torsdag 28 juni 2012

Hård kritik från näringslivet

Den borgerliga regeringen får hård kritik från representanter för det svenska näringslivet. Ska de svenska företagen kunna växa och erbjuda sysselsättning krävs långsiktiga spelregler. Industrivärldens VD Sverker Martin-Löf konstaterar "jag tror inte att Borg och Reinfeldt förstår de här frågorna." Hårdare kan inte kritiken formuleras. Reinfeldt svar är "Vi har ett gott klimat för företag." I den borgerliga regeringens värld så är svenskt näringsliv ett särintresse och ska behandlas som ett sådant. Nej, det är hög tid för en kursändring. Långsiktiga spelregler, massiv satsning på landets infrastruktur, en kraftig utveckling av utbildningsinsatser så att en långsiktig kompetensförsörjning kan säkras och utveckla olika former för kapitalförsörjning så att även små företag har möjligheter att investera och expandera.

tisdag 26 juni 2012

Endast det bästa är gott nog åt folket!

Rubriken är den legendariska socialdemokraten och socialministerns Gustav Möllers ord. Orden håller fortfarande! Vi ska ha en välfärd - skola, omsorg och sjukvård - som håller högsta klass! Vår gemensamma välfärd ska betalas solidariskt efter var och ens förmåga och erbjudas till alla efter behov. Kring detta finns det en djup enighet inom arbetarrörelsen! Vad som hänt de senaste åren är att utförararna av välfärdstjänsterna blivit flera. Det är inte längre enbart kommunen som erbjuder äldreomsorg eller skola. Valfriheten för den enskilda medborgaren har kommit för att stanna. Det är få socialdemokrater som argumenterar för någon annan linje idag. Vad vi behöver diskutera är privata företags möjlighet att prestera vinst inom välfärdssektorn. Här pågår en viktig debatt. Utgångspunkten måste vara Möllers ord; det betyder högsta kvalité på välfärdstjänsterna. Om ett privat företag svarar upp mot ställda kvalitetskrav inom sektorn är det för mig inget problem om företaget genererar vinst! Just nu tycker jag debatten handlar om de privata företag som inte klarar kvalitén och genererar vinst. Jag delar den kritiken, men vilka kvalitetskrav har respektive kommun ställt och hur har dessa krav utvärderas. Här kan vi förtroendevalda bli mycket vassare. De privata företag som kan leva upp till Möllers ord; "endast det bästa är gott nog åt folket!" förtjänar sitt uppdrag.

söndag 24 juni 2012

Aftonbladet

Katrine Kielos har idag en mycket intressant ledare i Aftonbladet. Hon analyserar krisen i Europa och inte minst Tysklands agerande. Att Tyskland och Grekland spelade en kvartfinal i Fotbolls EM var ett pikant inslag i Europas storpolitik. Att kritisera Angela Merkel för att hon jublar åt Tysklands seger är löjligt. Däremot håller jag med Katrine i hennes beskrivning att Merkel och högerns krav på nedskärningar i den grekiska ekonomin inte längre når något resultat. Europa behöver ett samarbete för tillväxt och växande ekonomier. Tack vare utgången i det Franska presidentvalet så har debatten om tillväxtskapande åtgärder i Europa fått ny energi.

fredag 22 juni 2012

Trevlig midsommar!

Jag vill önska alla en avkopplande och trevlig midsommar!

torsdag 21 juni 2012

Arbetslösheten biter sig fast

Konjunkturinstitutet anser att regeringen bör överväga ekonomiska stimulanser i budgeten 2013 för att bekämpa arbetslösheten. Arbetslösheten i Sverige ligger på en hög nivå, 7,6 % och den spås öka något. Det är klart att inte minst moderaterna blir fångna i sin egen retorik. 2006 anklagade Borg och Reinfeldt den socialdemokratiska regeringen för att göra för lite när det gällde arbetslöshet och sysselsättning. Begreppet massarbetslöshet användes flitigt av moderaterna. Då låg arbetslösheten på omkring 6,5%. För högt naturligtvis men ändå lägre än vad vi ser idag. Med den moderata beskrivningen råder det massarbetslöshet i Sverige just nu! Frågan är vad regeringen tänker göra för att bekämpa denna situation. Det verkar som man inte vill se problemet. De borgerliga partierna har ingen politik för att pressa ner arbetslösheten i landet.

onsdag 20 juni 2012

Regionfrågan

Under landstingsfullmäktiges andra dag var regionfrågan uppe till debatt. Trots att vi socialdemokrater, som det största politiska partiet i fullmäktige och trots att bland annat Norrköpings kommun sagt nej, så beslöt landstingsfullmäktige att ansöka om att bilda egen regionkommun. Jag tycker det är ett tveksamt beslut. Vi vet inte hur den borgerliga regeringen ställer sig till ansökan. För Östergötlands utveckling har vi inte råd att misslyckas med ytterligare ett initiativ i regionfrågan. Det vilar ett tungt ansvar på de borgerliga partierna i Östergötland att övertyga sin regering. Konsekvensen av dagens beslut är att Regionförbundet Östsam ska avvecklas. Östsams frågor ska nu in i landstingsorganisationen. Debatten visade att tunga borgerliga företrädare grovt underskattar det kommande organisatoriska arbetet. Uttryck som att "det bara handlar om att byta skylt på huset och att "det handlar om texten på ett dubbelvikt A-4 papper" förskräcker verkligen. Med beslutet ska nu arbetet med tillväxtfrågor, näringslivsfrågor, infrastrukturfrågor för att nämna några in under landstingets organisation. Hur ska den politiska styrningen se ut av dessa oerhört centrala frågor för Östergötlands utvecklingen.Hur ska landstingsorganisationen utveckla den stora tjänstemannakompetens som finns i nuvarande organisation. det är frågor som fortfarande väntar på sitt svar. Att prata om ett historiskt beslut är verkligen att ta i. För min egen del skulle jag beskriva dagens beslut som en riktig Pyrrus-seger! (Begreppet Pyrrus-seger kommer från den grekiska konungen Pyrrhus av Epirus som led stora förluster vid sin seger över romarna vid Ausculum 279 f.kr. Han påstås ha utropat "en sådan seger till och jag är förlorad!")

Landstingsfullmäktige

Så är budgetdebatten avslutad för den här gången. Budgetförslaget från de fyra borgerliga partierna och Vrinnevilistan fick i omröstningen 50 röster och 47 ledamöter röstade aktivt på förslaget från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. De fyra representanterna från Sverigedemokraterna avstod att rösta. Jag hoppas verkligen att de fyra borgerliga partierna och Vrinnevilistan har kraften att leva upp till sin budget. Att skapa balans i vårdekonomin är mycket viktigt. Än så länge är detta ett stort misslyckande. Landstingsskatten kommer att höjas med 65 öre. Nu gäller det att verkligen använda skattepengarna på ett klokt sätt så att landstinget rustas för framtidens utmaningar.

måndag 18 juni 2012

Stöd till specialistutbildningen

Landstinget riskerar inom ett antal år en brist på specialistutbildade sjuksköterskor. Vi socialdemokrater vill tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet åtgärda detta genom att investera i ett utbyggt stöd till en sådan specialistutbildning från landstinget sida. Bedömningar visar att det krävs cirka 100 utbildningsplatser per år för att möta det kommande behovet. Idag är volymen 50. För att kunna möta upp mot behovet, liksom öka attraktiviteten att specialistutbilda sig, ska en satsning ske genom att antalet platser dubbleras till de 100 som krävs för att möta behovet. Studielönen ska dessutom öka till minst 18000 per månad. Landstinget ska även investera i en kompetensutvecklingssatsning för undersköterskor, med inriktning på specialisering inom yrket.

söndag 17 juni 2012

Landstingsfullmäktige

På tisdag har vi landstingsfullmäktige. Huvudfrågan är naturligtvis budgeten för 2013. Vi socialdemokrater presenterar ett budgetalterntiv tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Det är en budget som rustar landstinget för framtiden. Vi gör bland annat riktade satsningar på hälso- och sjukvården, kollektivtrafiken och fortsätter vårt arbete med att stärka medarbetarpolitiken. En köfri vård, en jämlik vård och ett klimatneutralt landsting är viktiga begrepp i budgeten. Vi markerar betydelsen av forskning och utvecklingsarbetet med att öka det ekonomiska anslaget till området. En modern och serviceinriktad sjukvård ser sina behovsgruppers specifika behov. En stor del av dem som nyttjar hälso- och sjukvården är äldre och verksamheten ska därför organiseras efter deras behov. Vi socialdemokrater presenterar förslag som säkerställer att äldre får ett multiprofessionellt mottagande genom teambaserade äldremottagningar och att äldre ska mötas av geriatrisk kompetens i hela vårdkedjan. Vi finansierar vår budget med samma höjning av landstingsskatten som de borgerliga partierna och Vrinnevilistan föreslår, 65 öre! Det är bra att de borgerliga partierna nu lyssnat på oss och den argumentationen vi fört under ett antal år. Vården i Östergötland måste tillföras ökade ekonomiska resurser. Tyvärr sa de borgerliga partierna något helt annat i valet 2010. Man kritiserade hårt vårt förslag om skattehöjning.Något skattehöjning var inte aktuellt. Två år senare har man ändrat sig!

torsdag 14 juni 2012

Inget läraravtal

Jag finns med i Sveriges Kommuner och Landsting:s(SKL)förhandlingsdelegation. SKL är Sveriges största arbetsgivarorganisation och har med det ett stort ansvar för utvecklingen på svensk arbetsmarknad. Även om det är korta avtal så har avtal på cirka 1 år nu tecknas på större delen av den offentliga arbetsmarknaden. Den privata sektorn har satt ett "märke" på omkring 2,6% i löneutveckling. SKL eftersträvar långa, fleråriga avtal som är sifferlösa. Som landstingspolitiker i Östergötland står jag kraftfullt bakom den principen! Lokala och regionala förutsättningar måste få slå igenom i löneförhandlingarna. De senaste veckorna har allt arbete haft fokus på lärarnas avtal. Min personliga bild är att SKL som organisation givit de två lärarfackliga organisationerna ett bud som vida överträffar övrig arbetsmarknad. Förvisso ett flerårigt avtal men ett avtal som ger förutsättningar för nödvändig skolutveckling. Det är med stor besvikelse jag kan konstatera att LR och Lärarförbundet avvisat detta. Nu händer inte så mycket över sommaren och vad som sker i samband med skolstart är just nu osäkert.

tisdag 12 juni 2012

Stort tack till Corren!

Vem har glömt debatten i februari kring de försvunna minnesanteckningarna i landstingshuset. Minnesanteckningar från ett internt borgerligt gruppmöte nådde NT:s redaktion och Marie Morell polisanmälde detta och kallade det stöld! Hon drog på sig en debatt om meddelarskydd och efterforskning om källor. När den här debatten rasade som värst bestämde vi socialdemokrater tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet att ordna ett internt seminarium kring dessa frågor. Vår enkla analys handlade om att vi behövde helt enkelt lära oss mera kring detta som partigrupper i landstinget.Någon internt utbildning inom landstinget att tala om har inte existerat. Glädjande nog tackade Correns ledning ja till att medverka på ett sådant seminarium. Idag har vi genomfört detta. Det blev ett väldigt bra seminarium. Ett stort tack till Charlotta Friborg, publisher och chefsredaktör för Corren och Anna-Karin Torstensson, redaktionschef och stf ansvarig utgivare som medverkade. Dels fick vi en mycket bra genomgång av lagstiftningen på området och dels fick vi ett intressant samtal med många praktiska exempel.

Studiebesök

Jag började arbetsdagen med att tillsammans med Matilda Ylitervo(s-gruppens politiska sekreterare) genomföra ett mycket intressant studiebesök på Cityhälsan Centrum i Norrköping. Vi försöker besöka så många vårdcentraler som möjligt just nu. Primärvården är en mycket viktig del av hälso- och sjukvården i Östergötland. Vi socialdemokrater har presenterat en tydlig ägarstrategi för de landstingsdrivna vårdcentralerna. Det är tråkigt att behöva konstatera att den nuvarande politiska ledningen med Marie Morell(m) och Lasse Pettersson från Vrinnevilistan i spetsen inte delar vår syn. Hur de vill utveckla primärvården vet vi inte! Just i Norrköping är det viktigt att utveckla våra egna vårdcentraler så att de står väl rustade i en skarp konkurrenssituation. Efter ett antal besök på olika vårdcentraler så kan jag konstatera att vi även behöver föra en mer tydlig politisk diskussion om vilket uppdrag primärvården ska ha. I den rödgröna budgeten för landstinget så förstärker vi primärvården ekonomiskt. En nödvändig åtgärd för att rusta primärvården för framtiden. Frågan är vad de borgerliga partierna och Vrinnevilistan vill med primärvården i Östergötland!

måndag 11 juni 2012

EU satsar på infrastruktur

Behovet av infrastrukturinvesteringar vad gäller energi,IT och transporter är stort inom EU. Nu kan GÖran Färm, socialdemokratisk EU parlamentariker redovisa att EU är på gång att starta en pilotverksamhet med projektobligationer för att få in nya ekonomiska resurser till viktiga infrastrukturprojekt. Projektobligationer är tänkt som ett sätt att sänka räntekostnaderna och riskerna med investeringar. Det finns en preliminär överenskommelse mellan parlamentet och ministerrådet ochg förhoppningsvis tas beslut före sommaren. 23 av 27 medlemsländer står bakom detta. Gissa vilken ställning Sverige har tagit. Rätt, Sverige står utanför detta. Den moderatledda regeringen kritiserar förslaget med argument att det handlar om att få fram ekonomiska resurser som redan borde finnas. Men de finns inte! Jag tycker det är ett mycket märkligt agerande av den svenska regeringen. Just nu för man en passiv politik på många områden. Förslag som skulle rusta Sverige starkt för framtiden lyser med sin frånvaro.

söndag 10 juni 2012

Läsvärt i DN

DN:s politiska redaktör Peter Wolodarski har skrivit en mycket intressant söndagskrönika. Han analyserar nuvarande finanskris i Europa med hjälp av erfarenheter från 30-talets djupa världsdepression. Hans slutsats är att krisen på 30-talet fördjupades på grund av passivitet. Den amerikanska centralbanken stimulerade inte ekonomin efter börskraschen 1929. I Tyskland sänktes priser och löner för att till varje pris undvika inflation. Vi vet hur det gick! Nationalism, protektionism och finansiellt kaos blev resultatet. I artikeln menar Wolodarski att misstagen från 30-talet är på väg att upprepas, ekonomin stimuleras inte i tillräcklig grad.Han har en mycket intressant hänvisning till den ekonomiskt liberale skribenten Samuel Brittan som i Financial Times har konstaterat; "Det finns inget vänster eller socialistiskt i att acceptera budgetunderskott när det råder massarbetslöshet och ekonomin befinner sig långt under sin normala kapacitet. Att tillåta underskott i ett sådant läge är tvärtom vad de ledande nationalekonomerna lärt ut de senaste 75 åren!" Man kan bara konstatera att hur Tyskland, under förbundskanslern Angela Merkel väljer att agera nu kommer att påverka Europa under lång tid.

torsdag 7 juni 2012

Idrottsmedicin

Jag var på ett bra möte kring idrottsmedicin idag. Jag hoppas verkligen att vi kommer i mål den här gången. En gemensam satsning på området idrottsmedicin gynnar så många. Den viktigaste målgruppen är motionären. Det handlar inte om en liten grupp elitidrottare. Kan landstinget tillsammans med kommuner, vårdföretag, universitetet och idrottsrörelsen bygga upp den här verksamheten så är jag övertygad om att vi kan avlasta andra delar av vården. Jag hoppas även på att vi kan arbeta förebyggande på ett helt annat sätt än idag.

onsdag 6 juni 2012

SCB mätningen

SCB mätningen som kom för några dagar sedan visar en positiv trend för oss socialdemokrater. Det är bra! Mycket arbete krävs och återstår för att 2014 års val ska bli en framgång för (s). Det finns en intressant detalj i mätningen. Det gäller Östergötland. Mätningen bryts ner på länsnivå och då ökar naturligtvis osäkerheten pga att det är få tillfrågade från Östergötland. Men mätningen visar att vi socialdemokrater är största parti i länet. Vi ligger strax över rikssiffran. Även om moderaterna tappar i Östergötland så går de bra i vårt län. Men det sker på bekostnad av de övriga borgerliga partierna! Kd är nere på 1,9%. Centerpartiet har katastrofsiffran 2,9% i Östergötland. Frågan i Östergötland är hur länge den borgerliga sammanhållningen håller? Ett sammarbete som innebär att ett parti vinner och övriga förlorar är naturligtvis ohållbart i längden!

måndag 4 juni 2012

Vår landstingsbudget

Idag har vi Socialdemokrater tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet presenterat vårt gemensamma budgetförslag för landstinget 2013. "En köfri och jämlik vård i ett klimatneutralt landsting" är namnet på vår budget. Vi bygger vår budget på en skattehöjning på 65 öre. Det betyder att de två blocken nu har samma skattesats att arbeta med. Jag tycker naturligtvis att det är bra att Vrinnevilistan och de borgerliga partierna nu följer vår linje att vården i Östergötland behöver förstärkas ekonomiskt. Det lät inte så i valrörelsen 2010. Vården i Östergötland ska vara trygg, tillgänglig och säker. De som har störst behov ska få hjälp först. Begreppet en köfri vård är centralt för oss. Det är en vård som förmår att hitta nya vägar för att öka vårdens tillgänglighet och förmåga att optimalt anpassa vården efter de behov som finns. Vi vill att vårdgarantin utvidgas till att gälla alla processer i vårdkedjan, inklusive utredning och rehabilitering. Vi säkerställer i vår budget att äldre får ett multiprofessionellt mottagande genom äldremottagningar och att äldre kan mötas av geriatrisk kompetens i hela vårdkedjan. Vi satsar på barn och unga, bland annat genom bättre samverkan med kommunerna, riktade satsningar på barn och ungas psykiska ohälsa samt kontinuitetoch tillgänglighet i vården för barn med kroniska sjukdomar. Vi förstärker primärvården och fortsätter vår politik inom medarbetarområdet genom riktade insatserkring kompetensutveckling och arbetsmiljö. Vi markerar vikten av forskning och utvecklingsarbete i vårt budgetalternativ. Vi presenterar en budget som rustar hälso- och sjukvården i Östergötland för framtiden. Vi tar ett tydligt ansvar för ekonomi, utveckling och kvalitet i vårt budgetförslag!

söndag 3 juni 2012

Kurshelg

Mitt i ett intensivt arbete med landstingsbudgeten har jag varit kursledare på Marieborg under helgen. Jag ingår i ett handledarlag som partidistriktet har organiserat. Tanken är att vi ska hålla kurser för nya partimedlemmar. Den här helgen har vi kört en fortsättningskurs. Det är så roligt att träffa nya partivänner och diskutera med dem. Jag tycker nog att vi har hittat formerna för vår studieverksamhet i partidistriktet.