torsdag 27 februari 2014

Hälso- och sjukvårds politiskt program

Vi socialdemokrater har idag presenterat vårt förslag till hälso- och sjukvårdspolitiskt program för Östergötland. Vi har fått bra genomslag i media, vilket känns mycket tillfredställande. I vårt arbete med att ta fram ett nytt program har vi både omprövat och förnyat vår politik för hälso- och sjukvården. Vårt program behandlar både dagens och framtidens utmaningar för hälso- och sjukvården. Socialdemokraterna har av tradition högt förtroende i hälso- och sjukvårdsfrågor. Det är av högsta vikt att förvalta det förtroendet. Vi presenterar en politik som innebär en jämlik och köfri sjukvård med hög medicinsk kvalitet. Hur du än vill kontakta vården ska du kunna göra det på ditt sätt. Via telefon, mejl eller via mina vårdkontakter. Det ska vara enkelt att få kontakt med din vårdcentral. Alla östgötar kan få en bättre hälso- och sjukvård. Men en vård i toppklass kräver välutbildad personal och framgångsrik forskning. Modern sjukvård måste vara öppen för nya tankar och för nya arbetssätt. Vi vill utveckla hälso- och sjukvården för framtiden.

onsdag 26 februari 2014

En köfri vård med hög tillgänglighet

Vi ser god tillgänglighet till sjukvården som en prioriterad fråga. Köer och väntetider är besvärande för patienten och dyrt för samhället. Därför är vår målsättning att sjukvården ska vara köfri. Det betyder att det ska vara enkelt att komma i kontakt med vården och tillgängligheten ska vara så god att ingen ska behöva vänta längre än vad som är medicinskt motiverat på en undersökning eller behandling. Ingen patient ska heller lämnas i oviss väntan. Patienten ska alltid ha kunskap om vilken vård som planeras samt var och när den ska utföras. Ingen patient ska lämna sjukvården utan att veta när återkopplingen ska ges på provsvar eller behandlingsresultat. Det ska dessutom vara lätt att ta reda på vem som är vårdansvarig. Ett problem med dagens vårdgaranti är att det är väntetiden vid varje besök som regleras och inte patientens sammanlagda väntetid. För individen är det viktigt att den sammanlagda väntetiden i vården inte blir längre än vad som är medicinskt motiverat och att man får veta när behandling ska genomföras. Bristen på besked är ofta frustrerande och skapar missnöje med vården. Vi socialdemokrater föreslår ett patientkontrakt som omfattar alla delar i hälso- och sjukvården: besök, undersökningar, röntgen, remisser. I kontraktet ska det finnas en tidsplan för remisser och eventuella behandlingar och det ska framgå vem som ska utföra behandlingarna. När vården och patienten har kommit överens om vad som ska göras och när, ska kontraktet fungera som en vårdgaranti som säkerställer att patientens sammanlagda tid för undersökning och behandling blir kort.

tisdag 25 februari 2014

Jobb och välfärd åt alla!

Vi socialdemokrater vill ha ett samhälle som ger välfärd och möjligheter åt alla. Ett samhälle som undanröjer hinder för människors utveckling och ger alla oavsett uppväxtmiljö möjligheter att nå sin fulla potential. Som bygger på solidaritet, tillit och samarbete. Där vi kan få den ekonomiska utvecklingen som marknadsekonomin banar väg för samtidigt som vi fördelar resurserna så att de kommer alla till nytta. Vi tror på politikens möjligheter att förändra och förbättra samhället. Vi vill bygga ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle där människors livskvalitet ökar utan att det skadar vår gemensamma miljö. Dagens tillväxt ska inte ske på bekostnad av framtida generationers möjligheter att leva ett gott liv. Det kräver solidaritet mellan människor, mellan länder och regioner samt mellan generationer. Vi socialdemokrater har högre ambitioner för Sverige. Då måste vi bryta utvecklingen vi sett de senaste åren med växande arbetslöshet, sjunkande skolresultat och ökande ojämlikhet. Då krävs det en framtidsinriktad politik som gör Sverige till ett ännu bättre land att leva i. Det kräver en politik för att skapa fler jobb. Det kräver investeringar i skolan och utbildningen. Det kräver en politik som utvecklar en riktigt bra välfärd.

måndag 24 februari 2014

Moderat skattepolitik

Vår egen socialdemokratiska tidning "Aktuellt i politiken" har i senaste numret en artikel från arbetet i riksdagens skatteutskott. Det blir faktiskt en rolig läsning att samma vecka som Borg och Reinfeldt gör sin stora sväng i skattepolitiken med besked om att det inte finns utrymme för skattesänkningar de kommande åren och sparpaket presenterades så träffades utskottet för att behandla mängder av motioner från enskilda moderata riksdagsledamöter. 16 olika förslag till skattesänkningar fanns med i dessa motioner! Vi hittar krav på avdrag för konstinköp, sänkt inkomstskatt och avskaffande av värnskatten. De här kraven behandlas alltså av skatteutskottet samma vecka som den moderata finansministern presenterar förslaget att sänka studiebidragsdelen för studenterna. Den moderata skattepolitiken hänger inte ihop längre.

söndag 23 februari 2014

Forskning och utveckling inom hälso- och sjukvården

Hälso- och sjukvården i Östergötland ska vila på de senaste medicinska rönen, ligga i vetenskaplig framkant och bygga på väl beprövad erfarenhet. Landstinget ska därför ha god förmåga att utveckla, hitta och använda ny kunskap. Det kräver en väl utbyggd infrastruktur för såväl egen forskning som för att fånga upp nya forskningsbaserade behandlingsmetoder, hjälpmedel och läkemedel som utvecklats på andra platser i världen. Universitetssjukhuset är länets naturliga forskningscentrum. Det är viktigt att alla landstingsfinansierad verksamhet, även privata utförare, tar ansvar för forskningen och dess förutsättningar. Goda möjligheter till forskning medverkar till att göra landstinget i Östergötland till en attraktiv arbetsgivare.

fredag 21 februari 2014

Hög kvalitet på sjuksköterskeutbildning

De två utbildningar som leder till sjuksköterskeexamen respektive kandidatexamen i omvårdad vid Linköpings universitet håller hög kvalitet. Det är Universitetkanslersämbetet (UKÄ) som ansvarar för all utvärdering av universitetsutbildningar. Linköpings universitet kommer väl ut i jämförelse med andra svenska universitet, vilket är mycket glädjande. För landstingets del är det viktigt att hälsouniversitets medicinska utbildningar håller hög klass och har ett gott rykte! Som arbetsgivare behöver vi göra mer för att säkra landstingets långsiktiga behov av kompetenta medarbetare.

torsdag 20 februari 2014

Misslyckad borgerlig politik

Idag kom det borgerliga sparpaketet på 9 miljarder kronor. På några veckor har regeringen ändrat ekonomisk bedömning. I december 2013 kämpade samma regeringen för att sänka skatten med ytterligare 15 miljarder kronor. Det är ingen seriös ekonomisk politik som ligger bakom dessa tvära kast. Istället är det en desperat regeringens kortsiktiga politiska bedömningar vi beskådar. Riktigt illa är det att landets studenter ska betala regeringens tidigare skattesänkningar med sänkt bidrag på 300 kr. Hur kan regeringen låta unga studenter belåna sig för att stoppa igen hålen i ekonomin som den moderatledda regeringen skapat. Jag har i tidigare blogginlägg påpekat Anders Borgs reviderade ekonomiska prognoser. Det finns inte längre någon trovärdighet i Borgs bedömningar att det vänder och att allt ska vara återställt till 2018.

onsdag 19 februari 2014

Matchningen på arbetsmarknaden måste fungera.

En av de viktigaste uppgifterna för arbetsförmedlingen och aktörerna på arbetsmarknaden är att klara företagens behov av att rekrytera medarbetare. Detta misslyckas Sverige just nu med. Läget är allvarligt. Över 400 000 människor saknar ett jobb samtidigt som 54% av arbetsgivarna uppger att det är svårt att rekrytera. För mig betyder detta att arbetsförmedlingen måste få tydliga direktiv att prioritera denna arbetsuppgift. En annan åtgärd är naturligtvis att satsa på olika typer av utbildningssatsningar. Om inte vårt näringsliv kan få tag i rätt kompetens hotas naturligtvis tillväxt och en stabil positiv långsiktig utveckling. Det är tråkigt att konstatera att den nuvarande borgerliga regeringen varit så passiv när det gäller att bekämpa arbetslösheten.

tisdag 18 februari 2014

Jämlik hälsa

Det genomsnittliga hälsoläget i Sverige blir allt bättre. Det är en positiv utveckling som visar att satsningar som genomförts inom välfärdssektorn i Sverige varit lyckade. Trots denna utveckling står Sverige införutmaningen att hälsoskillnaderna i vissa fall ändå ökar mellan grupper i samhället. Den utvecklingen ser vi tyvärr även i Östergötland. Skillnader i hälsa är skillnader som med nuvarande kunskapsnivå är påverkbara och som kan finnas i en eller flera av hälsans aspekter mellan kvinnor, män, flickor och pojkar eller har samband med sociala och ekonomiska faktorer som utbildningsnivå, inkomstnivå, social status, geografiska faktorer och andra faktorer. Dessa är etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning, könsöverskridande identitet och uttryck, ålder samt funktionsnedsättning. SKL har pekat på flera konkreta punkter som måste till för att minska ojämlikheten. Det handlar om fler hälsofrämjande och förebyggande insatser samt ökad samverkan mellan kommuner, landsting, regioner och andra aktörer. Alla barn och ungdomar borde ha rätt till en bra start i livet. Det handlar om bra skola och möjligheten att etablera sig på arbetsmarknaden. Här har det svenska samhället mycket mer att göra just nu!

onsdag 12 februari 2014

Landstingets kompetensförsörjning

Vi diskuterade flera viktiga frågor på dagens sammanträde med landstingsfullmäktige. Vi socialdemokrater hade tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet en gemensam interpellation om landstingets kompetensförsörjning. Våra egna revisorer har i en rapport granskat hur landstingets personalförsörjningsmodell stödjer arbetet med kompetensförsörjningen. Resultatet är inte bra. Det finns ännu inte fungerande former för att använda modellen som ett beslutsstöd på produktionsenhets- och kliniknivå, dvs de nivåer som givits ansvaret för kompetensförsörjningen. Revisorerna pekar på att syftet med modellen och förväntningarna på vad som ska uppnås är otydligt för användarna. Modellens bristande förankring i verksamheten påverkar naturligtvis den långsiktiga kompetensförsörjningen negativt. Revisorerna uppmanar landstingsstyrelsen att utvärdera modellen och dess tillämpning samt utvärdera om modellen ger tillräcklig information för att styrelsen ska kunna ta sitt ansvar för kompetensförsörjningen. I vår interpellation frågade vi den moderatledda landstingsledningen bland annat om vilka åtgärder som man är beredd att vidta med anledning av revisorernas synpunkter. Något tydligt svar fick vi inte. jag är faktiskt inte säker på att man vill förstå det allvarliga i situationen. Landstinget i Östergötland har stigande kostnader för hyrläkare och hyrsjuksköterskor. Politiska beslut om att öppna fler vårdplatser har inte kunnat genomföras enligt tidsplan på grund av att vårdpersonal saknats. Vi har en växande debatt om arbetssituationen för vårdens medarbetare och bristen på specialistutbildade sjuksköterskor är ett stort problem. Detta är bara några exempel på konsekvenser av en bristande långsiktig personalförsörjning. Det är alldeles uppenbart att den nuvarande moderatledda landstingsledningen saknar tankar och förslag på hur situationen kan förbättras.

måndag 10 februari 2014

Vad Anders Borg inte kommenterade!

Jag hade möjligheten att lyssna på den moderata finansministern Anders Borg då han gästade Linköping på ett frukostmöte. Självklart finns det mycket i den ekonomiska analysen som jag som socialdemokrat kan instämma i. Ett sådant område är Europas fortsatta besvärliga situation, även om det blivit något bättre. Det är dock alltid intressant att fundera på vad han inte kommenterade. Sveriges höga arbetslöshetssiffror vill finansministern inte prata om. Om man tittar på situationen när den borgerliga regeringen tillträde och situationen nu så är det uppenbart att den förda borgerliga politiken misslyckats när det gäller sysselsättningen. De sänkta skatter som moderaterna och Borg prioriterat har inte gett önskad effekt på sysselsättningen. Självklart är det viktigt att satsa på infrastruktur. Det är satsningar som skulle ha kommit tidigare och nu har staten mindre ekonomiska resurser att lägga på järnväg och förbättrade transporter på grund av de ekonomiska prioriteringar som den moderata regeringen gjort tidigare under regeringsåren. Anders Borg lyfter fram att Sverige i jämförelse med andra länder satsar mycket på sitt utbildningssystem. Han nästan raljerade över de andra ländernas tveksamma politik. Vad han inte kommenterade är att många europeiska länder når bättre skolresultat för lägre kostnader än Sverige. Den borgerliga skolpolitiken har i grunden misslyckats. Nu går det inte längre att skylla på oss socialdemokrater utan ansvaret för sämre skolresultat och felaktiga prioriteringar måste läggas på den nuvarande borgerliga regeringen som haft regeringsmakten i snart 8 år! Landet behöver en ny politik och en ny regering!

söndag 9 februari 2014

Otrygga villkor

Aftonbladets Daniel Swedin har skrivit en intressant krönika med rubriken "Otryggheten bidrar inte med annat än otrygghet." Han tar upp utvecklingen på den svenska arbetsmarknaden. Idag är 680 000 svenskar(16% av arbetskraften) anställda på ett visstidskontrakt, jobb hos bemanningsföretag och entreprenörer kan innebära schyssta villkor. Men de kan också innebära lönedumpning och otrygghet. Swedin refererar till forskning som visar att sysselsättningen inte någonstans har ökat genom möjligheten att visstidsanställda. Konstekvensen blir istället att de som faktiskt lyckas få ett fast jobb absolut inte vågar flytta på sig medan de utan fast jobb saknar trygghet. Så skapas en klyfta mellan de som har fasta jobb med goda arbetsvillkor och de som inte har det. Kampen för ordning och reda på arbetsmarknaden är viktig!

torsdag 6 februari 2014

Hur blir kommuner och landsting attraktivare arbetsgivare?

Fredagen den 7 februari arrangerar vi Socialdemokrater tillsammans med S-studenter ett lunchseminarium för att diskutera hur Östergötlands kommuner och landstinget ska bli mer attraktivare arbetsgivare idag och i framtiden. Vi har bjudit in professor Kerstin Ekberg, som bland annat har forskat kring arbetslivsinriktad rehabilitering och Sandra Wahlberg som är ordförande för lärarförbundet i Linköping. Jag kommer att leda ett samtal med Kerstin och Sandra vad som behöver göras för att kommuner och landsting ska kunna bli en bra arbetsgivare. Det finns många spännande områden som jag hoppas att vi hinner med. ledarskapets betydelse är ett område. Hur vi organiserar arbetet är ett annat område som måste uppmärksammas. Inom vården är det uppenbart att vårdpersonal belastas med arbetsuppgifter som tar tid från de så viktiga patientkontakterna. Samma debatt finns inom skolans värld. Den socialdemokratiska landstingsgruppen har arbetat fram en personalpolitisk motion som pekar ut en framtida inriktning på landstingets personalpolitik. Våra medarbetares kompetensutveckling är en viktig punkt som vi tar upp. Vårt seminarium är öppet för alla. Vi kommer att hålla till uppe på Linköpings Universitet, Campus Valla; I- huset sal 101 och vi startar 12.15 och slutar 14.00.

onsdag 5 februari 2014

Stefan Löfven

Idag publicerar Aftonbladet en bra artikel av socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Stefan pekar på att klyftorna mellan människorna i vårt samhälle har ökat sedan 2007. Den moderata regeringen med statsminister Reinfeldt i spetsen har ägnat åtta år åt att sänka skatten och har knappt lagt en krona på att stärka Sveriges sammanhållning. Arbetslösheten är nu högre, skolresultaten lägre och välfärden har större brister nu än när den borgerliga regeringen tillträdde. I sin artikel pekar han på att vi Socialdemokrater har en annan politik för framtiden. Vi kan investera gemensamt för att skapa jobb, minska klasserna i skolan och säkra en anständig välfärd när du blir sjuk eller gammal. Att minska klyftorna i samhället och öka sammanhållningen är inte bara solidariskt, det är också ekonomiskt smart. All forskning och erfarenhet visar att länder med störst jämlikhet - där alla kan utvecklas efter sin egen vilja, tanke och förmåga - också är starkare ekonomier. Jag hoppas att många läser artikeln i Aftonbladet. Vi socialdemokrater går till val på en politik som sätter jobben främst för att bygga Sverige både starkare och rättvisare.

tisdag 4 februari 2014

Intressant besök på Mariebergs vårdcentral

Vi var några stycken från den socialdemokratiska landstingsgruppen som gjorde ett intressant besök på Mariebergs vårdcentral idag. Under en längre tid har vi haft kontakt med några medarbetare som kommit med många spännande tankar på hur vården och verksamheten kan utvecklas i den västra länsdelen. Idag var det dags att träffas. Det blev ett mycket givande samtal som kom att handla om bland annat vårdcentralens utvecklingsmöjligheter och tillgänglighet och hur sjukhusvården på lasarettet i Motala kan utvecklas. Vi socialdemokrater gör en nationell satsning på den svenska hälso- och sjukvården i vår alternativa budgetmotion. En viktig punkt handlar om att kunna anställa fler medarbetare i vården. En annan handlar om att avlasta vårdpersonal administrativa arbetsuppgifter så att tiden med patienterna kan öka. Mariebergs vårdcentral är en av de vårdcentraler som vi är beredda att ge ett utökat uppdrag för att kunna arbeta kraftfullt med förebyggande hälsoinsatser.

måndag 3 februari 2014

Moderaterna och ekonomin

Vilken trovärdighet har den moderatledda regeringen när det gäller att sköta landets ekonomi. Magdalena Andersson har mycket tydligt formulerat sig så här: "Finansministern är skyldig svenska folket ett svar. Sverige har inte lånat så mycket pengar sedan nittiotalets djupa krisår. Är det verkligen rätt att låna 240 miljoner kronor om dagen när konjunkturerna stärks." Det är en viktig fråga som fortfarande inte fått något svar. En aktuell mätning visar att väljarnas förtroende för socialdemokraternas förmåga att sköta landets ekonomi har ökat. Det är ett viktigt kvitto på att Magdalena Andersson gör ett bra jobb!

söndag 2 februari 2014

Bra besked från (s)

Carin Jämtin och Lena Hallengren har presenterat fyra viktiga punkter som ska ligga till grund för den nationella socialdemokratiska hälso- och sjukvårdspolitiken. Punkterna är: - Mer resurser och mer tid för vård - låt proffsen vara proffs. - Jämlik och tillgänglig vård. - Personalens kompetens avgör vårdens kvalitet. - Forskning och samverkan för medicinska framsteg i vården. Sjukvården är en grundbult i vårt samhälle. Vi socialdemokrater är beredda att investera i en framtida stark hälso- och sjukvård. Moderaterna har lagt 130 miljarder på skattelättnader. Vi socialdemokrater satsar på välvärden i stället.