söndag 31 augusti 2014
Ett jämlikt samhälle ger ett bättre Östergötland- för alla!
Vi socialdemokrater vill ha ett samhälle som ger välfärd och möjligheter åt alla. Vår utgångspunkt är alla människors frihet att kunna leva ett gott liv. Det betyder ett samhälle som undanröjer hinder för människors utveckling och ger alla oavsett uppväxtmiljömöjligheter att nå sin fulla potential.
En förutsättning för det är en god hälsa. Ojämlikheten i hälsa och livslängd ökar såväl globalt som bland människor i Sverige. Ojämlikhet visar sig i nedsatt hälsotillstånd som i sin tur medför sämre möjligheter att kunna arbeta och delta i samhället. Det är därför hög tid att konfrontera skillnader i hälsa och deras orsaker för att förhindra en utveckling med ökad social oro, konflikter och utanförskap. Arbetet för ökad social hållbarhet och jämlik hälsa måste prioriteras i det politiska arbetet och en förutsättning för att lyckas är att se människors olika behov och förutsättningar.
En stark tendens i de senaste årens samhällsdebatt har varit att individualisera hälsorelaterade problem. Individen framställs som personlig ansvarig för de problem som uppstår. Det är givitvis inte orimligt att lägga ett ansvar på individen för hur man väljer att leva sitt liv, men som politiskt parti kan vi inte nöja oss den förklaringsmodellen, då detta osynliggör andra samband.
Vi socialdemokrater har därför presenterat ett konkret politiskt program för jämlik hälsa i Östergötland. Programmet tar i hög utsträckning tillvara den kunskap och de vetenskapliga underlag som nio forskare vid Linköpings Universitet presenterade i "Socialdemokraterna i Östergötland kommission för jämlik hälsa 2012-2013, vars slutrapport kom i oktober 2013.
torsdag 28 augusti 2014
Valrörelsen
Folkrörelsearbetet fungerar mycket bra för oss socialdemokrater. Vi är ute och pratar med många väljare just nu. Det är många dörrar som knackas i Östergötland. Det är uppenbart att många människor tröttnat på de borgerliga partiernas lösningar och istället har höga förväntningar på oss socialdemokrater. Vår politik för fler jobb och en bättre skola är lätt att presentera och jag känner stödet för våra tankar.
Det är kul att konstatera att vi varje eftermiddag och kväll fram till valdagen kommer att ha aktiviteter runt om i Östergötland.
onsdag 27 augusti 2014
Åt fel håll
Flera problem inom hälso- och sjukvården blir tydligt beskrivna i delårsrapport 06 som landstingsstyrelsen behandlade idag. De sjukvårdande enheterna redovisar ett underskott på 249 miljoner kronor. Helårsbedömningen visar just nu på ett underskott på cirka 100 miljoner, men kan tyvärr öka med minst 20 miljoner kronor. Godkänd budget är på 22 miljoner kronor. Trots historiskt stora tillskott under 2013 och en politisk målsättning att skapa ekonomisk balans i vårdverksamheten så är vi nu i samma situation som i början av den här mandatperioden. Den borgerliga landstingsledningen har misslyckats med att nå egna uppställda mål. Kraftiga underskott i vårdverksamheten försämrar möjligheten att kunna ge vård och omsorg av hög kvalitet. Stressen för våra medarbetare ökar och patientsäkerheten hotas.
Ett annat problem handlar om tillgängligheten till vårdcentralerna. Under första kvartalet klarade inte 44% av vårdcentralerna de uppställda tillgänglighetsmålen. Tyvärr stiger andelen som inte klarar målen. Detta duger inte, vi måste ha högre ambitioner.
Det ska vara enkelt att få kontakt med sin vårdcentral. Alla vårdcentraler måste få ett mandat att själva hitta lokala lösningar som är anpassade efter patienternas behov och önskemål.
Etiketter:
ekonomi,
Landstinget i Östergötland,
socialdemokraterna
tisdag 26 augusti 2014
Finspång och Vårdcentrum
Jag var i Finspång idag och tillsammans med Anders Härnbro träffade vi media. Under valrörelsen 2010 lovade de borgerliga partierna att ett nytt Vårdcentrum skulle byggas i Finspång. De gamla lokalerna är nerslitna och måste ersättas. Det är trist att behöva konstatera att den borgerliga landstingsledningen med moderaten Marie Morell i spetsen har haft fyra år på sig att förverkliga projektet. Finspångs kommun har gjort det man ska. Jag kan bara konstatera att detta är ytterligare ett vallöfte man inte klarat av verkställa. Att sedan en av de ledande företrädarna i den politiska landstingsledningen, Vrinnevilistans Lasse Pettersson börjar anklaga oss socialdemokrater för att inte ge besked är faktiskt mycket anmärkningsvärt. Som ordförande i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd bär han tillsammans med den övriga politiska ledningen ansvar för att löftet till Finspångsborna inte genomförts. Skyll inte på någon annan.
söndag 24 augusti 2014
Magdalena Andersson lysande!
Under kvällen har det varit en ekonomidebatt i Agenda mellan Anders Borg och Magdalena Andersson. Magdalena var stark i debatten! Hon visade tydligt på vår socialdemokratiska politik och att den borgerliga regeringen faktiskt saknar en hållbar politik för att bekämpa arbetslösheten, sätta våra ungdomar i jobb och förbättra den svenska skolan. Den borgerliga regeringen har prioriterat skattesänkningar på nästan 140 miljarder istället för att investera i vår välfärd. Statens finanser har gått från ett överskott till underskott. Borg har även problem med sina ekonomiska prognoser. Än en gång tvingas han att revidera ner Sveriges BNP-tillväxt. Under Almedalsveckan revideras tillväxtprognosen för året ner till 2,5. Nu bedömer Borg tillväxten till 1,9. Vi vet att kommunerna fått ökade kostnader för det ekonomiska biståndet på nästan 3 miljarder kronor totalt. Människor utan arbete blir bidragsberoende. Den moderata sysselsättningspolitiken har misslyckats. Det är dags för en ny inriktning på politiken. Magdalena Andersson blir en lysande finansminister.
torsdag 21 augusti 2014
Svikna vallöften
Valrörelsen är i full gång! Det känns oerhört stimulerande och för oss Socialdemokrater i Östergötland fungerar det mycket bra. Vi har bra samtal med våra medborgare och vi debatterar med våra politiska motståndare. När det gäller landstingspolitiken är det alldeles uppenbart att de borgerliga partierna med moderaterna i spetsen presenterar samma vallöften som de haft 8 år på sig att förverkliga. De svek löftet om oförändrad skatt från 2010 års valrörelse och de säger nu att cancersjukvården är ett prioriterat område. Samma vallöfte levererades 2010. Vi vet hur det gick! Östergötland har bland landets längsta väntetider. Vi måste kunna prestera bättre. Samma situation gäller våra vårdcentraler. Östergötland presterar under rikssnittet på en rad områden, om man lyssnar på våra patienter. Det gäller bland annat bemötande och delaktighet. Tillgängligheten försämras i aktuella mätningar och vi når inte egna uppställda mål. Moderaterna begär nu mandat för samma politik som misslyckats under två mandatperioder. Jag är övertygad om att väljarna har sett detta och är beredda att svara. "Det räcker nu". Landstingspolitiken behöver en ny kurs och jag är beredd att hålla i rodret!
tisdag 19 augusti 2014
Vår vision är enkel!
En vård i världsklass förutsätter att personalen trivs och mår bra, har tillräckligt med tid för sina arbetsuppgifter och har möjlighet att vidareutbilda sig. Vi vill förbättra vårdpersonalens arbetsmiljö eftersom vi är övertygade om att det leder till bättre kvalitet i vården.
Vi socialdemokrater vill att alla medarbetare ska känna inflytande och makt över den egna arbetssituationen och över planeringen av arbetstiden. Därför vill vi återinföra möjligheten till lokalt anpassade arbetstidsmodeller.
Alla medarbetare ska ges möjlighet att delta i forsknings- och utvecklingsarbete.
Landstingets anställda ska inte behöva offra sina privatliv för jobbet och vårdpersonal ska kunna ha ett helt liv där det finns tid och ork till både arbete och familj. Därför vill vi införa rätt till heltid och samtidigt ge alla anställda möjlighet att orka jobba heltid.
Vinner vi valet så ska vi starta ett personalpolitiskt utvecklingsarbete tillsammans med berörda fackliga organisationer som syftar till att utveckla landstingets arbetsplatser till de bästa i hela landet! Ska vi kunna säkra den långsiktiga kompetensförsörjningen måste landstinget vara en attraktiv arbetsgivare!
Etiketter:
Landstinget i Östergötland,
socialdemokraterna
måndag 18 augusti 2014
Bra (s) besked
Med tanke på situationen inom svensk skola med bland annat vikande resultat är det utmärkt att vi socialdemokrater idag tydliggör stora satsningar på landets lärare. 2,5 miljarder ska gå till högre löner. En särskild satsning ska göras på lärare som jobbar i skolor med tuffast förutsättningar. Vi presenterar också förslag på hur lärarnas administrativa uppgifter ska minska och hur kvaliteten på lärarutbildningarna ska öka. Totalt investerar vi 3,5 miljarder på att göra läraryrket mer attraktivt.
lördag 16 augusti 2014
Valupptakt
Vi socialdemokrater i Linköping hade en mycket bra valupptakt idag. Mikael Damberg gästade oss och gjorde en inspirerande genomgång av valets viktiga frågor. Vi var så många som ett 70-tal personer som under några timmar knackade dörr i Ljungsbro. Vi fick till många bra samtal. Det grundarbete som vi gjort under den här mandatperioden börjar bära frukt. Det är rätt kul när människor börja kommentera att vi varit tidigare och knackat på. Vi har lyssnat på synpunkter och förändrat vår politik. Nu kan vi också leverera besked om hur den socialdemokratiska politiken ser ut på riksplanet, inom kommunen och på landstingsnivå.
torsdag 14 augusti 2014
Dörrknackning
Det känns bra att vara igång med den här valrörelsens dörrknackningar. Vi var ett 20-tal socialdemokrater som knackade dörr i Skäggetorp idag. Vi för många intressanta och viktiga samtal och det finns ett stöd för de socialdemokratiska förslagen kring sysselsättning och skola. Tillgängligheten till vårdcentralen är en fråga som också dyker upp i samtalen. Många tycker att det borde vara lättare att kunna boka tider och få träffa vårdpersonal. Jag drar slutsatsen att det visar vilken betydelse vårdcentralen har för människors trygghet. Vi socialdemokrater har varit tydliga. Att förbättra tillgängligheten till vårdcentralerna är en prioriterad fråga för oss. Det ska vara lätt att nå vårdcentralen.
Etiketter:
Hälso- och sjukvårdspolitik,
socialdemokraterna
onsdag 13 augusti 2014
Vårdekonomin åt helt fel håll!
Trots att den moderata landstingsledningen bröt sitt tydliga vallöfte från 2010 om oförändrad landstingsskatt, så går utvecklingen vad gäller vårdekonomin helt åt fel håll. Man tvingas konstatera att den borgerliga landstingsledningen tappat greppet om utvecklingen. Under mandatperioden har landstinget lagt pengar på konsulter som gjort analyser av verksamhetens förutsättningar. Ekonomiska tillskott har tillförts verksamheten. Politiskt uttalades att 2013 var året då ekonomisk balans skulle skapas i vårdens verksamhet. Så blev det inte och utvecklingen går åt helt fel håll. Verksamheten går just nu med 249 miljoner i underskott! Godkänd budget 2014 är på -22 miljoner kronor. Det är anmärkningsvärt och allvarligt att vi har en politisk ledning som inte klarar av att uppnå de egna uppställda målen.
tisdag 12 augusti 2014
Bra besked från (s)
Idag har vi socialdemokrater presenterat ytterligare förslag inom hälso- och sjukvårdsområdet. Vi föreslår ett sjukvårdslyft med traineejobb för unga i sjukvården och fler platser i sjuksköterskeutbildningen. Vi socialdemokrater investerar 700 miljoner kronor i traineejobb för att 5000 ungdomar ska få chansen till jobb och utbildning i sjukvården. Jobben kombineras med relevant yrkesutbildning med inriktning omvårdnad eller administration. Syftet är att ungdomarna ska ta steg på vägen mot utbildning till undersköterska eller medicinsk sekreterare. För att klara av att rekrytera personal med rätt kompetens även i framtiden måste fler ungdomar välja utbildning till vårdyrkena. Det nationella förslaget innebär 227 traineetjänster i Östergötland.
Ett annat mycket viktigt förslag i sjukvårdslyftet är förslaget att investera i fler utbildningsplatser på både grundutbildningen och specialistutbildningen för sjuksköterskor. På grundutbildningen utökas antalet platser med 700 och satsningen innebär ytterligare 600 platser på specialistutbildningen. Kombinera detta förslag med vårt lokala förslag att förbättra de ekonomiska villkoren under studietiden för de som väljer att specialistutbilda sig så får vi en mycket stark sjukvårdspolitik. Vi socialdemokrater i Östergötland har länge pekat på behovet av att utbilda fler och är mycket nöjda med satsningen på fler utbildningsplatser.
söndag 10 augusti 2014
Bra stämning!
Under helgen hjälpte jag partivännerna i Finspång under marknaden i Hällestad. Mycket folk i rörelse och bra stämning. Det finns ett sug efter socialdemokratisk politik och det märks att många är trötta på 8 års borgerligt maktinnehav. Med en fortsatt hög arbetslöshet och en skola som borde fungera mycket bättre så har den borgerliga politiken misslyckats. Vi socialdemokrater har högre ambitionsnivå när det gäller den östgötska hälso- och sjukvården. Tillgängligheten till vårdcentralerna måste bli bättre och det är orimligt lång väntan för många cancerpatienter till vård och behandling.
torsdag 7 augusti 2014
Sveriges mest attraktiva arbetsplatser 2020
En av hälso- och sjukvårdens främsta och viktigaste tillgångar är dess medarbetare. kompetenta och engagerade medarbetare är en förutsättning för att kunna erbjuda en högkvalitativ hälso- och sjukvård till medborgarna. I maj 2014 presenterade vi socialdemokrater en motion som pekade ut viktiga inslag i den personalpolitik vi vill föra i landstinget. Vårt personalpolitiska mål är att landstingets arbetsplatser ska bli Sveriges mest attraktiva senast år 2020. Ska vårt landsting kunna säkra en långsiktig kompetensförsörjning måste vi ha höga mål.
En rad konkreta åtgärder måste till för att nå målet.
- Rätt till heltid. Varje ny tjänst ska vara en heltid.
- Tryggare anställning. Ingen visstidsanställd medarbetare ska vara visstidsanställd längre än två år, oavsett inom vilken tidsram visstidsanställningarna har skett.
- Rätten till lokalt anpassade arbetstidsmodeller måste återinföras.
- Mer tid för patientkontakt måste skapas. Därför vill vi se fler medarbetare i sjukvården. Nationellt vill vi socialdemokrater tillföra 2 miljarder kronor till sjukvården. För Östergötlands del innebär det 91 miljoner. Det är dags att ta vårdens medarbetare på allvar när de beskriver en för stressad arbetssituation.
Lönebildningen är ett viktigt inslag i arbetsgivarepolitiken. Landstinget har stort behov av att utforma en tydlig och långsiktig lönestrategi.
Skulle vi socialdemokrater få förtroendet att leda landstinget efter valet i september blir en av de första åtgärderna att tillsammans med de fackliga organisationerna starta ett långsiktigt utvecklingsarbete som syftar till att utveckla landstinget till en ledande attraktiv arbetsgivare.
onsdag 6 augusti 2014
En köfri och jämlik sjukvård
Vår socialdemokratiska vision är enkel. Genom engagemang, samarbete och framtidsinriktade reformer kan vi nå målet om världens bästa välfärd. Den som blir sjuk ska veta att han eller hon får hjälp av personal som har den bästa kompetensen, tillräckligt med tid för sina patienter och som arbetar med de mest moderna metoderna och den senaste medicinska tekniken.
Vi vill att vården ska vara köfri och ha hög tillgänglighet. Köer och väntetider är både besvärande för patienten som drabbas, administrativt krävande för läkare och sjuksköterskor och dyrt för samhället.
Det ska vara enkelt att komma i kontakt med sin vårdcentral. Den som mår dåligt ska aldrig behöva fastna i långa telefonköer eller ha svårt att nå sin vårdcentral. Vårdcentralerna ska ges mandat att själva anpassa öppettider och administrativa lösningar efter patienternas behov och önskemål.
Vi Socialdemokrater vill se mer personal i sjukvården. Vi satsar två miljarder kronor i vår nationella hälso- och sjukvårdspolitik på just detta. Med fler undersköterskor, sjuksköterskor och läkare kan både tillgängligheten och kvaliteten i vården förbättras.
Vi vill förbättra vårdpersonalens arbetsmiljö. En vård i världsklass förutsätter att personalen trivs och mår bra, har tillräckligt med tid för sina arbetsuppgifter och har möjlighet att vidareutbilda sig.
Detta är några av de socialdemokratiska som vi vill genomföra för att förbättra den östgötska hälso- och sjukvården.
tisdag 5 augusti 2014
Valrörelsen är igång
Nu känns det att valrörelsen är igång på riktigt! Första utåtriktade aktiviteten genomfördes idag. Vi socialdemokrater var på Gyllentorget under lunchtid idag och pratade med många intresserade väljare. Det är uppenbart att många vill ha en förändring av den förda politiken. Under flera års tid har Socialdemokraterna i länet och inte minst i Linköping lyssnat och samtalat med väljarna. Politiken har utformats efter den dialogen. Jag är övertygad om att det är ett arbete som kommer att ge resultat. Nu väntar hårt arbete under drygt en månads tid, sedan avgör väljarna politikens inriktning.
måndag 4 augusti 2014
Forskningsvision
Hälso- och sjukvården står inför stora utmaningar. Behovet av vård ökar i takt med en åldrande befolkning. Samtidigt ökar den medicinska möjligheten att bota och lindra, vilket ställer stora krav på ledning och styrning av kunskapsutveckling.
Att utveckla en politik som skapar goda förutsättningar för forskning och utveckling är därför av stor strategisk betydelse för landstinget i Östergötland. Under den här mandatperioden har vi Socialdemokrater tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet formulerat en egen forskningsvision för landstinget i Östergötland. Vi hoppas naturligtvis på att kunna genomföra vår forskningspolitik efter valet i september.
Själva visionen är formulerad på följande sätt; "Landstinget i Östergötland ska i samverkan med Linköpings universitet vara en attraktiv forskningsmiljö som integrerar forskningsresultat i den kliniska vardagen och skapar mervärde för medborgare, patienter och medarbetare. Forskningsinsatserna ska ha en sådan karaktär att de långsiktigt bidrar till att etablera Östergötland som en hälsoregion. Hälsan påverkas av köns-,klass-,ålders- och etnicitetsdimensioner, vilka ska betonas och beaktas i alla forskningssammanhang."
Vi har också formulerat ett antal grundläggande värden och ställningsstagande som utgör grunden för en långsiktig forskningsstrategisk inriktning. Några av dessa är:
- Sjukvården ska vila på de senaste medicinska rönen, ligga i vetenskaplig framkant och bygga på beprövad erfarenhet.
- Landstinget i Östergötland ska som kunskapsorganisation skapa förutsättningar för hälso- och sjukvårdens förnyelse, effektivitet och kvalitet och lägga grunden för såväl implementering som utmönstring av diagnos- och behandlingsmetoder.
- Landstingets möjlighet att rekrytera och behålla kompetenta medarbetare genom att erbjuda utvecklande och attraktiva arbetsmiljöer ska stärkas. Det ska betraktas som en konkurrensfördel i vår roll som attraktiv arbetsgivare att erbjuda goda möjligheter till forsknings- och utvecklingsarbete.
- Universitetssjukhuset i Linköping ska i samverkan med Hälsouniversitetet utgöra en resurs med vetenskaplig excellens för landstinget, sydöstra sjukvårdsregionen och Sverige som helhet samt inneha internationell konkurrenskraft.
söndag 3 augusti 2014
Socialdemokratisk hälso- och sjukvårdspolitik
Målet för vår socialdemokratiska hälso- och sjukvårdspolitik är en god och jämlik hälsa för alla. Ett av de främsta verktygen för att nå dit är en trygg och rättvis vård, som ges efter behov. Svensk hälso- och sjukvård är och ska fortsätta vara bland de bästa i världen och den östgötska vården ska vara bland de allra bästa i Sverige.
En vård i toppklass kräver välutbildad vårdpersonal och framgångsrik medicinsk forskning. Vi socialdemokrater vill modernisera, höja kvaliteten och genomföra förbättringar i den östgötska vården. En stressad och pressad vårdpersonal har inte alltid möjlighet att ge den goda omvårdnaden man skulle vilja ge. Mer tid till patientkontakt måste frigöras. Vårdens proffs måste få möjlighet att vara proffs.
Under de åtta år som landstinget i Östergötland styrts av en moderatledd politisk ledning har man misslyckats med att rusta landstinget för framtidens utmaningar. Detta trots att moderaterna tvingades svika sitt vallöfte om oförändrad skatt. Nu startar man upp flera nya verksamheter som i sig är bra, men ger inte vården förutsättningar att klara uppdragen på sikt. När man i år startar nya verksamheter är det många frågetecken kring hur stora kostnader det kommer att innebära för sjukvården kommande år. Det vi kan se är dock att det kommer att handla om minst 90 miljoner kronor. Samtidigt har vårdverksamheterna i Östergötland under de senaste åtta åren gått med stora underskott och är totalt idag över en miljard kronor.
Det här oansvariga sättet att styra måste få ett slut. Resultatet är nämligen tydligt i sjukvården. Trots att cancersjukvården och tillgängligheten till vårdcentralerna har pekats ut som prioriterade av moderaterna så kan vi inte vara nöjda. Väntetiderna för den som drabbats av till exempel bröstcancer och prostatacancer är bland de längsta i landet och tillgängligheten till vårdcentralerna har försämrats de senaste åren.
Vi socialdemokrater kommer, om vi får förtroende att styra landstinget, att göra allt vi kan för att få ordning på vårdekonomin, förbättra tillgängligheten till vårdcentralerna och korta köerna till cancersjukvården. Så rustar vi den östgötska hälso- och sjukvården stark inför framtiden.
lördag 2 augusti 2014
Många brutna vallöften från de borgerliga partierna
Under de borgerliga åtta åren vid makten har antalet anställda inom den kommunfinansierade välfärdssektorn minskat trots att befolkningen ökat. Det innebär tyvärr färre vårdplatser som ökande barngrupper i förskola och skola. Mikael Danberg presenterade en rapport under veckan i Almedalen som visar på punkt efter punkt hur utvecklingen sett ut under de här borgerliga åren. Det är många svikna vallöften som kan noteras.
Antalet sysselsatta har ökat, men sysselsättningsgraden har minskat i Sverige. Det beror på att befolkningen ökat under perioden med ungefär 500 000 personer. Långtidsarbetslösheten har tredubblats och ungdomsarbetslösheten har bitit sig fast på höga nivåer. Ungdomsarbetslösheten har ökat från 19 procent i slutet av 2006 till drygt 23 procent 2014. Antalet långtidsarbetslösa från cirka 25000 till 70000. Vi är många som kommer ihåg hur moderaterna anklagade oss socialdemokrater för den "massarbetslöshet" som rådde 2006. Jag kan bara konstatera att den moderata politiken har fullständigt misslyckats med att pressa ner arbetslösheten i vårt land. Ännu värre är att den borgerliga regeringen inte vill eller inte förmår att presentera någon politik för ökad sysselsättning. Man har sänkt skatten med 134 miljarder och överskottet i de offentliga finanserna gått från ett plus på 65 miljarder till ett underskott på 89 miljarder.
Trots borgerliga vallöften om en annan politisk riktning är Sverige nu ett land där klyftorna ökar, kvaliteten inom välfärdssektorn har stora brister och skolresultaten sjunker. Enligt Damberg är Sverige det land inom OECD där skolresultaten sjunker snabbast. Men det finns möjligheter att ändra på den här utvecklingen. Valet i september är avgörande för vilken riktning politiken ska ta.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)