torsdag 28 november 2013

(s) krav inför EU valet

Jag hoppas på ett högt valdeltagande i EU valet nästa år. Vid det senaste EU valet 2009 röstade 45%. Det är en alldeles för låg siffra. Det finns många skäl att rösta. Ett är naturligtvis att det förra valet har högerdominansen varit kraftigare än någonsin i EU. Det råder stora ideologiska skillnader i den europeiska politiken. Inte minst gäller det hur den ekonomiska krisen ska hanteras. Vi socialdemokrater i Sverige kräver tillsammans med LO ett socialt protokoll i EU. Det handlar om att slå fast att fackliga och sociala rättigheter inte är underordnade ekonomiska friheter i den inre marknaden. EU ska inte konkurrera med låga löner och sämre villkor. Det behövs en stark socialdemokratisk grupp i EU parlamentet för att driva en sådan politik.

onsdag 27 november 2013

Märkligt ställningstagande

Under ett antal år har regeringen valt att finansiera ett utvecklingsarbete kring jämställdhet som SKL driver. SKL:s arbete har ett brett politiskt stöd. Jag som socialdemokrat och ledamot i förhandlingsdelegationen tycker att SKL:s borgerliga ledning gör ett gott arbete i den här frågan. Bland annat har förbundet tagit fram material som stödjer kommunerna och landsting i att ställa krav på jämställdhet vid offentliga upphandlingar. Under dagens landstingsfullmäktigedebatt behandlades en motion från (v) som krävde att landstinget tar fram en jämställdhetspolicy med tydliga krav på alla leverantörer som landstinget använder sig av. Ett bra krav som vi socialdemokrater stödjer och som ligger helt i linje med det arbete som SKL bedriver. Men detta passade inte den borgerliga landstingsledningen där ansvarigt landstingsråd Anita Jernberger (Fp) valde linjen att argumentera för att motionen skulle avslås, som också blev fullmäktiges beslut. Det betyder att det arbete som bedrivs inom SKL kring jämställdhetsfrågorna inte har stöd från de borgerliga partierna i landstinget. Sannerligen ett märkligt ställningstagande!

tisdag 26 november 2013

Landstingsfullmäktige

Landstingsfullmäktige sammanträder tisdag och onsdag. Första dagens debatt handlade en hel del om ekonomiska frågor. Vi debatterade finansplan och delårsrapport. Vår finansplan, gemensam med Miljöpartiet och Vänsterpartiet, lägger grunden för ett långsiktigt ansvarstagande för sjukvårdens kvalitet och innehåll, samtidigt som vi värnar att landstingets ekonomiska utveckling är långsiktigt hållbar. Vår vision är enkel. Genom engagemang, samarbete och framtidsinriktade reformer kan vi nå målet om världens bästa välfärd. Idag är vården i Östergötland av god kvalitet och den står sig oftast väl i jämförelse med andra län. För oss socialdemokrater är det dock viktigt att vi inte missar framtidens möjligheter. Under en rad år har den nuvarande moderatledda landstingsledningen misslyckats med att komma tillrätta med obalansen i vårdekonomin. Det är alldeles uppenbart att landstinget har saknat en övergripande politisk styrning.

söndag 24 november 2013

Socialdemokraterna satsar på hälso- och sjukvården

Socialdemokraterna i Landstinget i Östergötland satsar 91 miljoner i syfte att öka tillgängligheten i den östgötska hälso- och sjukvården. Satsningen är den del av den Socialdemokratiska nationella hälso- och sjukvårdpolitiken. Flera delar av sjukvården har idag allvarliga problem, som den moderatledda landstingsledningen inte orkar göra något åt. Sjukvårdspersonal och patienter rapporterar om en tidspressad arbetssituation som riskerar att leda till brister i patientsäkerheten. trycket och belastningen på vårdcentraler, akutmottagningar och andra verksamheter är mycket högt. Bristen på vårdpersonal leder till minskat antal vårdplatser och bidrar till överbeläggningar. De flesta sjukhus beskriver att de har överbeläggningar dagligen eller varje vecka och att de lika ofta utlokaliserar patienter. Socialstyrelsen har i sina granskningar av vården upprepade gånger pekat på problemet med överbeläggningar och de olika brister som uppstår när patienter får vårdplatser som inte uppfyller deras vårdbehov. Vi behöver utveckla en sjukvård där patienter känner trygghet och där personalen kan utföra sitt jobb på ett säkert sätt. En god arbetsmiljö är också en förutsättning för att vården ska vara en attraktiv arbetsplats. Vi satsar 75 miljoner på fler medarbetare på våra vårdcentraler och sjukhus. Vi gör även en riktad satsning på specialistkompetens. Vi vill öka antalet utbildningsplatser och höja studielönen under studietiden till specialistsjuksköterska. Vi socialdemokrater vill också att landstinget ska investera i en kompetensutvecklingssatsning för undersköterskor.

torsdag 21 november 2013

Resursfördelning

Idag har landstinget i Östergötland genomfört en intern konferens där verksamhetsföreträdare tillsammans med tjänstemän och förtroendevalda diskuterat hur vi fördelar ekonomiska resurser till hälso- och sjukvården. Vård ska ges efter behov. Sedan många år arbetar landstinget med behovsanalyser som är en god hjälp när ekonomiska resurser ska fördelas på olika områden inom landstinget. Jag tycker vi har hittat bra metoder för att prioritera nya resurser. Nu behöver vi utveckla vårt arbete med att tydliggöra vad landstinget och vårdverksamheten ska göra mindre av. Den medicinsk-tekniska utvecklingen går ständigt framåt, nya metoder utvecklas och nya läkemedel tas fram. Detta är självklart utmärkt, men det ställer även krav på att vi granskar pågående förhållningssätt och metoder. Här är socialstyrelsens nationella riktlinjer för vården till god hjälp. Det är alltid viktigt som förtroendevald att diskutera hälso- och sjukvårdsfrågor tillsammans med företrädare för vårdverksamheten. Ska den politiska nivån kunna fatta ansvarsfulla och långsiktiga beslut är vi beroende av tydliga beskrivningar av dagens förutsättningar och framtidens utmaningar. Därför är den här typen av möten så viktiga!

tisdag 19 november 2013

Svensk sjukvård

Svensk sjukvård står sig väl internationell om vi mäter effektivitet och medicinska resultat. Det är bra, men det hindrar inte att sjukvården står inför stora utmaningar. Allt fler blir äldre och kraven på en bättre sjukvård ökar. Den tekniska utvecklingen utvecklingen skapar nya möjligheter, men ställer också höga krav på kompetens och en god arbetsmiljö. Dagens brister inom svensk sjukvård riskerar våra möjligheter att svara upp mot framtidens utmaningar. Inte minst är det bristen på tid för vård som behöver åtgärdas. Sjukvårdspersonal och patienter rapporterar om en tidspressad arbetssituation som riskerar att leda till brister i patientsäkerheten. Trycket och belastningen på akutmottagningar, vårdavdelningar och andra verksamheter är mycket högt. Enligt en undersökning som läkarförbundet gjort fattas det 1400 allmänläkare i Sverige. SCB uppskattar att det kommer att fattas cirka 30 000 sjuksköterskor 20130. Både andelen specialistsjuksköterskoroch undersköterskor har minskat under lång tid. Bristen på vårdpersonal leder till minskat antal vårdplatser och bidrar till överbeläggningar. Socialstyrelsen har i sina granskningar av vården upprepade gånger pekat på problemet med överbeläggningar och de olika brister som uppstår när patienter får vårdplatser som inte uppfyller deras vårdbehov. Det här duger inte. Vi Socialdemokrater vill göra någonting åt det! Sjukvården är en framtidssektor för Sverige. De omedelbara vårdbehoven ökar och måste tillgodoses samtidigt som en säker och högkvalitativ utveckling inför framtiden måste tryggas. Då krävs det mer personal som vill verka inom vården och omsorgen. Vi socialdemokrater avsätter 2 miljarder kronor i vår nationella budget år 2014 till sjukvården i en riktad satsning för att ge mer tid för vård och höga kvaliteten genom att öka personalstyrkan.

söndag 17 november 2013

Arbetshelg

Det har varit en typisk arbetshelg för mig. Lördagen ägnades åt Korpen Östergötland. Vi hade en planeringsdag i distriktet där våra föreningar arbetade med ett utvecklingsprojekt som Korpen startat. Vi har en bra verksamhet runt om i Östergötland, men vi behöver utveckla medlemsskapets betydelse och också prioritera i vår verksamhet. Korpen Linköping är en av landets största föreningar med mer än 15 000 medlemmar. Jag har fått förtroendet av Korpens medlemmar att fungera som distriktsordförande, vilket är ett roligt uppdrag. Vi hade en bra lördag, så länge den nu varade. Tyvärr fick vi bryta vår aktivitet några timmar i förväg då brandlarmet gick i Nya Arenan och ingen, säg ingen, ville ta ansvar för att komma och stänga av larmet. Mycket märkligt! Under Söndagen så hade distriktstyrelsen för (s) ett bra planeringsmöte. Huvudpunkten var valplanering. Hösten före ett valår är alltid mycket intensiv. Program ska skrivas, listorna med kandidater ska beslutas och organisationen kring valrörelsen ska formas. Ordning och reda i planeringen är A och O för en lyckad valrörelse. Jag ser fram emot "supervalåret 2014!"

fredag 15 november 2013

Kulturupplevelser

Jag och Brita var på Östgötateatern och såg pjäsen "Innan jag fyller 67". Det är en stor tillgång att vi har en teater som håller så hög klass som Östgötateatern. Teatern har duktiga skådespelare och har ett spännande utbud av uppsättningar. Kvällens föreställning, som bygger på en bok av Jane Juska är inget undantag. Gunnel Samuelsson gör en fantastisk huvudroll som den pensionerade engelskaläraren Jane Juska. Så här skriver Jane själv i programmet: "1999 satte jag in min annons i New York Book of Reviews och det fungerade. Jag hittade män att leka med, några att anklaga, några jag blev galen på och några fick mig att gråta och andra att skratta. Nu fattades inte dramatik i mitt liv längre." I pjäsen får vi också följa hennes relation till sonen Andy, som spelas på ett gott och trovärdigt sätt av Sven Angleflod. Som alltid bjöd Östgötateatern på en fantastisk kulturupplevelse. Väl hemma så blev det andra halvlek mellan Portugal och Sverige. Efter Portugals seger så blir det otroligt spännande på tisdag när returmötet spelas i Sverige. Det är all idrotts charm! Man vet aldrig i förväg hur det ska sluta.

onsdag 13 november 2013

Bra (s) möte i Finspång

Arbetsdagen avslutades för min del med ett bra möte med partivänner i Finspång. Vi förde samtal om landstingspolitikens innehåll och hur landsting och kommun kan samarbeta kring viktiga frågor. Vi hade en bra diskussion om det nya vårdcentrum som skall byggas centralt i Finspång. Här kommer navet i den nära sjukvården att finnas och vi har goda möjligheter att utveckla en verksamhet med hög kvalitet. Arbetet med detaljplanerna är i full gång, vilket är mycket bra. En annan fråga som vi hade uppe var hemsjukvårdsreformen. Anders Härnbro, som är kommunstyrelsens ordförande i Finspång, kunde berätta att man har säkrat den bemaning som kommunen behöver när ansvarsväxlingen sker i januari. Det är är en reform som har alla möjligheter att bli mycket bra för våra medborgare.

tisdag 12 november 2013

Gemensamt ansvar för vård och omsorg av äldre i Finspång

En ny vårdbyggnad kommer att uppföras i Finspång. Nuvarande verksamhet bedrivs i nerslitna lokaler. Det är dock viktigt att det inte blir byggnaden som blir fokus utan att hälso- och sjukvårdens innehåll och kvalité blir det centrala. En ny vårdbyggnad ger en bra grund för utveckling av vården och omsorgen i Finspång. Vården och omsorgen av de äldre är en viktig framtidsfråga eftersom befolkningen blir allt äldre. Dagens omsorg och hälso- och sjukvård är sällan särskilt väl anpassad för äldre människor och den komplexa sjukdomsbild som är vanligt förekommande hos äldre. Det är därför angeläget att kommun och landsting nu tar ett helhetsgrepp för att öka kvaliteten på vården och omsorgen för de äldre. Vi vill utveckla ett arbetssätt i Finspång som gör att administrativa gränser inte tillåts splittra upp vården. Vi socialdemokrater har motionerat i landstingsfullmäktige om att bilda en kommun- och landstingsgemensam beställarnämnd. En sådan nämnd tar över ansvaret för vården och omsorgen av äldre inom kommunens geografiska område. Vi har allt att vinna med ett fördjupat samarbete mellan landstinget och Finspångs kommun.

måndag 11 november 2013

Ett naturligt besked

Det är ett bra och logiskt besked att vi Socialdemokrater går till val själva med en socialdemokratisk politik. På så sätt kan vi tydliggöra våra politiska prioriteringar; behovet av att skapa fler jobb, vända utvecklingen i skolan och stärka välfärden. Vinner vi valet så siktar vi socialdemokrater på att bilda en Socialdemokratisk ledd regering som tar framtidsfrågorna på allvar. Det handlar om att bekämpa arbetslösheten och att ta klimatutmaningen på största allvar. Det är också ett bra besked att vi som politiskt parti kan tänka oss att samarbeta över den traditionella blockgränsen. Det är att ta ansvar för landets framtid.

söndag 10 november 2013

Schack VM

Det är nordiskt intresse i Schack VM. Regerande världsmästaren Viswanathan Anand från Indien möter norrmannen Magnus Carlsen. Just nu står det 1-1 efter två oavgjorda matcher. Den spelare som först når 6,5 poäng vinner VM. Jag tror att Carlsen faktiskt har en möjlighet att rubba Anand, som är favorit att försvara mästerskapet. Carlsen har en fantastisk kreativitet och hittar möjligheter i partierna som ingen annan ser. Det ska bli spännande att följa tävlingen. Nästa parti spelas på tisdag.

lördag 9 november 2013

Vägen till ett jämlikt samhälle

Idag har vi Socialdemokrater i Östergötland genomfört vår konferens kring den rapport som "kommissionen för jämlik hälsa" arbetat fram. Konferensen blev mycket bra. Kommissionens fristående och politiskt oberoende forskare presenterade sina synpunkter och rekommendationer för en jämlik hälsa. Även om konferensen kan sägas vara slutet på ett mycket intressant arbete som pågått i drygt ett år så är det samtidigt starten för ett politiskt programarbete. Kommissionens syfte har varit att bidra med kunskap och vägledning i arbetet med att utforma en socialdemokratisk politik som leder till jämlikhet i hälsa. Det betyder att med forskarnas kunskapsunderlag som grund ska vi Socialdemokrater utarbeta ett politiskt program för en jämlik hälsa. Nästa vecka startar vi arbetet. Människors hälsa är en ingång till frågor om framtid, utveckling och hållbarhet, så det är verkligen inte bara en landstingsuppgift att skapa förutsättningar för en jämlik hälsa.

torsdag 7 november 2013

Vårdplatsbrist

Tidningen "Dagens Samhälle" uppmärksammar i sitt senaste nummer den vårdplatsbrist som pressar svensk hälso- och sjukvård. Tidningen har gjort en nationell kartläggning och konstaterar att i september tog svenska sjukhuskliniker varje dag emot 430 patienter som de inte hade plats för. Och varje dag vårdades ytterligare 185 patienter på avdelningar där det fanns en ledig säng, men där patienterna inte hörde hemma utifrån diagnos. Även situationen i Östergötland finns med. Så här säger mycket korrekt en av våra chefsläkare: "Sjukhusen i Östergötland har också lovats fler vårdplatser och fått pengar till det, men planerna har inte helt kunnat sättas till verket. Vi har inte lyckats rekrytera den personal som krävs för att bemanna platserna." Den borgerliga landstingsledningen i Östergötland har det yttersta ansvaret för detta misslyckande. Hur många gånger har vi inte debatterat det politiska ansvaret, inte minst som arbetsgivare. Vårdens medarbetare har gång på gång pekat på att överbeläggningar kan öka patientsäkerhetsriskerna, men några åtgärder och initiativ kommer inte från den borgerliga landstingsledningen.

onsdag 6 november 2013

Avgifter i vården

På landstingsstyrelsens sammanträde idag behandlades avgiftsbestämmelserna för 2014. Vi socialdemokrater tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet delar inte de borgerliga partiernas och Vrinnevilistans uppfattning att avgifter ska användas som en större del i finansieringen av hälso- och sjukvården. Där avgifter tas ut ska de om det är möjligt styra patienterna till rätt vårdnivå. Vi menar att det inte går att koppla ihop ett egenansvar för vården med vårdavgifter. Det är ett steg bort från en tydlig behovsstyrning. Vi har också föreslagit att avgifterna för mammografi, bukaortascreening och gynekologisk cellprovkontroll tas bort.

tisdag 5 november 2013

Det finns alternativ

I morgon sammanträder landstingsstyrelsen. Vi Socialdemokrater kommer då att tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet presentera vår Finansplan. Siffermässigt är det mycket lite som skiljer, men vår finansplan innehåller ett antal uppdrag till vår organisation som tydliggör att det finns alternativ till den förda landstingspolitiken och till den nuvarande borgerliga landstingsledning. Vår finansplan lägger grunden för ett långsiktigt ansvarstagande för sjukvårdens kvalitet och innehåll, samtidigt som vi värnar att landstingets ekonomiska utveckling är långsiktigt hållbar. Under en rad år har den nuvarande politiska ledningen misslyckats med att komma tillrätta med obalansen inom vårdekonomin. I vår finansplan tydliggör vi vår satsning på vårdcentralerna. Likaså markerar vi politikens inriktning kring den jämlika vården. Alla patienter ska ha en likvärdig och jämlik vård. Vi vill utveckla landstingets arbete med att möta den ökande psykiska ohälsan. Ett sätt är att rusta vårdcentralerna med en ökad kompetens på området. Landstinget måste vara en attraktiv arbetsgivare. Vi Socialdemokrater vill se ett gemensamt utvecklingsarbete tillsammans med de fackliga organisationerna som syftar till att rusta landstinget för framtidens utmaningar.

måndag 4 november 2013

Hälso- och sjukvårdspolitik

Målet för den socialdemokratiska hälso- och sjukvårdspolitiken är en god och jämlik hälsa för alla. Hälsa är mer än frånvaro av sjukdom, det handlar om fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande. Ett av de främsta verktygen för att nå målet är en trygg och rättvis vård. En trygg vård förutsätter en vård som man kan lita på finns där när man behöver den, utan att oroa sig för om man har råd eller inte. Hälso- och sjukvården ska därför finansieras solidariskt via skatten. En rättvis vård förutsätter en vård som ska fördelas solidariskt efter behov. Den med störst behov ska gå först. Oavsett social eller ekonomisk ställning, alla har rätt till vård på lika villkor. En vård i toppklass kräver välutbildad vårdpersonal och framgångsrik medicinsk forskning. Vi vill modernisera, höja kvaliteten och genomföra förbättringar i den östgötska vården. Genom samarbete med såväl patienter som personal vill vi skapa en hälso- och sjukvård som ständigt är öppen för nya tankar och arbetssätt. Hälso- och sjukvården är en viktig del av välfärden och måste bygga på sammanhållning. Alla ska bidra och alla ska få del. Vi socialdemokrater är övertygade om att det ger bäst förutsättningar för alla människor att växa och må bra.

söndag 3 november 2013

Bra besked från (s)

Socialdemokraterna i riksdagens utbildningsutskott har tillsammans med övriga oppositionspartier fått igenom kravet på att även fritidspedagoger, yrkeslärare och modersmålslärare ska omfattas av legetimationsreformen. Den borgerliga regeringen har hittills avvisat kravet på legitimation för dessa grupper. Enligt förslaget bör regeringen se över vilka insatser som skulle krävas inom personalförsörjningen och fortbildningen, och vilka ekonomiska konsekvenser en sådan förändring skulle kunna få. Det här är ett bra besked för skolans medarbetare.