torsdag 30 maj 2013

Ansvarsfull upphandling

Landstinget är en stor beställare av varor och tjänster. I denna roll har man som offentlig aktör ett stort ansvar att leva som man lär. De principer som sätts upp och de politiska riktlinjer som antagits måste efterlevas. När landstinget beställer eller upphandlar en vara eller tjänst skall det vara självklart att ställa tydliga miljökrav som bidrar till att uppnå målet om ett klimatneutralt landsting. Lika självklart är det att leverantörer och utförare ska leva upp till högt ställda krav på arbetsmiljö och anställningsvillkor. Landstinget ska arbeta med Vita Jobb modellen och upphandlingar ska inte användas i syfte att pressa löner eller försämra arbetsvillkor för anställda. Landstinget ska medvetet pröva nya vägar och utforska möjligheterna att utöka det sociala och ekologiska ansvarstagandet vid upphandlingar.

onsdag 29 maj 2013

Kunskapsdag kring cancer

Förtroendevalda inom landstinget har genomfört en bra dag på temat cancer. Det är inte de medicinska resultaten kring behandlingarna som är problemet inom landstinget utan den väntetid som patienterna drabbas av. Tiden mellan första besöket hos specialist och diagnos till att behandling startar måste kortas. Den här tiden är förknippad med stor oro när man väntar på diagnosbesked. Därför är det bra att landstinget arbetar med att förbättra processerna inom cancervården. Vi har en utmaning i att säkra rätt kompetens i alla led. Den nationella bristen på patologer är ett stort problem. Vi diskuterade även de avvägningar som måste göras när det gäller cancerläkemedel. Det kommer hela tiden nya läkemedel som forskats fram. Det är alldeles utmärkt, men det ställer också krav på hälsoekonomiska beräkningar och en nödvändig prioriteringsdebatt. Ska vi klara vårdens framtida utmaningar och till exempel frigöra resurser för nya läkemedel behöver både företrädare för den medicinska verksamheten och vi förtroendevalda bli bättre på att prioritera.

måndag 27 maj 2013

Möte med östgötabänken

Det är en bra tradition som håller på att skapas att den politiska ledningsgruppen för landstinget träffar våra östgötska riksdagsledamöter minst en gång per år. Idag har vi haft en sådan träff på Vrinnevisjukhuset. Det är ett bra tillfälle för landstinget att ge information till östgötabänken om utvecklingen av hälso- sjukvården i Östergötland. Våra riksdagsledamöter kan å andra sidan beskriva vilka frågor som är aktuella i riksdagsarbetet. När vi träffas kan vi ta upp gemensamma frågor som Universitetets forskningsfinansiering och regionfrågan. Det är två frågor som har stor betydelse för Östergötlands utveckling.

söndag 26 maj 2013

Landstinget

Den nuvarande borgerliga landstingsledningen missar att rusta landstinget i Östergötland inför framtiden. En av de mest centrala frågorna handlar om den långsiktiga kompetensbemaningen och synen på landstinget som arbetsgivare. En av de åtgärder vi skulle behöva göra direkt är att träffa representanter för de fackliga organisationerna och påbörja ett långsiktigt personalstrategiskt arbete. och vårdpersonalens villkor hänger ihop. Vi skulle behöva arbeta med viktiga frågor som lönestrategier, arbetsmiljö och hur vi organiserar vårdarbetet. Vårdkvaliten och vårdpersonalens villkor hänger ihop. Stressad och pressad vårdpersonal har inte alltid möjligheter att ge den goda omvårdnad man skulle vilja ge. Våra medarbetare måste få bättre förutsättningar att arbeta förebyggande för att undvika vårdrelaterade skador och infektioner.

onsdag 22 maj 2013

Regional utveckling

Under morgondagen kommer ledande politiska företrädare från kommunerna i Östergötland att träffa landstinget och Östsam för att arbeta med frågor som rör den regionala utvecklingen. Oavsett vad som händer med länets ansökan om att bilda egen region så är det viktigt att vi tar ett samlat grepp om utvecklingsfrågorna. Jag har faktiskt stora förhoppningar på arbetet. Det finns många gemensamma utgångspunkter som handlar om Östergötlands tillväxt och attraktionskraft. Jag utgår naturligtvis ifrån att vi har en gemensam utgångspunkt kring Östergötlands bästa. Då kan inte enskilda kommungränser bli ett avgörande hinder för en stark regional utveckling. Då stavas framgångsfaktorn samarbete och gemensam syn på Östergötlands möjligheter. Etableringsfrågor, infrastruktur, bostadssituationen och kvaliteten inom välfärdsektorn är säkert områden som vi kommer att diskutera under morgondagen.

tisdag 21 maj 2013

Regionsjukvårdsnämnden

Vi har haft en intressant dag med regionsjukvårdsnämnden. Det är landstinget i Östergötland, Kalmar och Jönköping som samarbetar och bildar en gemensam sjukvårdsregion. Tillsammans med socialstyrelsen har vi haft en kunskapsgenomgång av de nationella riktlinjerna för vissa cancersjukdomar, bland annat bröst- och prostatacancer. Det är en styrka att vi har tydliga nationella riktlinjer som bland annat pekar ut prioriterade behandlingsåtgärder. Mindre bra är att vi har för stora regionala skillnader när det gäller cancersjukvården i vårt land. Det handlar bland annat om uppnådda medicinska resultat och väntetider för våra patienter. Här är det uppenbart att Östergötland kan förbättra sig. Det är för få landsting som når upp till socialstyrelsens uppställda målvärden. En annan viktig fråga för vår region är naturligtvis hur effektivt vi utnyttjar befintlig vårdorganisation. Jag är övertygad om att har man drabbats av en cancersjukdom så vill man få den bästa vården, även om det innebär att man får resa något inom vår region. Vi har ett bra fungerande regionalt cancercentrum som har betydelse för vårt arbete med att utveckla cancersjukvården.

måndag 20 maj 2013

Bra möte i Motala

Just nu arbetar vi intensivt med vårt alternativa budgetförslag. Det blir med andra ord en hel del siffror och textbearbetning. Därför var det rätt skönt att avsluta dagen med ett möte med partivänner i Motala. Det är viktigt att det inte bara blir vi från landstingsgruppen som pratar hälso- och sjukvårdsfrågor när vi går in i valrörelsen 2014. Självklart måste vi formulera en politik som tar fasta på helheten. Hälso- och sjukvården ska organiseras effektivt med hela östergötland som utgångspunkt. Vi har tre sjukhus med viktiga och olika uppgifter i Östergötland. Med den här helheten som utgångspunkt är det inget fel att även få en lokal prägel på hälso- och sjukvårdspolitiken. Jag ser verkligen fram emot den kommande valrörelsen.

torsdag 16 maj 2013

Åtgärder för ett längre arbetsliv

Förhandlingdelegationen inom SKL har haft sammanträde idag. Med alla avtal på plats kan nu utvecklingsfrågorna få ett större utrymme. På sammanträdet fick vi information om en statlig utredning som analyserat förutsättningarna för en högre pensionsålder. Utgångspunkten för utredningen är att Sverige har fortfarande en de facto normal pensionsålder på 65 år. Antalet arbetande timmar ökar bland äldre, men mycket långsamt. Det är inte långsiktigt hållbart. Det är positivt och ett gott betyg för vårt välfärdsamhälle att vi lever allt längre, men det innebär även att vi behöver arbeta längre. I annat fall blir pensionsnivåerna för låga, försörjningsbördan orimlig och välfärdens finansiering hotas. Allt fler äldre har goda förutsättningar för ett längre arbetsliv. Fler och fler vill också arbeta längre, men möter olika hinder i regelsystem, avtal och i arbetslivet. Det är bra att utredningen analyserar behovet av en förbättrad arbetsmiljö samt behovet av att stärka de äldres möjligheter att bevara och utveckla sin kompetens. Utredningen är också tydlig med att varken ekonomisk teori, forskning och erfarenhet ger något stöd för att personer som fortsätter att arbeta tränger ut yngre från arbetsmarknaden. Det är otidsenligt att välutbildade och friska personer i 60 års åldern permanent lämnar arbetsmarknaden. Jag hoppas verkligen att vi får en bred debatt och diskussion kring denna viktiga utredning.

onsdag 15 maj 2013

Sjukhusskolan

Idag har jag besökt sjukhusskolan som finns på US. Det är naturligtvis viktigt att kunna erbjuda skolundervisning för de barn och ungdomar som av olika orsaker behöver vistas längre tid på US. Det som kännetecknar arbetet är hög grad av flexibilitet. Det gäller att verkligen kunna möta varje elevs individuella behov och medicinska situation. Extra roligt var det att prata med en gammal arbetskamrat från tiden när jag själv arbetade som lärare på individuella programmet på Anders Ljungstedts gymnasium. Jag hoppas verkligen att sjukhusskolan får bra lokaler för sin viktiga verksamhet när vi nu bygger det framtida US. Lärarpersonalen på sjukhusskolan är anställda av kommunen så det handlar även om samarbete mellan Landstinget och Linköpings kommun.

tisdag 14 maj 2013

Bra möte med Byggnads

Jag avslutade dagen med att medverka på ett möte med Byggnads i Linköping. Jag pratade lite hälso- och sjukvårdspolitik men framförallt så diskuterade vi landstingets olika byggprojekt och då främst framtidens US. Det är ett stort och viktigt omställningsarbete som sker vid vårt Universitetssjukhus. Hela projektet är kostnadsberäknat till 3,8 miljarder kronor och är indelat i tre etapper. Det är ett byggprojekt som kommer att hålla på ytterligare ett antal år. Det är självklart att Byggnads medlemmar har stort intresse av att följa och diskutera arbetet. Vi diskuterade mycket kring ordning och reda på byggmarknaden och vilka krav beställaren kan ställa i en upphandling. Jag kan tycka att det äntligen förs en tydlig debatt om sociala krav i upphandlingar. Örebro kommun har formulerat tydliga krav på byggföretag gällande att anställa arbetslösa. Jag är övertygad om att landstinget kan göra mer kring upphandlingskraven, om bara den politiska viljan finns!

måndag 13 maj 2013

Bekämpa arbetslösheten

En rapport från arbetsförmedlingen visar att 77 000 ungdomar i Sverige mellan 16 och 29 år har vare sig arbetat eller studerat under tre år 2008-2010. 20 000 av dessa unga har aldrig varit inskrivna på arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingens ledning beskriver detta som "alarmerande siffror". Frågan är hur den borgerliga regeringen reagerar. Att bekämpa arbetslösheten och göra en satsning på vårt utbildningssystem vore två prioriterade åtgärder. Det är oroväckande att andelen ungdomar som lämnar grundskolan utan att vara behöriga till gymnasieskolan ökar. Unga människor ska inte gå sysslolösa. De ska plugga eller jobba! Ingenting annat duger!

söndag 12 maj 2013

Utveckla vårdcentralerna

I landstingets årsredovisning för 2012 framgår det att patienternas helhetsintryck av sin vårdcentral placerar Östergötland på en 12 plats av 14 landsting. Det duger inte! Vi måste ha högre ambitioner än så. Därför har vi socialdemokrater lagt fram flera förslag som syftar till att utveckla kvalitén inom primärvården. Ingen medborgare ska nås av meddelandet att telefontiderna är slut eller behöva vänta månader på att få besöka vårdcentralen. Vi tror att vårdcentralerna behöver anpassa sina arbetssätt efter patienternas behov och önskemål. Därför vill vi ge varje vårdcentral större frihet att själva utforma den lokala verksamheten så att den passar just de patienter som sökt sig dit. Det kan handla om att organisera öppna mottagningar eller ha öppet på helger. I vår alternativa budget presenterade vi en riktad satsning på de vårdcentraler som finns i de områden där ohälsan är störst. Vi vill utveckla verksamheten till hälsocentraler, med mer riktade och bredare uppdrag. Vi är beredda att tillskjuta ekonomiska resurser för detta. För att säkra en hög kvalitet på länets vårdcentraler vill vi återinföra kravet på att minst 50% av sjuksköterskorna på vårdcentralen ska vara distriktssjuksköterskor. ett krav som de styrande borgerliga partierna och Vrinnevilistan avskaffat.

onsdag 8 maj 2013

(s) fick rätt!

Landstingsstyrelsen har haft möte idag. Som väntat beslutade vi i politisk enighet att tillföra nästan 140 miljoner till vården. Det är bra! Vi socialdemokrater har tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet konsekvent under flera år debatterat och fört fram krav på att vården i vårt landsting behöver mer ekonomiska resurser för att klara de uppdrag som skall genomföras! I början av den här mandatperioden närmast hånades dessa förslag av de borgerliga partierna och Vrinnevilistan. Gå gärna tillbaka till debatterna i landstingsfullmäktige 2011 och 2012 och lyssna på den borgerliga argumentationslinjen då. Nu har verkligheten kommit ikapp Marie Morell och Lasse Pettersson! Först sveks löftet om oförändrad skatt och idag så har man även gett oss rätt att vården behöver ytterligare ekonomiska resurser för att klara uppdragen! Det går inte att styra ett landsting med den ryckigheten!

tisdag 7 maj 2013

Manchester

Jag och sonen Axel har tillbringat några dagar i Manchester. Söndagsmatchen kan vi snabbt glömma. Däremot var besöket på Old Trafford dagen efter ett fint minne!

onsdag 1 maj 2013

Första maj!

Jag har varit i Mjölby och pratat på första maj! Kvarnparken är en fantastisk vacker miljö att hålla tal i. Jag tog upp flera olika teman. Temat för årets första maj är Jobb och framtidstro. Vi har en borgerlig regering som misslyckats med att bekämpa arbetslösheten. Arbetslösheten är över 8 %. Antalet långtidsarbetslösa har nästa tredubblats under Reinfeldts tid vid makten och ungdomsarbetslösheten är över 25%. Jag pekade på att vi socialdemokrater ställt ut ett tydligt mål. Sverige ska mellan 2014 och 2020 öka antalet människor som arbetar och antalet arbetade timmar i ekonomin så mycket att vi når lägst arbetslöshet i EU. Detta är en klassisk klok socialdemokratisk politik! Vi ska visa regeringen Reinfeldt vad som menas med en verklig arbetslinje. Jag tog upp flera av de förslag som vi presenterat. Det handlar om en ny näringslivspolitik, stimulera den inhemska efterfrågan och skapa en arbetsmarknadspolitik värt namnet.FAS 3 måste avvecklas så fort det bara går. Vi socialdemokrater har bestämt oss för att bekämpa och lösa utmaningen med den höga ungdomsarbetslösheten. Vi presenterar vår 90-dagars garanti som innebär att individuella insatser ska möjliggöras ifrån första dagen av arbetslöshet och att alla unga ska garanteras utbildning, praktik eller jobb inom 90 dagar. Jag tog upp skolan i mitt tal där misslyckandet inom skolpolitiken- med sjunkande kunskapsresultat är ett ansvar som den borgerliga regeringen måste ta. Det måste bli ett stopp för Björklunds plakatpolitik! Jag diskuterade välfärdsfrågor och tog naturligtvis upp hälso- och sjukvårdsfrågor. Vi har en borgerlig politisk ledning som tappat greppet om verksamheten. Vården fortsätter att gå med kraftiga underskott och de borgerliga företrädarna sviker sina egna vallöften. Jag kommenterade speciellt våra förslag kring primärvården, där vi vill öka tillgängligheten. Ingen Östgöte ska nås av meddelandet att telefontiderna är slut eller att man ska behöva vänta månader på att få besöka vårdcentralen. Vi vill ge varje vårdcentral större frihet att själva utforma den lokala verksamheten så att den passar just de patienter som sökt sig dit. Det kan till exempel handla om att hålla kvälls- eller helgöppet eller att organisera öppna mottagningar. Vården ska hela tiden anpassa sig till medborgarna, inte tvärtom!