torsdag 3 november 2011

Styrningen av sjukvården granskas

Jag tycker det är utmärkt att riksrevisionen beslutat om att dra igång en stor granskning av hur styrningen av sjukvården fungerar. Kömiljarden och ambulansverksamheten är de första områdena som ska tas upp.
Bakgrunden är känd med vårdskador, vård som inte sker på lika villkor och patienter som kommer i kläm mellan olika vårdgivare.
När det gäller kömiljarden så finns det naturligtvis alltid den mer principiella diskussionen om det är rätt av staten att arbeta med riktade statsbidrag. Jag har uppfattat att riksrevisionen mer kommer att arbeta med frågor som rör undanträngningseffekter, vilket också är viktigt att få kunskap om.
Granskningen av ambulansverksamheten blir en viktig del i den pågående debatten här i Östergötland. Förhoppningsvis blir Vrinnevilistan och de borgerliga partierna mer intresserade av att förbättra situationen på hemmaplan med hjälp av en nationell granskning. Vi socialdemokrater vill ju skapa en arena där olika aktörer inom ambulansverksamheten i östergötland träffas för att gemensamt diskutera vilka förbättringar som behöver göras. Just nu är det alldeles för lätt att skjuta ansvaret till någon annan, och det är aldrig bra.

Inga kommentarer: