onsdag 26 augusti 2009

en röst avgjorde i fullmäktige!

Det var motionen som Emil Berg från vänsterpartiet skrivit om krav på kollektivavtal eller motsvarande när kommunen genomför upphandlingar som vållande den längsta debatten under fullmäktige. Den politiska skiljelinjen blev tydlig. Vi socialdemokrater och miljöpartiets grupp hade tillsammans med vänsterpartiet ett gemensamt yrkande i kommunstyrelsen där det klargjordes att just handlade om krav som motsvarar kollektivavtal. Att enbart kräva kollektivavtal kommer i konflikt med den nu gällande EU-lagstiftningen.Förvisso ett argument för att stärka den röd/gröna gruppen i EU parlamentet nästa val!
Det som är så märkligt i den lokala debatten att det borgligt styrda landstinget har antagit precis den skrivningen som vi yrkade bifall till. Men i kommunfullmäktige fördes debatten från borgerliga ledamöter att vårt förslag stred mot juridiken. Precis som Jakob Björneke frågade i debatten utan att få svar kan man undra var i Linköping som gränsen går mellan laglighet och olaglighet.
Som offentlig aktör är det oerhört viktigt att kommunen tar sitt ansvar för att de arbeten som utförs åt kommunen görs under goda förhållanden och i enlighet med de avtal som finns på arbetsmarknaden. Vi förlorade omröstningen med en röst. Vårt yrkande avslogs med siffrorna 40-39. Med det jämna läge som råder mellan blocken kan varje röst bli avgörande i valet nästa år!

Inga kommentarer: