måndag 2 januari 2012

Vilket ansvar tar Kd?

Det är med en märklig känsla jag läser barn- och äldreminister Maria Larssons debattinlägg i dagens Corre. Hon driver tesen att det är bristande samordning mellan kommunerna och landstingen som är en orsak till de brister i kvaliteten inom äldreomsorgen som nu diskuteras. Vi har ju haft en lokal debatt om äldreomsorgen i Linköping under vintern. Det är Kd som parti som haft huvudansvaret för äldrefrågorna i Linköping. Det går inte att skylla på dålig samordning med landstinget när det handlar om upphandlingsfrågor och de kvalitetskrav man är beredd att formulera från den sittande borgerliga kommunledningen i stadshuset i Linköping.
Visst, det riktade statsbidrag som regeringen nu inför kommer naturligtvis att utnyttjas. Principiellt vore det bättre om statsbidragen generellt höjdes med samma belopp. I övrigt är det innehållsmässigt en tunn artikel där politiska initiativ från regeringen lyser med sin frånvaro. Jag skulle dessutom önska att ansvarig minister tog del av det arbete som vi faktiskt gör i Östergötland med samverkan mellan landsting och kommunsektorn i det så kallade "äldreuppdraget".
Ytterst handlar det om vilja och att också vara beredda på att tillföra ekonomiska resurser. Att vi ännu inte fått till stånd geriatrikplatser på Vrinnevisjukhuset är ett reultat av politisk passivitet från den borgerliga landstingsledningen.
Vi socialdemokrater har presenterat en äldrepolitik på nationell nivå, lokalt och i landstinget. Vi är beredda att tillföra ytterligare resurser för vården av de äldre multisjuka.

Inga kommentarer: