tisdag 19 januari 2010

Gemensamt initiativ för jämställdhet och mångfald

På dagens sammanträde med kommunstyrelsen i Linköping agerade vi från den samlade politiska oppositionen för ökade ekonomiska resurser till jämställdhet och mångfald. Bakgrunden är att vi sedan många år har ett personalstrategiskt mål om att Linköping ska vara nationellt ledande inom jämställdhet och mångfaldsområdet. Det är ett bra och viktigt mål om vi vill vara en attraktiv arbetsgivare.
Linköping har haft ett gott rykte i dessa frågor. Under vår majoritetsperiod fick vi ta emot många studiebesök från andra kommuner som ville lära av oss. De senaste åren har det hänt för lite. Vi är långt ifrån en ledande roll nationellt. Personalbokslutet 2008 visar det med tydlighet, bland annat genom det jämförande jämställdhetsindex som tagits fram för de större svenska kommunerna. Volymneddragningen av Traineeprogrammet för flerkulturell kompetens är också att gå i fel riktning.
Tack vare vårt agerande från oss socialdemokrater i samverkan med miljöpartiet och vänsterpartiet blev det ett enigt beslut i kommunstyrelsen att tillföra det personalstrategiska området ytterligare 1 miljon kronor. Det är ett utmärkt beslut.
Nu kan vi satsa på utbildning, öka volymen på traineeprogrammet och också göra ytterligare insatser för att öka andelen kvinnor som är högre chefer i förvaltning och kommunala bolag.

Inga kommentarer: