tisdag 3 maj 2011

Vårdval, Östergötland

Under onsdagen har landstingsstyrelsen och Hälso- och sjukvårdsnämnden ett gemensamt möte. På dagordningen står Vårdvalet inom primärvården i Östergötland. Det är viktigt att mötet kan ge underlag för den fortsatta utvecklingen av vårdvalet.
Vi har tillgång till en hel del intressant material. Man kan konstatera att av 44 vårdcentraler är idag åtta i privat drift. Det är ingen vårdcentral som valt att profilera sig mot någon särskild grupp. Vårdcentralens närhet till den egna bostaden och bemötande är de viktigaste faktorerna för val av vårdcentral. En viktig kunskap är att den förväntan som fanns före vårdvalets införande om att vårdcentraler skulle se hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete som ett konkurrensmedel har inte uppfyllts i någon större omfattning. Enligt den behovsanalys inom området som gjordes 2009 tillgodoses inte behovet av hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser i tillräcklig omfattning och inte likvärdigt i länet.
En fråga som vi säkert kommer att diskutera är ersättningssystemets konsekvenser.
På flera viktiga områden har vi inte tillräckligt med säkra data om konsekvenserna. En förklaring till det är att vårdvalet startade 1 september 2009 och det har gått en kort tid. Jag ser fram emot en viktig dag.

Inga kommentarer: