onsdag 9 juni 2010

Två tydliga alternativ i landstingspolitiken

Landstingsfullmäktige har haft sammanträde idag. Den viktigaste frågan var beslutet om strategisk plan och treårsbudget 2011-2013. Jag följde debatten under större delen av dagen. Man kan snabbt konstatera att det är två tydliga politiska alternativ som presenteras. Den borgerliga majoriteten som försöker förminska skillnanderna och som gärna pratar historia. Rätt typiskt att de borgerliga företrädarna var mer intresserade att diskutera vår oppositionsbudget än sin egen budget. Det är en svag budget de presenterar, inte minst ekonomiskt. Så här står det i budgethandlingen: "Ekonomin för de kommande åren är mycket svag. En utgångspunkt och förutsättning för att landstinget ska uppnå de resultat som anges i denna treårsbudget är att beslutade kostnadsreduceringar genomförs som planerat. Även med denna förutsättning uppfylld är landstingets ekonomiska situation mycket bekymmersam på grund av den relativa skattekraftsutvecklingen." I den borgerliga budgethandlingen står det också tydligt att alla nya behov som nya behandlingsmetoder och läkemedel måste hanteras inom befintliga ekonomiska resurser. Man väljer att beskriva situationen med underskott i verksamheten med orden "oroväckande var att verksamhetens resultat var i obalans, minus 131 miljoner kronor.
Nu var de borgerliga företrädarna som sagt inte så pigga på att debattera sin egen budget. jag kan faktiskt förstå det! Det är klar att det är en allvarlig brist i styrning och ledning över att inte få effekt kring utlagda sparkarav. Man blir svaret skyldig över hur ekonomiska åtagande kring kollektivtrafiken ska finansieras de kommande åren. Det ekonomiska resultatet i majoritetens budget är +-0 kr, vilket innebär att någon ekonomiska marginal inte finns.
Mot den här budgeten ställer vi en framtidsinriktad budget med en markerad satsning på hälso- och sjukvården på 300 miljoner kronor per år. Vi pekar ut fyra prioriterade områden som vi vill förstärka. Sjukvården för de äldre, första linjens psykiatri för främst barn och ungdomar, förebyggande hälsoinsatser samt missbruksvården. Vi gör en satsning på länets kollektivtrafik och tillför området 145 miljoner kronor under planområdet. Vi finansierar vår budget med ett förslag på skattehöjning med 50 öre och vi kan presentera ett ekonomiskt resultat runt 70 miljoner kronor i snitt de tre åren som ingår i planperioden. Så nog är skillnaden i politik stor och det har stor betydelse vilka som får möjlighet att bilda majoritet efter valet i september.

Inga kommentarer: