söndag 30 september 2012

Svensk ekonomi

Det är inte många bedömare som har en sådan optimistisk syn på svensk ekonomi som regeringen. För några dagar sedan presenterade Svenskt Näringsliv sin prognos och den har lägre tillväxt och högre arbetslöshet än bedömningen från den borgerliga regeringen. Stefan Fölster kommenterar detta så här:"Finansdepartementet sticker ut väldigt, även jämfört med andra prognosmakare. De drar stora växlar på återhämtning medan vi räknar med nya turbulenser." Det är naturligtvis en risk den borgerliga regeringen tar med att bygga sin budget på en positiv ekonomisk prognos, som de alltså är tämligen ensamma om. Regeringen riskerar att ha ställt ut ett antal löften som de kommer att få svårt att finansiera.

lördag 29 september 2012

Familjen Addams

Brita och jag har varit i Norrköping och på Östgötateatern ikväll och sett musikalen "Familjen Addams". Vi som har åldern inne kan referera till den gamla TV- serien så det var med stor förväntning vi bänkade oss! Det blev en fantastisk upplevelse! Än en gång bjuder Östgötateatern på stor konst. Christan Zell och Petra Nielsen gestaltar Gomez och Morticia på ett storartat sätt. Jag blev dock speciellt förtjust i Carina Söderman som var en ny bekantskap i rollen som Alice Beineke. Det är naturligtvis en tillgång för Östergötland att ha en teater som håller en så hög klass! Musikalen "Familjen Addams" förstärker den bilden!

torsdag 27 september 2012

Bra besked från (s)

Den socialdemokratiska skuggbudgeten kommer att innehålla förslag som stärker sjukförsäkringen. Det tycker jag är ett utmärkt besked. Ersättningen höjs till 80% under hela sjukskrivningen, taket höjs till 29 700 kr. Genom att satsa på tidiga insatser, förstärkta rehabiliteringsresurser och förbättrad omställningsavtal så blir det här riktigt bra. Jag är övertygad om att många människor faktiskt kommer närmare arbetsmarknaden genom dagens besked. En socialdemokratisk satsning på utbildning är också ett led i att bekämpa den höga arbetslösheten!

onsdag 26 september 2012

Nytt läraravtal

Under kvällen har beskedet kommit. Medlarnas slutbud gällande ett nytt läraravtal accepteras av parterna. Som medlem i SKL:s förhandlingsdelegation tycker jag att det är skönt att avtalet är på plats. Avtalet garanterar 4,2% i löneökning första året. Det är högre än något annat avtal. Jag hoppas att det fleråriga avtalet också kan ligga till grund för arbetet med att utveckla skolan och dess resultat. Som i alla förhandlingar har parterna fått kompromissa. Det finns säkert enskilda kommuner som kan tycka att avtalet ligger högt samtidigt som de flesta har uppfattningen att det är fullt rimligt att lärarkåren får ett bättre utfall än övriga arbetsmarknad.

söndag 23 september 2012

Tydligt besked från Kommunal

Kommunals ordförande, Anneli Nordström är tydlig i en intervju i Dagens Samhälle: "Jag tror inte på non profit. Hur man än vänder och vrider på det så behöver alla verksamheter, oavsett hur de drivs, gå med ett visst överskott för att utvecklas.Och jag tror också att det i viss utsträckning behövs vinster. Nordström hänvisar vidare till Kommunals kongressbeslut och plattform som utgår ifrån att alla verksamheter behöver gå med vinst för att fungera och utvecklas. Det är bara att instämma i Anneli Nordströms och kommunals linje. Det är kvalitén som är det viktigaste, inte driftformen. Och säger vi ja till privata alternativ, vilket vi har kongressbeslut på att göra, inom välfärdssektorn är det en återvändsgräns att försöka förbjuda företag att gå med vinst. Tydligheten från Kommunal är bra!

lördag 22 september 2012

Järnväg i Europa

Jag kommer från en järnvägssläkt. Tidigare generationer har bland annat jobbat som rallare, banvakt och lokreparatör. Därför känner jag lite extra för frågor som rör infrastruktur och då speciellt järnväg! Under en veckas tid har jag och Brita åkt en hel del tåg i Holland och Italien. Billigt och bra tidspassning är några positiva intryck. Jag skulle gärna se en snabb ökad satsning på det svenska järnvägsnätet och infrastrukturen nu. En sådan satsning ger jobb och ökar Sveriges konkurrenskraft. Skjuter vi satsningen framför oss i tid så riskerar vi att många länder i Europa skaffar sig fördelar med en bättre infrastruktur.

torsdag 20 september 2012

Arbetslösheten biter sig fast

Nej, den borgerliga budgeten innehöll inte några skarpa förslag som bekämpar landets höga arbetslöshet. Naturligtvis i sig märkligt då arbetslösheten biter sig fast på nivåer som Reinfeldt tidigare har kallat massarbetslöshet! Reformutrymmet går till stor del till att sänka bolagskatten. Man kan som sagt diskutera den prioriteringen. De stora satsningarna på infrastruktur ligger långt fram i tiden och bygger på att det finns ett ekonomiskt utrymme 2017. Borg själv varnar för en sämre ekonomisk utveckling. Man kan konstatera att för kommande år så är budgeten förvånansvärt innehållslös!

onsdag 19 september 2012

Välfärdssektorns utmaningar

Alla vi som vill ha en solidarisk finansierad välfärdssektor har många spännande framtidsfrågor att arbeta med. Den kanske viktigast handlar om hur kvalitén kan utvecklas. Förutsättningen för att medborgare vill lägga sina skattepengar på vård,skola och omsorg är naturligtvis att man är nöjd med resultatet. För oss socialdemokrater är det här en mycket mer central fråga att debattera än vinster inom sektorn. Vi har som parti sedan många år bejakat privata alternativ och valfrihet inom välfärdssektorn. Det tycker jag är utmärkt. Men då kan vi inte heller förhindra eller förbjuda att privata företag inom sektorn går med vinst. Däremot kan vi och ska vi med skatteregler motverka skatteflykt. Jag har tillsammans med Anna Larsson skrivit en motion till partikongressen kring utmaningarna inom välfärdssektorn. Vi pekar på behovet av bättre uppföljningar och utvärderingar av verksamheten. Det går också att ställa tydligare krav när verksamheten ska upphandlas.

måndag 17 september 2012

Skolan och avtal

Jag hoppas verkligen att parterna på skolområdet kan enas om ett avtal. Just nu pågår medling mellan parterna. Det vore bra för utvecklingen av svensk skola om vi kunde få till stånd ett flerårigt avtal. Svensk skola ska hålla hög klass. Sverige är ett litet land och vi måste konkurrera med kompetens och välutbildad arbetskraft. Så det är viktigt att parterna inom skolområdet kommer i mål med ett nytt avtal.

söndag 16 september 2012

Den borgerliga regeringen och ekonomin

Det ska bli mycket intressant att få svaret i regeringens budgetproposition hur finansieringen av de löften som nu ställts ut ska finansieras. Tidigare har regeringen sagt att det finns ett reformytrymme på cirka 23 miljarder kronor. Det bygger på en betydligt bättre ekonomisk utvecklingen i Sverige än vad många andra finansiella bedömare tror på. Om den ekonomiska utvecklingen blir sämre så har regeringen ett antal löften som de får svårt att klara. Vad som är ännu värre är att det inte heller kommer att finnas några resurser till att bekämpa den höga arbetslösheten.

torsdag 13 september 2012

Arbetslösheten ökar

Arbetslösheten ökar i Östergötland. Nästan 21 000 människor i vårt län är arbetslösa eller i program med aktivitetsstöd. Den borgerliga regeringens politik har misslyckats. Speciellt allvarligt är den höga ungdomsarbetslösheten. 31% av ungdomarna i exempelvis Motala mellan 18 till 24 år är utan arbete. Vi har hört de borgerliga partiernas företrädare prata mycket om "arbetslinjen". I själva verket har vi en massarbetslöshet i vårt land. Kostnaden för ekonomiskt bistånd ökar hos kommunerna och alldeles för många människor blir fast i ett bidragsberoende. Detta sker samtidigt som många branscher inom näringslivet beskriver hur svårt de har att få tag i kompetenta medarbetare. Kompetensbrist samtidigt som vi har massarbetslöshet! Ett tydligare underkännande av den förda politiken går inte att få.

onsdag 12 september 2012

Nya platser på läkarutbildningen

Det är självklart bra att Läkarutbildningen vid Linköpings Universitet får 40 nya platser. Det är också viktigt att Vrinnevisjukhuset får en ökad roll i utbildningen av de nya läkarna. Läkarutbildningen vid vårt universitet håller en mycket hög standard och tilldelningen av nya platser är ett erkännande av utbildningens höga kvalité. Vad som dock måste påpekas är att på regeringens hemsida kan man läsa sig till att finansieringen av dessa nya platser ska främst finansieras genom omfördelning. Hur exakt denna omfördelning ska gå till och vad som ska omfördelas framgår inte av pressinformationen från departementet. Det ska bli spännande att se hur regeringen tänker lösa detta.

tisdag 11 september 2012

Bra möte med Mjölby AK

Arbetsdagen avslutades med ett kvällsmöte med ledningen för Socialdemokraterna i Mjölby. Vi diskuterade hur vi kan öka samverkan kring hälso- och sjukvårdsfrågorna. Det var ett mycket bra möte. Av olika mätningar vet vi att vi Socialdemokrater har ett mycket stort förtroende i hälso- och sjukvårdsfrågor. Vi i landstingsgruppen har naturligtvis att ta ansvar för helheten och bedriva en politik för hela Östergötland. Men vi ska inte vara rädda för att profilera vår politik lokalt. Det kan handla om att profilera kandidater lokalt eller att lyfta fram någon lokal hälso- och sjukvårdspolitisk fråga. Hur vi ska utveckla primärvården är naturligtvis en sådan fråga. Så fort kommunföreträdare träffar landstingsföreträdare just nu så kommer vi även in på hemsjukvården. Det vilar ett stort ansvar på den politiska ledningen för landstinget att nu "föra frågan i mål." Just nu är det för många kommunala aktörer som tvivlar på landstingets vilja.

måndag 10 september 2012

Utveckla vårdcentralerna

Svenska kyrkan i Skäggetorp arrangerade ett välbesökt kvällsmöte idag för att diskutera vårdcentralen i Skäggetorp. Det var ett bra initiativ tycker jag. Det har hänt mycket positivt de senaste månaderna kring vårdcentralen, vilket är mycket bra. Men det hindrar inte att vi Socialdemokrater i vårt gemensamma budgetförslag med Miljöpartiet och Vänstern presenterar flera förslag på hur primärvården ska utvecklas. Långsiktigt så behöver primärvårdens finansiering stärkas. Speciellt prioriterat är att utveckla verksamheten i områden med stor ohälsa. Därför föreslår vi att vårdcentralen i Skäggetorp utvecklas till en hälsovårdscentral med ett bredare uppdrag än dagens. Hälsan är inte jämlikt fördelad bland befolkningen. För att vända den trenden och förbättra hälsan i de grupper som idag mår sämst krävs kraftfulla åtgärder. En Hälsocentral skulle ha i uppdrag att förebygga och motverka ohälsa och innebära ett samarbete mellan primärvård, familjecentral, kommunal verksamhet och myndigheter samt föreningsverksamhet. Till hälsocentralerna ska det kopplas ett forsknings- och utvecklingsarbete med bas i Skäggetorp. Syftet med arbetet ska vara att bidra till att utveckla vården och minska ojämlikheten i hälsa. Det här inriktningen på politiken fick jag möjlighet att redovisa under kvällen. Jag berättade även om våra tankar på ett utvecklingsarbete tillsammans med de fackliga organisationerna för att skapa attraktiva arbetsplatser. Den moderatledda politiska ledningen gör just nu ingenting och tar inga politiska initiativ inom detta område.

söndag 9 september 2012

Kommissionen för jämlik hälsa

Så är vi igång med Kommissionen för jämlik hälsa. Vi hade ett mycket bra möte i fredags. Bakgrunden är att vi Socialdemokrater i Östergötland vill forma en politik inom det här området som stöds av vetenskapliga underlag, är långsiktig och hållbar och ser människan ur ett helhetsperspektiv. Vi behöver helt enkelt skapa en dialog med akademin. Under Tage Erlanders era och även under Olof Palmes tid var det mer vanligt än nu att ha en sådan dialog. Jag är övertygad om att det här kommer att bli mycket bra. Att få lyssna till ett antal mycket kompetenta forskare som analyserar hälsoläget i Östergötland är viktigt. God och jämlik hälsa är en av de viktigaste faktorerna för välfärd, utveckling och tillväxt. Ett mål vi har är att med detta arbetssätt så ska vi kunna presentera en politik som bidrar till att skapa förutsättningar för alla medborgare att uppnå god hälsa och som även arbetar med nuvarande och bakomliggande orsaker till ohälsa.

lördag 8 september 2012

Svenska Cupen i Schack

I helgen avgörs Svenska Cupen i Schack. Spelplatsen är Anders Ljungstedts Gymnasium i Linköping. Linköpings Allmänna Schacksällskap är duktiga på att arrangera den här typen av tävlingar. Jag ska vara prisutdelare när tävlingen avslutas under söndagen.Jag har spelat mycket schack när jag var yngre och också tävlat en hel del, men nu räcker inte tiden till. Men intresset för spelet finns kvar och det är kul att hälsa på schackspelare man mött i olika sammanhang. Det är en lagtävling med fyra spelare i varje lag och det är 25 lag från hela landet som gör upp om detta. Just nu leder ett Stockholmslag "SK Rockaden" följt av Schack O8 från Norrköping och Örgryte från Göteborg. Man har spelat fyra ronder och tre återstår.

torsdag 6 september 2012

Agera nu!

De senaste dagarna har situationen på US behandlats av olika massmedia. Det råder en akut brist på cirka 80 sjukskötersketjänster. En situation som har inneburit extraordinära åtgärder. Vårdavdelningar kan inte öppnas efter sommaren och trycket på den personal som finns ökar. Idag levererar Vårdförbundets ordförande Patrizia Bjerkegren hård kritik mot de styrande politikerna. Hon menar att politiken stoppar förslag som skulle förbättra situationen. Tyvärr är det bara att hålla med. Det saknas en långsiktig politik för landstingets verksamhet. Den moderatledda landstingsledningen måste agera nu. Vi socialdemokrater har tidigare föreslagit att rätten till lokalt anpassade arbetstidsmodeller återinförs direkt. Det är faktiskt en åtgärd som skulle kunna börja gälla imorgon, om bara den politiska viljan fanns! Att starta ett utvecklingsarbete kring arbetsmiljö, lönestrategi och kompetensutveckling skulle också kunna genomföras direkt, om bara den politiska viljan fanns! Jag hoppas verkligen att Marie Morell(m) och Lasse Pettersson från Vrinnevilistan agerar nu!

onsdag 5 september 2012

Ostlänken

Det är naturligtvis bra att det nu finns politisk enighet att satsa på Ostlänken. En satsning på infrastrukturen och inte minst järnvägen är av central betydelse för Sveriges tillväxt och utveckling. Det som varit förvånande under flera år är den borgerliga regeringens ovilja att ge positiva besked. Vi har tappat flera år av utveckling. Vad som också bör uppmärksammas är att budgetpåverkan den är mandatperioden är mycket liten. Regeringen Reinfeldt har angivit 2017 som startår för projektet.Det är en bra bit in på nästa mandatperiod. Vi vet heller inte hur regeringen tänkt sig finansieringen. Hur mycket står staten för och hur mycket ska medfinansieras? Och för vilken hastighet ska Ostlänken planeras? Bra besked som sagt, men slutsatsen är också att det händer för lite kring infrastrukturen den här mandatperioden.

tisdag 4 september 2012

Samtal med medborgarna

Arbetsdagen avslutades med att vi socialdemokrater fortsatte arbetet med att knacka dörr och samtala med Malmslättsborna. Det kommer fram så många bra tankar kring politiken i Linköping och Östergötland.Utifrån de synpunkter vi får i samtalen ska vi utforma vår socialdemokratiska politik. Det är också intressant när uppfattningar man själv har bekräftas i diskussionen. Vi träffade bland annat en sjuksköterska som arbetade på US. Hon tog själv upp arbetssituationen på hennes arbetsplats och beskrev tröttkörda medarbetare och brist på personal. Hon menade att landstinget måste arbeta mycket mer på att göra vården attraktiv som arbetsplats. Kloka ord som visar på behovet av åtgärder inom hälso- och sjukvården. Något som jag även tagit upp i mitt tidigare blogginlägg idag.

Allvarlig situation på US

På Universitetssjukhuset i Linköping saknas för närvarande minst 70 sjuksköterskor. En situation som får effekter på akutmottagningens verksamhet. Tre kliniker kan inte öppna upp vårdplatser efter sommarens mer planerade neddragning. Konsekvensen blir risk för förlängda väntetider på akuten och vårdplatsbrist för patienter med internmedicinska behov. Vi socialdemokrater tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet är starkt kritiska till hur situationen hanterats av den borgerliga politiska ledningen med Marie Morell (m) i spetsen. Vi ser nu en situation som är resultatet av en misslyckad medarbetarpolitik. Arbetssituationen för sjukhusets sjuksköterskor måste förbättras. Vi har upprepade gånger försökt få den moderatledda landstingsledningen att backa från beslutet om varannan-helg-tjänstgöring, men inte fått gehör. Jag kan också konstatera att vi tidigt under mandatperioden föreslog att landstinget skulle starta ett utvecklingsarbete med syfte att förbättra vårdpersonalens arbetsvillkor, tillsammans med berörda fackliga organisationer. Även på den här punkten var Vrinnevilistan och den övriga borgerliga landstingsledningen avvisande. Det är klart att det vilar ett tungt politiskt ansvar för den uppkomna situationen. Vi har också ett stort bekymmer med att den nuvarande politiska ledningen inte vill eller inte orkar styra verksamheten. Det är de förtroendevalda som har det yttersta ansvaret. Ingen annan!

måndag 3 september 2012

Europas ekonomi

Under veckan ska Europeiska Centralbanken berätta om sin plan för att "rädda euron", en plan som antagligen innehåller någon form av stödköp av krisländernas obligationer. Det här sker samtidigt som vi alla kan läsa om den fördjupade krisen i Spanien. Spanska banker har stora problem och kapital strömmar ur landet. Spanien är Europas femte största ekonomi! Jag hoppas verkligen att EU:s företrädare kan enas om åtgärder som stabiliserar läget. En nyckel till framgång tror jag dock är att EU arbetar mer aktivt med åtgärder som kan öka investeringarna och bekämpa en ökad arbetslöshet. Att tvinga enskilda länder till ekonomiska åtgärder som förstärker en ekonomisk nedåtgående spiral är ingen långsiktig lösning.

söndag 2 september 2012

Medborgardialog

Idag startade vi socialdemokrater i Linköping arbetet med vår höstkampanj! Vi ska vara ute i olika bostadsområden och verkligen prata och inte minst lyssna på vad människor har för uppfattningar om viktiga samhällsfrågor. Jag själv hade flera trevliga samtal i Malmslätt. Viktiga synpunkter på vården och skolan kom fram. Många som jag talade med var oroliga för den höga arbetslösheten. Vi socialdemokrater har presenterat flera förslag för att öka sysselsättningen och skapa flera jobb. Vårdcentralens verksamhet är också någonting som berör människor. Flera diskussioner handlade om tillgängligheten och hur man bokar tid. Diskussionen om hur vi organiserar detta måste gå vidare. På flera vårdcentraler har man en öppen mottagning som alternativ.

lördag 1 september 2012

Misslyckad borgerlig politik

Partisekreterarna för de fyra borgerliga partierna har skrivit en debattartikel i Aftonbladet där budskapet är att det är bara den borgerliga alliansen som är ett trovärdigt regeringsalternativ. Man undrar ju om artikelförfattarna tror på det de själva skrivit! Sverige upplever en hög arbetslöshet, inte minst bland ungdomarna. Svensk skola halkar efter i internationell jämförelse och vi har en finansminister som kallar näringslivet för ett "särintresse". Jag är rätt övertygad om att många medborgare vill byta regering i valet 2014.