måndag 31 mars 2014

Bra möte med Vision

Tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet hade vi ett bra möte med fackförbundets Visions ledning och företrädare på landstingssidan. Vi diskuterade naturligtvis hur landstinget kan utvecklas till en attraktiv arbetsgivare. Dialog och samtal med varandra är en viktig del för att lyckas med uppgiften. Det krävs också att politiken förmår att ta ett arbetsgivaransvar. Den nuvarande borgerliga landstingsledningen gör inte det. Det är alltid någon annan del i organisationen som "äger frågan". Vi ska inte detaljstyra men det är politikens ansvar att faktiskt peka ut och ta ansvar för vilka mål vi sätter upp. Jag är också övertygad om att vi måste bli bättre på att utnyttja olika medarbetares yrkeskunskap när vi organiserar olika vårdprocesser. Rätt kompetens på rätt plats under rätt tid är en viktig utgångspunkt för ett sådant arbete. Arbetstidsmodellerna kom också upp i vårt samtal. Får vi möjlighet att leda landstinget så är det en av de första åtgärderna som vi ska genomföra. Det ska bli tillåtet med lokalt anpassade arbetstidsmodeller. Det finns ett stort mervärde kring sådana lösningar.

söndag 30 mars 2014

Framtidskontrakt för östgötsk sjukvård

Det finns viktiga framtidsutmaningar för den svenska och östgötska sjukvården som måste mötas med en kraftfull och aktiv politik. Vi lever allt längre och antalet äldre blir fler. Det är i grunden något positivt och en fantastisk framgång för vårt välfärdssamhälle. Men det innebär också att behoven av vård ökar. Samtidigt sker en snabb utveckling av nya behandlingsmetoder och effektivare läkemedel. I takt med de medicinska framstegen ökar människornas rättmätiga förväntningar och krav på att ta del av vad den bästa sjukvården har att erbjuda. Det kräver långsiktig planering och resurser. Denna långsiktighet saknas idag. Vi Socialdemokrater prioriterar nationella investeringar i sjukvården framför sänkta skatter. Stödet för den solidariskt skattefinansierade sjukvården är mycket stort, men kan komma att undergrävas om kvaliteten inte kan upprätthållas. Vi är övertygade om att det finns en annan väg än den borgerliga politiken. Vi Socialdemokrater vill göra ett handslag med svenska folket om sjukvården. Sjukvården behöver mer resurser, mer personal och en ny färdriktning. Sjukvården måste kunna prioritera de sjukaste och sköraste samtidigt som vi håller en god tillgänglighet och service för patienter med lättare eller akuta åkommor. Det ska vara hälsotillståndet som avgör när och hur man får del av den offentligt finansierade sjukvården - aldrig privatekonomin eller olika privata försäkringar. Sjukvården i Östergötland är bra, men kan bli mycket bättre. Många känner oro inför framtiden. Kan jag få hjälp när jag behöver. Hur är det med cancersjukvården? Hur länge behöver jag vänta på behandling. Så här tänker vi Socialdemokrater i Östergötland inför framtiden. Vi vill att vårdköerna ska bort. De är inte bara besvärliga för patienterna, utan också dyra för samhället. Därför strävar vi efter bättre tillgänglighet och sjukvård utan köer. Det ska vara enkelt att få kontakt med vårdcentralerna. Kontakten kan ske på olika sätt. Via telefon, mejl eller via mina vårdkontakter. Alla östgötar kan få bättre hälso- och sjukvård. Men en vård i toppklass kräver välutbildad personal och framgångsrik forskning. Modern sjukvård måste vara öppen för nya tankar och för nya arbetssätt. Det här är några av våra idéer för den framtida sjukvården!

torsdag 27 mars 2014

Idrottens dramatik

Det blev en härlig avslutning på kvällen! Stort grattis till LHC som lyckades slå ut Frölunda i den avgörande matchen i Göteborg. Matcher där allt ska avgöras är alltid dramatiska. Den här var inget undantag. Men LHC:s mycket imponerande laginsats fällde avgörandet. Nu väntar regerande mästarna Skellefteå i en semifinal. Det är en upprepning av förra årets semifinal som slutade 4-1 till Skellefteå efter mycket jämna matcher. Ser fram emot lika spännande matcher i år.

tisdag 25 mars 2014

Hur ska landstinget fördela sina resurser?

Vård ska ges efter behov. De patienter med störst behov ska prioriteras först och vi ska ha en effektiv organisation som utnyttjar skattemedlen på bästa sätt. Detta är lätt att säga men ska också genomföras i verkligheten. Därför är det mycket bra att landstinget i Östergötland under ett antal år har samlat chefer och ledare, förtroendevalda och fackliga företrädare till en resursfördelningskonferens för att just arbeta med dessa frågor. Det här arbetssättet går att utveckla ytterligare då vi kan bli bättre på att även diskutera vilka konsekvenser socialstyrelsens nationella riktlinjerna får på vårdens innehåll. Vi kan även bli bättre på att utnyttja det arbete som görs i behovsanalyserna och brukardialogerna. Under dagen hade vi också ett viktigt fokus på patientsäkerhetsområdet. Även här kan Östergötland förbättra sig.

måndag 24 mars 2014

Mer resurser till sjukvården

Idag publicerade Corren en artikel som jag, Eva Lindh och Lena Hallengren står bakom. Det är en artikel som tar upp viktiga frågor inom hälso- och sjukvården både från ett nationellt perspektiv och ett regionalt perspektiv. Jämlik och tillgänglig vård förutsätter att människors behov får styra. Vårt huvudbudskap handlar om att vi idag ser en brist på resurser i vården och därför vill vi Socialdemokrater investera 2 miljarder kronor nationellt till mer personal. Samtidigt måste tiden som personalen i sjukvården lägger på administration minska och mer tid måste gå till kontakter med patienterna. De senaste sju åren har den moderatledda regeringens fokus varit att sänka skatten. 130 miljarder kronor har gått till skattesänkningar istället för investeringar i välfärden. Vi socialdemokrater väljer en annan väg. Vi vill se mer resurser för mer personal i sjukvården!

söndag 23 mars 2014

Utveckla vårdcentralerna

Långsiktigt så behöver primärvårdens finansiering stärkas. Speciellt prioriterat är att utveckla vårdcentralerna i områden med stor ohälsa. Den socioekonomiska andelen av ersättningen ska öka för att bättre spegla de hälsoförutsättningar som finns hos befolkningen. Genom att kombinera ett ersättningssystem som bygger på vårdtyngd och socioekonomi skapas bättre förutsättningar att motverka ohälsa. Vårdbehov som är vanligt förekommande ska så långt som möjligt mötas nära medborgaren. Därför garanterar vi vårdcentralsverksamhet i länets alla kommuner . Vi socialdemokrater ser god tillgänglighet som en prioriterad fråga. Köer och väntetider är besvärande för patienten och dyrt för samhället. En stor utmaning för landstinget är att åtgärda den brist på läkarresurser som råder idag. Att vara beroende av bemanningsföretag är ingen bra långsiktig utveckling. Landstinget måste göra mer för att utvecklas till en attraktiv arbetsgivare som kan säkra den långsiktiga kompetensförsörjningen.

torsdag 20 mars 2014

Utveckling av Lasarettet i Motala

Den förstudie som genomförts av PwC angående lasarettet i Motala efter Inspektionen för vård och omsorgs skarpa kritik har nu presenterats. Den moderatledda politiska ledningen hade välvilliga ambitioner för lasarettet i Motala, men har inte i praktiken lyckats skapa den nödvändiga utvecklingskraften. Vi Socialdemokrater tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill understryka vikten av att omgående göra en fördjupad utredning kring hur en patientsäker vård på lasarettet i Motala långsiktigt kan säkras. Förstudien är inte ett tillräckligt underlag för att fatta politiska beslut utifrån och scenario 1 är med stor sannolikhet inte tillräckligt för att säkra ett patientsäkert akut omhändertagande på längre sikt. Vi menar att beslut måste fattas på en gedigen analys som utreder förslagen utifrån länets hela vårdsystem och att alla alternativ som beaktas innebär en utveckling och en stärkt profil för lasarettet i Motala. En möjlighet är att stärka dygns- och dagkirurgin. Det är viktigt att det akuta omhändertagandet i Motala blir patientsäkert snabbt, men vi vill samtidigt se en utveckling av lasarettet i Motala. Vi vill garantera att det finns ett välfungerande sjukhus i västra länsdelen även i framtiden.

Kul att vara östgöte

Stort Grattis till LHC dam som vann sitt första SM Guld i Ishockey i en tät match mot Modo! Onsdagen var en bra idrottsdag för Östergötland. Dolphins damer tog ytterligare en seger i basketens semifinal som man nu leder med 2-0. Vita Hästen leder kvalserien till ishockeyallsvenskan och LHC bortaslog Frölunda! Som styrelseledamot i Östergötlands idrottsförbund gläds jag lite extra över goda resultat. Jag vet vilket arbete som föreningarna har lagt ner för att nå de här resultaten.

tisdag 18 mars 2014

Vi prioriterar bra vårdcentraler

Östergötland ska ha landets bästa vårdcentraler! Det är en tydlig målsättning i den politik vi Socialdemokrater tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet presenterat den här mandatperioden. Vi tre partier genomförde ett bra besök hos ledningen för flera vårdcentraler i Östra Östergötland idag. Att säkra läkarbemanningen, minska den administrativa belastningen och tillåta flexibla lösningar är några av de åtgärder som måste till för att utveckla våra vårdcentraler. Vi pratade också styrning och ledning av verksamheten. Politiken måste ställa upp tydliga mål. Vi presenterade redan för två år sedan ett förslag till förändrad ägarstrategi för de landstingsdrivna vårdcentralerna. Vi vill se satsningar på snabba effektiva beslutsvägar, betona forskning och utveckling och ge ledningen mandat att utveckla lokala lösningar. Vi måste kunna besvara frågan varför en medborgare i Östergötland ska lista sig på en vårdcentral driven i landstingets egen regi. Tyvärr avvisar den moderatledda landstingsledningen vår politiska inriktning.

söndag 16 mars 2014

Tydlig debatt

Debatten mellan Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt gav ett tydligt besked. Det behövs en ny socialdemokratisk regering om Sverige ska komma tillrätta med krisen i skolan och sysselsättningsfrågan. Det är uppenbart att moderaterna och regeringen verkligen lämnar game over i skolfrågan. De har styrt i 8 år och skolans befinner sig i en mycket allvarlig situation. Lika illa är det när det gäller sysselsättningsfrågan. De skattesänkningar som den borgerliga regeringen genomfört gav inte önskad effekt när det gällde att pressa ner arbetslösheten.

fredag 14 mars 2014

Misslyckad borgerlig politik

På punkt efter punkt kan vi nu utvärdera resultatet av de borgerliga regeringsåren. Arbetslösheten är fortsatt hög. De borgerliga partierna har fullständigt misslyckats med sin sysselsättningspolitik. Skolan är i kris. Det går inte för de borgerliga partierna att skylla på någon annan. Under snart åtta år har man haft ansvaret och nu ser vi resultatet. Skolresultaten försämras och utbildningsplatser till lärarhögskolan står tomma. Man tvingas ändra sina finansieringsbeslut i sin ekonomiska politik. Nu i kväll sågade flera borgerliga debattörer sin egen kriminalpolitik. På område efter område backar nu regeringen och de borgerliga partierna. Några tankar på vad man vill göra i framtiden presenteras inte. NU är det ett halvår kvar till valet!

torsdag 13 mars 2014

Socialdemokratisk hälso- och sjukvårdspolitik

Lena Hallengren som är socialdemokraternas talesperson i hälso- och sjukvårdsfrågor på nationell nivå besökte (s) gruppen inom SKL idag. Det känns mycket bra att vi har en tydlig hälso- och sjukvårdspolitik även på nationell nivå. I vår alternativa budget satsar vi 2 miljarder extra på sjukvården. Främst behöver vi rusta sjuvården för de äldres behov. Förbättrad tillgänglighet är också en prioriterad fråga för oss socialdemokrater. Vi har alldeles för långa väntetider på besked inom cancersjukvården i Östergötland. Hälso- och sjukvården måste också organiseras på ett sådant sätt att vårdens medarbetare får mer tid till patientkontakter. Idag överbelastas medarbetarna med för mycket administrativa uppgifter som tar tid. Forskning och utvecklingsfrågorna är centrala för att utveckla en hälso- och sjukvård som håller hög medicinsk nivå. Regionalt är vi tydliga med att vi vill se en långsiktig satsning på våra vårdcentraler. Alla östgötar, oavsett var man bor, ska ha rätten att känna sig trygg med den vård som vårdcentralen kan ge. Vården ska styras demokratiskt och finansieras solidariskt. Vården ska ges efter behov. De med störst behov får hjälp först! Jag vill vara med att utveckla hälso- och sjukvården för framtiden.

tisdag 11 mars 2014

Östergötland runt

Att arbeta politiskt med landstings- och regionfrågor betyder att hela Östergötland står i fokus. Min arbetsdag började i landstingshuset och ett viktigt förmiddagsmöte, där landstingets politiska ledning fick information om den konsultrapport som behandlar utvecklingen av lasarettet i Motala. Rapporten är en bra grund för en positiv utveckling av verksamheten vid LIM. Vi socialdemokrater är tydliga med att vi ska ha ett kvalificerat och patientsäkert akut omhändertagande dygnet runt vid Lasarettet i Motala. Sedan hastade jag iväg till ett möte med Kommunals pensionärer i Linköping för att prata landstingsfrågor. Det var ett välbesökt möte där det var kul att återse många av Kommunals fackliga profiler som jag haft mycket med att göra under åren som kommunalråd. Så gick färden till Norrköping och ett möte med CKS. Centrum för Kommunstrategiska Studier är en viktig centrumbildning vid Linköpings Universitet som ägs av de 13 kommunerna och Universitetet. Kommunrelevant forskning är en viktig grund för den enskilda kommunen som vill vara väl rustad för framtidens frågor och utmaningar. Väl tillbaka till Linköping så han jag med att uppvakta Martin Tollén, som firade sin 40 års dag idag! Stort Grattis! Arbetsdagen avslutades med ett politiskt möte i Mjölby som gästades av vår partisekreterare Carin Jämtin, som diskuterade mycket skolpolitik. Att lösa skolans kris efter dessa borgerliga år blir en viktig och central uppgift för en socialdemokratisk regering. Syftet med träffen i Mjölby var att fastställa landstingslistan för valkrets fyra. Runt om i Östergötland är det ett bra lag som vi socialdemokrater ställer upp med i landstingsvalet. Väl hemma vid 21.00 tiden blev det Tv-soffan och fotboll!

måndag 10 mars 2014

Årsmötestider

Att bilda föreningar är en grundlagsskyddad rättighet i Sverige. Den rättigheten är en grundbult i vår demokrati. Människor som har samma intressen går ihop i en förening, som styrs av medlemmarna. Ingen annan har någon bestämmanderätt än de som betalar sin medlemsavgift. Runt om i vårt land är det många människor som lägger ner hela sin fritid på just sin förening, det kan vara ortens kulturförening, idrottsförening eller lokalavdelningen för en politisk organisation. De kommande veckorna är årsmötestider för alla dessa föreningar. Verksamheten ska utvärderas, ekonomin redovisas och planerna inför nästa verksamhetsår ska beslutas. För min egen del försöker jag alltid tacka ja till hedersuppdraget att sitta ordförande på dessa föreningarnas årsmöten när jag får frågan. Jag tycker det är så roligt och faktiskt inte så lite högtidligt. Den fria föreningsrätten måste alltid försvaras.

söndag 9 mars 2014

Politiskt arbete

Nu är mycket av det nödvändiga interna arbetet ett valår avklarat. Politiska program är beslutade och processen att utse kandidater till de olika valen är avklarade. Nu blir det mer och mer av utåtriktad verksamhet. Det är bra stämning och lätt att agera för en socialdemokratisk politik. Många är trötta på den borgerliga regeringens politik och när det gäller sjukvården så är det väntetider och tillgänglighet som diskuteras. Även hur vårdcentralerna fungerar kommer upp i samtalen. Vi socialdemokrater har en bra hälso- och sjukvårdspolitik där förbättrad tillgänglighet är en central punkt. Partivännerna i kommunen har genomfört en viktig kampanj kring äldreomsorgen där kvalitetsfrågorna lyfts fram på ett tydligt sätt. Nu är det 189 dagar kvar till valdagen den 14 september!

torsdag 6 mars 2014

Regionalt Cancercentrum Sydöst

Vårt regionala Cancercentrum Sydöst har haft en utvecklingsdag i Kalmar. Det var en bra dag. Vi fick bland annat höra en stark beskrivning av dagens cancersjukvård utifrån ett patientperspektiv. Generaldirektören för socialstyrelsen Lars-Erik Holm gjorde en beskrivning vilka förväntningar myndigheten har på cancersjukvården. Det här är ett område där Östergötland måste förbättra sig. Bland annat så har vi alldeles för långa väntetider. Kan andra landsting korta tiden mellan första besöket hos specialistläkare och behandlingens start så måste Östergötland kunna göra samma sak. Socialstyrelsen pekar också på de stora skillnaderna som finns mellan de olika landstingen. Vi passade också på att träffa våra partivänner från Kalmar och Jönköping för att diskutera gemensamma frågor när vi nu går in i en välrörelse. Det är alltid bra att lyssna på varandra och reflektera tillsammans.

tisdag 4 mars 2014

Landstingsstyrelse

På veckans sammanträde med Landstingsstyrelsen så är det flera intressanta ärenden som ska behandlas. Ett ärende handlare om en gemensam handlingsplan för eHälsa i Östergötland. Syftet är att hitta gemensamma IT lösningar för vård- och omsorg i regionen och nationellt. Bra IT- lösningar kan öka patienternas delaktighet i vården. Bra IT- lösningar är även bra för patientsäkerheten. Men ska vi lyckas så måste graden av samverkan mellan landstingen och även mellan landstinget och omgivande kommuner öka markant. Förslaget till handlingsplan för Östergötland är ett steg i rätt riktning!

måndag 3 mars 2014

Bra besked från (s)

Det är utmärkt att Stefan Löfven är tydlig i frågan om studiebidraget. Den borgerliga regeringen har presenterat förslaget att sänka bidragsdelen av studiemedlet med 300 kr. Om vi får en (s) regering efter valet kommer förslaget inte att genomföras! Det verkar som om den här borgerliga regeringen anstränger sig för att försämra villkoren för den högre utbildning i vårt land. Ska Sverige som litet land lyckas med målsättningen att konkurrera med kompetens och inte låga löner är det här fel väg att gå. Våra studenter behöver bättre villkor, inte sämre.

söndag 2 mars 2014

Framtidskontrakt för östgötsk sjukvård

Sjukvården i Östergötland är bra. Men kan bli mycket bättre. Många känner oro inför framtiden. Kan jag få hjälp när jag behöver? Hur är det med cancersjukvården? Hur länge behöver jag vänta på behandling? Så här tänker vi socialdemokrater: - Vi vill att vårdköerna ska bort. De är inte bara besvärliga för dig, ytan också dyra för samhället. Därför strävar vi efter bättre tillgänglighet och sjukvård utan köer. Du ska inte behöva vänta längre än nödvändigt och alltid få veta när din behandling ska genomföras. - Hur du än vill kontakta vården, ska du kunna göra det på ditt sätt. Via telefon, mejl eller via mina vårdkontakter. Det ska vara enkelt att få kontakt med din vårdcentral. Att vara sjuk är tillräckligt jobbigt. - Alla östgötar kan få en bättre hälso- och sjukvård. Men en vård i toppklass kräver välutbildad personal och framgångsrik forskning. Modern sjukvård måste vara öppen för nya tankar och för nya arbetssätt. Vi vill utveckla hälso- och sjukvården för framtiden.