tisdag 20 januari 2009

Barack Obama

Så är då Barack Obama installerad som USA:s 44:e president. Och förväntningarna på Obama och hans administration är enorma. En hel värld förväntar sig att han levererar. Hans tal och förmåga att skapa hopp inte bara bland människor i USA har naturligtvis redan givit honom en plats i retorikhistorien.
Det finns en person i världshistorien som jag önskade hade fått uppleva den här installationen av USA:s första färgade president, men tyvärr avled Rosa Parks 2005. Rosa Parks var den hårt arbetande sömmerskan som på väg hem från arbetet den 1 dec. 1955 vägrade resa på sig för en vit man på en buss i staden Montgomery i delstaten Alabama. Hon tvingades av bussen och en 381 dagars lång bojkott av kollektivtrafiken startade. Medborgarrättsrörelsen i USA var född.
Den 21 dec 1956 förklarade Högsta Domstolen att segregering på bussarna stred mot USA:s författning. Rosa Parks tilldelades 1996 frihetsmedaljen och 1999 Amerikanska kongressens guldmedalj. Och idag installerades Barack Obama som president!

Inga kommentarer: