torsdag 2 april 2009

Gemensam klimatpolitik

Idag har (s), (v) och (mp) presenterat en gemensam nationell klimatpolitik. Handlingsprogrammet markerar bland annat uppfattningen att Sverige måste möta den kraftiga ekonomiska nedgången med investeringar. Den svenska klimatpolitiken ska ha ambitiösa och realistiska mål. De totala utsläppen i Sverige ska minska med 40 %. Till 2050 anser vi att utsläppen av växhusgaser ska reduceras med 90 % i förhållande till 1990. En stark klimatpolitik och kraftigt ökade klimatinvesteringar kan bli en motor för att skapa nya jobb och en miljödriven näringslivsutveckling. Det krävs en kombination av offentliga satsningar, skattelättnader, lånegarantier och privata investeringar. Målet är att andelen förnybar energi år 2050 bör vara minst 53% av den totala energianvändningen.
Partierna är också överrens om att satsa på ett branchprogram för vindkraften för att skapa möjligheter att bygga upp en tillverkningsindustri som producerar vindkraftverk. Målet är att uppnå 30 TWh ny förnybar elproduktion år 2020, främst med biokraftvärme och vindkraft.
För att ytterligare främja den förnybara energitekniken vill vi utveckla kompletterande stödformer för förnybar energiteknik såsom solenergi, biogas och andra biobränslen, vågenergi och geometrisk energi.
Totalt innehåller programmet 84 punkter för en framåtsyftande miljöpolitik. Detta är ett bra exempel på rödgrönt samarbete!

Inga kommentarer: