torsdag 13 november 2008

Socialdemokratisk kommunträff

Vi har varit värdar för en tvådagars konferens när socialdemokratiska kommunledningar i 8 mellanstora kommuner träffats. Det är alltid nyttigt att diskutera och också dra lärdom av varandra. I fyra kommuner (Gävle, Eskilstuna, Södertälje och Norrköping) är (s) i majoritet och i fyra (Uppsala, Örebro, Västerås och Linköping) är vi i minoritet. Det blir intensivt, då det är mycket som ska hinnas med under en kort tid. Vi har behandlat vårt interna arbete med rådslagsmaterialet. Bostadspolitiken är ett sådant område. De flesta kommuner ser, precis som Linköping, en markant inbromsning av nyproduktionen. Vi hade förmånen att lyssna på en representant från ett av Linköpings byggföretag. Det var faktiskt en rätt dyster bild som tecknades. Inte minst slår bankernas återhållsamhet att bevilja lån till bostadsköp hårt mot en pressad sektor.
Naturligtvis diskuterade vi vårt samarbete med vänsterpartiet och miljöpartiet. I Västerås och Örebro samarbetar mp med de borgerliga partierna och i Norrköping tillhör mp tillsammans med (v) och (s) majoriteten. I Linköping har vi inget organiserat samarbete mellan (mp) och (v). Däremot har vi på partiplanet haft några gemensamma seminarier kring EU frågan och trafikpolitiken.
Lite roligt var det att vi som en av de sista punkterna också fick möjlighet att diskutera idrottsfrågor. Samtliga kommuner har på gång eller relativt nyligen genomfört arenabyggen i olika idrotter. Det är nyttigt att delge varandra olika lokala lösningar.
Att skapa nätverk och kontakter utanför sin egen vardag blir mer och mer viktigt för att kunna föra en effektiv politik. Nästa gång är det vår tur att åka till Eskilstuna.

Inga kommentarer: