söndag 3 januari 2010

Artikel om personalpolitik

Under slutet av 2009 försökte jag, Jakob Björneke och Lena Micko få Correns debattsida att publicera en artikel som vi skrivit. Tyvärr verkar vi inte få den publicerad. I artikeln tar vi upp personalpolitiken i Linköpings kommun utifrån de besparingar som nämnderna tvingas genomföra.
Jag väljer att återge vår artikel i sin helhet:

"I Linköping ökar arbetslösheten kraftigt. Ett resultat av det är att kommunens ekonomi försämras. Den borgerliga majoriteten har pressat verksamheten med oprioriterade generella besparingar som slår hårt, inte minst mot utbildningssektorn. Barngrupper blir större och barnskötare, förskolelärare och lärare får lämna kommunen. Vi socialdemokrater hade andra förslag till besparingar som tyvärr avvisades. Vårt budgetförslag innehåller även investeringar riktade till skolan och förskolan. Ett exempel är vår kraftfulla satsning på elevhälsovården.

Läget är problematiskt. Kommunen gör sig av med personal inom förskola och skola men är egentligen i behov av att nyanställa personal, inte minst inom skolan. Inom ett par år kommer pensioneringar att innebära att det kommer råda stor brist på exempelvis lärare i Linköping. Det är inte bara dålig personalpolitik utan direkt kontraproduktivt att avskeda exempelvis unga lärare som kommunen egentligen är i skriande behov av.

Vi tvingas naturligtvis acceptera att den borgerliga majoriteten genomför besparingar på skolan men för att mildra de långsiktiga effekterna har vi föreslagit att övertalighet skall lösas genom ett ambitiöst omställningsprogram. Genom exempelvis mentorskap där erfarna medarbetares kunskap överförs till yngre, genom satsning på kompetensutveckling där medarbetare i förskolan och skolan tillfälligt sätts på skolbänken eller ytterst genom att äldre medarbetare som så önskar erbjuds olika typer av avgångsvederlag.

Tyvärr tvingas vi konstatera att den borgerliga majoriteten är passiv. Villkoren i det föreslagna omställningsprogrammet är så dåliga att de fackliga organisationerna samlat menar att de inte kan rekommendera sina medlemmar att anta erbjudandet. risken med det föreslagna omställningsprogrammet är att det inte upplevs som en attraktiv lösning för medarbetarna och därmed inte är en effektiv åtgärd för omställning. Vi socialdemokrater vill finansiera omställningsprogrammet med centrala resurser.

Förvånande väljer kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall(m) en annan väg. I direkt konfrontation med sin partivän Catharina Rosencrantz(m), barn och ungdomsnämndens ordförande, väljer Lindvall och den borgerliga majoriteten i kommunstyrelsen att finansiera omställningsprogrammet genom medel från skola och förskola. Så mycket var pratet om att värna kommunens kärnverksamhet värt!"

Lena Micko(s) Mats Johansson (s) Jakob Björneke(s)

Inga kommentarer: