tisdag 12 april 2011

Landstingsstyrelsen

Landstingets årsredovisning för 2010 passerade landstingsstyrelsen idag. Efter påsk kommer vi att debattera årsredovisningen på landstingsfullmäktige.
Idag har vi socialdemokrater valt att formulera vår kritik på följande sätt:
För det första; årsredovisningen visar att arbetet med tillgänglighet och patientfokus i vården har långt kvar. Fem av sex framgångsfaktorer visar resultat som är " i mindre grad tillfredställande". Den patientupplevda tillgångligheten avviker också kraftigt från riksgenomsnittet inom den slutna somatiska vården, och den slutna psykiatriska vården uppfattas konsekvent sämre än riksgenomsnittet. Det finns klart uppmätta problem med tillgångligheten inom flera områden.

För det andra, årsredovisningen är ett kvitto på en misslyckad medarbetarpolitik. Bara vad gäller en av sju framgångsfaktorer är målet helt uppnått. Flera resultat från medarbetaruppföljningen är anmärkningsvärda. det handlar exempelvis om låga resultat på faktorer som "attraktiv arbetsgivare", "öppet klimat och högt i tak", "inga besvär av stress" och tillräckligt med tid".

För det tredje, årsredovisningen är ett kvitto på en sjukvård med stora underskott, som växte jämfört med föregående år, och där det som får sista raden att gå ihop främst är intäkter från börsen. Ett resultat på minus 179 miljoner kronor för de sjukvårdande produktionsenheterna är högst anmärkningsvärt, och det gör att mandatperiodens slutresultat för sjukvården blir minus 709 miljoner kronor. Varje år har man sagt att budgeten bygger på att produktionsenheterna klarar sin budget. Varje år har man misslyckats.

Inga kommentarer: