torsdag 31 oktober 2013

Boxholms depån invigd

Boxholms depån invigdes idag. Det är en service och underhållsverkstad för Östgötatrafikens tåg. Att vi äntligen kan etablera en verkstad i länet innebär bättre och snabbare logistiklösningar när tågen ska in på underhåll. Det är bra för länets kollektivtrafik. Verkstaden är också bra för Boxholm. Den ger sysselsättning till 50 personer, vilket är mycket i Boxholm. Min partivän Per-Arne Larsson ska med rätta vara stolt idag. Det är mycket Per-Arnes förtjänst att verkstaden etablerades i just Boxholm. Snabba beslutsprocesser, tydliga besked och samarbete har präglat processen med Boxholms depån. Det var extra kul för mig att vara med på invigningen och se verkstaden innefrån. Jag har mina familjerötter inom järnvägen. Min far arbetade som lokrepratör vid SJ i Norrköping och jag kommer ihåg arbetsmiljön i lokstallet, som jag besökte som grabb. Oljelukten satt i väggarna! Mycket har hänt och dagens verkstad i Boxholm var ljus, hade stora ytor och var kliniskt ren!

onsdag 30 oktober 2013

Längre väntetider i Östergötland

Idag släppte socialstyrelsen en rapport "väntetider i Cancervården- från remiss till diagnos och behandling." I rapporten kartläggs patienternas väntetider för cancervård i landet. Slutsatsen som Socialstyrelsen drar i rapporten är att väntetiderna skiljer sig stort beroende på var i landet man bor. Tyvärr kan jag konstatera att i landstinget i Östergötland får patienterna vänta längre än rikssnittet på diagnos och behandling vad gäller flera cancertyper. Längre väntetider gäller för bland annat bröstcancer, lungcancer och hudcancer. Östergötland borde kunna prestera bättre! För den som får en cancerdiagnos vänds livet upp och ner. Det är av största vikt att vården som landstinget i Östergötland erbjuder håller högsta medicinska kvalitet. När det gäller medicinska resultat klarar sig Östergötland bra. Däremot ska inte patienter i Östergötland behöva vänta orimligt länge innan behandling startar. Det är en stor stress och oro för den enskilda människan och anhöriga att behöva vänta på ett sjukdomsbesked eller på att behandling startar. Tyvärr var det samma situation vid mätningen för ett år sedan. Östergötland hade längre väntetider än rikssnittet. Detta duger inte. Ett förbättringsarbete borde starta direkt och prioriteras av den politiska ledningen så att situationen för våra patienter förbättras.

tisdag 29 oktober 2013

Tydlig (s) politik

Nationellt har vi socialdemokrater presenterat ett tydligt budgetalternativ. Skapandet av fler jobb och aktiva insatser mot arbetslösheten går före allt annat. Vårt mål är att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU 2020. Vi presenterar breda insatser för att bryta arbetslösheten och vända utvecklingen i skolan. Det går före stora skattesänkningar. Idag är arbetslösheten ungefär 8 procent. Antalet långtidsarbetslösa har nära nog tredubblats sedan 2007 och ungdomsarbetslösheten är högre än i nästan alla jämförbara länder. Det duger inte! Vi vill skapa förutsättningar för fler jobb genom en aktiv näringslivspolitik. Vi stärker förutsättningar för Sveriges framtidsbrancher genom samverkansprogram. De första programmen ska adressera de möjligheter som öppnar sig inom Life Science och klimatutmaningen. Vi avsätter 2 miljarder kronor under fyra år. Det svenska innovationsarbetet måste stärkas. Vi bildar ett nationellt innovationsråd direkt underställt statsministern. För att fler företag ska kunna expandera och anställa vill vi låta staten ta över ansvaret för den andra sjuklöneveckan. Detta är några av punkterna i en näringslivspolitik som är aktiv och som inte ser företagen och företagarna som ett särintresse!

måndag 28 oktober 2013

Bra (s) möte

Avslutade arbetsdagen med ett internt (s) möte i Linköping. Det är representanter från alla våra grundorganisationer som samlas en gång i månaden för att fatta beslut och diskutera viktiga politiska frågor. Johan Löfstrand redovisade den socialdemokratiska budgetmotionen som vi presenterat i riksdagen. Vi lägger flera förslag för att minska på arbetslösheten i landet. För min egen del gillar jag den satsning vi socialdemokrater gör på hälso- och sjukvården. 2 miljarder kronor läggs på en förbättrad sjukvård för de äldre och på vårdens medarbetare. Vi diskuterade simhallsfrågan i Linköping. Jag var själv med för ett antal år sedan och fattade beslut om detaljplanerna för Folkungavallen. Själv kunde jag tillsammans med Birgitta Larsson informera om rapporten "Vägen till ett jämlikt samhälle",som är resultatet av den kommission vi socialdemokrater bildat tillsammans med nio stycken politiskt oberoende och fristående forskare vid Linköpings Universitet. Rapporten innehåller nio stycken mycket intressanta kunskapsunderlag från forskarna som tar upp olika aspekter på den ojämlika hälsan och vad vi skulle kunna göra för att förbättra situationen. Den 9 november arrangerar vi socialdemokrater ett öppet seminarium i Linköping kring kommissionens arbete.

söndag 27 oktober 2013

Peter Wolodarski

DN:s chefredaktör tar i sin söndagskrönika upp Skånepolisens register med 4700 personer som är romer eller har anknytning till romer. I sitt svar till kontrollorganet Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden bekräftar Skånepolisen att merparten av de registrerade inte alls är misstänkta för något brott, så vad de har i polisens datorer att göra förblir den centrala frågan. Det är en mycket intressant krönika Wolodarski skrivit. Tydligen har DN tillgång till polisens register för Wolodarski är mycket exakt med en del anmärkningsvärda uppgifter. Över 1000 barn finns i registret. Över 500 av de registrerade bor i Stockholm, 400 i Göteborg och 200 är avlidna. Vad ska Skånepolisen med dessa uppgifter till. Avslutningen på krönikan är skarp: "Och låt det stå fullständigt klart: att registrera människor på etnisk grund är förbjudet i såväl svensk som europeisk rätt. Staten, i synnerhet polisen, har en stor makt gentemot medborgaren. Det är en makt som inte bara måste utövas med stöd i lag. Den behöver ständigt kontrolleras så att missbruk stävjas. Ett "bra att ha"-register över romer hör inte hemma i en rättsstat."

onsdag 23 oktober 2013

Distriktssköterskeföreningen

Under kvällen har jag tillsammans med andra förtroendevalda medverkat på Distriktsköterskeföreningens höstmöte. Det var ett bra möte. Det är alltid viktigt att föra dialog med vårdens medarbetare. Det är viktigt att distriktsköterskans specialistkompetens tas tillvara i vården. Vi diskuterade hemsjukvården och det ansvar som går över till kommunerna. Jag kunde redovisa den socialdemokratiska satsningen på primärvården som finns i vårt alternativa budgetförslag tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Att de borgerliga allianspartierna fortfarande inte levererat något nationellt kring finansieringen av sjuksköterskornas specialistutbildning är verkligen att svika ett vallöfte i 2010 års valrörelse. I vårt budgetförslag har vi med en satsning på specialistutbildning. Vi vill både höja finansieringen och öka antalet platser. Landstinget är en politisk ledd organisation. Det är politikerna som måste ta ett övergripande ansvar som arbetsgivare. Det ansvaret tar inte den nuvarande landstingsledningen. En av de första åtgärderna som en ny socialdemokratisk landstingsledning kommer att vidta är att starta ett utvecklingsarbete tillsammans med de fackliga organisationerna. Landstinget i Östergötland ska vara en attraktiv arbetsgivare. Vi behöver diskutera kompetensförsörjning, arbetsmiljö, karriärmöjligheter och inte minst långsiktig lönepolitik.

tisdag 22 oktober 2013

Idrottsstödet skärs ner

En av de viktigaste folkrörelserna i Sverige är idrottsrörelsen. Den innehåller både hårt satsande elitidrottare och breddidrott för alla. Vi har en regering vars medlemmar gärna solar sig i glansen av svenska idrottsframgångar, men som i den praktiska politiken motarbetar den samlade idrottsrörelsen. Regeringen kommer inte att höja idrottsstödet nästa år-och inte heller de följande åren. Jämfört med 2009 har svensk idrott tappat 160 miljoner kronor. Nu orkar inte riksidrottsförbundet stå emot de ekonomiska förutsättningarna. Det riktade elitstödet avvecklas och det kommer naturligtvis att försvaga Sveriges konkurrenskraft inom många idrotter. Regeringen har tidigare lovat att verka för att Sverige ska få fler internationella idrottsarrangemang, väldigt lita verkstad har det blivit av orden i regeringsförklaringen. Den borgerliga regeringen har väldigt lite trovärdighet kvar när det ska diskuteras idrottsfrågor!

söndag 20 oktober 2013

Prioriteringskonferens

Landstinget i Östergötland är väl representerad på den sjunde nationella prioriteringskonferensen som startar i Gävle imorgon. Det är Prioriteringscentrum vid Linköpings Universitet som tillsammans med Landstinget Gävleborg arrangerar konferensen. Utredningen "Prioriteringar inom hälso- och sjukvården lämnade sitt betänkande "Vårdens svåra val" 1993. I betänkandet presenteras den grund som allt prioriteringsarbete inom hälso- och sjukvården vilar på. Människovärdesprincipen är den grundläggande etiska plattformen. En naturlig följd av denna princip är behovs- eller solidaritetsprincipen, enligt vilken resurserna bör satsas på de individer, de områden och de verksamheter där behoven är som störst. Denna utgångspunkt förpliktigar sjukvården att särskilt beakta behoven hos de svagaste, hos dem som inte ens är medvetna om sitt människovärde eller kan göra sin röst hörd. Jag tänker på barn, åldersdementa, gravt psykiskt sjuka och människor med nedsatt autonomi. Förhållningssättet att de som har det största behovet av hälso- och sjukvård skall ges företräde till vården är också lagreglerat i hälso- och sjukvårdslagen. Om man också utgår ifrån att vården ska vara offentligt finansierad och ha en demokratisk styrning så är det uppenbart att Prioriteringscentrum behövs och har viktiga arbetsuppgifter i framtiden. Hur vårdens resurser ska användas på bästa och effektivaste sätt är och förblir en viktig framtidsfråga!

torsdag 17 oktober 2013

SKL

SKL:s förhandlingsdelegation har haft sammanträde idag. För ett år sedan så antog Sveriges Kommuner och landsting en strategi för att begränsa beroendet av bemaningsföretag i vården. Det är ett bra innehåll i strategin. Att minska beroendet av bemaningsföretagen har tre övergripande syften. Nyttjande av bemaningsföretag i alltför stor utsträckning har direkt påverkan på patientsäkerheten, arbetsmiljön och utbildningsuppdraget. Det ställdes upp ett nationellt delmål att kostnaderna för bemaningsföretagen ska halveras 2014 i förhållande till 2011. På sammanträdet fick vi en rapport som tyvärr visar att utvecklingen går åt fel håll i hela landet just nu. Kostnaderna ökar i landstingen under det andra kvartalet i år jämfört med det första. Jag tror det är dags att några landsting tillsammans med SKL bestämmer sig för att prioritera den här frågan och bli förebilder i landstingssverige. Jag ser gärna att Östergötland tar en sådan roll.

måndag 14 oktober 2013

Regionfrågan

Idag har de politiska partierna i Östergötland träffats för att diskutera regionfrågan. Regeringen har, genom en DN-debatt artikel givit besked att Östergötlands ansökan om att bilda egen region kommer att beviljas. Det betyder att Regionförbundet Östsam avvecklas 1 januari 2015. Det är mycket arbete som nu måste till för att vi ska klara detta. Det är positivt att partierna har en bra enighet om hur arbetet ska bedrivas. Det formella beslutet kommer att fattas av riksdagen före sommaren 2014. Mycket arbete måste göras innan. Att bestämma vilka frågor som ska föras till regionen och vilka frågor som kommunerna ska samarbeta kring är en viktig huvudfråga. Hur den politiska organisationen ska organiseras är en annan och naturligtvis måste det avgöras hur tjänstemannaorganisationen ska utformas. Det tycks finnas en inriktning från de politiska partierna att landstinget bör byta namn till region Östergötland. Jag vill betona att partierna inte la någon energi på var regionkontoret ska ligga! Mötet idag bekräftade ett gott samarbetsklimat i Östergötland, vilket är en styrka.

torsdag 10 oktober 2013

Intensiv dag

En del dagar är mer intensiva än andra. Idag har det varit en sådan dag för mig. Vi har haft sammanträde med landstingsstyrelsen en stor del av dagen. Vi fick information om den granskning och inspektion av Lasarettet i Motala som vårdmyndigheten "inspektionen för vård och omsorg genomfört. Det är 11 stycken anmälningar enligt lex Maria och 20 anmälningar från enskild som myndigheten granskat och man gjorde en oanmäld inspektion natten till den 17 september. Myndigheten ser systemfel och systembrister och noterar samverkanssvårigheter. Myndigheten formulerar tre slutsatser vad gäller akutmottagningen. Nuvarande organisation och resurser- en överhängande risk för vårdskador.Det saknas personella resurser och kompetens för att bedriva avancerad akutsjukvård och det är en klar patientsäkerhetsrisk att kirurgjourlinjen på jourtid består enbart av hyrläkare. Det är allvarlig kritik som myndigheten riktar mot verksamheten. Jag kan konstatera att alla patienter måste ha rätt till en vård som är patientsäker och håller hög medicinsk standard. Från landstingets sida har vi varit tydliga med att den östgötska sjukhusorganisationen består av tre sjukhus. US, VIN och LIM och det ska bedrivas akut omhändertagande dygnet runt vid alla tre sjukhusen. Från socialdemokratisk sida har vi under hela den här mandatperioden pekat på behovet av en mer kraftfull och framåtsyftande personalpolitik. Nu stiger kostnaderna för hyrläkarna och myndigheten konstaterar en klar patientsäkerhetsrisk. Uppgiften för landstinget måste nu vara att säkra vårdkvaliteten vid LIM, bland annat genom rätt bemaning och kompetens bland medarbetarna. Det blev en hel del telefonsamtal under dagen kring den här rapporten. Landstingsstyrelsen behandlade också den ekonomiska utvecklingen inom vårdverksamheterna. Vi är inne i ett allvarligt läge där för många verksamheter går med underskott, trots att året inneburit ett ekonomiskt tillskott på nästan 140 miljoner kronor. Nu fick vi med oss de borgerliga partierna och Vrinnevilistan på att fortsätta arbeta med en fördjupad analys och konsekvensbeskrivning av några delar av vår stora vårdverksamhet, vilket var bra och faktiskt nödvändigt! För mig är det ett underbetyg vad gäller styrning och ledning om vi först ger ett resurstillskott, efter en grundlig analys. Motiverar resurstillskottet till verksamheten med att då ska vi få ekonomisk balans i vården. Att då vid årets slut ha en sistuation att samma vårdverksamhet går med 50-100 miljoner i underskott finns faktiskt inte i min värld. Det är klart att det finns ett politiskt ansvar för situationen och det ansvaret måste de borgerliga partierna och Vrinnevilistan ta. Avslutade dagen med ett bra möte i Norrköping med det socialdemokratiska kulturnätverket. Regionfrågan då; tja om de två stora kommunernas företrädare träter om var regionkontoret ska placeras får de göra detta utan min medverkan! För min egen del arbetar jag med de mer seriösa frågorna som handlar om vilka frågor och områden ska regionen arbeta med och hur ska vi politiskt styra verksamheten.

tisdag 8 oktober 2013

Brister i styrning och ledning av landstinget

Dagens debatt i landstingsfullmäktige klargjorde ett par saker. De borgerliga partierna och Vrinnevilistan som styrt landstinget sedan valet 2006 är nöjda med att förvalta verksamheten. Att förändra och driva på utvecklingen och att ta politiskt ansvar står inte speciellt högt upp på deras agenda. Under dagen debatterade vi olika frågor som landstingets miljöarbete, vårdrelaterade infektioner och händelseanalysen kring elavbrottet. I en politisk ledd organisation har de politiska företrädarna det yttersta ansvaret om inte uppställda mål nås. Ett ord som återkom från borgerliga företrädare flera gånger var "vi har fokus på frågan." Att landstinget i Östergötland inom miljöområdet och vad gäller nivåerna på vårdrelaterade infektioner är långt ifrån de egna uppställda målen var inget som fick borgerliga företrädare att reflektera kring politiskt ansvar och styrning och ledning av verksamheten. Glädjande nog beslutade en majoritet av ledamöterna att bifalla kravet att tydligare inkludera de fackliga organisationerna i arbetet med kollektivtrafikens upphandlingar. Den borgerliga landstingsledningen och Vrinnevilistan valde att återremittera ett medborgarförslag som krävde ett återinförande av arbetstidsmodeller. Jag hoppas verkligen att man tar sitt förnuft till fånga och återinför rätten till lokalt anpassade modeller. Att ta bort fungerande arbetstidsmodeller var ett stort misstag och nu har det gått lite för mycket politisk prestige i frågan. Arbetstidsmodellerna behövs för att kunna organisera arbetet på ett sådant sätt att våra medarbetare får tillräckligt med återhämtning och att stressen på många arbetsplatser kan minskas något.

måndag 7 oktober 2013

Landstingsfullmäktige

Under tisdagen sammanträder Landstingsfullmäktige. En hel del spännande motioner och medborgarförslag ska behandlas. Bland annat så har vi ett medborgarförslag som vill återinföra arbetstidsmodellen 90/10. Landstinget måste bli bättre på att skapa förutsättningar för medarbetarnas återhämtning. De svårigheter vi redan har att rekrytera vissa personalgrupper kommer inte att bli mindre i framtiden, om vi inte kan erbjuda en bra arbetssituation. Tillsammans med Kaisa Karro kommer jag att debattera vårdrelaterade infektioner under mötet imorgon. Östergötland är tyvärr i mätningen som gjordes våren 2013 sämst i landet. Här har det hänt alldeles för lite och vi är långt ifrån uppställda nationella mål. Att sitta i ett folkvalt organ är ett ansvarsfullt uppdrag. Du representerar ditt parti och företräder medborgarna i din valkrets. För oss i Sverige är det självklart att vi har en fungerande demokrati, men för många människor i andra delar av världen finns inte den möjligheten. Där politiskt arbete motarbetas med våld och där inga demokratiska rättigheter existerar. Det perspektivet kan vara nyttigt att ha med sig när 101 ledamöter i landstingsfullmäktige samlas imorgon.

söndag 6 oktober 2013

Bekämpa arbetslösheten

Vi Socialdemokrater har en kraftfull politik för fler jobb och stärkt konkurrenskraft. Vi har satt upp målet att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU senast 2020. Idag har 400 000 människor ingen anledning att ställa väckarklockan i Sverige. Sedan 2006 har arbetslösheten ökat kraftigt. Allt fler människor står utan jobb och utan den frihet som en egen inkomst innebär. Särskilt illa är situationen för dagens unga generation. Ungdomsarbetslösheten ligger på mycket höga nivåer. Över 35000 unga har varit utan arbete i mer än ett halvår. Det är tre gånger så många som när den moderatledda regeringen tog över. Det är oacceptabelt. Vi vill ha ett samhälle där alla behövs. Där alla har en anledning att stiga upp på morgonen och där alla är med och bidrar. Inte ett samhälle där problemen växer sig allt större och där svaren på alla frågor är ytterligare en sänkt skatt. Sverige behöver mindre av egoism och mer av samarbete. Bara så kan vi skapa en bättre framtid. För alla. Stefan Löfven var bra i partiledardebatten och gav tydliga besked kring att vi Socialdemokrater inte accepterar arbetslösheten och ett samhälle där klyftorna ökar!

torsdag 3 oktober 2013

Vägen till ett jämlikt samhälle

Ojämlikheten i hälsa och livslängd ökar såväl globalt som bland människor i Sverige. Det är därför hög tid att konfrontera skillnader i hälsa och deras orsaker för att förhindra en utveckling med ökad social oro, konflikter och utanförskap. Arbetet för ökad social hållbarhet och jämlik hälsa måste prioriteras i det politiska arbetet och en förutsättning för att lyckas är att se människors olika behov och förutsättningar. Socialdemokraterna i Östergötland har tagit sig an utmaningen att förbättra förutsättningarna för alla medborgare att uppnå goda livsvillkor. Vi har valt att göra det detta med ett långsiktigt perspektiv och med stöd av vetenskapliga underlag. För att genomföra arbetet har vi tillsatt en kommission, "Socialdemokraterna i Östergötlands kommission för jämlik hälsa 2012-2013. Det är en kommission som består av fristående och politiskt oberoende forskare från olika institutioner vid Linköpings Universitet och ett antal socialdemokratiska förtroendevalda. Det kändes mycket tillfredställande att idag kunna presentera en mycket gedigen slutrapport från kommissionens arbete. Forskargruppens 9 rekommendationer innehåller de punkter som gruppen identifierat som särskilt betydelsefulla. Med denna rapport som grund ska vi nu arbeta fram ett Socialdemokratiskt program för en jämlik hälsa. Jag ser fram emot detta arbete och det är mycket värdefullt att vi kan bygga vår politik på en vetenskaplig grund.

tisdag 1 oktober 2013

En partiledare får faktiskt inte ljuga

Karin Pettersson har den rubriken på sin ledare i Aftonbladet idag. Hon gör en kritisk granskning av Kristdemokraternas Göran Hägglund och hans stora linjetal i Karlstad förra veckan. Hägglund kom då med med påståendet att resurserna till skolan, vården och omsorgen har ökat med minst 115 miljarder kronor. Aftonbladet konstaterar att räknar man bort inflationen och att befolkningen ökar har skatteintäkterna lett till ungefär noll procent i resursförstärkning till vården, skolan och omsorgen under Göran Hägglunds tid. En ledande tjänsteman på SKL beskrev situationen med följande ord. "Skatteintäkterna till kommuner och landsting har ökat ungefär i samma takt som de demografiska förändringarna mellan 2006 och 2012. Den borgerliga regeringens företrädare försöker nu göra allt att inte prata om de konsekvenser olika jobbskatteavdrag har fått för vår förmåga att möta behoven inom skolan, vården och omsorgen. Det är många miljarder som prioriterats till skattesänkningar av den borgerliga regeringen som nu skulle behövas till behoven inom välfärden.