fram ett förslag till ägarstrategi och riktlinjer för den landstingsdrivna primärvården. Utgångspunkten är den att vårdvalssystemet, vars krav är och ska vara bindande för alla vårdcentraler oavsett ägare, ska vara helt konkurrensneutralt. Men den här konkurrensneutraliteten på systemnivå får dock inte innebära att landstinget som ägare av vårdcentralverksamhet förhåller sig neutral till konkurrensen. Ambitionen måste vara att kunna erbjuda alla östgötar som så önskar en högkvalitativ och konkurrenskraftig primärvårdsverksamhet. Kravet i vårdvalet är en miniminivå som inte kan räcka som ambition för den landstingsdrivna verksamheten. Jag hoppas fortfarande att vi ska kunna få igenom förslaget, trots att Vrinnevilistan och de borgerliga partierna tidigare har markerat sitt ointresse för en ägarstrategi. Jag hoppas att de ändrar sig när vi presenterar vårt förslag på landstingsstyrelsen den 6 mars.

söndag 19 februari 2012

Mycket arbete kvar

Med dagens Sifo mätning som pekar på ett kraftigt uppsving för Socialdemokraterna skapas arbetsro internt. Det är mycket viktigt. En hel del självförtroende vinns också tillbaka. Men fortfarande ligger vi lägre än valresultatet så mycket arbete återstår. Vi socialdemokrater ska fortsätta att presentera våra förslag för jobben och sysselsättning. Den nivå som vi idag har på arbetslösheten beskrev Reinfeldt som massarbetslöshet i valrörelsen 2006. De borgerliga partierna har ingen politik för att bekämpa arbetslösheten.

fredag 17 februari 2012

Vintervarieté

Jag och Brita var och såg Östgötateaterns "Vintervarieté" ikväll. Teatern samarbetar med Kulturskolan och danselever från Anders Ljungstedts gymnasium. Det är roligt att njuta av alla talangfulla ungdomar som verkligen gör bra ifrån sig på scenen. Norrköpings Ungdomscirkus är en annan medverkande i föreställningen. Ingrid Näslund gör ett fantastiskt trapetsnummer och där skådespelerskan Karin Oscarssson Silfverskiöld står för en stämningsfull sång. Petra Nielsens inledning av andra akten är också en av kvällens höjdpunkter.
Jag känner en stor glädje över Östgötateaterns kvalité och de kulturupplevelser teatern kan ge sin publik!

torsdag 16 februari 2012

Regionfrågan

Jag avslutade arbetsdagen med att vara med på det socialdemokratiska representantskapet i Norrköping för att prata regionfrågan. Det var ett bra möte, med bra diskussioner. Vi vet att det inte kommer att bli några nya regioner i en större region inför valet 2014. Vinnarna på den utvecklingen finns i Stockholm, Göteborg och Malmö. Jag är övertygad om att utvecklingen i dessa delar i landet kommer att stärkas och att de drar ifrån övriga landet ytterligare. Den borgerliga regeringen måste ha en politik för hela landet, inte minst gäller det infrastruktursatsningar. Nu kommer kommunerna i Östergötland tillsammans med landstinget att diskutera om vi ska förändra nuvarande samarbetsorganisation med Östsam genom att ansöka om att bilda en egen regionkommun eller om vi ska fortsätta med nuvarande ordning.

onsdag 15 februari 2012

Landstinget och medarbetarpolitiken

Jag tror nog att den interpellation vi socialdemokrater formulerat angående det politiska ansvaret för landstingets medarbetarpolitik kommer att göra nytta. Nu blev det inte mycket till debatt. Svaret var innehållslöst och innehöll givna fakta som till exempel vad vår personaldirektör har för beslutsbefogenheter. För oss socialdemokrater är det självklart att de förtroendevalda har det yttersta ansvaret för den förda personalpolitiken. Till hjälp finns självklart ett antal kompetenta medarbetare som kan personalfrågor, bland annat sitter inte de förtroendevalda med i förhandlingarna. Men riktlinjer, direktiv och övergripande principer kan inte någon enskild tjänsteman ta ansvar för. All annan ordning i en stor politisk ledd organisation är orimligt. Jag har gott hopp att Vrinnevilistan och den borgerliga landstingsledningen tar till sig av den här debatten. Imorgon är det för övrigt extra sammanträde med SKL:s förhandlingsdelegation. Jag sitter med där så ett antal förtroendevalda kommer att träffas i Stockholm för att diskutera avtalsrörelsen inom den offentliga sektorn.

Vrinnevilistan vill inte debattera

Vi socialdemokrater har försökt att få till stånd en offentlig debatt med Vrinnevilistan kring hälso- och sjukvårdsfrågor i Norrköping. Vi tycker det finns mycket att debattera och samtala kring. Allt från överbeläggningar, geriatrikfrågan, arbetstidsmodeller och bristande patientsäkerhet.Primärvården är en annan fråga som vi är övertygade om intresserar många östgötar. Nu har socialdemokraterna i Norrköping fått det trista beskedet att Vrinnevilistan inte ställer upp i offentlig debatt med oss socialdemokrater. Man kan fråga sig varför? Lasse Pettersson är landstingsråd och gruppledare för Vrinnevilistan. Han är dessutom ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden som har det övergripande politiska ansvaret för hälso- och sjukvården i vårt län. Det borde ligga i Vrinnevilistans eget intresse att ta alla möjligheter till diskussion i dessa centrala frågor. Inbjudan kvarstår. Vi socialdemokrater ställer upp. Välj tid och plats och vi är där!!

tisdag 14 februari 2012

Klent med borgerliga besked

Under landstingsfullmäktige ställde vi socialdemokrater frågor till de borgerliga gruppledarna kring deras förslag att höja landstingsskatten. Vi vill gärna ha besked från de borgerliga partierna och Vrinnevilistan vad de vill använda det ekonomiska resurstillskottet till. Det var klent med besked. Fortfarande finns det en tydlig tendens att de borgerliga företrädarna gärna diskuterar vårt förslag till budget och skattehöjning, men lämnar ogärna besked om den egna politiken. Det är klart att det också kommer en svekdebatt eftersom det är så tydligt att man sa en sak i valrörelsen och nu agerar på ett annat sätt. Vi hade en kunskap om de ekonomiska förutsättningarna redan innan valet 2010, inte minst gällde detta de tunga fastighetsinvesteringarna som nu till viss del används som förklaring av de borgerliga partierna varför det är nödvändigt att höja skatten. Detta öppnar för en möjlig fördjupad diskussion över blockgränserna vad vi ska satsa på. Det kräver dock mer raka besked från den nuvarande landstingsledningen.

måndag 13 februari 2012

Moderaterna och fakta

Arbetsmarknadsminister Hellevi Engström(m) trixar med statistik och siffror. Alltid lika trist när sådant händer. Vi var många som hörde ministern beskriva sysselsättningsutvecklingen med beskrivningen att den har ökat med 200 000 personer som går till jobbet. Hon avrundade det hela med "Vi ser att arbetslösheten har gått ner." Siffran 200 000 avser ökningen av antalet sysselsatta i absoluta tal och inte den vedertagna beräkningen som andel av befolkningen. Den relevanta jämförelsen av sysselsättningen vore; 66,5 % i december 2006 jämfört med 65,1 i december 2011. Sysselsättningen har alltså minskat. Engström avstår av samma skäl från att även räkna arbetslöshetsutvecklingen i absoluta tal. Från dec 2006 har arbetslösheten då ökat med 36 000 personer i vårt land.
Jag skulle önska att den moderatledda regeringen var mer noga med fakta och siffror.

söndag 12 februari 2012

Landstingsfullmäktige

Vi har landstingsfullmäktige på tisdag. Inte så många tunga beslutsärenden. Däremot finns det flera intressanta interpellationer. Jag har ställt en interpellation till ansvarigt personallandstingsråd Anita Jernberger(fp) angående det politiska ansvaret för medarbetarpolitiken. Jag hoppas debatten kan tydliggöra att det finns ett övergripande politisk ansvar för den förda personalpolitiken i landstinget. Allt annat vore orimligt. Det går inte att skylla avtal på tjänstemannaorganisationen. Landstinget är en politisk ledd organisation och med det följer ett politiskt ansvar.

fredag 10 februari 2012

Kris i landstinget

Vrinnevilistan och de fyra borgerliga partierna som bildar en minoritetsregering i landstinget i Östergötland befinner sig i djup kris. Kritiken är massiv från skilda håll! Det handlar dels om budskapet att man nu vill höja landstingsskatten med "minst 50 öre". I valrörelsen lät det helt annorlunda.Tydligare kan man inte svika ett vallöfte! Nu senast blir det debatt om "stulna papper". Marie Morell(m) polisanmäler en stöld av interna minnesanteckningar. Lasse Pettersson(vrinnevilistan) anklagar skrivande journalister för hälleri! Polisen lägger blixtsnabbt ner undersökningen kring stölden ! Medborgarna har en landstingsledning i kaos!

torsdag 9 februari 2012

Universitetet

Linköpings Universitet har stor betydelse för en positiv utveckling av Östergötland.
Till Universitetet kommer studenter för sin grundutbildning och den forskning som bedrivs skapar viktig ny kunskap som gör att vi får en utveckling av samhället. Jag har förmånen att vara ledamot av filosofiska fakultetens styrelse som har haft sitt första sammanträde i en ny mandatperiod. Det är roligt att konstatera att Linköpings Universitet står sig väl i konkurrensen med andra lärosäten, trots låga basanslag från staten. Det är viktigt att samarbetet med kommunerna fungerar väl eftersom en bra studiesocialsituation är viktigt för många studenter när de väljer studieort. Linköping och Norrköping har gott rykte som studieorter.

tisdag 7 februari 2012

Reinfeldt och pensionsåldern

Den moderata statsministern har haft en aktiv dag! Han har hunnit med att dementera sin finansministers uttalande om bankerna och boräntan. Sedan har Reinfeldt ägnat resten av dagen åt att diskutera pensionsåldern. Det är en viktig fråga som förtjänar en seriös debatt. Tyvärr finns det ingen trovärdighet i Reinfeldts utspel om att vi skulle behöva arbeta till 75 års ålder för att klara pensionssystemet. Man kan undra om statsministern vet hur läget är för många yrkesgrupper på arbetsmarknaden. I landstinget i Östergötland tvingas många av vårdens medarbetare att gå ner i arbetstid för att orka med jobbet. Jag tycker det är utmärkt att Ylva Johansson(s) också pekar på de besparingar som den borgerliga regeringen gjort inom arbetslivsforskning och arbetsmiljö.

måndag 6 februari 2012

Europasamarbete

Tiden håller på att rinna ut för Grekland. Nya lån måste till annars hotar en kollaps av ekonomin. Nu måste länderna en gång för alla visa att tankarna på europeiskt samarbete är någonting mer än bara fraser i högtidstal. Visst ska krav ställas på den Grekiska staten på åtgärder som bidrar till långsiktig ekonomisk stabilitet, men ansvar måste också tas för den globala ekonomin. Faller de skuldtyngda länderna i Europa så drabbas hela världsekonomin.
På lokal och regional nivå bygger så mycket av våra ekonomiska förutsättningar på att situationen i Europa stabiliseras. Förstärks istället krisen så har vi en helt annorlunda situation inför 2013 års budgetarbete.

söndag 5 februari 2012

Bekämpa barnfattigdomen

Socialdemokraterna i Östergötland har tagit fram ett program för att bekämpa barnfattigdomen. Jag tycker det är ett bra program som bland annat riktar krav på bekämpning av arbetslösheten. Grunden måste vara att föräldrar kommer i arbete och inte ställs utanför trygghetssystemen. Vi ska ha en väl fungerande barnomsorg, som även ska vara tillgänglig på obekväma tider. Skolan ska vara avgiftsfri och resurserna ska styras efter behov och inte bara utifrån antalet elever. Det är alldeles uppenbart att den moderata regeringen inte prioriterar åtgärder som skulle bekämpa den höga arbetslösheten i landet. Sverige håller på att glida isär. Många har det mycket bra; med jobb och jobbskatteavdrag och låga räntor så har privatekonomin stärkts. Men för många människor och familjer står utanför den utvecklingen; arbetslös, utförsäkrad och beroende av ekonomiskt bistånd för att klara dagen! Sverige förtjänar en helt annan politik!

fredag 3 februari 2012

Välkommet besked!

Marie Morell (m) tillsammans med Vrinnevilistans Lasse Pettersson har nu talat om att den styrande politiska ledningen av landstinget i Östergötland tänker höja landstingsskatten "minst lika mycket som oppositionen!" Ett välkommet besked!
Vi socialdemokrater har under flera år argumenterat för höjd landstingskatt. Vården är strukturellt underfinansierad. Vi har allvarliga problem med överbeläggningar och vårdrelaterade infektioner. Om de borgerliga partierna och Vrinnevilistan har någon trovärdighet i sitt agerande får andra bedöma! Marie Morell har valaffischer i 2010 års val med budskapet "Höj inte skatten". Det är 73 dagar sedan vi hade en finansplanedebatt i fullmäktige där vår förslag om höjd skatt röstades ner av Marie Morell och övriga i landstingsledningen. Vi hade kunskap redan då om hur den ekonomiska utvecklingen såg ut. Det handlar om politiskt ledarskap och förmåga att ta till sig av de underlag som våra tjänstemän producerar. Vi socialdemokrater kommer naturligtvis att pröva de förslag som nu kommer från landstingsledningen. Just nu råder det en oklarhet vad man är beredd att satsa på. Det lär vi få återkomma till! Det är bra att det nu finns en politisk enighet att förstärka landstingets ekonomi genom en skattehöjning!

onsdag 1 februari 2012

Bra start av Löfven

Jag tycker det är utmärkt att vår partiledare Stefan Löfven så tydligt talar om behovet av en ny och tydligare näringslivspolitik. Det är på så sätt jobb kan skapas och arbetslösheten pressas tillbaka. Den borgerliga regeringen har slutat bekämpa arbetslösheten i vårt land. Det är ett slöseri att människor som kan och vill arbeta går utan sysselsättning. Det är också viktigt att vår partiordförande också talar om behovet av goda relationer mellan regering och näringsliv. Vi har en statsminister som talar om näringslivet som ett "särintresse." Jag gillar också skarpt att Stefan direkt vågar utmana regeringen Reinfeldt när det gäller ekonomi och ordning och reda i statsfinanserna. Vi ska ge regeringen en match i 2014 års valrörelse!