torsdag 29 maj 2014

Rösträkningen

Trots att klockan snart är midnatt så pågår den slutliga rösträkningen av EU-valet. Det är mycket spännande. Frågan gäller om det blir vi socialdemokrater eller miljöpartiet som tar det sista mandatet. När jag skriver det här är det 107 valdistrikt kvar att räkna i Stockholms län . I räkningen har (s) just nu 24,40%, som var valnattens resultat. Det går långsamt med räkningen så det kan vara en god stund kvar innan vi vet resultatet. Just nu är det bara att hålla tummarna! Det kan faktiskt bli så jämnt att det bara är några tusen röster som avgör mandatfördelningen. Åter igen får vi ett bevis på hur viktigt det är att rösta i demokratiska val.

tisdag 27 maj 2014

Budgetarbete

Det är tvära kast i politiken, och politikens arbetsuppgifter. Rösterna är inte färdigräknade i EU valet, men nu är det budgetarbete som gäller. Vi håller på att arbeta med vår oppositionsbudget. Får hoppas att det blir den sista på ett bra tag. Det är en budget som vi socialdemokrater lägger fram tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Det är en budget som jag hoppas kunna genomföra efter valet i september. Här lägger vi fram förslag som ska rusta hälso- och sjukvården för framtida utmaningar. Vi ska vara klar den 4 juni då landstingsstyrelsen sammanträder. Jag kommer att återkomma till innehållet i vår budget. En sak kan jag dock avslöja. Budgeten kommer att innehålla en ordentlig satsning på primärvården! Under hela den här mandatperioden har vi pekat på behovet av att rusta våra vårdcentraler och förbättra tillgängligheten för medborgarna. Vårdcentralernas verksamhet är mycket viktiga för att skapa trygghet för medborgarna . När man behöver vård ska den finnas där och vara lätt att nå.

måndag 26 maj 2014

Bra samtal!

Vi socialdemokrater har genomfört mängder med viktiga samtal med människor runt om i Östergötland. Det har varit många som engagerat sig i valrörelsen och som fört vardagssamtal med vänner, grannar och arbetskamrater. Det har varit ett folkrörelsearbete i dess rätta bemärkelse. Det här genomförda arbetet kommer att ha stor betydelse när vi går ut i valrörelsen i höst. Allt pekar på att vi ökar stödet i Linköping, vilket är mycket tillfredställande.

lördag 24 maj 2014

Utnyttja din rösträtt!

Nu är det bara timmar kvar innan vallokalerna öppnar! Jag hoppas att vi är många som utnyttjar den demokratiska möjligheten att rösta i EU valet. Det är ett viktigt val. De europeiska högerpartierna har haft övervikt i parlamentet under många år. Ska vi på allvar bekämpa arbetslösheten, få ordning och reda på arbetsmarknaden och kunna forma en radikal miljöpolitik i Europa behövs en stark socialdemokrati i EU-parlamentet. Rösta och rösta på Socialdemokraterna!

fredag 23 maj 2014

Vårdens sommarbemanning

Återigen står landstinget i Östergötland inför stora utmaningar med att klara sommarbemanningen. Problem med bemanningen inom hälso- och sjukvården är inte enbart ett problem i Östergötland. Brist på utbildad personal och större konkurrens leder till att flera landsting har problem med att säkra kompetensförsörjningen, inte minst gäller det under sommaren. Det är därför extra viktigt att landstinget i Östergötland är en attraktiv arbetsgivare så att man klarar av att rekrytera den personal man har behov av. En vård som håller hög kvalitet förutsätter att personalen trivs och mår bra, har tillräckligt med tid för sina arbetsuppgifter och har möjlighet att vidareutbilda sig. Landstinget måste både klara av att rekrytera ny personal och behålla den vi har. Vi socialdemokrater vill därför stärka arbetet med bland annat arbetsmiljö, kompetensutveckling och lönestrategiska frågor. Vi vill även se en utökning av antalet utbildningsplatser för specialistsjuksköterskor och en utökning av antalet ST-block. I slutändan handlar vårdpersonalens arbetssituation om vårdkvalitet. Patienterna som söker sig till vården ska kunna känna sig trygga i att de möter personal som är rustad att ge dem den bästa möjliga vård och omsorg. För att upprätthålla en hög kvalitet och för att klara av rekryteringen måste det även utbildas fler, därför vill vi se en utökning av antalet utbildningsplatser.

torsdag 22 maj 2014

Politiken i EU måste byta inrikning

Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande, är tydlig i en debattartikel i Aftonbladet. Vem som sitter i Europaparlamentet har en direkt påverkan på LO-medlemmarnas vardag. Han konstaterar att gemensamma lösningar och samarbete mellan länderna är en viktig grund för jobben och den gemensamma välfärden. Men förutsättningarna för att skapa hållbar tillväxt och trygga jobb kräver att löntagarna har en stark ställning. En gemensam marknad får inte utnyttjas för att pressa löntagarnas villkor nedåt eller hota rätten att teckna kollektivavtal. Artikeln avslutas men en enkel analys av Karl-Petter. Det behövs ett politiskt skifte i EU. Högerpolitiken med åtstramningar, avregleringar och ökade klyftor måste få ett slut. För att lyckas krävs att fler socialdemokrater tar plats i Europaparlamentet. Det är ett viktigt budskap som formuleras i artikeln.

onsdag 21 maj 2014

Politiskt arbete

Ytterligare en dag fylld med viktiga samtal med andra människor. För mig handlar politiskt arbete mycket om att dels driva frågor och försöka övertyga andra människor om de förslag jag själv står för men också om att lyssna in andra människors synpunkter på samhällsutvecklingen. Det här är nog förklaringen till att jag fortfarande tycker att det är kul att bedriva valrörelse. Det har hunnit med att bli några stycken vid det här laget! Idag har jag hunnit med att vara en kort stund vid vårt informationsbord på Stora Torget, ringa till ett antal Linköpingsbor och knackat dörr i Skäggetorp. Vi Socialdemokrater bedriver en bra valrörelse med många aktiva och jag tycker att intresset för vår politik är stort. Nu kommer det att bli några intensiva dygn innan vi kan summera valet till EU.

måndag 19 maj 2014

Rättvisa villkor och fler jobb!

Vi står inför ett vägskäl. På söndag är det val till EU parlamentet. Högerpartier har styrt EU med en misslyckad politik i 15 år. Idag är 26 miljoner människor arbetslösa. Många europeiska länder är mitt i en ekonomisk kris, som drabbar människor hårt. I krisens spår växer främlingsfientliga partier sig starka. EU-valet är viktigare än på mycket länge. Varje röst har betydelse. En röst på Socialdemokraterna är en röst för: -Jobben först. EU ska prioritera en aktiv jobbpolitik och öka investeringarna i forskning och innovation. -Rättvisa villkor. Svenska kollektivavtal ska gälla för alla som jobbar i Sverige. -Klimatpolitik för framtiden. EU ska gå i spetsen för ett nytt klimatavtal med egna bindande mål. Investera i bättre transportlösningar och förnybar energi, vilket också ger nya jobb. - Fred genom samarbete och handel. - EU ska stå upp för alla människors lika värde. Kryssa gärna Aleksander Gabelic, som står på plats sex på den socialdemokratiska valsedeln. Jag är övertygad om att han kommer att göra ett bra jobb i parlamentet, om han får den möjligheten.

söndag 18 maj 2014

En vecka kvar!

Nu är det valarbete för hela slanten! Vi Socialdemokrater genomförde bra dörrknackningar i flera bostadsområden under helgen. Extra kul naturligtvis att Stefan Löfvén hjälpte till med dörrknackningen i lördags. Det är viktigt med ett högt valdeltagande i EU-valet. De antidemokratiska krafterna runt om i Europa måste pressas tillbaka. Med tanke på EU:s stora betydelse för samhällsutvecklingen är det också viktigt att vi får in så många socialdemokratiska parlamentariker som möjligt. Arbetslösheten i Europa måste pressas ner, det ska vara ordning och reda på arbetsmarknaden och vi behöver en framtidsinriktad miljöpolitik.

torsdag 15 maj 2014

Utvecklingen går åt fel håll

Det är mycket som tyvärr går åt fel håll när det gäller utveckling i landstinget. Vi blir oroade när vi ser den ekonomiska utvecklingen för de sjukvårdande verksamheterna. Helårsbedömningen är att enheterna riskerar att gå med ett underskott på över 100 miljoner kronor. Trots stora ekonomiska tillskott under förra året och ett uttalat mål från den moderatledda landstingsledningen att under 2013 skulle balans i verksamheten uppnås, så går utvecklingen åt fel håll. Vårdcentralerna ska klara målet att erbjuda besök på vårdcentralerna inom sju dagar för 95% av patienterna. Detta är ett mål som bara 7 av 43 vårdcentraler klarar. Möjligheterna att komma fram på telefon till vårdcentralerna har dessutom försämrats. Den senaste mätningen visar att nio procent av patienterna fick beskedet att ringa nästföljande vardag. Elva vårdcentraler gav ett sådant besked till mer än 10 procent av patienterna och fyra vårdcentraler till mer än 20 procent. För oss socialdemokrater är det en prioriterad uppgift att vända den här utvecklingen och förbättra tillgängligheten till våra vårdcentraler. Kostnaden för inhyrd personal fortsatter att öka! Ökningen är i jämförelse med förra året 31%. Att behöva förlita sig på inhyrd personal är inte bara en ekonomisk fråga, utan det går även ut över arbetsmiljön och påverkar både patientsäkerheten och vårdkvaliteten. Det är djupt oroande att Östergötland tillhör de sämre landstingen när det gäller vårdrelaterade infektioner. Risken för våra patienter att drabbas av en vårdrelaterad infektion är betydligt större än i de flesta andra landsting. Frågan måste tas på allvar från den politiska ledningen. Här har den nuvarande borgerliga landstingsledningen gjort andra prioriteringar. Landstinget i Östergötland måste få en ny kurs, med en politisk ledning som vågar leda och ta beslut.

tisdag 13 maj 2014

Regional strategi för arbetsgivarpolitik

Idag har vi Socialdemokrater presenterat våra förslag till en regional arbetsgivarpolitik. Under ett par års tid har vi haft en intern arbetsgrupp som diskuterat hur vi kan bli tydligare i vår arbetsgivarroll. Socialdemokratisk arbetsgivarpolitik ska stärka personalens arbetsvillkor och arbetsmiljö. Det är viktigt både för den enskilde men också för kvaliteten i den välfärd som kommuner och landsting levererar. Socialdemokratisk arbetsgivarpolitik ska leda till att chefer och arbetsledare i kommuner, regioner och landsting får ett väldefinierat uppdrag med befogenheter, resurser och kompetens att driva en bra verksamhet med goda arbetsmiljövillkor. Medarbetare som trivs på jobbet gör ett bra jobb. Vår arbetsgivarpolitik ska verka för att alla ska uppleva arbetsglädje, trivas och känna yrkesstolthet. Det här programmet ska ses som ett regionalt ramprogram. Det finns en förväntan att (s) styrda kommuner och landsting förverkligar programmets inriktning. Vi presenterar 10 viktiga fokusområden där vi kan nämna att heltid ska vara norm på hela arbetsmarknaden. Rätt till heltid är en grundläggande förutsättning för individens möjlighet till egen försörjning och är en viktig del för att nå det övergripande målet om ett jämställt samhälle. Vi menar att delade turer ska motverkas med all kraft. Programmet tar även upp områden som ledarskapsutveckling, medarbetarnas delaktighet samt kompetensförsörjning. Med programmet har vi Socialdemokrater pekat ut en tydlig arbetsgivarpolitik, som ska förverkligas i alla majoritetssituationer!

måndag 12 maj 2014

Omväxlande dag

Idag har det varit en sådan dag som verkligen bevisar att politiskt arbete innehåller väldigt olika arbetsuppgifter. Under förmiddagen träffade "vår sida" av landstingskorridoren företaget Falcks ledning. Det finns många spännande frågor att diskutera som handlar om hur ambulanssjukvården kan utvecklas i Östergötland. Efter lunch satte vi oss några timmar och arbetade med vår alternativa budget som ska vara klar i juni. Ett viktigt arbete speciellt ett valår. Den här budgeten lägger vi i opposition men vi hoppas naturligtvis att valresultatet ska ge oss möjlighet att genomföra de förslag vi kommer att presentera. Landstinget behöver verkligen en ny politisk kurs. Sedan följde ett internt möte kring upphandling av stora infrastrukturprojekt. Vilka krav som syftar till ordning och reda på arbetsmarknaden kan man ställa i samband med upphandling av till exempel Ostlänken. Sedan var det hög tid att åka ut till Vikingstad och knacka dörr! Nu är det två veckor kvar! Den 25 maj är det val till EU. Det är viktigt att utnyttja sin rösträtt. Kvällen avslutades med lite eget förberedelsearbete inför kommande uppgifter. Vi har bland annat Landstingsstyrelse i veckan.

söndag 11 maj 2014

Svensk sjukvård

Sjukvården är en grundbult i vårt välfärdssamhälle. Flera delar av sjukvården har idag allvarliga problem. Sjukvårdspersonal och patienter rapporterar om en tidspressad arbetssituation som riskerar att leda till brister i patientsäkerheten. Trycket och belastningen på akutmottagningar, vårdavdelningar och andra vårdverksamheter är mycket högt. Vi behöver utveckla en sjukvård där patienter känner trygghet och där personalen kan utföra sitt jobb på ett säkert sätt. Vi socialdemokrater vill därför göra en riktad nationell satsning på 2 miljarder kronor som möjliggör en satsning på mer vårdpersonal. Det ger mer tid för vård och höjer kvaliteten. Inom ramen för insatsen ska särskilt fokus ligga på att säkerställa ett bra omhändertagande av svårt sjuka äldre.

torsdag 8 maj 2014

En bra välfärd är grunden för det goda samhället

Sverige ska vara ett välfärdsland som bygger på sammanhållning. alla ska bidra och alla ska få del. Vi socialdemokrater är övertygade om att det ger bäst förutsättning för alla människor att växa och förverkliga sina livsdrömmar. Vi står upp för den generella välfärden. Välfärden ska erbjuda mer än bara grundtrygghet. Välfärden ska omfatta alla - oavsett inkomst - och finansieras solidariskt. Om välfärden håller en hög kvalitet, styrs av behov och ges på lika villkor oavsett bakgrund så sprider den risker, möjligheter och trygghet över livet, men också mellan generationer. Vi ser idag att välfärden tyvärr inte alltid fungerar som vi förväntar oss att den ska göra. Skattesänkningar har fått gå före en bra välfärd. Kvaliteten i äldreomsorgen ska höjas samtidigt som vi möter ökade behov av vård, omsorg och personal. Den svenska sjukvården är bra , men kan bli ännu bättre! Vårdens medarbetare måste få mera tid till patientkontakter. Tillgängligheten måste öka. Patientsäkerheten måste tas på större allvar och patienternas delaktighet i sin egen vård öka. Så bygger vi en välfärd som bidrar till ett trygg samhälle.

onsdag 7 maj 2014

Utnyttja rösträtten!

Trots att jag upplevt det många gånger så är det fortfarande en speciell känsla...när brevet från valmyndigheten kommer som innehåller röstkortet! Det yttersta beviset på att just jag har rätt att rösta i fria och demokratiska val! En självklarhet tycker vi med vårt lands djupa demokratiska traditioner. Samtidigt vet vi att det finns miljontals människor runt om i världen som saknar demokratiska rättigheter och där fria val är långt borta! Nu gäller röstkortet valet till Europaparlamentet den 25 maj. Jag hoppas på att många kommer att utnyttja sin demokratiska rättighet och röstar i valet. Idag startade också möjligheten att förtidsrösta. Vi var många glada Socialdemokrater som knackade dörr i olika stadsdelar under eftermiddagen och kvällen. Själv var jag i Skäggetorp och upplevde en bra stämning och många som skulle gå och rösta! Nu känns det att valrörelsen börjat på allvar! Röstningen är igång och det gäller att samtala med så många människor som möjligt innan den 25 maj!

tisdag 6 maj 2014

Jämlik hälsa

Vi Socialdemokrater vill aktivt arbeta för att utjämna skillnader i hälsa mellan såväl befolkningsgrupper som länsdelar och stadsdelar. Ibland finns det orättfärdiga skillnader i hur kvinnor och män bemöts och behandlas. Social bakgrund och var i länet man bor kan också ha betydelse för vilken vård man får. Alla som uppsöker vården ska behandlas jämställt och likvärdigt utifrån sina behov. Ovanstående text är tagen ur det Socialdemokratiska hälso- och sjukvårdspolitiska programmet för Östergötland. Det är en prioriterad fråga att utjämna den skillnad i hälsa vi vet finns. Ibland är det skönt att få bekräftelse på att man tänker rätt. Vi var många förtroendevalda inom landstinget som idag tog möjligheten att lyssna på Sir Michael Marmot, legendarisk forskare på området hälsa. Han är en riktig estradör och kan verkligen fånga sin publik. Budskapet är oerhört tydligt. Det går att utjämna hälsoskillnader! Men det måste finnas politisk vilja, man måste göra saker och man måste göra rätt saker! Han pläderar lika tydligt för en generell välfärdspolitik där man behovsstyr resurser. Vi har vid de två senaste landstingsfullmäktigemötena hamnat i debatt med borgerliga ledamöter kring den ojämlika hälsan. Om man inte vill se den nuvarande situationen med växande klyftor som ett problem så står vi faktiskt långt ifrån varandra i analysen. Jag är dock övertygad att det går att utjämna hälsoskillnader. Tror man inte på mig får man dock faktiskt tro på Marmots mångåriga forskning!

måndag 5 maj 2014

Fortsatt hög andel vårdrelaterade infektioner

Den senaste nationella mätningen av vårdrelaterade infektioner visar att andelen patienter med vårdrelaterade infektioner i Östergötland är 10,5%, vilket ska jämföras med riksgenomsnittet på 8,9%. Vi kan inte vara nöjda med den här utvecklingen. Östergötland tillhör de sämre landstingen. Att drabbas av en vårdrelaterad infektion innebär först och främst onödigt lidande för patienten. Dessutom förlängs vårdtiden med stigande kostnader som följd. Det har hänt för lite mellan de två undersökningarna. Att fortsätta ligga på höga nivåer, över riksgenomsnittet, flera mätningar i rad visar att det moderatledda landstinget gjort för lite och prioriterat frågan för svagt. Trenden måste vändas nu, om vi menar allvar med en trygg och patientsäker vård.

söndag 4 maj 2014

Bra besked från (s)

I kvällens partiledardebatt i Agenda levererade vi socialdemokrater besked. Stefan Löfven tog debatten kring jobbpolitiken på ett tydligt sätt. Den borgerliga regeringen har misslyckats med sysselsättningspolitiken. Det som var massarbetslöshet 2006 är tydligen ett normalläge i det borgerliga Sverige. Vi har lagt förslag på en utvecklad näringslivspolitik och att verkligen forma en framåtsyftande innovationspolitik för Sverige. Satsningen på utbildning är en annan strategisk åtgärd. Vi har hög arbetslöshet samtidigt som företag har svårt att få tag i arbetskraft. Matchningen måste fungera mycket bättre. Ungdomsarbetslösheten är för hög! Vi har lagt förslag på åtgärder där jobb och studier kan kombineras. Alla ungdomar måste kunna få uppleva känslan att vara efterfrågad. Det är så uppenbart att vi har en regering som nöjer sig med att förvalta landet. Framtidsförslagen lyser med sin frånvaro.

torsdag 1 maj 2014

Första Maj!

Det är något visst med den här dagen! Runt om i världen firar människor. Man utnyttjar rätten att föra fram politiska förslag man tror på. Ibland är demokratin skör och måste försvaras, tillsammans med kampen för mänskliga rättigheter. Jag tänker på tidigare generationer socialdemokrater i Sverige som fick ta kamp för allmän och lika rösträtt och andra idag självklara demokratiska rättigheter. Det var en mycket bra dag i Linköping. Bra tal där Mikael Damberg, vår gruppledare i riksdagen, var huvudtalare. Att öka sysselsättningen och få ordning på skolan är prioriterade frågor för oss Socialdemokrater. Det är ett slöseri med resurser när unga människor som vill arbeta eller studera går utan sysselsättning. Den utvecklingen måste brytas med en ny politik. "Den 1 maj är solidaritetens dag. Och solidariteten känner inga gränser." Det var Olof Palme som sa detta och orden håller bra 2014!