måndag 31 december 2012

Gott Nytt År!

Jag får önska alla ett Gott Nytt År!

måndag 24 december 2012

God Jul!

Får önska alla en riktig God Jul!

torsdag 20 december 2012

Extremhatet

Ta gärna del av Åsa Lindeborgs artikel i Aftonbladet idag. Hon är kulturchef på tidningen och redovisar vilket hat och personliga hot som riktas mot henne, hennes barn och redaktionen efter Aftonbladets granskning av de högerextrema sajterna. det är en fruktansvärd läsning. Jag delar inte alla åsikter som Åsa och kultursidorna på Aftonbladet står för - men det hör liksom inte hit. Alla demokratiska krafter borde nu försvara en duktig journalist, som Åsa onekligen är och en tidning som faktiskt går i närkamp mot de fascistiska åsikterna som härjar på nätet.

onsdag 19 december 2012

Sjöstrands utredning

Jag har i ett tidigare inlägg redovisat varför jag tycker att Mats Sjöstrands utredning "Statens regionala förvaltning" är en bra utredning, med många viktiga förslag. Jag tänker inte upprepa den redovisningen. I det här inlägget ska jag däremot kommentera en del synpunkter som kommit på utredningen från Östergötland och då främst Norrköping. Det tål att upprepas att utredningen helt släppt frågan om regioner i en större geografi. Detta beskrivs på sid 211 så här: "I kommittédirektivet sägs att vi ska lämna förslag på en ändrad länsindelning i de fall där en ändrad landstingsindelning blir aktuell genom sammanläggning av landsting. Vi har i en rapport till regeringen (januari 2012)konstaterat att det saknas förutsättningar för landstingssammanläggningar som ska träda i kraft den 1 januari 2015. Vår bedömning är dock att den statliga regionala förvaltningen behöver reformeras. Detta oavsett om några landstingssammanläggningar kommer till stånd eller inte." Jag tycker att utredningen i för stor utsträckning har kommenterats som om det handlade om att lägga ihop landsting. Så är det ju inte! Jag tycker det är bra att utredningen bidrar till att minska den statliga röran på regional nivå. Oron från Norrköpings sida att Sjöstrands förslag skulle påverka kontakterna med Sörmland eller komma i konflikt med arbetsmarknadsregioner förstår jag inte alls. Vi har ju redan idag en annan länsstyrelse i Sörmland. Även på myndighetsnivå,där han föreslår sju regionala områden, föreslår han Östergötland-Jönköping som område för myndigheternas regionala organisation. Som sagt, jag tycker det är utmärkt att utredningen lägger förslag på en tydlig regional statlig organisation som dessutom blir mer effektiv och rättsäker. Det borde gynna våra medborgare och skapa förutsättningar för ett fördjupat samarbete mellan stat, region och den lokala nivån. Avslutningsvis har jag också noterat synpunkterna på Universitetsjukhuset i Linköping. En viktig del av hälso- och sjukvården är den nära vården. Här spelar primärvården en central roll. Den ska vara tillgänglig och ges så nära medborgarna som möjligt. Men för att utnyttja sjukvårdens resurser så koncentreras stora delar av den högspecialiserade sjukvården till landets Universitetssjukhus. US i Linköping ingår som navet i en sjukvårdsregion tillsammans med Kalmar och Jönköping. Men jag hoppas att alla förtroendevalda i Östergötland inser vilken tillgång det är för Östergötlands alla medborgare, oavsett var man bor, att landstinget i Östergötland är ett av de landsting som har ett Universitetssjukhus. Denna fråga har dock väldigt lite att göra med Mats Sjöstrands utredning om en reformerad regional statlig organisation!

tisdag 18 december 2012

Den borgerliga regeringens ansvar

Riksbanken fortsätter att sänka räntan. Detta för att stimulera den svenska ekonomin som nu kraftigt försämras. Arbetslösheten stiger, varslen ökar och ekonomiska prognoser för 2013 försämras. Vi har haft en borgerlig regering i sex år. De borgerliga partierna kan inte skylla på någon annan. Hur ser regeringens politik ut för att bekämpa den höga arbetslösheten och nedgången i svensk ekonomi? Hur ser den borgerliga regeringens näringslivspolitik ut? Hur ska nya jobb skapas och arbetslösheten bekämpas? Hur ska vi säkra näringslivets behov av kompetenta medarbetare osv. Listan kan göras lång på politiska områden där det borde vara givet att bedriva en aktiv politik för att bekämpa konsekvenserna av en ekonomisk kris. Den borgerliga regeringen har satsat mycket på olika skattesänkningar. Det är skattesänkningar som har tagit mycket av statens ekonomiska utrymme. Det är en politisk prioritering som misslyckats. Den borgerliga regeringen står utan svar till alla de som drabbas av den ekonomiska nedgången.

måndag 17 december 2012

Färre länsstyrelser

Idag har Mats Sjöstrand presenterat sin statliga utredning (SOU 2012:81) om den statliga regionala förvaltningen. Jag ska upp till Stockholm imorgon tisdag för att delta på en stor konferens om utredningens förslag. Det är den samlade regionala förvaltningen och dess geografi; det regionala utvecklingsansvaret samt länsstyrelsernas verksamhet som har varit föremål för utredningens arbete. Även om huvuddragen i förslagen har varit kända sedan en tid så tycker jag att det är en bra utredning som presenteras. Utredningen pekar på det stora behovet av att samordna statliga myndigheters regionala arbete. Ett antal statliga myndigheter som bland annat Polisen, Trafikverket, Arbetsmiljöverket och Skolinspektionen föreslås få samma regionala indelning. Detta för att öka effektiviteten i arbetet. Östergötland föreslås bilda geografisk enhet med Jönköping. Det är samma geografi som utredningen lägger för Östergötlands del när det gäller antalet länsstyrelser. Det är det här förslaget om att banta antalet länsstyrelser från nuvarande 21 till 11 som massmedia valt att beskriva. Sjöstrand presenterar tung argumentering för sitt förslag som kan sammanfattas med bristande förtroende för nuvarande organisation, för liten verksamhetsvolym för många länsstyrelser, som i sämsta fall leder till rättsosäkerhet, och avsaknad av en samlad verksamhetsidé. Detta har lett till ett splittrat uppdrag som myndigheterna har idag. Det regionala utvecklingsuppdraget föreslås hanteras av landstingsorganisationen. Det ska bli mycket intressant att delta i debatt och diskussion kring Sjöstrands förslag.

söndag 16 december 2012

Självständig riksbank

Riksbanken har beslutat att man utökar Sveriges valutareserv med 100 miljarder kronor.Med det beslutet uppgår valutareserven till ungefär 400 miljarder kronor. Senast detta hände var 2009. Rent bokföringsmässigt när det gäller statens ekonomi så innebär beslutet att Sveriges statsskuld ökar med cirka 10%. Och det är väl här någonstans man kan börja problematisera riksbankens beslut. Enligt majoriteten i direktionen (två ledamöter har reserverat sig) så är motivet att Sverige ska rusta sig inför en krissituation. Det finns många ekonomiska underlag som visar att Sveriges ekonomi och även våra banker står emot oron väl. Finansministerns brukar ju tala om "robust ekonomi". Det är svårt att hitta argument för riksbankens beslut. Jag tycker det skulle vara bra med en offentligt debatt kring mandatet och direktiven för riksbanken.

torsdag 13 december 2012

Vårdrelaterade infektioner

Att patienter drabbas av vårdrelaterade infektioner när man vårdas på våra sjukhus är ett gissel. Det innebär stort lidande för de drabbade och det kostar onödiga pengar. Två gånger per år mäter SKL detta. Östergötland ligger för högt i dessa mätningar. Här måste landstinget bli bättre. Bra städning och goda hygienrutiner är viktiga åtgärder för att minska de vårdrelaterade infektionerna. Det går inte heller att bortse ifrån att landstinget brottas med problem med överbeläggningar. Jag är rätt övertygad om att ska vi förbättra situationen när det gäller vårdrelaterade infektioner så måste landstinget även minska överbeläggningarna. Jag hoppas att så sker men är inte övertygad om att den nuvarande borgerliga landstingsledningen gör samma prioritering.

tisdag 11 december 2012

Föredöme som arbetsgivare

Vart fjärde år röstas den politiska ledningen fram i kommuner och landsting. Det är ett ansvarsfullt uppdrag. Det handlar inte bara om det yttersta ansvaret för välfärdens innehåll. Den politiska ledningen är även arbetsgivare för alla medarbetare som finns i en enskild kommun eller ett landsting. För mig är det viktigt att vi socialdemokrater agerar så att den offentliga sektorn kan vara ett föredöme som arbetsgivare. Jag har förmånen att på lite olika nivåer arbeta med att utveckla den socialdemokratiska arbetsgivarpolitiken. Det är viktigt att vi är tydliga med att rätten till heltid är en självklarhet för oss. Att bygga upp ett stabilt förtroende tar tid. Vi ska göra rätt saker under en lång tid. Att rasera ett förtroende går betydligt snabbare. Det värsta är dock förtroendevalda som inte tar sitt ansvar som arbetsgivare. Den borgliga politiska ledningen av landstinget i Östergötland tillhör den gruppen. Det är alltid någon annan som orsakar problem, man skjuter ansvar från den politiska nivån till i värsta fall enskilda tjänstemän som inte fått mandat att agera och man ser sig inte som part i relation till fackligt förtroendevalda. Det är faktiskt inte underligt att vi har vissa svårigheter med rekryteringen av medarbetare. I vårt förslag till alternativ budget för landstinget presenterar vi flera tankar på en utvecklad medarbetarpolitik. Det handlar om arbetstider, arbetsmiljö och kompetensutveckling för att ge några exempel.

måndag 10 december 2012

Landstingsstyrelse

Vi har årets sista sammanträde med landstingsstyrelsen imorgon tisdag. Jag har ägnat kvällen till en del förberedelser. På vår begäran ska vi ha en ordentlig genomgång av landstingets ekonomi. Det är en viktig punkt. Det stora bekymret är att vårdens verksamhet har gått med kraftiga ekonomiska underskott under flera år. Det känns som den politiska ledningen med de borgerliga partierna och Vrinnevilistan inte vill eller orkar ta tag i frågan. Tar man del av verksamhetsplanerna kommande år för våra stora sjukvårdscentrum tydliggörs de ekonomiska problemen. Tre centrum budgeterar ett ekonomiskt underskott på 187 miljoner kronor. Det är ett sämre resultat än vad vi kommer att få 2012. Ett centrum pekar på att delar av verksamheten är strukturellt underfinansierat, ett annat centrum på att det krävs besparingar på cirka 50 miljoner för att få en budget i balans.En sådan besparing skulle få oacceptabla konsekvenser vad gäller vårdens kvalité. När man tar del av verksamhetsplanernas innehåll så undrar man varför inte den borgerliga ledningen har agerat tidigare. Under sex år med de borgerliga partierna och Vrinnevilistan vid ledningen så har vården gått med mer än 900 miljoner kronor i underskott. För några veckor sedan hade vi finansplanedebatt i landstingsfullmäktige. Den reservation som då gjordes på 150 miljoner kronor kommer inte att räcka för att lösa de ekonomiska problem som vården står inför. Jag hoppas att den politiska ledningen verkligen agerar utifrån de verksamhetsplaner vi alla har tillgång till.

söndag 9 december 2012

CKS

Veckan börjar för min del med arbete inom CKS. jag har nöjet att vara styrelseledamot i Centrum för Kommunstrategiska studier som är en centrumbildning vid Linköpings Universitet. CKS ägs av 14 kommuner tillsammans med Linköpings Universitet. Syftet är lite förenklat att stödja kommunrelevant forskning. För kommunerna i Östergötland så är det en styrka att CKS finns. En framgångsrik kommun kan inte nöja sig med gamla svar på framtidens utmaningar, utan måste hela tiden tillägna sig ny kunskap för att kunna utveckla verksamheten. Vi ska dels arbeta med många spännande forskningsansökningar och dels ha styrelsemöte med CKS.

torsdag 6 december 2012

Uefa och mästerskapen

Idag har tydligen det Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) fattat ett svårbegripligt beslut om att från 2020 upphöra med sammanhållna mästerskap utan istället sprida ut mästerskapsmatcherna till upp till 10-15 länder. Jag förstår inte hur man tänker. Den kritik som Aftonbladets fotbollsexpert Erik Niva formulerar delar jag helt. Niva skriver bland annat så här: " Jag tror mycket väl att detta med ett utspritt EM kan vara den sämsta idé som Uefa någonsin har klubbat igenom." Precis så är det. Hur många EM har man inte följt. Mästerskapskänslan kommer oavsett om man följer matcherna på plats eller i TV soffan. Istället blir det nu en rad av enskilda fotbollsmatcher som kan spelas 100 mil från varandra. Tydligen räknar Uefa med att dra in mer pengar på detta sätt. Men priset kan bli dyrköpt, tror jag. Intresset för turneringen som sådan riskerar att falla stort! Jag hoppas nu att fotbollsvänner runt om i Europa markerar sitt missnöje med beslutet och arbetar för att ändra det!

onsdag 5 december 2012

Välfärden

Vi Socialdemokrater hade ett bra internt möte ikväll i Linköping. Vi diskuterade välfärdsfrågor, främst hälso- och sjukvård och omsorgsfrågor. En av våra utgångspunkter är att vi måste bli bättre på att hitta samarbetsformer mellan landstinget och kommunsektorn och då tänker jag bredare än hemsjukvården! En annan utgångspunkt handlar naturligtvis om effektivitet och kvalitet. Vi slår vakt om en solidariskt finansierad välfärd i Sverige. Då är det också vårt ansvar att utnyttja varje skattad krona så effektivt som möjligt. Jag är övertygad om att kommunerna och landstinget kan öka samarbetet kring en del personalfrågor, vården och omsorgen av de äldre är ett annat område. Vi diskuterade en del kring de ungas ohälsa och hur vi ska organisera olika stödinsatser. Många spännande tankar formulerades som ska bearbetas på kommande möten. Det är genom samtal och diskussioner som politikens innehåll kan utvecklas.

tisdag 4 december 2012

Ambulansavtalet

Landstingets Hälso- och sjukvårdsnämnd sammanträder under onsdagen. En fråga som då kommer upp är förslaget att förlänga avtalen för de två utförarna av ambulanssjukvård i Östergötland. Vi socialdemokrater kommer att argumentera för att inte förlänga avtalet med Sirius Humanum. Företaget ansvarar för ambulanssjukvården i den östra delen av länet. Jag har fått många reaktioner från medborgare på Vrinnevilistans och de borgerliga partiernas förslag att förlänga. Sirius är ett företag som dragit på sig mycket kritik hur man arbetar med arbetsorganisationen och arbetsmiljön. Det pågår en juridisk prövning om de har svarat upp mot de påpekanden som arbetsmiljöverket riktat mot företaget. Företagets hantering av uppdraget i Skåne är ett annat stort frågetecken. ett dotterbolag gick i konkurs och det pågår tvister bland annat mellan region Skåne och Sirius. Jag hoppas verkligen att de borgerliga partierna och Vrinnevilistan noga prövar argumenten in i det sista.

söndag 2 december 2012

Jämlik hälsa

För oss Socialdemokrater är arbetet med att skapa förutsättningar för en jämlik hälsa en prioriterad politisk fråga. God och jämlik hälsa är en av de viktigaste faktorerna för välfärd, utveckling och tillväxt. Vi vill skapa förutsättningar för alla medborgare att uppnå god hälsa genom att; -arbeta med nuvarande och bakomliggande orsaker till ohälsa. -forma strategier på både lång och kort sikt. -utgå från vetenskapligt underlag. Under måndagen har vi ett möte med kommissionen för jämlik hälsa. Det ska bli mycket intressant att lyssna på våra forskare som ska reflektera kring "framtidens utmaningar."