måndag 29 april 2013

(s) ger besked! Vad gör regeringen?

Det är en bra vårmotion vi Socialdemokrater presenterar. Det är många konkreta förslag som presenteras som syftar till att pressa ner arbetslösheten, inte minst för våra ungdomar. Redan nu och omedelbart kan vi satsa på sommarjobb och utbildningsplatser, tex naturvetenskapligt/tekniskt basår i sommar. Yrkesintroduktionsjobb kan införas nu genom att branschspecifika avtal tecknas. Stöd utgår till arbetsgivare som anställer en ung människa som varit arbetslös sex månader inom ramen för avtalet. Det är också hög tid att skrota Fas 3. Fas 3 har utvecklats till en ändstation på arbetsmarknaden. Enligt arbetsförmedlingen går endast 15% av dem som deltagit i Fas 3 vidare till utbildning eller arbete. Vi Socialdemokrater lämnar tydliga besked hur arbetslösheten ska pressas tillbaka. Nu är det hög tid för den borgerliga regeringen att presentera sin politik och besvara några frågor. Varför ska Sverige ha högre arbetslöshet än jämförbara länder och varför har antalet långtidsarbetlösa nästan tredubblats sedan 2006?

söndag 28 april 2013

Klart med avtal!

Idag blev det klart att SKL och Kommunal enats om ett treårigt avtal. Det blir alltså ingen strejk. Det har varit några intensiva dagar där medlerna gjort ett bra arbete. Avtalet ger Kommunals medlemmar 1700kr. Summan är fördelat med 550kr första året, samma summa år två och 600 kronor det sista året. Avtalet innebär också att den introduktionsanställning för personer mellan 19-25 år som avtalades fram under förra avtalsrörelsen nu utökas till fler grupper.Med avräkningsposter håller sig avtalet inom 6,8%. Parterna är också eniga om skrivningar som rör delade turer.Ambitionen måste alltid vara att försöka undvika delade turer så långt det är möjligt. Under avtalsperioden ska parterna också gemensamt inventera förekomsten av visstidsanställningar.

torsdag 25 april 2013

Den svenska modellen

Den svenska modellen, där arbetsmarknadens parter tar ansvar för att kollektivavtal tecknas har varit en stor framgång.I många andra länder spelar staten en större roll när det gäller lönebildning och regleringen av villkor. Erfarenhet och även forskning visar att den svenska modellen med självständiga parter, som har visat stort samhällsansvar, är en bättre lösning. Det gäller såväl arbetsgivare som löntagare. Sverige har god ordning på arbetsmarknaden. Konfliktnivån är låg. Det är viktigt att ha med allt detta, då vi bedömer nuläget mellan SKL som arbetsgivarorganisation och Kommunal som facklig organisation. Jag hoppas naturligtvis att en konflikt kan undvikas. Om parterna inte kan enas kring medlarnas bud som bör komma nu till helgen bryter en konflikt ut under måndagen. Även då uppvisar den svenska modellen en god ordning. Det finns många regler som reglerar hur en konflikt på svensk arbetsmarknad går till. Jag kan faktiskt känna en viss stolthet över detta. För båda parterna gäller att nu ha tänkt på nästa steg. Hur ska konflikten avslutas? Alla förstår att det måste till en kompromiss - hur ska den utformas? Det kommer att bli en spännande och intensiv helg.

tisdag 23 april 2013

Sverigedemokraterna hycklar

Landstingsfullmäktige behandlade även en interpellation från Sverigedemokraterna med anledning av den nya lag som reglerar landstingens skyldighet att erbjuda personer som vistas i Sverige utan tillstånd hälso- och sjukvård inklusive tandvård. Jag är stolt över att tillhöra ett politiskt parti som står upp för mänskliga rättigheter, människors lika värde och som inte gör skillnad på folk och folk! I debatten visade SD med tydlighet vad man står i dessa frågor. Svaret avskräcker! Sverigedemokraterna vill och ska bedömas som vilket annat politisk parti i landstingsfullmäktige. Det betyder att SD faktiskt får stå för sitt agerande. När Sverigedemokraterna vill koppla ihop den här frågan med avgiftsnivån, som man tycker är för hög, för besök och behandling inom tandvård och sjukvård så glömmer man följande. Vid tre tillfällen har Sverigedemokraterna i landstinget aktivt röstat mot förslag som vi Socialdemokrater tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet lagt om en översyn av nuvarande avgiftsnivån. En översyn som syftat till att sänka nivån. I den här frågan hycklar Sverigedemokraterna.

Landstingsfullmäktige

Idag har landstingsfullmäktige behandlat årsredovisningen för 2012. Det är alldeles uppenbart att den nuvarande borgerliga landstingsledningen med Marie Morell (m) tappat greppet om utvecklingen. Vårdverksamheten fortsätter att gå med kraftiga underskott. 2012 slutade resultatet med ett minusresultat på 146 miljoner. Än en gång är det ekonomiska utfallet sämre än budget. Än mer anmärkningsvärt blir det om man summerar ihop de sex åren med nuvarande politisk ledning. Underskottet i vårdverksamheten passerar då 1 miljard kronor. Ett annat exempel på bristande ledningsförmåga är ryckigheten i den förda politiken. I valrörelsen 2010 stod det helt klart att de borgerliga partierna tillsammans med Vrinnevilistan inte skulle höja skatten. Marie Morell och andra moderater valde att hårt kritisera vårt förslag på en 50 öring i höjning. Sedan gick det två år. Marie Morell svek sitt eget vallöfte och höjde skatten med 65 öre! När vi Socialdemokrater tillsammans med miljöpartiet och Vänsterpartiet i början på den här mandatperioden pekade på att vården i Östergötland är strukturellt ekonomiskt underfinansierad möttes det av hårt motstånd från den borgerliga landstingsledningen och Vrinnevilistan. Det var en helt felaktig politik enligt de borgerliga företrädarna. Mer pengar till vården var fel signal och skulle försvåra effektiviseringen. Nu kommer de borgerliga partierna och Vrinnevilistan att tvingas genomföra det vi föreslog för ett par år sedan. Visst, det är väl bra att den nuvarande landstingsledningen ger oss rätt och med ett par års fördröjning genomför våra förslag, men ryckigheten är inte bra för styrningen av verksamheten. Ett annat exempel som visar att landstingsledningen inte har greppet om utvecklingen handlar om årets första månader. Vården fortsätter att gå med underskott. Vi har dessutom en lönekostnadsutveckling som ligger på 7,8%. Landstingets ekonomi klarar inte detta. Marie Morell och övriga i landstingsledningen agerar inte och månaderna går och 2013 riskerar att bli en upprepning av 2012. Nej, landstinget behöver en ny politisk kurs och en ny politisk ledning!

måndag 22 april 2013

Manchester United

Jag tillhör de där personerna som har ett fotbollslag som jag följer med stolthet och kärlek. Så länge jag lever kommer jag att vara supporter till Manchester United. Jag har haft en bra kväll. United säkrade ligasegern genom att besegra Aston Villa med klara 3-0. Det var ligasegern nummer 20 som säkrades. Inget lag i England har vunnit så många gånger. Om några veckor åker jag och sonen på en privat resa till just Manchester för att se United spela mot Chelsea. Att ligasegern är klar känns som en bra bonus.

söndag 21 april 2013

Bekämpa rasismen

Rasism i alla dess former, måste bekämpas. Att stå upp för de demokratiska principerna och människors lika värde är grundläggande för mitt samhällsengagemang. Det är med viss förvåning jag följer den journalistiska debatten kring rätten att uttrycka kritiska åsikter och konsensuselit som trycker ner andra åsikter osv. Debatten förs med allt högre tonläge. Lite trist kan jag tycka. Att slå vakt om människor lika värde oavsett hudfärg, kön, sexuell läggning, religion och ekonomisk och social ställning borde förena journalistkåren. Självklart kritiska debatter om svensk integrationspolitik och ett försvar för det fria ordet, men lika självklart är också vakthållningen mot främlingsfientlighet och rasism.

torsdag 18 april 2013

SKL

Idag har förhandlingsdelegationen inom SKL haft sammanträde. Självklart var huvudpunkten avtalsläget. Det pågår medlingsarbete mellan SKL och Kommunal. Nästa steg för att kunna undvika konflikt är att medlarna om några dagar kan lägga fram ett förslag till avtal som båda parter kan acceptera. Kommunal har varslat om stridsåtgärder från 29 april så varje dag är nu viktig. Det är min förhoppning att det ändå ska gå att undvika konflikt. Arbetet med att få ett annat avtal på plats fortsätter och det är på läkarsidan. Även där står vi en bit ifrån varandra men där arbetar parterna själva utan medling. SKL är en stor arbetsgivarorganisation så våra avtal påverkar samhällsekonomin. Kommunerna och landstingen ska också kunna hantera avtalen. Det är inte ansvarsfullt att teckna avtal på sådana nivåer som innebär förstärkta ekonomiska svårigheter för sektorn.

tisdag 16 april 2013

Utåtriktad aktivitet

Vi var några stycken från den socialdemokratiska landstingsgruppen som under morgontimmarna delade ut material utanför Universitetssjukhuset. Målgruppen var främst de många medarbetare som antingen började sitt pass eller slutade nattpasset. Även om de flesta har bråttom till sina avdelningar så är det alltid några som tar sig tid att stanna upp och diskutera politikens innehåll. För mig tillhör den här typen av aktivitet det viktiga politiska basarbetet. Vi fick några viktiga och bra diskussioner om landstingets personalpolitik och behovet av olika specialistkompetenser inom vården. Det var bra stämning och faktiskt några plusgrader! Jag ser fram emot nästa tillfälle.

måndag 15 april 2013

Östergötlands Idrottsförbund

Östergötlands Idrottsförbund har haft sitt årsmöte ikväll. Det är de olika specialidrottsförbunden som är basen för ÖIF. Korpen Östergötland, som jag representerar tillhör de stora förbunden inom ÖIF. Men oavsett antalet utövare inom olika idrotter så finns det många frågor som är gemensamma. Där spelar Östergötlands idrottsförbund en viktig roll. En sådan fråga handlar naturligtvis om att skapa så bra förutsättningar som möjligt för idrotten i Östergötland. Det kan handla om ekonomiska förutsättningar likväl som lokaler och anläggningar. En framtida strategisk uppgift för svensk idrottsrörelse är naturligtvis att säkra återväxten. Fler måste upptäcka idrottens tjusning. Som ordförande för Korpen Östergötland är det också viktigt att markera att alla måste platsa! Elitsatsande utövare har självklart sin roll inom svensk idrott men det måste också skapas förutsättningar för bredd- och motionsidrott. Jag har fått förtroendet av årsmötet att ingå i styrelsen för Östergötlands Idrottsförbund. Det är ett uppdrag som känns mycket stimulerande. Det ska även bli kul att arbeta tillsammans med Mattias Ottosson, som valdes till ordförande för ÖIF.

söndag 14 april 2013

Misslyckad borgerlig politik

I morgon presenterar regeringen sin vårbudget, men under kvällen kom en hel del kommentarer. Anders Borg var själv i TV och meddelande att arbetslösheten väntas ligga kvar på höga nivåer och till och med stiga något. Några aktiva åtgärder för att bekämpa situationen presenteras inte i budgeten. Det står helt klart att den borgerliga politiken misslyckats. Man har dragit ner på antalet utbildningsplatser och någon aktiv arbetsmarknadspolitik värt namnet har inte funnits på många år. Finansministern beskriver situationen att "ekonomin kommer att stå och stampa i år och det blir trögt även 2014." Sverige behöver en politik för framtiden och en regering som satsar på full sysselsättning. Den socialdemokratiska målsättningen att vi ska ha EU:s lägsta arbetslöshet känns oerhört viktig. Inte minst som kontrast mot den borgerliga passiviteten.

torsdag 11 april 2013

Världsparkinsondagen

I min roll som förtroendevald i landstinget så är det viktigt att ha kontakt med olika patientföreningar. I dessa föreningar finns det så mycket kunskap och erfarenhet om hur vården fungerar. Svensk hälso- och sjukvård håller en hög internationell standard när det gäller medicinska resultat. Det ska vi vara stolta över. Det vi kan förbättra är inflytande och information till patienter. Det är en orsak till att dialogen med patientföreningarna är viktiga. Idag är det världsparkinsondagen. 1817 beskrev den engelska läkaren James Parkinson sjukdomen som fick hans namn för första gången. På en rad orter, bland annat i Linköping, så arrangerades det en samsänd konferens. Bland annat så presenterades ett nätbaserat informationsverktyg som främst riktade sig till patienter, anhöriga och vårdens medarbetare. Det hela avslutades med ett kort panelsamtal som jag deltog i. Det var en bra eftermiddag som jag hoppas kan bidra till att kunskapen om sjukdomen ökar.

onsdag 10 april 2013

Det går åt fel håll

Landstinget i Östergötland befinner sig i en allvarlig situation. På dagens möte med landstingsstyrelsen behandlades årsredovisningen för 2012. I årsredovisningen framgår det att de sjukvårdande produktionsenheterna gick med 146 miljoner i underskott. Än en gång är det ekonomiska utfallet sämre än godkänd budget. Under den borgerliga ledningen av landstinget de senaste sex åren har sjukvården sammantaget gått med över 1 miljard kronor i underskott. Under hösten 2012 gjordes en satsning för att motverka vårdens köer. Det är bra. Mindre bra är att årsredovisningen visar att satsningen kostat betydligt mer än uppgjord prognos samtidigt som det redovisas att målet för vård i rimlig tid inte uppnåtts av landstingets produktionsenheter och att de därmed betalat vite till HSN. Än mer allvarligt blir det när vi på sammanträdet får redovisningen från början av 2013. De sjukvårdande enheterna redovisar ett underskott på 57 miljoner kr. Kostnaderna för nyttjandet av bemaningsföretag ökar i landstinget och lönekostnadsutvecklingen de två första månaderna ligger på en mycket hög nivå. Utvecklingen går åt fel håll! Vad som nu kommer att hända är att den borgerliga ledningen tillsammans med Vrinnevilistan tvingas genomföra det vi sa för två år sedan. Förslag som kritiserades hårt av just den nuvarande ledningen. Vården är strukturellt underfinansierad och det behöver tillföras ytterligare resurser. Landstinget har förlorat två år på grund av den nuvarande politiska ledningen oförmåga att leda och styra verksamheten. Det är patienter och medarbetare som får betala priset för den förda politiken.

tisdag 9 april 2013

Bra möte med metallpensionärerna

Så är vardagen tillbaka efter partikongressen. Det är alltid roligt att besöka olika föreningar och prata politik och samhällsfrågor. Idag besökte jag metallpensionärerna i Linköping och deras månadsmöte. LO förbundet IF Metall har av tradition varit stora i Linköping, så det var ett välbesökt möte. Jag pratade naturligtvis landstingsfrågor och det blev en bra diskussion. Än en gång kom frågan om avregleringen av apoteksmarknaden upp. Det finns så många praktiska exempel som människor berättar som visar hur illa det blev. Sämre service och kunskap, svårare att få tag i viktiga läkemedel och sämre tillgänglighet är bara några synpunkter som framförs. Det måste vara en av de allra sämsta avregleringar som riksdagen beslutat om. Det vilar ett tungt ansvar på de borgerliga partierna som drev fram förslaget. Jag berättade om vår socialdemokratiska politik som handlar om vård efter behov, en säker och jämlik vård och ordning och reda i landstingets ekonomi. Det senare är ett stort problem med nuvarande politiska ledning. Vårdverksamheten fortsatte att gå med underskott även 2012. Under de sex åren som vi nu haft borgerlig ledning av landstinget så har vården totalt gått med över 1 miljard kronor i underskott. Ett sådant ekonomiskt underskott visar på dålig politisk styrning av verksamheten. Är det något som den äldre generationen fackligt aktiva förstår och har levt med är det att ha balans mellan privata inkomster och utgifter. Den sunda inställningen borde även tillämpas av de borgerliga partierna i landstinget.

söndag 7 april 2013

En bra partikongress

Jag har följt vår partikongress på plats i Göteborg. Eftersom jag inte varit ombud så har jag haft tid att både följa kongressen men också träffa en hel del gamla vänner som man naturligtvis springer på under kongressdagarna. Jag tycker det varit en bra kongress där en bra inriktning tagits på politiken. Jag gillar innehållet i det framtidskontrakt som kongressen antog. Vi betonar att kampen mot arbetslösheten är den viktigaste frågan. Utgångspunkten är både enkel och tydlig. Att ha ett jobb ger ekonomisk frihet och möjlighet till personlig utveckling för var och en av oss. Att alla bidrar med sitt arbete är avgörande för Sveriges utveckling och för att klara välfärden även i framtiden. Vi Socialdemokrater slår vakt om den generella välfärdspolitiken. Välfärden bidrar till sammanhållning i samhället, ökar jämlikheten och jämställdheten och ger frihet och trygghet för individen. En bra fungerande välfärd är en tillväxtmotor som bidrar till fler jobb. Vi ska för det tredje vända utvecklingen i den svenska skolan, där allt för mycket går åt fel håll. Alla elever ska nå kunskapsmålen i grundskolan. Sverige ska konkurrera med kunskap och inte med låga löner. Kongressen skrev in ett nytt stycke i framtidskontraktet kring folkhälsopolitik som var mycket bra och som kopplar ihop vårt regionala arbete kring den jämlika hälsan. Nu står det så här: "En framgångsrik folkhälsopolitik förutsätter ett förebyggande och hälsofrämjande arbete vilket kräver samordning mellan olika politikområden på alla nivåer. Vi vill tillsätta en nationell kommission för jämlik hälsa för att åtgärda de stora och växande folkhälsoklyftorna i vårt land." Kongressen har formulerat en bra framtidsinriktad politik. Nu är det hårt arbete som gäller fram till valet 2014.

onsdag 3 april 2013

Sverige ska vara bäst!

Idag drog vår Socialdemokratiska partikongress igång. Stefan Löfven, som imorgon kommer att bli kongressvald partiordförande, höll ett mycket bra öppningstal. Jag gillar hans konsekventa linje i sysselsättningsfrågan. Från dag ett när Stefan valdes till partiordförande har han markerat sysselsättningsfrågan som nummer ett. I sitt tal formulerar Stefan ett nytt viktigt mål när det gäller sysselsättningen. Vi ska helt enkelt bli bäst i Europa när det gäller arbetslöshet. Sverige ska ha den lägsta arbetslösheten inom EU. Den här målsättningen innebär att vi måste halvera vår arbetslöshet. Vi socialdemokrater ska verkligen utmana den moderatledda regeringen när det gäller den höga arbetslösheten i Sverige. Den nuvarande regeringen har kraftigt misslyckats med sin sysselsättningspolitik. Nu är det dags för en ny regering och en ny politik!

tisdag 2 april 2013

Nytt avtal för industrin

Nu tar förhandlingsarbetet fart! Idag kunde parterna inom industrin enas om ett nytt treårigt avtal som i procent ger 6,8%. Flera andra brancher inom den privata sektorn har väntat på avtalet inom industrin och sätter igång med förhandlingsarbetet nu. Inom den offentliga sektorn har vi också väntat på dagens avtal. I veckan kommer förhandlingsdelegationen i SKL att ha ett telefonmöte. Det finns faktiskt förhoppningar om att vi snabbt kan gå i mål med fleråriga avtal inom ett par dagar. Det är utmärkt att den svenska modellen med parter som tar ansvar för kollektivavtalen fungerar.

måndag 1 april 2013

Svensk ekonomi

Det är ett växande problem att den borgerliga regeringens ekonomiska prognoser överskattar den ekonomiska tillväxten och underskattar arbetslösheten. Den borgerliga regeringen använder sig ju av sina prognoser när man formulerar sin ekonomiska politik. Nu har vi en arbetslöshet runt 8% och den höga nivån biter sig fast. Den borgerliga regeringen verkar ha accepterat det som 2006 beskrevs som massarbetslöshet av Fredrik Reinfeldt, trots att vi nu har en högre arbetslöshet. Det räcker inte att producera prognoser som innehåller utsagor om minskad arbetslöshet om verkligheten ser annorlunda ut. Sverige skulle behöva en politik som prioriterar bekämpningen av arbetslösheten och som rustar svensk skola för framtiden. De borgerliga partierna har misslyckats under sina regeringsår på de här områdena och kan faktiskt inte skylla på någon annan.