söndag 28 augusti 2011

SKL:s inriktningsdokument

På SKL:s kongress i Norrköping nu i november kommer förbundets politiska inriktning att läggas fast. Det finns ett förslag på inriktningsdokument för kongressperioden 2012-2016 som är resultatet av politiska kompromisser över blockgränserna. När det gäller hälso- och sjukvården står det en hel del intressant. Med tanke på den debatt vårt rödgröna krav i budgeten om köfri vård vållade på den borgerliga sidan kan man notera att SKL formulerar sig så här: "Att korta väntetiderna, med ambitionen att långsiktigt nå en köfri vård, är också fortsatt av högsta prioritet."

Det ställs också krav på att dagens vårdgaranti måste gälla alla processer i vårdkedjan. En annan noterbar formulering är: "Hälsotillstånd och livslängd beror i hög grad på faktorer som sysselsättning, inkomst, utbildningsnivå och etnisk tillhörighet. Hälsoproblem av både fysiska och psykiska slag, såsom spädbarnsdödlighet, fetma och depressioner är betydligt mer förekommande hos socioekonomiskt utsatta grupper. Barn i familjer med dålig ekonomi har oftare långvariga sjukdomar än andra barn. Det ställer krav på en mer jämlik sjukvård."

I dokumentet finns det en också en uppfordrande analys om styrningen av vården. SKL:s slutsats är att det ställs ökande krav på styrning. Inte minst gäller det den politiska nivån. Jag hoppas att Vrinnevilistan och den borgerliga landstingsledningen tar del av den analysen!

Inga kommentarer: