tisdag 13 december 2011

Ansvaret för kollektivtrafiken

Från och med årskiftet tar landstinget över ansvaret för kollektivtrafiken i Östergötland. Landstingsstyrelsen fattar de sista besluten imorgon. Då reglerar vi bland annat ansvaret mellan Östgötatrafiken och landstinget. Vi har tidigare beslutat att fortsätta att driva Östgötatrafiken i bolagsform och nu tecknar vi helt enkelt ett uppdragsavtal mellan parterna.
Skatteväxlingen mellan kommunerna och landstinget är klar sedan tidigare och vi har utsett en trafiknämnd i landstingsorganisationen. Jag är övertygad om att den socialdemokratiska gruppen med vår vice ordförande Anna Larsson i spetsen kommer att göra ett mycket bra arbete.
Det kommer att bli viktigt att tidiga samråd mellan landstinget och kommunerna fungerar. Det finns en organisation för detta som ska börja tillämpas efter årsskiftet. En bra och välfungerande kollektivtrafik är viktigt för Östergötlands utveckling. Vi må ha varit sena i starten i Östergötland men jag tycker att det är många som har gjort ett mycket bra arbete för att föra frågan i hamn. När jag lyssnar och pratar med andra förtroendevalda i andra delar av landet finns det några som fortfarande har frågor olösta! Då befinner man sig i tidsnöd och stress med tanke på att den nya lagen börjar gälla 1/1 2012.

Inga kommentarer: