tisdag 31 december 2013

Gott Nytt År

Får önska alla ett riktigt Gott Nytt År!

måndag 30 december 2013

Framtidens hälso- och sjukvård

Det är uppenbart att den östgötska hälso- och sjukvården står inför viktiga framtidsutmaningar. Den nuvarande moderatledda landstingsledningen har inte lyckats rusta vården för framtidens behov och utmaningar. Det är utmärkt att vårt landsting ligger i topp när det gäller medicinska resultat i jämförelse med andra landsting, men vi kan inte nöja oss med det. Landstingsledningen har misslyckats med att skapa ekonomisk balans i vårdverksamhetet. Det är ett anmärkningsvärt misslyckande då vårdverksamheten under året fått kraftiga ekonomiska tillskott. Att vi har verksamheter som ständigt lever under dålig ekonomi försvårar utvecklingsarbete och hotar patientsäkerheten. Det är dessutom ett ineffektivt sätt att hantera skattemedel. Vårt landsting har stora svårigheter med vårdrelaterade infektioner. Här måste det nya året innebära ett prioriterat arbete att minska nivåerna. Det är ett onödigt mänskligt lidande när patienter drabbas av vårdrelaterade infektioner och det fördyrar vården. 2014 måste också innebära ett prioriterat arbete när det gäller att säkra landstingets kompetensförsörjning. Det är oroväckande att vi inte kunnat starta upp beslutade vårdplatser under året på grund av rekryteringssvårigheter av medarbetare. Vi socialdemokrater har presenterat flera förslag i den genomarbetade motion kring personalpolitik som vi lämnat in under hösten. Ett annat område som Östergötland halkat efter är cancersjukvården. Jag och vi socialdemokrater skulle vilja se ett utvecklingsprogram som syftar till att på bred front förbättrar den östgötska cancersjukvården. Ett problem är väntetiderna mellan läkarbesök och diagnos och start av behandling. Vår sjukvårdsregion har satt upp bra och tydliga mål när det gäller som vi utifrån ett patientperspektiv måste nå. Frågan är vilken kraft det finns i den nuvarande moderatledda landstingsledningen så här sista året på den här mandatperioden. Landstinget behöver en ny politisk ledning som förmår att arbeta med hälso- och sjukvårdens framtida utmaningar.

tisdag 24 december 2013

God Jul!

Får önska alla en God Jul!

söndag 22 december 2013

Dyr reform

Det har kommit en mycket intressant studie från institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering. Studien visar att den borgerliga regeringens reform med sänkta arbetsgivaravgifter för unga har ökat ungdomars sysselsättning med cirka två procent. Men varje jobb har kostat skattebetalarna 1-1,6 miljoner kronor. I sitt remissvar till regeringen påpekade institutet att tidigare studier om hur sänkta arbetsgivaravgifter påverkat arbetsmarknaden visar att det gett väldigt liten effekt. Det är en fullständig orimlig politik som den borgerliga regeringen för. Ungdomsarbetslösheten i Sverige är på en mycket hög nivå. Åtgärderna har misslyckats och dessutom är regeringen inte effektiv med skattebetalarnas pengar.

fredag 20 december 2013

Läs Erik Wallstens krönika

Jag hoppas att den krönika som Erik Wallsten har skrivit i dagens Corren får stor spridning. Texten är ett lysande försvar för ett mångkulturellt samhälle. Han utgår ifrån barnens skola och skriver:" Och det är just då, när denna lilla nioåring - min dotters kompis - med en oemotståndlig blandning av blyghet och stolthet gestaltar "över stad och land ikväll" som all förtvivlan jag upplevt denna höst drabbar mig. Förtvivlan över att det finns människor som tar sig rätten att säga till en liten romsk flicka att "det finns en god anledning till att zigenare är hatade i hela världen." Att ett muslimskt barn kan läsa i tidningen att det är "det största hotet sedan andra världskriget." Att en syrisk pojke ska behöva höra att 2du hör inte hemma här." Förtvivlan över att det finns människor som tar sig rätten att säga till min dotters kompisar, deras föräldrar, våra grannar att det här inte är deras land..." Läs Erik Wallsten, Corren 20 december

torsdag 19 december 2013

manifestera mot rasism

Det är alldeles utmärkt att det blir många tusen personer som tänker demonstrera mot rasism i Kärrtorp nu på söndag. Just nu verkar mer än 14 000 personer ha anmält sitt intresse för att delta. Det är att skicka rätt signal till alla mörkerkrafter i vårt samhälle. Inga nazister ska kunna angripa ett fredligt demonstrationståg utan motreaktioner. Motreaktioner som ska vara fredliga och värdiga! Att fritt få demonstrera för sina åsikter är en bärande princip för ett demokratiskt samhälle. Det är en rätt som alla organisationer har, hur illa man kan tycka om åsikterna. Men ingen, säg ingen har rätt att angripa ett demonstrationståg. Den principen ska vi försvara nu på söndag!

onsdag 18 december 2013

Brasilien köper Jas-plan

Under dagen har Brasiliens köp av Jas Gripen bekräftats. Det är mycket glädjande för SAAB, Linköping och Sverige som industrination. Det är en styrka för ett litet land som Sverige att vi har en flygindustri som kan konkurrera på en världsmarknad. Försäljningen till Brasilien kan öppna upp för andra affärer, inte minst i Sydamerika. Affären är även ett kvitto på det tekniska kunnande som finns och har funnits i generationer inom SAAB i Linköping. Det är många som har bidragit och som med rätta kan känna sig stolta idag.

tisdag 17 december 2013

Regionfrågan

Arbetet med att bilda "region Östergötland" går vidare. Idag har en enig landstingsstyrelse tillstyrkt förslaget i regeringens departementskrivelse, som är ute på remiss just nu. Det formella beslutet att Östergötland får ta över det regionala utvecklingsansvaret kommer riksdagen att fatta sen vår 2014. Då måste mycket av förberedelserna i Östergötland vara så gott som klara. Just nu har en tjänstemannagrupp gjort ett gott arbete med att analysera alla de frågor som regionförbundet östsam arbetat med. Merparten av frågorna kommer att fortsätta finnas på den regionala nivån. Att bilda region inom nuvarande länsgräns är inget slutmål för oss Socialdemokrater. Vi behöver bilda regioner i en större geografi för att säkra en god hälso- och sjukvård och en långsiktig finansiering av vår välfärd.

måndag 16 december 2013

hyrläkare

Redan i landstingets årsredovisning för 2012 fanns uppgiften att kostnaden för inhyrd personal hade ökat med 39%. Den första delårsrapporten det här året pekade på det oroväckande trendbrott som gällde kostnaden för bemanningsföretag. Under hela året har landstingsstyrelsen fått information om att kostnaderna för hyrläkare och bemanningspersonal ökat. Även om landstinget i Östergötland ligger på en lägre nivå än andra landsting är ökningen mycket bekymmersam. Vi är långt ifrån den nationella strategi som säger att alla landsting ska arbeta för att minska beroendet av bemanningsföretag i svensk hälso- och sjukvård. Att minska användningen av bemanningsföretag är inte bara en kostnadsfråga utan det handlar också om att säkra kompetensen och se till att det finns en kontinuitet i verksamheten. Även ur ett medarbetarperspektiv är det av stor vikt att minska den inhyrda personalen för att underlätta arbetet med personalutveckling och för att bygga en stark organisation. På tisdagens sammanträde med landstingsstyrelsen kommer vi socialdemokrater att föreslå att vår ägarberedning får i uppdrag att arbeta fram en helhetsbild över vilka konsekvenser det ökande användandet av inhyrd personal får på landstingets hälso- och sjukvård. Just nu är det mycket fokus på lasarettet i Motala och den myndighetskritik som riktades mot det akuta omhändertagandet. Det är viktigt att säkra ett patientsäkert akut omhändertagande i Motala, men vi måste också ha kunskap om helheten. Därför är uppdraget till vår ägarberedning viktigt.

söndag 15 december 2013

Landstingsstyrelse

På tisdag sammanträder landstingsstyrelsen. Ett ärende som ska behandlas är den ekonomiska delårsrapporten. Tyvärr är det ingen rolig läsning. Vårdverksamheten fortsätter att gå med kraftiga ekonomiska underskott. Utvecklingen är mycket anmärkningsvärd. Under året har nästan 140 miljoner tillförts vårdverksamheten. Budgeten för 2013 reviderades. Beskedet från den borgerliga landstingsledningen var att nu skulle ekonomisk balans klaras i vårdverksamheten. Vi vet nu att detta kommer att misslyckas. Den aktuella ekonomiska prognosen visar på att vårdverksamheten kommer att gå omkring 100 miljoner i underskott vid årets slut. Detta ska jämföras med bokslutet 2012 för de sjukvårdande enheterna som slutade på ett negativt resultat på 146 miljoner. De fyra borgerliga partierna och Vrinnevilistan som styr landstinget den här mandatperioden har fullständigt misslyckats med den ekonomiska styrningen av vårdverksamheten. De ständiga underskottet i verksamheten hotar patientsäkerheten och vårdens kvalitetet. Vårdens medarbetare gör ett fantastiskt arbete men förtjänar en annan situation än vad som blir följden av ständiga underskott i verksamheten. På tisdag är det upp till bevis för den borgerliga landstingsledningen om man tänker agera!

torsdag 12 december 2013

Framtidens sjukvård

Idag har Kommunal presenterat en rapport om den framtida hälso- och sjukvården. I rapporten lyfter man fram behovet av omvårdnad och vilken roll undersköterskorna spelar. Jag tycker det är en viktig rapport. Vården behöver alla sina yrkeskategorier. Ska vi ha en patientsäker och effektiv vård är det viktigt att rätt kompetens används på rätt ställe. Vi socialdemokrater har presenterat satsningar på att anställa mer personal i vården för att möta vårdens behov och framtida utmaningar. Kommunal presenterar även flera punkter som enligt rapporten skulle leda till en bättre sjukvård. De pekar på behovet av att främja ett teambaserat arbetssätt i hälso- och sjukvården. De skriver: " Genom att se olika yrkesgruppers unika kompetenser skapas en helhet runt patienten. Framtidens rekryteringsbehov kräver att fler yrkeskompetenser, inte färre, arbetar tillsammans." jag tycker detta är en viktig punkt för att utveckla vården.

tisdag 10 december 2013

Sverigedemokraterna och kritisk granskning

Sverigedemokraterna vill gärna bli betraktade som vilket politiskt parti som helst. I det här inlägget diskuterar jag inte SD:s politik, utan tar upp två andra områden. Det är dags för SD att sluta odla myten om det missförstådda och mobbade partiet. SD:s företrädare måste klara av att förklara sin politik, stå för sina åsikter och faktiskt klara av en kritisk faktakontroll av de lagda förslagen. Men ännu mer allvarligt blir det när företrädare för partiet anklagar massmedia för att alltför kritiskt granska partiet. Alla förtroendevalda oavsett vilket parti vi tillhör måste klara av att blir ifrågasatta och kritiskt granskade av journalister. Detta arbete är en grundbult i en demokrati med en fri press. SD och partiets företrädare måste sluta anklaga journalister för "avslöjanden" och en hårdhänt granskning. Vi pratar om ett parti som kan bli landets tredje största i det kommande valet. Då ska man tåla att journalister gör sitt jobb!

måndag 9 december 2013

Sverige ska inte vara ett land som alla andra

Sverige är ett bra land. men någonting håller på att gå sönder. Arbetslösheten har bitit sig fast. Skolresultaten faller. De anställda i vården behöver ta hand om allt fler gamla och sjuka. Människor far illa av vinstjakten i välfärden. Moderaterna lovade lägre arbetslöshet och minskat utanförskap. Ambitionen var inte fel. Men verkligheten visar att deras svar på varje samhällsproblem - att sänka skatten och privatisera - inte fungerar. Nu ser de inte längre vad som händer i vårt land. Vi socialdemokrater vill i stället se ett land där vi samlas för att utveckla vår samhällsmodell. Där vi ställer krav på varandra och hjälps åt. Där konkurrenskraft och anständighet går hand i hand. Sverige ska vara unikt. Vi ska bo i ett land där kvinnor och män går till jobbet, tar ansvar, känner sig trygga och just därför är fria. Där unga i dag som saknar arbete får en jobbigare morgon, men ett rikare liv. Därför finns ett mål som är viktigare än alla andra: Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU 2020. Det kräver mer samarbete och investeringar i framtiden så att svenska företag kan växa och anställa. Så kan vi bäst ta oss an de stora framtidsutmaningarna, som att minska klimatförändringen och säkra tillväxten i den globala konkurrensen. Med fler jobb får vi också råd med en välfärd att vara stolta över. Sverige behöver en ny riktning. Våra prioriteringar är tydliga: Jobben är viktigast. Sedan skolan och välfärden. Mindre klasser och fungerande vård går före fler skattesänkningar. Den 14 september avgör du Sveriges väg in i framtiden!

söndag 8 december 2013

Nya EU regler kring offentlig upphandling

Äntligen verkar EU vara på väg mot förändrade regler kring offentlig upphandling.En preliminär uppgörelse om nya EU- direktiv för offentlig upphandling blev klar tidigare i höstas och de slutgiltiga omröstningarna väntas i början av nästa år. Det är inte längre lägsta pris som är det främsta kritieriet. Nu ska kontrakt ges till det "mest ekonomiskt fördelaktiga anbudet." Det innebär att utförare som lagt onaturligt låga anbud och levererar usel kvalitet kan stoppas. Det är också så att kommuner, landsting och statliga myndigheter kan lägga in sociala villkor och ställa miljökrav i upphandlingsunderlagen. I de nya reglerna pekar man särskilt på att medlemsländerna måste se till att byggbranschen följer de miljö-, social- och arbetsrättsliga bestämmelser som gäller på orten. Enligt planerna ska de nya reglerna börja gälla nästa sommar.

fredag 6 december 2013

Nelson Mandela

Så kom budet om Nelson Mandelas bortgång.Inte helt oväntat, men ändå vemodigt. Som ung SSU:are deltog jag i mängder med aktiviteter för att stödja kampen mot apartheid. Kravet att frige Mandela fanns där. Att bygga ett samhälle på rasåtskillnad är vidrigt och måste alltid bekämpas. Efter 27 år i fängelse frigavs Nelson Mandela 1990. Han om någon skulle kunna kräva hämnd och revanch. Men istället visade Mandela vilken stor statsman han var med ett tydligt budskap om fred, försoning och samarbete. Han blev Sydafrikas förste president som valts i demokratiska val med rösträtt för hela befolkningen 1994. Han fick Nobels fredspris 1993. Mandelas politiska gärning kommer nu att hyllas av en hel värld och han kommer att bli förebild för nya generationer!

torsdag 5 december 2013

Region Östergötland

Förtroendevalda och tjänstemän från kommuner och landsting har under dagen träffats för att arbeta vidare med regionfrågan. Det var ett bra möte. En viktig uppgift är att avgöra vilka av regionförbundets Östsams nuvarande arbetsuppgifter som ska föras till den kommande regionala nivån. Det kan också finnas frågor som ska tillbaka till kommunerna. Det är min uppfattning att våra tjänstemän gjort ett mycket gott arbete och kommer att kunna presentera ett genomarbetat förslag till uppdelning. Det är viktigt att vi har ordning på detta så att vi kan börja arbeta med den kommande politiska organisationen.

tisdag 3 december 2013

Öppna jämförelser av hälso- och sjukvården

Socialstyrelsen och SKL har publicerat rapporten "Öppna jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet." Rapportens innehåll är ett viktigt underlag för uppföljning, styrning och ledning. Det är dock långt ifrån någon heltäckande studie över hälso- och sjukvårdens omfattande verksamhet. Det är små förändringar för Östergötlands del i rapporten. Vi har bra medicinska resultat till låga kostnader i jämförelse med andra landsting. Jag tycker dock att det finns mer att göra kring tillgängligheten, där vi rankas som åttonde landsting. När det gäller de medicinska områdena så är diabetesvården glädjande nog bäst i Sverige. Så var det även 2011 och 2012! I jämförelse med andra landsting så har den psykiatriska vården förbättrats. Mindre bra är att cancersjukvården hamnar på plats 19. Nu måste den borgerliga landstingsledningen och Vrinnevilistan prioritera området. Det går inte längre att besvara våra förslag och interpellationer med att det pågår ett långsiktigt arbete. Vi behöver även uppmärksamma att vi tappar placeringar inom andra medicinska områden. Målet är att den östgötska hälso- och sjukvården ska vara trygg, patientsäker och hålla hög medicinsk kvalitet.

söndag 1 december 2013

US- ett sjukhus för hela länet och hela sjukvårdsregionen

Universitetssjukhuset har en stor betydelse för alla östgötar, och för hela sjukvårdsregionens invånare. Den mest specialiserade vården, med krav på närhet till forskning, högkvalificerade specialistläkare och avancerat utvecklingsarbete finns på US. Inom vissa områden finns en så hög kompetens och specialisering att vi bedriver rikssjukvård för stora delar av Sverige. Brännskadevården är ett exempel på detta. Genom ett avancerat forsknings- och utvecklingsarbete utvecklas nya behandlingar och läkemedel. Detta medverkar även till att ta till vara på den senaste medicinska utvecklingen från andra delar av Sverige och världen. Vi socialdemokrater vill utveckla bättre strukturer för att denna kunskap även ska fortsätta ut från US, till de andra sjukhusen och ut på våra vårdcentraler. Genom sådana system för kunskapsspridning kan hela den östgötska sjukvården erbjuda moderna medicinska behandlingar i toppklass. Forsknings- och utvecklingsarbetet genererar också nya kunskapsföretag och bidrar till tillväxt och sysselsättning i länet.