måndag 27 oktober 2008

Tunn borgerlig budget I Linköping

De fyra borgerliga partierna valde att presentera sitt budgetförslag för Linköping idag. Dvs man presenterade ett pressmeddelande och siffermaterial. En rad av frågor lämnas obesvarade, då ingen budgettext presenterades. Bland annat får vi inget svar på vilken nivå de borgerliga partierna tänker sig på investeringsramarna och hur investeringarna ska finansieras.
För att få ihop budgeten lägger man ut besparingar i verksamheten. Varje nämnd ska spara 1% av sin budget. Svagheten med att lägga ut ett generellt sparbeting är dels bristen på tydliga prioriteringar från majoriteten och dels kan faktiskt nämndernas möjlighet att genomföra besparingarna variera. Däremot kan naturligtvis ett generellt sparkrav verkligen signalera åtstramning. Om det är syftet blir det obegripligt att den borgerliga majoriteten har tillåtit den stora mängd utomramsförslag som nämnderna presenterat.
Barn och ungdom har ett beting på omkring 20 miljoner kronor 2010 och teknik och samhällsbyggnadsnämnden måste minska verksamheten med över tre miljoner kronor.
Men den stora svagheten i den borgerlig budgeten är inte besparingarna. Jag är tämligen övertygad om att vårt socialdemokratiska budgetalternativ också kommer att innehålla omprövningar av kommunala utgifter. Nej den stora svagheten är faktiskt avsaknaden av en lokal politik för tillväxt. Vi har konsekvent varnat för den borgerliga nedmonteringen av vuxenutbildning och arbetsmarknadspolitik. Den lokala politiken tillsammans med den förda politiken på nationell nivå ökar orättvisorna och riskerar att snabbt bromsa upp Linköpings goda utveckling.
Nu ska vi arbeta med vårt budgetförslag och senast den 18 november presenterar vi socialdemokrater vårt alternativ.
Den 18 november är sista dag för oss att presentera vårt budgetalternativ.

Inga kommentarer: