onsdag 16 december 2009

Hälsotimmen kvar

Hälsotimmen, som vi socialdemokrater införde, blir kvar i Linköpings kommun. Det var det bästa med gårdagens beslut i kommunstyrelsen. Mindre bra var att den borgerliga majoriteten flyttar valfriheten kring hälsotid från medarbetarnivå till förvaltningsledningsnivå. Någonting flera fack har haft synpunkter på. Vårt alternativa förslag hade följande lydelse:
"Att behålla hälsoförmåner för alla medarbetare. Medarbetare skall kunna välja att ta ut hälsoförmåner antingen i form av hälsotid, relaterat till tjänstgöringsgrad och maximalt en timma per vecka, eller ekonomisk ersättning för de som deltar i någon form av hälsoaktivitet utanför arbetstid, 50% av kostnaderna upp till maximalt 1200 kr/kalenderår.
Det var ett gemensamt yrkande från (s),(v) och (mp).
Vi förlorade omröstningen och vår reservation formulerades så här:
"Vi socialdemokrater tycker det är bra om de anställda har möjlighet att välja mellan friskvårdstimme eller får ekonomisk ersättning för aktivitet. Tyvärr innebär det borgerliga förslaget ingen valfrihet för individen. Drivkraften är istället att olika förvaltningar skall få välja ersättningsform i syfte att spara pengar på friskvårdsinsatser. Det är en politik som på sikt riskerar att öka ohälsan hos medarbetarna i Linköpings kommun. Vi socialdemokrater motsätter oss en sådan politik."

Inga kommentarer: