onsdag 15 april 2009

Borgerligt haveri!

Så har den moderatledda regeringen presenterat sin ekonomiska vårproposition. Enligt den så kommer arbetslösheten att stiga till 11,7 % 2011. De mellan 15-24 år kommer att drabbas hårdare av arbetslöshet än andra. Socialbidragen kommer att öka med mer än 50 % mellan 2007 och 2012. Det motsvarar 5 miljarder i ökade kostnader för kommunerna 1012 jämfört med 2007. Tillväxten faller kraftigt i år (- 4,2%). Denna bild åskådliggör det borgerliga haveriet.
De borgerliga partierna målade upp en helt annan bild i valrörelsen 2006. Det går inte att skylla den svenska utvecklingen på den internationella krisen.
Till och med Fölster på Svenskt näringsliv reagerar över den väg som regeringen slår in på.
Nu märks också den tidigare nermonteringen av vuxenutbildningen. Regeringen tvingas finansiera kortsiktiga arbetsmarknadsåtgärder, när det rätta är att satsa på utbildning.
Jobbkrisen blir också en välfärdskris när kommuner och landsting tvingas till besparingar för att klara ekonomin. Vårpropositionen är fullständigt fri från nya satsningar på klimatsmart infrastruktur. Finansminister Borg, som gärna hänvisar till ekonomisk teori, borde visa större insikt i att ökade investeringar i miljövänlig infrastruktur är ett effektivt sätt att lyfta Sverige ur jobbkrisen och bygga landet långsiktigt starkt. Det socialdemokratiska alternativet innehåller 4 miljarder kronor mer i investeringar under perioden 2009 och 2010.

Inga kommentarer: