måndag 30 september 2013

Socialdemokraterna satsar på sjukvården

Idag har vi Socialdemokrater presenterat ytterliggare innehåll i den alternativa budget som formellt presenteras om några dagar. 2 miljarder kronor läggs för att stärka sjukvården. Sjukvården ¨står inför stora utmaningar. Allt fler blir äldre och kraven på en bättre sjukvård ökar. Den tekniska utvecklingen skapar nya möjligheter, men ställer också höga krav på kompetens och en god arbetsmiljö. Dagens brister inom svensk sjukvård riskerar våra möjligheter att svara upp mot framtidens utmaningar. Vi föreslår att staten, landstingen och de fackliga vårdorganisationerna samlas för en nationell vårdrevision. Lagstiftning, IT-system,journalhantering, kvalitetsregister och övrig manualisering av vården ska kartläggas. Alla möjligheter för att minska administrationen ska ses över. Vi avsätter 2 miljarder kronor 2014 till sjukvården i en riktad satsning för att ge mer tid för vård och höja kvaliteten genom att öka personalstyrkan. Särskilt fokus ska ligga på en sjukvård som utformas efter de äldres behov. Vi satsar på att systematiskt förbättra och samordna äldresjukvården.

söndag 29 september 2013

Bra besked från (s)

Idag presenterade vi socialdemokrater en viktig del i vår kommande skuggbudget på nationell nivå.Budgeten rymmer en kraftig satsning på skolan. 4,5 miljarder kronor ska satsas på skolområdet det kommande året. Den största satsningen gäller mindre klasser i årskurs 1-3 samt i förskoleklass för sexåringar och tidigare insatser med syfte att höja kunskapsresultaten. Satsningen rymmer också riktade resurser för speciallärare och specialpedagoger så att alla barn kan få en bra start i skolan. Skolområdet är ett misslyckande för alliansregeringen. Kunskapsnivån har sjunkit under Björklunds ministertid, trots fagert tal i valrörelserna. Illa genomtänkta reformer har genomförts med stor bråska för att sedan ändras. Skolan och dess medarbetare måste få arbetsro så att lokalt utvecklingsarbete kan komma igång.Det är en bra och viktig satsning på skolan som Stefan Löfven presenterade idag!

torsdag 26 september 2013

Regionsjukvårdsnämnd

Landstinget i Östergötland har ett bra samarbete med landstingen i Kalmar och Jönköping. Vi bildar den sydöstra sjukvårdsregionen, som är en av sex sjukvårdsregioner i vårt land. Det är främst inom fyra större vårdområden som samarbete är etablerat; barn- och kvinnosjukvård, hjärtsjukvård,kirurgisk och onkologisk sjukvård samt rekonstruktiv kirurgisk sjukvård inklusive ortopedi. Verksamheten leds av en politisk sammansatt regionsjukvårdsnämnd. Nämnden sammanträder under fredagen och har bland annat uppe ett yttrande rörande socialstyrelsens rekommendationer om screening för bröst-,prostata- och tjocktarms- och ändtarmscancer. Det finns en stor uppslutning bakom socialstyrelsens initiativ att utarbeta en modell för införande,bedömning och utvärdering av nationella screeningprogram. Det har diskuterats att införa ett screeningprogram gällande prostatacancer. Förslaget till beslut är att vi instämmer i socialstyrelsens bedömning att rekommendationen om att ännu inte erbjuda screening för prostatacancer med PSA-test bör kvarstå. Argumentet till detta handlar om den omfattande överdiagnostik och överbehandling ett screeningprogram kan leda till innebär att det inte går att visa att hälsovinsterna av programmet uppväger de negativa effekterna av detsamma.

onsdag 25 september 2013

Landstingsstyrelse

Idag har vi haft landstingsstyrelse. Vi fick en viktig information kring rekryteringsläget av medarbetare till verksamheten. Absolut ingen skugga över de tjänstemän som jobbar och sliter med dessa frågor, men här skulle jag vilja se ett tydligare agerande från den borgerliga landstingsledningen. Landstingets kostnader för hyrläkare ökar. Det är en utveckling som går stick i stäv med den nationella målsättningen att minska beroendet av bemaningsföretag i vården. Vi socialdemokrater har föreslagit ett gemensamt utvecklingsarbete tillsammans med berörda fackliga organisationer. Ett utvecklingsarbete som syftar till att landstinget ska bli en attraktiv arbetsgivare. Ska vi klara kompetensförsörjningen i framtiden måste vi kunna erbjuda bra villkor och en bra arbetssituation för medarbetarna. Som ett led i att förbättra situationen ställde vi Socialdemokrater tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet oss bakom ett medborgarförslag som vill återinföra en arbetstidsmodell som kallas 90/10. Jag är övertygad om att vi har mycket att vinna på att tillåta lokalt anpassade arbetstidsmodeller i vår verksamhet. Det måste finnas en rimlig möjlighet för vårdpersonal att kunna återhämta sig efter tuffa arbetspass. Den frågan ska nu avgöras på landstingsfullmäktige den 8 oktober.

tisdag 24 september 2013

Besked från regeringen

Under en längre tid har vi i Östergötland tillsammans med andra landsting väntat på regeringens besked i regionfrågan. Östergötland har ansökt om att få bilda egen regionkommun, men svaret har dröjt. Idag kom se besked, dock på ett udda sätt! Ansvarig minister Stefan Attefall(kd) låter meddela i en debattartikel i Dagens Nyheter att regeringen kommer att bevilja Östergötlands ansökan. Äntligen får vi besked. Nu gäller hårt och effektivt arbete. Vi socialdemokrater stod inte bakom ansökan i landstingsfullmäktige. Vårt mål är fortfarande regioner i en större geografi. Ska det bli verklighet krävs regeringsskifte 2014. Men jag kan försäkra att med dagens besked kommer socialdemokraterna i Östergötland att bidra med konstruktiva förslag för att göra detta så bra som möjligt. Dagens besked innebär att regionförbundet Östsam avvecklas till årsskiftet 2015. Östsams ansvarsområden förs till landstingsorganisationen. En politisk organisation ska formas. Det kan finnas frågor som ska stanna på kommunal nivå, vilket måste avgöras. En annan fråga är hur tjänstemannastödet ska utformas. Nu gäller det att regeringen så snabbt det bara går skriver fram ett förslag som kan behandlas av riksdagen. Idag har jag hört beskrivningar att propositionen tidigast kommer att läggas under våren 2014. En sådan sen hantering kommer att ställa oerhörda krav på att vi klarar av att forma organisation i Östergötland under tiden, utan att ha det formella beslutet på plats. Nu gäller det att det blir verkstad på alla nivåer!

söndag 22 september 2013

Linköpingsdialogen

Socialdemokraterna i Linköping har under en längre tid genomfört dörrknackning i ett antal bostadsområden. Vi vill ta reda på vad medborgarna tycker och tänker om viktiga samhällsområden som exempelvis skolan, jobben, omsorgen och sjukvården. De här samtalen, som vi kallar Linköpingsdialogen, är viktiga för utformningen av vår socialdemokratiska politik. Idag har jag varit med och fört samtal i Ljungsbro. Att många är oroliga över utvecklingen i skolan kommer fram i samtalen. Oron över skolans resultat och för stora grupper i de lägre årskurserna är några synpunkter från dagens samtal. Det är bra att vi socialdemokrater har lagt fram förslag på att minska storleken på klasserna i de lägre årskurserna. Linköpingsdialogen är ett viktigt och roligt sätt att bedriva politiskt arbete på!

fredag 20 september 2013

Utveckla Lasarettet i Motala

Vi Socialdemokrater vill se ett långsiktigt utvecklingsarbete gällande Lasarettet i Motala. Navet i den östgötska sjukvårdsorganisationen är Universitetssjukhuset men Lasarettet i Motala och Vrinnevisjukhuset i Norrköping är centrala delar för att få en effektiv och sammanhållen organisation som kan svara upp mot medborgarnas behov av hälso- och sjukvård i hela Östergötland. När det gäller lasarettet i Motala vill vi Socialdemokrater att landstinget startar ett utvecklingsarbete tillsammans med berörda fackliga organisationer för att utveckla organisation och arbetsmiljö, med syfte att höja kvaliteten inom vården. Vi vet att satsningar på medarbetarna ger effekter på de medicinska resultaten. Ett annat förslag vi vill genomföra när det gäller att utveckla Lasarettet i Motala är att stärka läkarutbildningens AT-tjänstgöring vid Lasarettet. Vi vill ge ett långsiktigt uppdrag som säkerställer att utbildningsplatserna tillhandahålls och håller hög kvalitet. Det här är satsningar som utvecklar och höjer kvaliteten på den vård som Lasarettet i Motala kan ge.

torsdag 19 september 2013

Bra möte

Jag avslutade arbetsdagen med ett välbesökt kvällsmöte i Norrköping som LO fackens Socialdemokratiska förening arrangerade. Temat för mötet var landstingspolitiken. Jag kunde redovisa de viktiga byggprojekt som landstinget nu genomför. Att rusta US och Vrinnevisjukhuset för framtiden är viktigt. Vi diskuterade naturligtvis tillgängligheten till vården och arbetssituationen för landstingets medarbetare. Utan tvekan fanns det en stor uppslutning kring den inriktning på landstingspolitiken som landstingsgruppen driver. En inriktning som handlar mycket om bra vårdkvalité, jämlik hälso- och sjukvård och en bra primärvård samt en klok och framtidsinriktad personalpolitik. Att ha god ordning på ekonomin inom landstinget är en annan ledstjärna för oss socialdemokrater. Det känns som om vi har god stämning i partiet och sugna på hårt arbete under året som kommer.

onsdag 18 september 2013

Misslyckad borgerlig politik

Idag har den borgerliga regeringen presenterat sin budget. Det är en budget som inte ger svar på frågorna hur skolresultaten ska förbättras och hur arbetslösheten ska pressas tillbaka. Idag är ungefär 400 000 personer arbetslösa i Sverige. Ungdomsarbetslösheten har bitit sig fast på en hög nivå. Antalet långtidsarbetslösa har nästan tredubblats under regeringens tid vid makten. Kunskapsresultaten i skolan har fallit sju år i rad. I ett läge där de offentliga finanserna går med underskott och och vi behöver satsa på skolan, omsorgen och vården, då väljer moderaterna och de övriga borgerliga partierna att låna till skattesänkningar. Man bryter mot egna uppställda budgetregler och man tar inte ansvar för en långsiktig hållbar ekonomi. Efter sju år med borgerlig regering är arbetslösheten högre, skolresultaten lägre och välfärden brister. Det tycks dock inte bekomma den borgerliga regeringen som fortsätter att prioritera skattesänkningar framför kvaliten inom välfärden.

tisdag 17 september 2013

Trygg och säker vård

Vården ska ges efter behov och den ska vara trygg och säker för patienterna. Detta är några viktiga utgångspunkter för en socialdemokratisk hälso- och sjukvårdspolitik. I landstingets egna måldokument formuleras utgångspunkten att det ska råda nolltolerans vad gäller vårdskador. Därför är det trist att konstatera att vårt landsting tillhör de sämsta när det gäller vårdrelaterade infektioner. Det är inte acceptabelt att det är större risk som patient att drabbas av infektioner om man vårdas i Östergötland. Visst har vi svårt sjuka patienter, inte minst på US. Men det är ju inte unikt för universitetssjukhusen i landet. Vi socialdemokrater har pekat på den överbeläggningssituation som finns inom den östgötska sjukhusvården. Ska vi långsiktigt komma tillrätta med vårdrelaterade infektioner så är en viktig åtgärd att minska överbeläggningarna. Aktiva åtgärder måste till nu! Det är alldeles utmärkt att landstinget rustar upp och bygger ut både US och VIN. Vi kommer att få fler enkelrum för patienterna, vilket är bra för patientsäkerheten. Tyvärr har inte den nuvarande politiska landstingsledningen tagit frågan om patientsäkerhet på allvar. Det är nödvändigt att prioritera landstingets resurser på så sätt att överbeläggningarna kan minska och patientsäkerheten öka. Rätten till en trygg och säker vård måste bli en självklarhet!

måndag 16 september 2013

Kyrkovalet

Jag har under kvällen följt röstsammanräkningen av kyrkovalet. Vi socialdemokrater blir överlägset den största partigruppen i kyrkomötet. Röstsammanräkningen är inte riktigt avslutad, men ett par nya mandat verkar det bli. I Linköpings stift pekar allt på att (s) blir största parti i fullmäktige, vilket är bra. Ett annat resultat man kan notera är att sd går fram, men kommer inte på något sätt att få något avgörande inflytande på svenska kyrkan nationellt. I Östergötland ligger sd på under sex procent. Valdeltagandet är fortfarande lågt, även om det tycks ha ökat något.

onsdag 11 september 2013

Anna Lindh

På dagen 10 år sedan mördades Anna Lindh. Det var en overklig känsla att vara på Kommunförbundets kursgård i Sigtuna och följa nyhetsrapporteringen. Vi bröt konferensen när dödsbudet kom och återvände så snabbt det bara gick till Linköping. Idag kändes det mycket bra att delta i minnesstenen i Kungsträdgården i Stockholm. Med stor värdighet vittnade många om Annas storhet. Mona Sahlin höll ett alldeles lysande tal och många duktiga artister som Eva Dahlgren, Loreen och Rikard Wolff med flera hyllade Anna. Själv minns jag Anna från olika politiska möten. Hon var fylld av energi och vilja att förändra och det spelade inte någon roll om det var på ett möte med en enskild socialdemokratisk förening eller på stora offentliga möten. Det var samma personliga ärlighet och äkthet. Att lilla Sverige drabbats av mord på en statsminister och en utrikesminister är så svårt att ta till sig och ändå har det tyvärr hänt.

tisdag 10 september 2013

Socialdemokratisk arbetsgivarpolitik

Kommuner och landsting är organisationer där förtroendevalda har det yttersta ansvaret. Det handlar om att utnyttja skattepengar så effektivt som möjligt och skapa bra kvalitet i viktiga välfärdsområdet som vård, skola och omsorg. Men den offentliga sektorn är också stora arbetsgivare. Även här finns det ett stort politiskt ansvar. Jag blir alltid lika besviken då politiskt förtroendevalda inte förstår detta. Vi Socialdemokrater tydliggjorde vår inriktning som arbetsgivare på den senaste partikongressen. Det handlar om arbetsmiljö, rätten till heltidstjänster och delaktighet. I landstinget driver vi frågan om lokalt anpassade arbetstidsmodeller. Vinner vi Socialdemokrater landstingsvalet så kommer vi att starta ett utvecklingsarbete tillsammans med de fackliga organisationerna som syftar till att göra landstinget till en attraktiv arbetsgivare. Den ambitionen saknas just nu.

måndag 2 september 2013

Pensionärerna förlorar på borgerlig politik

Joel Dahlberg har en mycket intressant artikel i Svenska Dagbladet idag. Rubriken är "De flesta får sänkta pensioner". Han beskriver konsekvenserna för landets pensionärer med regeringens politik. Han konstaterar att man inte kan laga hålen i pensionssystemet med skattesänkningar. De flesta får ändå sänkta pensioner nästa år. Han konstaterar rakt upp och ner att den borgerliga regeringen är på efterkälken i pensionsfrågan. Orsaken är de återkommande sänkningarna av inkomstpensionen och löftet att inkomstpensionen ska utvecklas i takt med de svenska löneinkomsterna. Principen vad gäller pensionerna är därmed att skattelättnader ska gälla både förvärvsarbetare och pensionärer men här har det funnits ett glapp, jobbskatteavdraget är ett jobbskatteavdrag och omfattar inte pensionerna. Dahlbergs bedömning är att frågan om låga och sjunkande pensioner kommer inte att försvinna, de flesta pensionärer får fortfarande en sänkt inkomstpension nästa år. Sedan kommer en mycket intressant uppgift i artikeln. Han pekar på att utvecklingen av pensionerna inte är lätt att hitta i regeringens siffermaterial eftersom man valt att redovisa läget för en genomsnittlig pensionär med bostadstillägg,(fakta är enligt Dahlberg att inte ens 15 % av pensionärerna har bostadstillägg) Pensionsfrågan lär återkomma i den politiska debatten!

söndag 1 september 2013

Gott samarbete med Kalmar och Jönköping

Arbetsveckan kommer att börja med en överläggning tillsammans med socialdemokratiska partivänner från landstinget i Kalmar respektive Jönköping. Ett par gånger per år träffas vi för att diskutera gemensamma frågor. Vi har ett gott samarbete i vår sjukvårdsregion. Den här träffen kommer att innehålla en hel del planering inför valrörelsen. Det är alltid intressant att lära av varandra. En annan fråga vi kommer att diskutera är Universitetssjukhusets utveckling. Även om regionfrågan inte landat ännu och vår sjukvårdsregion kommer att fungera som vanligt så är det viktigt att US rustas för framtida utmaningar. För den högkvalificerade sjukvården är det viktigt att vårt Universitetssjukhus är framgångsrikt. Det är glänjande och viktigt att US utsågs till det bästa Universitetssjukhuset av "Dagens Medicin", men vi kan inte slå oss till ro. Vi måste tydliggöra en långsiktig strategi för framtiden för US och det är det jag ska diskutera på träffen med Kalmar och Jönköping.