lördag 26 mars 2011

Aktiva östgötar

I den politiska debatt som fortsatte i dag på den socialdemokratiska kongressen så var vår östgöta delegation mycket aktiv. De två dagarnas debatt har skickat en tydlig signal till programkommissionen från Östergötland.


Det handlar inte om att ändra på våra grundvärderingar om frihet, jämlikhet och solidaritet. De är tvärtom mer aktuella än någonsin i dagens Sverige. Men om Socialdemokraterna ska kunna göra anspråk på att leda Sverige framåt måste de tidlösa värderingarna också formuleras i moderna lösningar på dagens och morgondagens problem.

Vi socialdemokrater från Östergötland menar att vi måste ha en trovärdig politik för jobb och tillväxt. Vi måste stimulera småföretagande och entreprenörskap, i skolan och i samhället i stort. Det behövs riktade satsningar på branscher med stor tillväxtpotential. Att företag inom vissa branscher lider av kompetensbrist samtidigt som vi har en hög arbetslöshet är ett slöseri av både enskilda människors och samhällets resurser. En förutsättning för en hållbar tillväxt är en framtidsinriktad satsning på infrastruktur.

En annan uppgift är att återupprätta den generella välfärdspolitiken. I allt för hög grad har välfärdspolitiken handlat om åtgärder för att vinna enskilda grupper. Helheten har gått förlorad. Socialdemokraterna har haft en enorm styrka i att presentera välfärdspolitiken som rättigheter och service för alla eller väldigt breda grupper . Den insikten måste nu prägla politiken. Välfärdspolitikens snuttifiering har spelat ut sin roll.
Den socialdemokratiska framgången har byggt på en tydlig insikt i att bedriva en social- och välfärdspolitik som syftar till att ge alla människor i ett samhälle oberoende av deras bakgrund en uppsättning generella rättigheter . Dessa program /politik riktar sig inte i huvudsak till särskilt utsatta grupper, (de fattiga, arbetarklassen osv) utan till hela (sjukvård, utbildning) eller väldigt stora delar (barnfamiljer) av befolkningen. Detta leder till en politik som kommer att innefatta och därmed få stöd av inte bara lågavlönade utan även av medelklassen vilket betytt att den kunnat generera stöd av en majoritet av väljarkåren. Detta har varit nödvändigt eftersom det krävt jämförelsevis höga skatter av det enkla skälet att om stora grupper ska innefattasi programmen/politiken blir utgifterna höga.

Socialdemokraterna måste också ha en politik för det tudelade Sverige som växer fram. I vårt land är det många med jobb som jobbar allt mer, och ofta lider av stress och dåligt samvete för att man inte hinner med alla plikter och åtaganden. Man har förmodligen en stabil ekonomi, som blivit lite bättre de senaste åren, men ändå en vardag som kan vara svår att få ihop. I ett annat Sverige eller i en annan del av Linköping är det få som har jobb, men desto fler som är sjukskrivna eller lever på försörjningsstöd. Ett samhälle där klyftorna växer mellan människor är ett samhälle som sätter människa mot människa och där otryggheten och konflikter ökar. Framtidsuppgiften för socialdemokratin är att visa att det blir ett bättre samhälle för alla om vi bidrar efter förmåga och får stöd när vi behöver det.
Det här var budskap som jag har framfört i debatten.

Anna Larsson, som också är kongressombud från Linköping talade idag. Hon tryckte på att socialdemokraterna behöver spetsa politiken för näringsliv och tillväxt. Innovationen och utvecklingskraften i vården är extra viktig. Av 100 idéer från förra året som kom fram i landstinget i Östergötland kom 80% från kvinnor. Hur kan vi få dessa kvinnor att omsätta sina idéer i ökad företagsamhet.
Anna tryckte på att socialdemokraterna står på tre ben; frihet, jämlikhet och solidaritet. Ben som stödjer varandra men låt oss spetsa till frihetsbenet. Socialdemokratin är en frihetlig rörelse. Läs Hela Annas inlägg på hennes blogg: Anna spekulerar. Se min länklista.

Inga kommentarer: