måndag 28 december 2009

Ungdomsarbetslösheten ökar i Linköping

Att unga människor går arbetslösa och inte kommer in på arbetsmarknaden är nog det största samhällsproblemet i dagens Sverige. Och tyvärr går utvecklingen åt fel håll. I Linköping är nu på årets sista vecka 2150 ungdomar mellan 18 och 24 år inskrivna på arbetsförmedlingen. Av dessa är 645 helt arbetslösa medan 949 ungdomar finns i programåtgärder med aktivitetstöd. Den senare gruppen har ökat med cirka 450 på ett år. Vi är många som reagerar på den här utvecklingen och inte minst att den borgerliga regeringen svikit sina vallöften om ökad sysselsättning och minskat bidragsberoende. Det blev precis tvärtom.
Nu är det inte bara den politiska oppositionen som reagerar utan idag tar representanter för sparbankerna i Östergötland tillsammans med Swedbank upp frågan i en debattartikel i Corren.Man skriver bland annat"I Östergötland är ungdomsarbetslösheten tyvärr närvarande i ett snabbt växande antal unga människors och familjers liv, något som skapar stora problem i vardagen men som också skapar oro inför framtiden."
Jag hoppas att de förslag som bland annat vi socialdemokrater presenterat i riksdagen (bland annat stora satsningar på utbildning) tas tillvara. Den borgerliga regeringen är passiv och kan inte längre skylla på den internationella utvecklingen.

Inga kommentarer: