fredag 28 augusti 2009

Personalpolitik

Sammanträdet med kommunstyrelsens personalutskott är precis avslutat. Flera viktiga frågor har behandlats. En sådan handlade om de åtgärder och insatser som behöver vidtas för att underlätta omställning inom Linköpings kommun. Det handlar om avgångsverlag och olika typer av pensionslösningar. Åtgärder som behövs i ett läge när ekonomisk övertalighet uppkommer samtidigt som vi vet att bara om några år har vi behov av att nyrekrytera. Det är trist att den borgerliga regeringen intse sett behoven av att förstärka ekonomin hos kommuner och landsting. Vi gjorde följande protokollsanteckning:
"I samband med kommunstyrelsebehandlingen kommer den socialdemokratiska gruppen att pröva frågan om det finns anledning att komplettera de föreslagna åtgärderna med ytterligare personalstrategiska insatser. I en ekonomisk övertalighetssituation och med ett kommande rekryteringsbehov gäller det att välja rätt åtgärd om Linköpings kommun ska leva upp till målsättningen att vara en förebild och modern arbetsgivare. Behovet av kompetensutveckling för att säkra kvalitén i verksamheten, de äldre medarbetarnas mångåriga erfarenhet och kunskap och behovet av olika typer av mentorsprogram behöver vägas in i heltäckande omställningsprogram."
En annan fråga som vi tyvärr blev politiskt oeniga om handlade om huruvida Linköpings Kommun ska fullfölja ett EU- projekt kallat "Gå Vidare" och söka EU-medel för etapp två.
Det är ett projekt som stödjer kompetensutveckling bland våra medarbetare, inte minst inom förskolan och omsorgen.
För oss socialdemokrater var valet enkelt. Vi yrkade på att lämna in en ansökan. Den borgerliga majoriteten beslutade dock att kommunen inte skulle göra det. Nu ska kommunstyrelsen säja sitt den 8 september. Vi socialdemokrater argumenterade utifrån följande linje:
En viktig framgångsfaktor för Linköping är att vi uppfattas som en attraktiv och modern arbetsgivare. Linköping ska tillhöra landets bästa offentliga arbetsgivare. I vårt socialdemokratiska budgetförslag ökade vi socialdemokrater resurserna till medarbetarnas kompetensutveckling. Hög kompetens hos våra medarbetare är naturligtvis den viktigaste garanten för god kvalité på alla välfärdstjänster som kommunen utför. Vi vill därför att Linköpings kommun fortsätter det viktiga arbetet som startat och söker EU-medel för projektet "Gå Vidare II"
Med tanke på kommunernas ekonomi ska naturligtvis den kartlagda och bedömda vikariekostnaden tas på stort allvar. Vi menar dock att det borde finnas goda möjligheter att finna lösningar som minimerar den kostnaden. Att starta projektet med färre antal medarbetare är en åtgärd. Därför vill vi att kommunledningskontoret arbetar vidare med just den frågan.

Jag hoppas verkligen att den borgerliga majoriteten omprövar sitt ställningstagande. De stora förlorarna är kommunens medarbetare. Först startar vi ett stort och omfattande kartläggningsarbete kring behovet av kompetensutveckling, grupper identifieras där satsningar behöver göras. Då svarar den borgerliga majoriteten - det blir inga åtgärder! Med den peronalpolitiken är vi långt ifrån att vara en förebild.

Inga kommentarer: