torsdag 30 augusti 2012

SKL

En gång i månaden träffas förtroendevalda inom organisationen SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) för möten och information. För min del handlar de här dagarna mycket om arbetet i SKL:s förhandlingsdelegation. Under våren har arbetet koncentrerats till avtalsfrågorna. Vi har nu kollektivavtal på plats för vår sektorn. Det blev förvisso korta avtal, vilket innebär att 2013 startar arbetet igen. På ett centralt område är avtalet inte klart. Det gäller skolområdet. Precis innan sommaren sa de båda lärarfacken nej till det bud som SKL lämnade. Under sommaren har ingenting hänt utan nu har arbetet återupptagits. Medlare är tillsatta, som har startat upp samtal med parterna. Jag hoppas verkligen att vi kan få till stånd ett långt avtal som dels bidrar till en bra skolutveckling och dels ger lärarkollektivet ett gott löneutfall. Det bud som man tackade nej till hade inneburit att lärarna hade fått betydligt mer än "märket" på 2,6%. Det är spännande veckor som följer.

tisdag 28 augusti 2012

Landstinget och fastighetsinvesteringar

Som förtroendevald i en politisk ledd organisation(exempelvis ett landsting)har man alltid ett övergripande ansvar. Om saker och ting inte blir som man tänkt kan man som förtroendevald inte skylla på någon annan. Redan i våras pekade vi socialdemokrater tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet på vikten av ökad uppföljning och kontroll av de fastighetsinvesteringar som görs av landstinget. Låt mig på en gång säga att det är viktiga investeringar som verkligen rustar landstinget för framtiden. Men det är samtidigt stora ekonomiska projekt. Idag fattade landstingsstyrelsen beslut kring rättspsykiatriska kliniken i Vadstena - ett projekt på över 500 miljoner kronor. Investeringen för det framtida Universitetssjukhuset är på över 4 miljarder kronor och kostnaden för Vrinnevi ligger antagligen på över 1 miljard. Ett antal miljoner kommer att satsas på nya lokaler i Finspång. Viktiga projekt som finansieras av skattebetalarnas pengar. För mig blir det obegripligt att inte den borgerliga landstingsledningen tillsammans med Vrinnevilistan vill stärka den politiska kontrollen över projekten. Vi har presenterat vår förslag att tillsätta en parlamentarisk arbetsgrupp för fastighetsfrågorna. Vi menar att det behövs en tydligare uppföljning och ökad politisk närhet till dessa stora investeringsprojekt. Jag kan faktiskt inte förstå varför den borgerliga landstingsledningen tillsammans med Vrinnevilistan avslår vårt förslag. Det är vår bestämda uppfattning att den information som delges landstingsstyrelsen inte räcker för att ta ett nödvändigt politiskt ansvar.

Vårdekonomin

Den borgerliga landstingsledningen och Vrinnevilistan med Marie Morell(m) och Lasse Pettersson (vl)i spetsen tar inte sitt politiska ansvar. På dagens sammanträde med landstingsstyrelsen krävde en samlad politisk opposition att de nödvändiga åtgärdsplaner som måste arbetas fram för att nå ekonomisk balans i vårdverksamheten ska behandlas och antas av landstingsstyrelsen. Den politiska ledningen röstade av oförklaring anledning ner vårt förslag med siffrorna 9-8. Vårdverksamheten går med kraftiga underskott. Det är framförallt ett par centrum med sjukhusverksamhet som står för merparten av underskottet. För mig är det en självklarhet att en politisk ledning som vill ta ansvar agerar och inte passivt tittar på och i bästa fall skjuter hårt arbetande tjänstemän framför sig. Vi kan redan nu konstatera att 2012 är ett förlorat år vad gäller vårdekonomin. Då ska alla veta att redan under våren när delårsrapporten 03 behandlades ville vi socialdemokrater tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet agera. Hade den borgerliga ledningen och Vrinnevilistan valt att lyssna på oss då är jag faktiskt övertygad om att utvecklingen nu i augusti sett annorlunda ut. Det är landstingets hårt arbetande medarbetare och alla patienter som betalar priset för denna passiva och misslyckade politik!

måndag 27 augusti 2012

Landstingsstyrelsen

Under morgondagen sammanträder landstingsstyrelsen. Vi har flera viktiga beslut att ta. Ett handlar om landstingets ekonomi i form av delårsrapporter. Vårdekonomin ska jag kommentera speciellt de närmaste dagarna. Landstingsstyrelsen ska också fastställa en investeringsbudget för verksamheten. Hela 1,2 miljarder kronor läggs på fastighetsinvesteringar 2013. Ett annat beslut handlar om att ge klartecken för en konkret fastighetsinvestering - Rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena. Efter ett omfattande analysarbete handlar det nu om en omfattande nybyggnation, uppdelat i tre etapper med start i januari 2013. Totalt är kostnaden beräknad till 575 miljoner kronor.Vi socialdemokrater tycker det är ett viktigt projekt och stödjer förslaget. Ett annat bra förslag som ska behandlas är resursförstärkning till klinisk patologi. Det är en viktig verksamhet som periodvis har brottats med allför långa svarstider. 2010 fanns det månader där svarstiden var uppe i genomsnitt på 23 dagar, långt från alla målsättningar. Verksamheten har också haft ekonomisk obalans. Därför delar jag bedömningen att ett resurstillskott måste ges. Förslaget till beslut handlar om 12 miljoner kronor.

söndag 26 augusti 2012

Löfven sommartalar

Det var ett bra tal som Stefan Löfven höll i Stockholm idag. Han fortsätter att prata om betydelsen av näringslivspolitik och tillväxt, förutsättningar för att skapa fler jobb i Sverige och pressa ner arbetslösheten. Vi Socialdemokrater har en uppgift att hela tiden forma en politik som stärker Sveriges konkurrenskraft. Jag tycker det är utmärkt att Stefan presenterar det mycket konkreta förslaget att slopa den andra sjuklöneveckan för företag. Det innebär att den sjuklöneperiod som företagen betalar halveras från dagens två veckor till en vecka. Så byggs en politik för fler jobb!

lördag 25 augusti 2012

Ekonomiskt utrymme

Jag tycker det är bra att den borgerliga regeringen nu tycks göra en annan bedömning kring den svenska ekonomin och reformutrymmet. Det finns tydligen 23 miljarder nästa år till reformer och den nivån ökar till 27 miljarder valåret 2014. Jag hoppas att vi får se satsningar på den svenska infrastrukturen. Det är absolut nödvändigt för svensk konkurranskraft att järnvägsnätet rustas upp. Det stora problemet för den borgerliga regeringen är att man gett upp kampen mot den höga arbetslösheten. 7,5 procent går utan arbete samtidigt som många företag har svårt att rekrytera. De borgerliga partierna har ingen politik för detta.

torsdag 23 augusti 2012

KOMMEK 2012

Jag har varit i Malmö ett par dagar på en kommunalekonomisk konferens som arrangeras av föreningen Sveriges Kommunalekonomer och SKL. Region Skåne och Malmö Stad är också med. Av tradition är konferensen förlagd till Malmö. Den här gången var vi Malmö Arena och mässområdet där. Man ser verkligen betydelsen av den satsning på infrastruktur som Malmö gjort de senaste åren. Bland annat så har stadsdelen Hyllie förändrats i grunden. Själva konferensen består av dels en mässdel med utställare som främst har beröringspunkter med ekonomi- och kvalitetsfrågor inom den offentliga sektor och dels en seminariedel som håller hög kvalite. Det var mycket intressant att bland annat lyssna på Stefan Carlsson, nu landshövding i Kalmar, som har utrett statens myndighetsorganisation inom vård- och omsorgområdet. Jag har tidigare kommenterat en del av utredningens slutsatser och förslag. Fördelen med Stefan är att han är mycket tydlig när han redovisar sitt arbete. En av de bärande linjerna i utredningen är behovet av ökad nationell samordning på området. En stor mängd olika myndigheter som verkar inom området skapar otydliga ansvarsområden och minskar effektiviteten. Just nu remissbehandlas förslagen så vi får se vilka reaktioner som kommer. Jag var också på ett seminarium som behandlade regionfrågan. Mats Sjöstrand kommer att i december presentera sin utredning och allt pekar på att han föreslår färre länsstyrelser. Det är möjligt att ett sådant förslag kan påverka arbetet med att bilda större regioner i landet.

tisdag 21 augusti 2012

Hemsjukvården

Arbetet med att växla ansvaret för hemsjukvården från landstinget till de östgötska kommunerna går nu in i ett avgörande skede. Utgångspunkten är att så mycket som möjligt av vården i hemmet skall överföras under förutsättningen att den nya ansvarsfördelningen sammantaget gynnar patienten/brukaren. Socialstyrelsen har i en utvärdering visat att det går att åstadkomma både ökad patientnytta och ett mer effektivt användande av resurser om vården och omsorgen i den enskildes bostad hålls samman av en huvudman. En särskild utmaning i detta sammanhang är att se till att få till stånd en sammanhållen hemsjukvård även när vården inte bedrivs i egen regi. Hemsjukvård som begrepp riktar sig till de patienter som på grund av sitt tillstånd inte kan ta sig till vårdcentraler/mottagningar. Då ska det finnas en hemsjukvård av hög kvalitet. För patienter med en komplex sjukdomsbild kommer landstuinget att ha kvar ansvaret för den specialiserade hemsjukvården.
jag hoppas verkligen att landstinget och kommunerna i Östergötland kan enas om förutsättningarna för en ansvarsväxling.

måndag 20 augusti 2012

(s) nätverk för arbetsgivarpolitik

Vi socialdemokrater i Östergötland startar ett internt nätverk för att utveckla vår arbetsgivarpolitik. Kommuner och landsting är politisk styrda och vi förtroendevalda kan aldrig skjuta ansvaret som arbetsgivare till någon annan. Nationellt har vi socialdemokrater också flyttat fram positionen i dessa frågor genom det arbete som (s) gruppen i SKL:s förhandlingsdelegation gjort. Partistyrelsen har bland annat ställt sig bakom krav på heltidstjänster. På landstingssidan har vi presenterat tanken på ett partsammansatt arbete tillsammans med de fackliga organisationerna för att utveckla Östergötlands landsting till Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2020. Det ska bli stimulerande att tillsammans med (s) representanter från våra kommuner arbeta med frågorna i vårt nätverk.

torsdag 16 augusti 2012

Östergötland kan bättre

Östergötlands attraktionskraft kan bli bättre. Vi har goda förutsättningar men utnyttjar inte alla möjligheter. Det behövs byggas fler bostäder. Ska företag etableras och medarbetare rekryteras måste det finnas bra bostäder. Den bristande spårkapaciteten genom länet är ett hot mot Östergötlands utveckling. Jag hoppas verkligen att regeringen kan enas om att satsa på järnvägen och satsa där människor bor. En välfärdssektor med hög kvalitet är också av stor betydelse för attraktionskraften. Jag är övertygad om att vi kan göra mer kring upplevelseturism. Det handlar om att samverka över kommungränserna. Vi har ett framgångsrikt Universitet men både det privata näringslivet och den offentliga sektorn kan göra mer för att bygga Östergötland starkt för framtiden.

onsdag 15 augusti 2012

Förnyad vårdtillsyn

En statlig utredning och ett par skrivelser från socialdepartementet föreslår en förändrad vårdtillsyn. Förslaget vill flytta tillsynen från nuvarande socialstyrelsen till en egen tillsynsmyndighet. År 2010 samlades hela tillsynen på området inom Socialstyrelsen, som dock har haft svårt att mäkta med uppdraget. Med en ny myndighet finns möjligheterna att från början skapa bättre uppföljningssystem, något som saknats. frågan är dock vad som händer rent politiskt. Moderaternas nya partisekreterare har gått ut och krävt en egen inspektion för äldreomsorgen. Det verkar som han helt missat regeringens arbete med en ny tillsynsmyndighet. Röran är inte utklarad.

tisdag 14 augusti 2012

Höstens första möten

Så är vi igång på allvar. Idag har samordningsberedningen inom landstingsstyrelsen träffats och vi har haft presidiemöte i styrelsen. De delårsrapporter som nu presenteras visar att vårdverksamheten i Östergötland fortsätter att gå med kraftiga underskott. Det är ungefär samma nivåer som förra året. Det är tyvärr anmärkningsvärt därför att det tillåtna underskottet i år är nästan halverat i jämförelse med 2011 års budget. Det är så trist att konstatera den passivitet som den borgerliga ledningen tillsammans med Vrinnevilistan uppvisar när det gäller dessa ekonomiska frågor. I princip upprepar man samma text " att samtal ska föras med de delar av verksamheten som går med ekonomiska underskott". Det har man nu skrivit i sex års tid och verksamheten fortsätter att gå med kraftiga underskott. Vårdverksamheten har under dessa år med borgerlig ledning gått med mer än 800 miljoner i underskott. det är en gigantisk stor summa. Det är patienter och landstingets medarbetare som får betala priset för denna misslyckade politik.

söndag 5 augusti 2012

Fortbildning av vårdpersonal

En hel del seminarier under Almedalsveckan handlade om vikten av fortbildning för vårdpersonalen. Jag hoppas verkligen att det är en debatt som fortsätter. Flera borgerliga sjukvårdspolitiker betonar att det är sjukvårdshuvudmännen som måste ställa tydliga krav och att också följa upp resultatet av den bedrivna fortbildningen. Jag kan instämma i detta. Jag hoppas bara att den politiska ledningen för landstinget i Östergötland lyssnar på sina partivänner. Landstinget behöver bli tydligare och bättre på uppföljning. De borgerliga partierna tillsammans med Vrinnevilistan har valt en politisk strategi att skjuta mycket av det strategiska ansvaret till tjänstemannanivån. Politiken ska verkligen inte syssla med operativa detaljer, men i en politisk ledd organisation ska heller inte tjänstemän ta över politikens ansvar. Vad vill den politiska ledningen för landstinget med medarbetarnas kompetensutveckling. En spännande fråga som jag hoppas vi kan debattera under hösten.

onsdag 1 augusti 2012

Regeringens ekonomiska politik

Den nya ekonomiska prognosen för 2013 som den moderata finansministern lämnade igår möts av kritik från flera ekonomer. Borg menar att BNP tillväxten kommer att bli 3% nästa år. Claes Måhlén, chefstrateg på Handelsbanken har följande kommentar: "Borgs prognos framstår kanske lite mer som en förhoppning än det mest sannolika utfallet. Inte heller Robert Bergqvist på SEB får ihop Borgs ekvation. SEB spår 0,9 i tillväxt 2013. Riksbanken presenterade sin prognos för nästa år och lägger sig på 1,7 % i BNP tillväxt. Om detta inte var nog för regeringen så ökar nu den internationella kritiken av den förda svenska ekonomiska politiken. Det är den internationella valutafonden,IMF, som pekar ut Sverige som ett av de länder som spär på obalanserna i världsekonomin. Vi är många som menar att regeringen borde föra en mer expansiv politik genom att satsa på att bekämpa arbetslösheten och göra kraftiga satsningar på infrastrukturen.